U mnie w torbie siedzi jeszcze jedno szkło. Ma słabą jakość, źle pracuje pod światło, narożniki wołają o pomstę do nieba 😉 To Sigma 24-60 f/2.8. Nie polecę jej nikomu ale... no właśnie. Już jakiś czas temu to zauważyłam. Sigmy mają w sobie jakiś czar, coś nieuchwytnego, dają inny kolor, inaczej rysują przestrzeń niż Nikkory. Pierwsze to S 10-20, drugie S 24-60.
Strzyga, to ja ci napiszę wprost: żeby robić naprawdę dobre zdjęcia, trzeba mieć talent. I tyle. Żaden sprzęt i żadna praktyka tego nie zastąpi. Z malarstwem i pędzlami - tak samo. Mam wrażenie, że to "nikoniarze" próbują sobie polepszać samopoczucie na zasadzie "jedyny słuszny sprzęt". Nie mam kłopotów z poczuciem własnej wartości. A na pewno nie zależy ono od jakiegokolwiek przedmiotu (czego o tobie powiedzieć nie można). Jeśli ty uważasz, że lepiej się będzie biegać w "nike" - dlatego, że to "nike" a nie "puma" (czy co kto uważa) - wyrazy współczucia. edit: nie nazwałam cię hipokrytką, tylko zarzuciłam nieco niekonsekwencji. Ale skoro sama tak uważasz 🙁 - co poradzę?
Mam jeszcze takie pytanie tylko właśnie nie wiem czy to nie jest tak jak z wyborem nike czy puma. Zastanawiałam się nad Nikonem D3000 ale teraz dojżałam Canona 1000D ktoś ma jakieś przeżycia / opinie ? i jeszcze jakiej jakości są obiektywy Tamron ?
halo, zbyt kręte są Twoje drogi rozumowania., wybacz ja wysiadam. Napisałam, że sony jest dobry dla amatorów, bo nie trzeba się przy nim specjalnie wysilić, a zdjęcia są satysfakcjonujące jak na ten poziom. A Ty zaczęłaś już chyba być w świecie swoich fantazji.
W zawiązku z tym, osiągnij nirwanę, mi nie chcę się dalej dyskutować z osobą, która prowadzi monolog nie dyskusje. Wolę poobrabiać moje zrobione nikonem i nikkorami zdjęcia =)
I proszę nie odpisuj mi tu, jak masz coś do powiedzenia, napisz na pw, gg lub mejla, to jest miejsce na dyskusję o sprzęcie.
Mam pytanie - Posiadam Canona s5is. Ogólnie jestem początkującym amatorem. Aparat robił baaardzo ziarniste zdjęcie, poszukałam informacji na ten temat w internecie, i znalazłam - trzeba zmniejszyć ISO, jednak, zdjęcia wychodzą wtedy w porządku tylko przy dobrym oświetleniu. A co zrobić,żeby zdjęcia wyszły dobre, przy słabym oświetleniu?
Konkretnie chodzi o taki Tamron teleobiektyw o parametrach AF 70-300mm1;4;-5-6 TELE-MACRO (1;2) 62 A17 . A co do aparatów ? Canonowski 1000D to dobry aparat?
Czy jest jakiś obiektyw (Sigma lub Canon) do 2000zł, w który warto zainwestować? Czy lepiej doskrobać jeszcze tego tysiaka i kupić Sigmę 70-200 F2.8?
edit: Niby fajna ta Sigma, ale czytałam różne opinie, w których ludzie pisali, że przy F2.8 i odległości 200 mydli. A po to się kupuje tele, żeby na dalszych odległościach się spisywał, a nie przy 70 🙄
abre zupełnie nas zaskoczył. jest malutki (dla mnie to akurat minus, ale dla jego grupy docelowej to idealny rozmiar), dobrze się go trzyma. dodatkowo ma nową baterię, która wg mnie działa dłużej, rzadziej nam się rozładowuje, stojąc na półce. a macany jest non-stop. w końcu ma normalny przycisk do kręcenia filmów i to w FullHD. podgląd na żywo jest lepszy niż w poprzednich modelach. ma bardzo ciekawą matrycę, trochę na wyrost jak na mój gust (CMOS 14,2 mpx), ale nawet na wyższych czułościach szumy są znośne. w warunkach sklepowych bawiłam się na ISO 3200 i powiem, że jest w porządku. bardzo szybko reaguje na polecenia, ładnie radzi sobie z kolorami, ma nowy przetwornik EXPEED II i jeżeli mam być szczera - to widać na zdjęciach! 😀 jest ogromna różnica między jakością najmniejszych i najbradziej skompresowanych zdjęć z niego i D5000 (zawsze do takich moich mini testów biorę najmniejszą możliwą wielkość i słabą jakość). moim zdaniem jedna z najlepszych pozycji z amatorskiej stajni Nikona. 🏇
Strucelka ja mam 70-200 2.8 i przyznam, że po dwóch latach użytkowania czasem mydli. i to nie tylko na 200mm, zawsze na 2.8. da się to znieść, więc nie narzekam 🙂 warto pomyśleć nad Sigmą 50-150 2.8, nie ma wielkiej różnicy w cenie, ale jest bardzo porządnie zrobionym obiektywem.
MsCarmen a czy w 50-150 wersje różnią się istotnie? Jak je porównałam, to jedyne co się rzuciło w oczy, to pole widzenia: wersja I:27.9 - 9.5 o a wersja II:31.7 - 10.8 o [url=http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=142&add1=685[/url]porównanie Sigma 50-150 I i II[/url]
Miałaś okazję testować? Myślisz, że z 50-150 nie będzie tego problemu, że będzie mydlić? Mimo wszystko przekonuje mnie chyba trochę bardziej 200, bo ja konie focę głównie, a zazwyczaj im dłuższy tym lepiej 😉
Strucelka nie wiem, jak to jest fizycznie z nimi, ja miałam okazję testować tylko II. dostałam ją na czas naprawy mojej 70-200, bo Sigma Procentrum miała ich więcej do wypożyczania niż 70-200 i byłam mile zaskoczona (-: robiłam zdjęcia w mega mróz, byłam wtedy u Kali i Gilutka (-17 C), ostra zima, a autofokus działał bez zarzutu, plus - miał malutki backfocus, ale jak na te warunki pogodowe było do ogarnięcia.
Strzyga, no przecież o sprzęcie ta rozmowa? O twojej uogólnionej opinii nt. pewnej marki? Z którą to opinią (jako zbyt ogólną i umowną) się stanowczo nie zgadzam. Ani z tym, że "nikony to dobre aparaty, profesjonalne" - bo to zależy. Bo każda opinia powinna być na czymś oparta a ocena dokonywana pod względem jakiegoś kryterium. Np. - że najdroższe obiektywy Nikona mają lepsze parametry, niż najdroższe obiektywy Sony, Cannona... Możliwe. Gdybym planowała zakup takowego, sprawdziłabym dokładnie parametry. I wtedy body to "pikuś" - szkło rządzi. Body się kupi takie, żeby dobrze obsłużyło pożądane szkło (zestaw szkieł). Naprawdę profesjonalni fotografowie mają też zestaw body - bo każde ma nieco inne cechy i w różnych rzeczach może się sprawdzić. Np. w życiu nie przyszłoby mi do głowy używać sony 300 jako aparatu reporterskiego 🤔wirek: Na to jest zbyt wolny w seryjnych (i coś tam, i coś tam). Ja zdefiniować "aparat profesjonalny"? To ciekawy temat. Dla mnie: 1. niezawodny 2. nie utrudniający pracy (a lepiej, żeby ułatwiał) 3. z dobrym serwisem 4. trzymający zadeklarowane parametry 5. dobrany parametrami do zadań 6. dotykowo, wizualnie, ergonomicznie - nie tandetny (nie musi być super-hiper, ale w porządku i dość trwałe materiały). Mam zatem mieszane uczucia nt. "profesjonalności" wielu nikonów, gdy czyta się jak często zawodzą - jak nie body, to obiektyw. Czy teraz napisałam jaśniej?
Nikon to chyba serwis ma najgorszy z możliwych 😉 Przynajmniej tak czytałam i słyszałam, prawda to ? Jak wybierałam pomiędzy Canonem i Nikonem to Pan sprzedawca właśnie z tego powodu mi Nikona odradzał. Aparaty były bardzo podobne pod względem parametrów, cenowo identyczne więc szukając różnic mających pomóc mi podjęcie decyzji właśnie, bez przerwy padało słowo "serwis" w Nikonach jako mega minus, w Canonach jako plus.
ninevet, też słyszałam i czytałam, że Nikon ma kiepski serwis ale jak do tej pory nie zdarzyło mi się o tym przekonać. Na Postępu pojawiłam się tylko raz po to, żeby mi matrycę panowie wyczyścili.
Ja cały czas mam wrażenie, że te wojenki systemowe biorą się z bardzo prostej przyczyny. Ludzie, kupując sprzęt za kilka/kilkanaście tysięcy pln szukają potwierdzenia, że dokonali trafnego wyboru. Że nie dali się oszukać. A tak naprawdę, przynajmniej moim zdaniem, liczy się wygoda użytkowania. Na nic świetna matryca, szkło o cudnej rozdzielczości, milion guzików i pokręteł, gdy ustawienie parametrów zajmuje nam tyle czasu, że "moment" przejedzie nam koło nosa. I właśnie tym kryterium polecam się kierować.
ninevet otóż w mej kochanej firmie, oprócz bycia sprzedawcą, jestem koordynatorem serwisu i pośredniczę między naszymi klientami i serwisem Nikon Polska. powiem, że czasem irytuje okres oczekiwania na odzew i jakąkolwiek diagnozę, czasem walą ceny z dupy, czasem nie potrafią czegoś zrobić i odsyłają do Niemiec... ale wśród tego grona niezadowolonych klientów są przypadki "cudów", kiedy to sprzęt zniszczony doszczętnie wraca do dawnej postaci. potrafią - tylko im się nie chce.
W koncu sie zdecydowalam 😅 Kupilam Nikona D90 z obiektywem kitowym 18-55, drugi obiektyw czeka na mnie w PL, akurat jade na swieta wiec bedzie mily prezent pod choinke 😀 Teraz zabieram sie za czytanie instrucji obslugi 😉 Mam nadzieje ze za jakis czas bede mogla pochwalic sie fotkami 🙂
Ja też mam Nikona D90 😀 Dostałam we wrześniu ale tak naprawdę nie miałam zbyt wielu okazji się nim pobawić :/ Dlatego też jeszcze nie do końca ogarniam ten aparat. Ale i tak go kocham 😍
MsCarmen - napisalam w poprzednim poscie, ze mam tez jeszcze drugi obiektyw 😀, ten o ktorym pisala abre (sigma 70-300), tylko ze w PL, wiec musze jeszcze troche poczekac, za 3 tygodnie mam urlop, juz sie nie moge doczekac 😅
nie wiem czy program do obróbki zdjęć podchodzi pod tytułowy "inny sprzęt foto" ale spróbuję 😉 skąd ściągnąć i czy w ogole mozna darmową wersję photoshopa?
kurza morda zmartwiłyście mnie dziewczyny tekstem że sigma 70-200 2.8 mydli... a już starego naciągnęłam na ten mały wydatek (jak młodemu auto kupuje to mnie może obiektyw 🙂 ) a tu hmm mydlenie... potrzebuje jasnego tele i myślałam że to będzie w sam raz... moja sigma 70-300 za ciemna już jest buuu...
m.indira, raczej sprawdź czym dla Ciebie jest mydlenie, a czym dla innych. Pożycz Sigmę na trochę, zrób zdjęcia na różnych ogniskowych i przysłonach. Podam Ci taki przykład: teoretycznie N70-300 VR mydli na 300 okropnie a dla mnie to mydło jest w zupełności akceptowalne przy fotografii sportowej. Do portretu nie użyję, ale od tego mam po prostu inne szkło.
m.indira, ja jestem z tej sigmy zadowolona, nawet bardzo. Za taka cene nie kupisz lepszego tele, a dla mnie ogniskowa 50-150mm polecana przez MsCarmen jest jednak troche za krotka.