Jestem na etapie poszukiwania nowego obiektywu. Sytuację mam na starcie o tyle gorszą, że moim kompanem jest Nikon D40, czyli pole manewru zawęża się do obiektywów z silnikiem. pobuszowałam w internecie i wstępnie doszłam do wniosku, że przeznaczę około 800zł na obiektyw (zaznaczam tez, że może być używany) do tej pory korzystałam z kitu 18-55, i powiem szczerze, że jak na moje amatorskie podrygi, spisywał się całkiem sensownie. Do chwili, gdy nie padł mu AF 🙄 w plenerze, szczególnie przy koniach czasem brakowało mi mm, dlatego zastanawiam się nad czymś dłuższym. Może 18-125, 18-200? Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek rady na wstępie, będę miała przynajmniej punkt zaczepienia w szukaniu dalszych informacji 🙂
PS Możecie zdradzić co oznacza hasło na stronie sigmy "Do lustrzanek cyfrowych z niepełną klatką APS-C"?
No właśnie, trza załatwic sobie pracę, ale ja do jej szukania sie tak nadaje jak do elektroniki. No ale musi sie znaleźć, bo obiektyw jest mi bardzo potrzebny.😀
najgeneralniej rzecz biorąc konie - tryb sportowy, dlatego liczyć się będzie w miarę szybki autofocus. Często pojawia się też reporterka. Myślicie, że bezpiecznie będzie kupować używany obiektyw?
Jeśli używany to radziłąbym z jakiegoś forum dla profesjonalnych fotografów jeśli już. No i jak zobaczysz ogłoszenie to musisz wziąć pod uwagę sposób opisu, popatrzeć zdjęcia i ewentualnie się jeszcze dopytać. I najlepiej jeślibyś miała możliwość jego spróbwania.🙂
a jakie znaczenie ma jak profesjonalna jest osoba od której kupujesz??
ja kupiłam sprzęt używany, ale obejrzałam go wcześniej z osobą bardziej doświadczoną od siebie. mam też używany obiektyw, kupiony od nauczyciela. używany sprzęt kupiłabym tylko od znajomych, chyba, że byłby to unikat, okazja, polecenie lub z serwisu na gwarancji.
Ja kupiłam body z podstawowym obiektywem od koleżanki. Sama się zaoferowała, ze mi przetrzyma do czasu jak dozbieram brakującej kasy. Obiektyw kupiłam nowy, na gwarancji. Przez allegro oczywiście. Wiedziałam, że niby w sklepie mam od ręki, itp, ale, że był tańszy prawie o 100 zł to wzięłam.
Ja zawsze postępuję z zasadą, że jeśli kupuję sprzęt foto na allegro to tylko u sprzedawcy, który ma same pozytywne komentarze. Mam wtedy gwarancję, ze nie odwali numeru jakiegoś.
Dobra, niech ci będzie. Ja używanego nie kupowałam, więc tak naprawdę nie wiem.😉 A taką opinię gdzieś tylko przeczytałam. Pewnie, ze to zależy od samego człowieka, ale wydaje mi się, że tacy doświadczeni są bardziej uczciwi, ale pewnie jestem naiwna.😀
xxflygirlxx, na forach można poprosić o pomoc osobę doświadczoną, która nim transakcja zostanie sfinalizowana, obejrzy szkło, pomoże przetestować na obecność BF i FF. Samo kupowanie u osoby doświadczonej nie daje gwarancji choć pozwala uniknąć takich nieprzyjemnych sytuacji jak nieodpowiednie traktowanie szkła w przeszłości.
Nirv, ja właśnie zaczynam. Zrezygnowałam z kupna cyfraka, bo dorwałam zenita. Na razie dużo czytam o ustawieniach, kupiłam klisze i baterię, coby światłomierz działał. Jak zacznę focić, to mogę się dzielić doświadczeniami 🏇
Standard - 24x36 mm. Ja na razie kupiłam 2 kolorowe i 1 czarno-białą. Jako osoba nie mająca pojęcia o fotografowaniu liczę, że może mam ukryty talent 😂