Forum towarzyskie »

Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

pytanie od mojej siostry o ten aparat
http://www.fotomaniak.pl/17019/finepix-s1600-s1770-najtanszy-z-najnowszych-super-zoomow-fujifilm/

czy jestescie w stanie stwierdzic, czy da rade zrobic nim ostre zdjecie biegajacym psom? przy oswietleniu naturalnym, nie w pomieszczeniu. Nie ma zadnych specjalnych wymagan, poza wlasnie tym, zeby bylo cos sensownie widac jak swoje siersciuchy latajace za owcami bedzie chciala uwiecznic wink
kasska- odpowiedziałam Ci w wątku nasza twórczość fot.
kasska, liczy się szybkość reakcji AF, możliwość ustawienia ciągłego AF, opóźnienie otwarcia migawki oraz ilość zdjęć w serii.
Myślę, że jeżeli siostra zaznajomi się z instrukcją obsługi, da radę sporo z niego wyciągnąć.
Ale czy akurat do zdjęć małych, szybko i chaotycznie poruszających się obiektów ten aparat się nada - trudno zgadnąć.
Jako że nie mam gdzie ulokować swoich oszczędności padło na kupno aparatu. I jak sądzicie czy z aparatu FujiFilm FinePix s1800 będzie dało się coś wyciągnąć? W opisie wygląda super. Zoom 18x , podwójna stabilizacja.

funkcja automatycznego śledzenia ostrości umożliwia, że można śledzić obiektywem poruszający się obiekt i cały czas utrzymywać na nim ostrość, nawet przy korzystaniu z pełnego 18-krotnego zbliżenia.

Czy będzie można z tego aparatu wyciągnąć coś ciekawego? I czy by się nadawał na zawody skokowe, większe imprezy.
Może miał ktoś z nim do czynienia?
Z góry dziękuję za pomoc.  😀
18x zoom brzmi fajnie, tylko następstwem tego będzie późniony czas reakcji, czyli na zawodach, będziesz chciała zrobić zdjęcie nad przeszkodą, a uchwycisz tylko ogon konia, jeśli to jest kompakt, to niestety takie będą jego wady, może się mylę, ale takie miałam doświadczenia z super zoom-ami, i ultra zoom-ami. Na pewno da się nim zrobić dobre zdjęcie < bo każdym aparatem się da>. Poza tym jak na swoją cenę jest w porządku.
Dzisiaj mój aparat (Canon 450d) stwierdził, że koniec tego dobrego, on przestaje robić zdjęcia i wyświetlił mi Error 99. Ostatnie 3 zdjęcia sa takie:

Wstawiłam w takiej kolejności jak zostały zrobione.
I teraz moje pytania:
Czy to coś z migawką? Bo wydaje mi się, że to czarne to właśnie ona, ale może się mylę.
Czy oddawać do serwisu? Zdołałam wyczytać, że serwisy Canona są tylko w Warszawie i Wrocku, to trochę daleko, więc nie wiem czy się opłaca.
Może lepiej kupić nowe body od razu?
xxflygirlxx, zacznij od sprawdzenia w instrukcji, co oznacza error 99
Wpisałam to w google, to nigdzie nie było jednoznacznej odpowiedzi. A instrukcja nie wiem gdzie jest, tata pewnie gdzieś ja schował.
O, tu nie trafiłam, a więcej jest napisane.
Odłączyłam już lampę, dalej to samo. Zaraz podłączę inny obiektyw i spróbuje wszystko w środku wyczyścić.
wszystko w środku wyczyścić.

w środku? to znaczy?

nie radziłabym czyszczenia body ,,w środku".
pewnie chodzi o styki
pewnie chodzi o styki

a no to co innego (:
Tak, o to mi chodziło. 😉
Jutro to zrobię, bo teraz nie miałam kiedy, ale mam szczerą nadzieję, że to obiektyw, a nie body.
xxflygirlxx- jaki masz przebieg aparatu ? ile fotek nacykałaś ?
Wybacz głupie pytanie, ale można gdzieś to sprawdzić?
Programem ale jeśli aparat masz od nowości to wystarczy spojrzeć na numer zdjęcia [ IMG_ XXXX. jpg] i na karcie do jakiej nazwy folderu Ci się zapisuje, w tej chwili dokładnie nie pamiętam nazwy folderu ale końcówka 100 to pierwsze 10 tys zdjęć, 101 drugie 10 tys zdjęć etc.

edit: czyli ja mam IMG_2000. jpg w folderze coś tam coś tam 101 czyli zrobiłam 12 tys zdjec.
Ostatnie zdjęcie jakie zrobiłam ma numer 3867, a nazwa folderu to 100Canon.
Dzięki 🙂

Się pochwalę, że za szalone 150 zł kupiłam właśnie adapter z potwierdzeniem ostrości i Heliosika 44-2 2/58 mm 🙂
Rok o tym gadałam i postanowiłam spróbować, postawiłam na droższy adapter i najtańszy obiektywik odpowiadający moim zapotrzebowaniom, czyli jasna portretówka lub przy dokupieniu pierścieni do macro. Normalnie tupię i usiedzieć nie mogę, dopiero co kliknęłam a już się nie mogę doczekać kiedy dojdzie !  😁
Ten błąd który się wyświetlił xxflygirlxx to na pewno nie problem styków, bo ten w Canonie ma kod Err 01.
Z tego co pamiętam to Err99 to tzw "inne błędy" czyli może to być albo problem z lustrem, albo z migawką, albo z tego co doczytałam to często pojawia się ten problem gdy obiektyw szwankuje (konkretniej przesłona).
I prawdę mówiąc te Twoje foty tak wyglądają. Jakby jakimś cudem pojawiły się na nich listki przesłony lub migawki
Lena,

Ja miałam oba i ten nowszy model ze stabilizacją jest zdecydowanie lepszy optycznie.
Po przeczytaniu testów i opinii - stary poszedł won a w zamian kupiłam tą nową wersję.
Jedno napiszę - nie żałuję.

Tu masz test  kita ze stabilizacją. Sporo tam porównań do starszej wersji
http://www.optyczne.pl/125.1-Test_obiektywu-Canon_EF-S_18-55_mm_f_3.5-5.6_IS_Wstęp.html
Dziewczyny widzialam, że rozmawiałyście już o kompaktach ale nie dopatrzyłam się konkretnych wniosków😉 więc bardzo proszę o prostą konkretną odpowiedź - szukam dobrego kompaktu dla mojego chłopaka - co możecie polecić? Model myślę że jakoś wybiorę, ale chociaż powiedzcie na jaką firmę warto zwrócić uwagę? Canon, Nikon, a może Sony? ja mam lustrzankę Canona i sobie chwalę, ale innych firm nei miałam w rękach (no może oprócz Sony ale mnie nie zachwycał..)
Canon z serii G...rewelacyjne kompakty 😜.

Zwłaszcza g9 i g11.
http://www.flickr.com/photos/zniv/3068317678/

mam taki obiektyw, od starego Zenit-a, konkretnie Pentacon auto 2.8/135 MC, jest na pewno sprawny, więc postanowiłam spróbować, go jeszcze użyć i stąd moje pytania:
Czy da się z niego coś wyciągnąć, czy nie ma sensu go w ogóle ,,uruchamiać"?
Czy M42 mi wystarczy?
larecherche, jak masz canona to nawet lepiej, bo do M42 są lepsze przejściówki na canona.
Można mieć wypas typu potwierdzenie ostrości, bez żadnych soczewek które pogarszają jakość zdjęć etc.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=10534
Mam Nikona z silnikiem AF.
dzięki za linki, poczytam.
lusia722, wygląda fajnie🙂 ale jednak poszukuję czegoś tańszego.. Facet to mechanik i motocyklista - raczej nie będzie na niego super uważał, dwa - nie potrzebuje mega aparatu, myślałam raczej o niedrogim kompakcie ot żeby mógł zrobić zdjęcie motocykla, mnie:P widoczków.. wybieramy się na rajd do Włoch na motocyklu i chce żeby miał czym sobie focić😉
więc raz jeszcze - potrzebuję czegoś znacznie tańszego, ale wytrzymałego, robiącego jak najładniejsze zdjęcia - szczególnei prosze o podpowiedź u której firmy mam szukać😉
Zaopatrzyłam się dziś w 2 filtry 😜 Hoya UV i polaryzacyjny.
Ja już całkowicie straciłam jakiekolwiek wątpliwości 😉 Ale gdyby ktoś je jeszcze miał... na tych samych parametrach:

bez filtra polaryzacyjnego

z filtrem
Breva, Olympus 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się