Forum konie »

siodła bezterlicowe

he he też siedzę na ebayu 😉 tylko nie zawsze jestem pewna czy aby to jest dobre czy też nie, ale jeśli Ty  mówisz, ze ok, to chyba jak coś upatrzę na serio to się do Ciebie zwrócę. Część mojej rodziny mieszka w Niemczech i wystarczyłoby poprosić, ale jakoś nie mogę się zebrać.
Piękny kąsek dla dresażystów.
[url=http://cgi.ebay.pl/Dressursattel-Trekker-Master-II-Baumlos-schwarz_W0QQitemZ290335821023QQcmdZViewItemQQptZReitsättel?hash=item43995d0cdf&_trksid=p3286.c0.m14#ebayphotohosting] Trekker Master II [/url]

Widziałam gdzieś na niemieckim forum kilka pozytywnych opinii o tym siodle. No i jest to już wyższa półka w kwestii wykonania, detali, jakości skór.

Edycja
..i kąsek dla zwolenników westu

[url=http://cgi.ebay.pl/BAREFOOT-Sattel-MISSOULA-NUT-baumlos_W0QQitemZ120338129636QQcmdZViewItemQQptZReitsättel?hash=item1c04b622e4&_trksid=p3286.c0.m14] fot. pochodzi z opisu tej aukcji [/url]

Edycja II  🙂
jeszcze jeden kąsek ujeżdzeniowy [url=http://cgi.ebay.de/Startrekk-Dressur-baumloser-Sattel-S2_W0QQitemZ330243896387QQcmdZViewItemQQptZReitsättel?hash=item4ce411f443&_trksid=p3286.c0.m14#ht_1621wt_1166] Startrekk w wersji dwubarwnej [/url]
w jakich cenach są barefooty w Polsce??? nie mogę nigdzie znaleźć.

wczoraj rozmawiałam z kuzynką, chyba coś poszukamy bardziej konkretnie  😜
moje stare oczy

znalazłam stronę cennik, a cen nie widziałam, musiałam sobie podświetlić, bo jeżeli dałaś mi link do strony to musiało coś  w tym być

dziękuję ślicznie  :kwiatek:
No nie! Dobre tzn. ja - głupia.
Miałam to samo i stwierdziłam, że po prostu ceny nie są podane... Pisałam maila 🙂.
PROSZE STOSOWAC SIE DO REGULAMINU FORUM!!

TO JEST OGŁOSZENIE!!
Ludzie od tego są ogłoszenia  🙄
Mam taki malutki problem. Chciałabym mieć w moim Cherooke pasek do siodła, który pomógłby mi w doskonaleniu dosiadu ujeżdżeniowego. Problem w tym, że te ze sklepu są dużo za krótkie, żeby je zapiąć.  Macie jakiś pomysł skąd skombinować taki pasek bez wizyty u rymarza?
Może są na rynku takie paski z innym przeznaczeniem, które można łatwo zaadoptować?
Patikonik mi pasował zwykły pasek - uchwyt do siodła (to chyba o ten ci chodzi? ) np taki

http://www.allegro.pl/item706217244_uchwyt_do_siodla.html

mierzyłaś standardowe?
Ja jak potrzebowałam takiego paska (co prawda do terlicowkego, ale nvm) to sobie zapięłam tak skośnik do nachrapnika. Wystarczy, że będzie długi ; ) A jak Ci nie zależy na wyglądzie to na dobrą sprawę warkoczyk z sizala pewnie też byłby dobry ; )
fajnie wyglądają te startrekki
raczej nie ma możliwości przetestowania w Polsce??
ogólnie szukam jakiejś ujeżdżeniówki 16 lub 16.5 z długimi tybinkami w miarę głebokie w cenie ok 3000zł a to mogła by być niezła alternatywa dla mojego koślawego konia  😁
Pinesska kupiłam dokladnie taki i jest zdecydowanie za krótki - przy największym wydłużeniu ma 31 cm. A Twój? Gdzie go kupiaś?
Mam wrażenie, że skośnik też bedzie za krótki  🙁
patikonik, miałam przy cherokee pasek od razu jak je kupiłam, myślałam, że jest raki sam jak do innych siodeł, możliwe, że był dłuższy, jednak tłoczeń na skórze firmowych nie miał
Patikonik  a może dobierzesz cos z obroży lub smyczy dla psów.
Witajcie szczesliwi posiadacze siodel bezterlicowych 😉

Przymierzam sie do zakupu tego siodla: LONDON. Jeszcze nie wiem czy uda mi sie uzbierac na nowe czy bede musiala sie zadowolic uzywanym... Wiem natomiast, ze Barefoot tu, gdzie mieszkam, organizuje przymiarki przed sprzedaza, wiec jak tylko odloze wiecej kasy, wypozycze siodlo na tygodniowa probe i sprawdze na wlasnej kobyle z czym to sie je.

Dlaczego mysle o siodle bezterlicowym? Jakis czas temu znajoma zwrocila mi uwage aby przyjrzec sie mejemu siodlu. Przygladalam sie dosc dlugo, bo kilka miesiecy i widze, ze mimo, ze lezy dobrze i dla mnie jest niesamowicie wygodne, to jednak nie obedzie sie bez zmiany, bo kon nie chodzi swobodnie i mam wrazenie, ze siodlo znacznie ja ogranicza w ruchach, powodujac ucisk na grzbiet.
Na szczescie nigdy nie miala bolesnego grzbietu po jezdzie w siodle, bo zawsze przed siodlaniem sprawdzam i ugniatam jej grzbiet i jakos nie okazywala wiekszego niezadowolenia. Za to podczas jazdy mam wrazenie, ze siodlo mimo przesuniecia do tylu, nadal blokuje lopatke + ostatnio zastanowilo mnie to, ze ona czasami rozjezdza mi sie zadem (potyka sie tylnymi nogami), tak jakby siodlo uciskalo ja gdzies w dolnej czesci kregoslupa. Czy sadzicie, ze to "rozjezdzanie" to moze byc wina siodla?

Wlasciwie to nie widze jak dotad zadnych wiekszych wad jesli chodzi o siodla bezterlicowe. Nie wiem jak by sie sprawdzily przy pracy skokowej powyzej 1 metra ale jak dla mnie, czystej rekreacji, takie siodlo to powinno byc zupelnie ok. A wlasciwie nie dla mnie a dla mojej kobylki 🙂

I na koniec mam jeszcze dwa pytanka:
- czy do tego typu siodel pasuja zwykle popregi ujezdzeniowe, czy musialabym zainwestowac w jakis specjalny?
- jak ze strzemionami? Czy mozna uzywac normalnych, czy musza byc jakies specjalne z ichniejszej oferty?
O specjalnych czaprakach wiem, doczytalam. Ale o popregu i strzemionach nigdzie nie znalazlam informacji, oprocz oferty cenowej na ichniejsze rzecz jasna.
Bede wdzieczna za info od Was 🙂 Dzieki!
mam jeszcze dwa pytanka:
- czy do tego typu siodel pasuja zwykle popregi ujezdzeniowe, czy musialabym zainwestowac w jakis specjalny?
- jak ze strzemionami? Czy mozna uzywac normalnych, czy musza byc jakies specjalne z ichniejszej oferty?
O specjalnych czaprakach wiem, doczytalam. Ale o popregu i strzemionach nigdzie nie znalazlam informacji, oprocz oferty cenowej na ichniejsze rzecz jasna.
Bede wdzieczna za info od Was 🙂 Dzieki!

Popręg jak najbardziej może być zwykły ujeżdżeniowy, natomiast strzemiona (dla własnego dobra) jakiekolwiek bezpieczne -  w tych siodłach zamek puśliska jest całkowicie zabudowany (więc puślisko nie ma jak się wysunąć). Puśliska kupuj takie (jak do uj) z możliwością zapięcia ich na dole, przy strzemieniu.
Krolik, bardzo dziekuje za rady  :kwiatek:
Pusliska ujezdzeniowe mam ale strzemiona do nich zwykle, musze wiec pomyslec nad bezpiecznymi. A dlaczego normalne pusliska sie nie nadaja? Za grubo pod noga by bylo ze sprzaczka w zamku, czy z jakiegos innego powodu?
W typowych siodłach zamek znajduje się w zagłębieniu - więc sprzączka puśliska nie uwiera ... tutaj natomiast wszystko jest na wierzchu i za bardzo nie ma miejsca na dodatkowe zapięcia i wystające paski.
Rozumiem, dzieki!
A nie da się tak zapiąć aby sprzączka była gdzieś na dole przy strzemionach a re?sztę paska zabezpieczyć np. gumką ?
mam tak i jest strasznie -grubość od samych puślisk mnie wkurza
poszukuję czapraka pod barefoota - oczywiście takiego pod bezterlicówkę
gdzie można dorwać najtańszy?
Czapla mi się trochę topi w padzie mattesowym🙁
sznurka ebay.de, albo PW 😉
pw odebrałam i myslę dlatego nie odpisuję
cena oryginalnych barefootowskich mnie wygięła...
barefoot atlanta
proszę wybaczyc moj dosiad - ale atlanta ma profil westowy 😉
i jak i jak i jak? opowiadaj o wrażeniach!

Może dziś dostanę zdjęcia z wczorajszej jazdy, to wam wkleję pływającego Brzasia pod Arizoną  😎
wrazenia z poprzedniej jazdy a zarazem pierwszej w beztreliowke sa 1 czy 2 str wczesniej 😉

Teraz bardzo skupilam się na tym co mowi do mnie kon pod tym siodlem - kiedy w kłusie szedł z nosem na psa tropiącego przestalam miec pytania. 😉

Mam jeszcze parę pytan:
-jak to jest z tymi padami - załozylam zwykly czaprak i kon się nie sprzeciwiał, ważę z ubraniem jakies 60kg
- jakie są zasady dopasowania łęku? i po czym poznac rozmiar danego łęku?
up up
celowo nie edytuję😉

poproszę o odp na pytania zadane wyzej

a takze:

czy znacie bezterlicówki LIBRA??
są duzo tansze - jak z jakoscią?

i czego de facto brakuje w tym siodle??
http://www.allegro.pl/item727949793_siodlo_cheyenne_barefoot.html
no właśnie. wyglada na to, ze nic  😲
wychodzi na to ze jest tansze od padu ktory trzeba pod nie włozyc  🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się