Forum towarzyskie »

Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Swoja droga tez szukam jakiegos kompaktu, ktory moglabym wsadzic do kieszeni i zabrac na stok 😉

ostatnie godziny poświęciłam na grzebanie o tych kompaktach.
Ludzie polecają Panasonic z serii Lumix [ładne, małe i z bardzo dobrą optyką], potem już grzebałam na forum canona i tam polecają canon sx120. Idę sznupać dalej 😉
ninevet, ja mialam Canona (niestety, nie wiem, jaki model) i nie bylam zachwycona :/ Lumixa jakiegos mialam ostatnio pozyczonego i tez mnie nie zachwycil. No ale ja chyba szukam jakosci lustrzanki w malym kompakcie, a tego raczej nie znajde :/
zajrzyjcie na www.dpreview.com - polecam pooglądać sample i porównanie konkretnych modeli.

Ja swego czasu jak wybierałam kompakt to zdecydowałam się na olympusa - poza fatalną jakością na najwyższym ISO jest naprawdę bdb aparacikiem 🙂
JA PRZECIEŻ MAM KOMPAKT !  😁  🤔wirek:  😵
Tylko o nim zapomniałam i nie mam pojęcia gdzie się w tej chwili znajduje  😂
On chyba canonem jest [poznaje po nazwach plików], kupiłam go do pracy, praca się skończyła aparat gdzieś rzuciłam.
przykładowe dwa zdjęcia z niego, nic nie zmieniałam ani wielkości, ani nic nie poprawiałam.

[img]http://i772.photobucket.com/albums/yy5/ninevet/DSC00780.jpg?t=1294177637[/img]

[img]http://i772.photobucket.com/albums/yy5/ninevet/DSC00806.jpg?t=1294177643[/img]

edit: no tak i teraz będę go pół nocy szukać i nie zasnę dopóki nie znajde :/
ninevet, calkiem zacne te foty.
Jak go znajdę napisze co to. Tylko gdzie on jest ?!  👿
ja robiłam kompaktowym sony- bardzo mi pasował, nikony i canony też fajne, ale nie te najwyższe modele- w nich mi zawsze coś nie pasiło, wolałabym jakiś tańszy.
do lumixów jestem uprzedzona.
ja miałam Lumixa Ninevet i polecam. jeżeli chodzi o kompakty.
Ja też potrzebuję jakiegoś zwykłego aparatu. Nie znam się na zdjęciach, nie pasjonuje mnie to, chciałabym po prostu w miarę dobry kompakt do pstrykania pamiątkowych zdjęć. Musi mieć dobry stabilizator bo mam parkinsona w łapach.
Lumixa ma moja mama i brat i ich nie lubię. Kodaka miałam, zepsuł się (na wycieczce do Paryża! Nie mam żadnych własnych zdjęć przez niego ;< ), robił fatalne zdjęcia. Fujifilm mi nawet pasował, ojciec ma.
Jakbyście mogły coś doradzić byłabym wdzięczna 😉
ja miałam dwa aparaty z serii Lumix .. pierwszego kochałam miłością wielką, ale zginął na koniach ... drugiego zastąpiłam lustrzanką. Jak już Lumix to z serii FZ. Na inne szkoda tracić czasu.
halo halo czy nikt mi nie porówna Canona D7 i D5 mark2? 🙂 priti priti plizzzzz

a tu kilka strzałów wakacyjnych moim kompaktem - olympus mju 1010

mam pytanie (:
W jakim programie robić podpisy do zdjęć, bo np w photoscape, niby jest dostępna duża liczba czcionek, ale rzadko która ma polskie znaki.
W gimpie.
Kiedyś miałam Panasonic Lumix TZ3, zachwycona nie jestem, chociaż dało sie zrobić dobre zdjęcie ; >
Na święta kupiłam Nikon D5000 z obiektywem 18-55 i 55-200, jestem mega zadowolona.
Z początku używałam 18-55 na programie AUTO, później 55-200 też na AUTO, a teraz zaczynam używać tych bardziej zaawansowanych programów i stwierdzam, że różnica jest ogrooooooooooooooooomna. Gorzej, ze nie mam już modela, bo mój pies obraża się na mnie, jak tylko wyciagam aparat...
Dziewczyny, mam wielką zagwozdkę: nie wiem co kupić na trudne warunki oświetleniowe typu pomieszczenia lub brzydka pogoda. Inwestować w jasny obiektyw ( tu na tele nie moge sobie pozwolić, bez przesady  😁 ) czy dokupic lampę jakąś porządną np. Metz a44 ?
Proszę o poradę  :kwiatek:
Azbuka, ja bym najpierw kupila jasne szklo, a potem lampe 😉 Lampa do fotografowania koni Ci sie za bardzo nie przyda, ale juz do zdjec w pomieszczeniach jak najbardziej, czasem nawet jasne szklo potrzebuje lampowego wsparcia 😉
natchiuza, a to szkło to jakie mam wybrać.
To co teraz mam to Nikkor 18-200, w zasadzie sprawdza się wszędzie tylko czasem mu za ciemno w pomieszczeniach przy słabym świetle.
Dzięki dziewczyny za polecenie książek!
Kupiłam Ekspozycję bez tajemnic i Fotografię bez tajemnic.
Na razie jestem przerażona, neisamowite rzeczy mozna robić ze zdjeciami, ale dla mnie to kompletna czarna magia. Zazdroszczę Wam ogarnięcia tego😉
Wybaczcie Dziewczęta, że się tak wepchnę, ale mam sprawę.  Kiedyś pisałam w tym wątku, że posiadam starego Heliosa m44 i pytałam jaką przejściówkę kupić.   Dowiedziałam się, że m42, również takie info wyczytałam w necie.  Ostatnio się w końcu zmobilizowałam i zamówiłam sobie, o dokładnie tą : 

http://allegro.pl/redukcja-adapter-bagnetowy-do-nikon-na-gwint-m42-i1386508311.html

Czekałam na nią kilka dni, dzisiaj przyszła więc od razu ją chciałam podłączyć. 
I wtedy okazało się, że nie pasuje.  🙄  Zdenerwowana stwierdziłam, że jestem na tyle tępa że nie umiem, ale jednak nie.
Na zdjęciu aukcji od wewnętrznej strony (tam gdzie podłączamy Heliosa) są pokazane rąbki, w rzeczywistości ich nie ma, od wewnątrz jest gładkie, natomiast na zewnątrz te wcięcia są.

Teraz już totalnie nie wiem jaką przejściówkę kupić, że mieć 100% pewności, że będzie pasowała.
pomocy!   😵

edit.  dodam że mam nikona d40
Najlepiej napisać do sprzedawcy, może dostałaś jakiś fabrycznie niedokończony gwint ?
Ale nie pasuje Ci helios do przejściówki ? A możliwe jest, że masz go nie na M42 tylko na inny stary gwint ?
Do sprzedawcy oczywiście też napiszę, bo według mnie trochę lekka ściema z tymi zdjęciami na aukcji..
Wiesz na tych obiektywach to ja się nie znam, ale ja mam dokładnie taki ; http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-viewpage-pageid-32.html 🙂
cześć wszystkim 🙂

czy potraficie może dotrzeć do japońskich sklepów sprzedających obiektywy online? męczę wujka google ale wyskakuje mi tylko stronka kakau.com, a chciałabym się lepiej rozejrzeć w temacie.
tak jak zapewne wy wszyscy poszukuję czegoś jasnego umożliwiającego robienie przyzwoitych zdjęc w słabym, halowym oświetleniu.
Azbuka nic taniego, jasnego i długiego nie znajdziesz 😉 jaki masz korpus? jeżeli masz body z silnikiem, to Nikkor 50/1.8, jeżeli bez - 35/1.8
ja mam 35/1.8 i jestem bardzo zadowolona (-:
ninevet, dzięki Ci dobra kobieto! 🙂
Azbuka, np. Nikkora 50mm f/1.8 albo Tamrona 17-55 (chyba?) f/2.8. Ten drugi ma te zalete, ze jest zmiennoogniskowy, ale jakosc i cena przemawia za pierwszym. Zalezy, co chcesz focic. Jak konie, to ja bym jednak zainwestowala w Sigme 70-200mm f.2.8, bardzo sobie chwale ten obiektyw, na pewno daje duzo wiecej mozliwosci niz wymienione wczesniej dwa egzemplarze.
oo tak sigma 70-200 f 2.8, to np moje marzenie, no ale niestety cena jest trochę wysoka.
a chcesz koniecznie jasny obiektyw, bo może coś dłuższego, tylko ciemnego.
a jesli chodzi o kupno obiektywu - szukać tego samego producenta, co aparat czy to nie ma duzego znaczenia?
rtk, do Canona raczej nie kupilabym obiektywu Nikona :P A tak na serio, obiektywy innych producentow na ogol sa duzo tansze, a jakosciowo nie az tak znowu duzo gorsze. Spokojnie mozesz sobie kupic Sigme czy Tamrona jakiegos.
Anaa ja mam 7D, ale niestety ani nie porównam go do 5D ani nie wypowiem się na jego temat wystarczająco, bo mało co zdjęć nim zrobiłam 🙂 Na razie przechodzi fazę testowania.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się