Diakon'ka Nie. Tak się bałam okręcania to raz, dwa glut mi się źle ułożył, a trzy chciałam zobaczyć jak samo siodło leży i jaki się odbija ślad na czapraku (dlatego biały założyłam). Mam dwa żele do wyboru (acavallo i drugi grubszy w podwójnym neoprenie - i chyba ten zwycięży, tym bardziej, że doskonale kształtem pokrywa się z siodłem).
MoniaaA Jak czytałaś wątek, to może pamiętasz ile ja miałam obaw. Ale obawy są po to by je rozwiewać 😉
Marzła mi się nowa ujeżdzeniówka od dawna. Przeglądałam masę ofert, masa siodeł mi się podobała, ale żadne tak naprawdę do mnie nie trafiało (nawet platonicznie). Aż
Diakon'ka wstawiła tu ten link:
http://sklep.horses.pl/product-pol-4067-Acavallo-siodlo-ujezdzeniowe-bezterlicowe-Freemax-Jump-Leather.htmlI w końcu poczułam, że może z tego ucieszy się Poświata. 💘 Pisałam o jej awersji do siodeł, która mijać nie chce. A mi się zawsze wydawało, że koń powinien wręcz kochać siodło jako jakiś tam ochronny 'komfortownik' przed jeźdźcem (zakładając dobrze siedzącego człeka).
Cena sklepowa to ok 3 tysiaki, a na e-bayu bywają tańsze okazy Gdybym mieszkała w Niemczech to może nadal bym terlicówkę miała, bo tam dobrych pasowaczy jest sporo i to na wyciągnięcie ręki, serwisy fajnych marek w kraju. Kupując terlicówkę - człowiek kupuje także wizję serwisu danej marki. Więc u nas w kraju, na pojezierzu... 😎
A kolejną rzeczą jest to, że Poświatka ma krótki grzbiet, który lubi spinać, ciężko go rozluźnić, rozciągnąć. Miałam nadzieję, że bezterlicówka zachęci ją do aktywniejszej pracy grzbietem. Przykładowo wczoraj w galopie płynęła po prostu, w stępie aktywnie pracowała, w kłusie miałam momentami sporo kłopotu, by nadążać za nią dosiadem (- efekt zakwasy mięśni brzucha i pleców- super ! A tylko się woziłyśmy testowo ). No i ostatnio kompinuje różne warianty chodów bocznych- w terlicówce (nie usadzającej) dawanie pomocy, przesuwanie łydki jakoś tak kwadratowo mi szło, a tu płynnie.
MoniaaA po prostu przetestuj jak możesz. 🙂
Pinesska Właśnie też mam wrażenie jak
LoveHorses, że Twoje siodło jakieś ładniejsze jest od zwykłych westówek.
Masz jakieś zbliżenie?