Forum towarzyskie »

Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

do czego?
bo ani to nie ma ogniskowej, ani swiatla...
kolega ma na sprzedaż za 50zł i nie wiem czy się opłaca go brać, a w ogóle nic o nim nie wiem
a jaki masz przy aparacie?
sigmę 70-300mm i zwykły kit 18-70
no to jak masz kit 18-70, to po co Ci drugi kit 35-70 ?
nie nie oplaca sie 😉
acha no to dzięki wielkie  :kwiatek:   

ja się na tym nie bardzo znam  😡
Jestem na etapie poszukiwania nowego obiektywu. Sytuację mam na starcie o tyle gorszą, że moim kompanem jest Nikon D40, czyli pole manewru zawęża się do obiektywów z silnikiem.
pobuszowałam w internecie i wstępnie doszłam do wniosku, że przeznaczę około 800zł na obiektyw (zaznaczam tez, że może być używany)
do tej pory korzystałam z kitu 18-55, i powiem szczerze, że jak na moje amatorskie podrygi, spisywał się całkiem sensownie. Do chwili, gdy nie padł mu AF 🙄 w plenerze, szczególnie przy koniach czasem brakowało mi mm, dlatego zastanawiam się nad czymś dłuższym. Może 18-125, 18-200?
Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek rady na wstępie, będę miała przynajmniej punkt zaczepienia w szukaniu dalszych informacji 🙂

PS Możecie zdradzić co oznacza hasło na stronie sigmy "Do lustrzanek cyfrowych z niepełną klatką APS-C"?
a czym focisz?
Cierp1enie napisała, że ma Nikon d40. 🙂
o masakra haha chyba ślepa jestem, bo czytałam i nie zauważyłam 😀

ja mam sigmę 70-300 teraz myślę o Sigmie 18-200
Ja chce nabyć Sigmę 70-200 f.2,8 ale sponsora brak. 😀
No, kiedyś się na pewno dorobię.
oj tak 🙂 wiem coś dobrze o braku sponsora 😀 hihi
No właśnie, trza załatwic sobie pracę, ale ja do jej szukania sie tak nadaje jak do elektroniki.
No ale musi sie znaleźć, bo obiektyw jest mi bardzo potrzebny.😀
ja ogólnie ostatni rozmyślam o sprzedaży moich padów Anky 😀 hihi by uzbierać na super obiektyw 🙂
No a u mnie jest ten problem, że nie mam co sprzedawać. Sprzętu równiez brak, bo konia brak.
Tylko praca zostaje. 🙄
mógłby ktoś coś konkretnego napisać?  :kwiatek:
buyaka, co fotografujesz? powiem Ci, ze czesto pozyczam ten obiektyw 18-200 f/3.5-5.6 od mojego przyjaciela i sprawdza sie w wielu sytuacjach...
najgeneralniej rzecz biorąc konie - tryb sportowy, dlatego liczyć się będzie w miarę szybki autofocus.
Często pojawia się też reporterka.
Myślicie, że bezpiecznie będzie kupować używany obiektyw?
Jeśli używany to radziłąbym z jakiegoś forum dla profesjonalnych fotografów jeśli już.
No i jak zobaczysz ogłoszenie to musisz wziąć pod uwagę sposób opisu, popatrzeć zdjęcia i ewentualnie się jeszcze dopytać.
I najlepiej jeślibyś miała możliwość jego spróbwania.🙂
a jakie znaczenie ma jak profesjonalna jest osoba od której kupujesz??

ja kupiłam sprzęt używany, ale obejrzałam go wcześniej z osobą bardziej doświadczoną od siebie. mam też używany obiektyw, kupiony od nauczyciela.
używany sprzęt kupiłabym tylko od znajomych, chyba, że byłby to unikat, okazja, polecenie lub z serwisu na gwarancji.
Ja kupiłam body z podstawowym obiektywem od koleżanki. Sama się zaoferowała, ze mi przetrzyma do czasu jak dozbieram brakującej kasy. Obiektyw kupiłam nowy, na gwarancji. Przez allegro oczywiście. Wiedziałam, że niby w sklepie mam od ręki, itp, ale, że był tańszy prawie o 100 zł to wzięłam.

Ja zawsze postępuję z zasadą, że jeśli kupuję sprzęt foto na allegro to tylko u sprzedawcy, który ma same pozytywne komentarze. Mam wtedy gwarancję, ze nie odwali numeru jakiegoś.
Chodziło mi o to, że jeśli od bardziej doświadczonej osoby to jest większa gwarancja, że cię nie oszuka.🙂
heh, dobre, dobre 😉

ale co ma doświadczenie do oszukiwania?? według mnie kompletnie nic.

można być super mega giga fotografem prof a rownoczesnie niezlym kretaczem, wiec taka dedukcja chyba nie ma sensu 😉
Dobra, niech ci będzie.
Ja używanego nie kupowałam, więc tak naprawdę nie wiem.😉 A taką opinię gdzieś tylko przeczytałam.
Pewnie, ze to zależy od samego człowieka, ale wydaje mi się, że tacy doświadczeni są bardziej uczciwi, ale pewnie jestem naiwna.😀
xxflygirlxx, na forach można poprosić o pomoc osobę doświadczoną, która nim transakcja zostanie sfinalizowana, obejrzy szkło, pomoże przetestować na obecność BF i FF.
Samo kupowanie u osoby doświadczonej nie daje gwarancji choć pozwala uniknąć takich nieprzyjemnych sytuacji jak nieodpowiednie traktowanie szkła w przeszłości.
jest tu ktoś kto bawi się zenitami? bo rozglądam się za takowym aparatem  👀
Nirv, ja właśnie zaczynam. Zrezygnowałam z kupna cyfraka, bo dorwałam zenita. Na razie dużo czytam o ustawieniach, kupiłam klisze i baterię, coby światłomierz działał. Jak zacznę focić, to mogę się dzielić doświadczeniami 🏇
właśnie, a jakie klisze do nich?  👀
Standard - 24x36 mm.
Ja na razie kupiłam 2 kolorowe i 1 czarno-białą.
Jako osoba nie mająca pojęcia o fotografowaniu liczę, że może mam ukryty talent 😂
ja coś tam niby wiem... no, ale coś  😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się