amazonka89, to dobry aparat. Pamiętaj jednak, że serwis Nikona w Warszawie jest... kiepski 🤔 i w razie problemów ze sprzętem można trochę nerwów stracić.
jestem zadowolona, do wody go nie wrzucam, a jak pada to nie robie zdjec :P uzywam kitu 18-105, 18-200 lub 50tke. a poza tym juz duzo o tym aparacie mowilam...
dziewczyny mam pytanie - mam Soniaka DSC R1 - generalnie przyjemny, chociaż dostać coś do niego to rzeźnia... no i właśnie mam dwa pytania: 1. czy filtr polaryzacyjny muszę mieć zadeklarowany do tego modelu czy mogę kupić na allegro jakikolwiek filtr o średnicy 67mm i siądzie? (wiem że jak ktos nie ma takiego aparatu to nie będzie wiedział na 100%, ale tak czysto teoretycznie - może być jakikolwiek filtr czy do każdej firmy są specyficzne filtry?) 2. ile plus minus może kosztowac naprawa wewnętrznej lampy błyskowej? naprawiał ktoś kiedyś?
Monny, fajnie 🙂 Miałam okazje nim ostatnio focić z podczepionym słoikiem 55-200, calkiem fajny. Ale nie umiem jakoś "wyczuć" nikonów 😲 Co Canon to Canon! 😀
A ja mam puszke 500d i obiektyw canon 70-300 is usm i kit 18-55 is, i poważnie sie szykuje na jakies 2.8 😍
Bay, mam canona 450D z kitem. No kurde nie byłam zachwycona. Nie radził sobie ze wszystkim. Musiałam mieć piękny słoneczny dzień i ładny plener, żeby zdjęcia były ładne. Moja znajoma ma Nikona, zrobiłam test. Ona fotografowała mnie Nikonem, Kumpela druga moim Canonem. Bez "ale" wygrał Nikon. Po 2 latach z Canonem teraz od nowa uczę się obsługi lustrzanki 😉 Bo w obsłudze to obrót o 180 stopni. Zypełnie coś innego.
Ale obrotowy wyświetlacz, nagrywanie filmików, obiektyw ze stabilizacją. Jutro jadę w plener 😀
Pamięta ktoś moje przeżycia związane z porysowanym obiektywem? Uprzejmie donoszę, że rysa nie wpływa na zdjęcia i odbitki wyszły super. Nawet lepsze niż się spodziewałam.
Pamięta ktoś moje przeżycia związane z porysowanym obiektywem? Uprzejmie donoszę, że rysa nie wpływa na zdjęcia i odbitki wyszły super. Nawet lepsze niż się spodziewałam.
a ja za grosze nabyłam obiektyw SIGMA hight-speed multi-coated 80-200mm 3,5-5,6 plus dwa filtry: toshiba SL-1A 52mm, sigma achromatic 52mm. w sumie nie wiem po co.. najwyżej sprzedam
deidre, jedna rada, przy zarysowanej soczewce warto zawsze zakładać osłonę przeciwsłoneczną, żeby promienie padające na soczewkę z boku nie ujawniały rysy 🙂 Mam nadzieję, że zrozumiale napisałam.
abre - powiem Ci, że jak kupiłam jeden plus kilka filtrów, to namiętnie szukam innych. Uzależnienie 😁 tak jak od padów Anky 😀 Pewnie niedługo posprzedaję to co mam i kupię jeden lepszy. A jedna moja miłość i tak nigdy nie zostanie spełniona... bo hehe w totka bym musiała wygrać by kupić obiektyw za 75tys 😀DD 😁
a ile chcesz wydać na obiektyw ? Jeśli zależy Ci jedynie na dobrej jakości zdjęć, bez tej całej zabawy w przekręcanie obiektywów to weź do niego coś uniwersalnego jakieś 18 -200 mm sigmy lub canona. Wtedy będziesz miała i 18 do wnętrz i 200 do koni.