Forum konie »

siodła bezterlicowe

to jest pfiff bezterlicowy
O łe!
Jest na Allegro z ogłowiem za 640zł.
nie takie łe, ostatnio miałam w sklepie nowego pfiffa i są lepsze jakościowo niż te sprzed 2 lat, nie jest to skóra, ale wiadomo - cena cudów nie czyni. Barefoot lepszy, ale pfiff nie jest taki straszny i krzywy jak kiedyś, jako siodło do zalezdki, rekreacji czy jako kolejne siodełko może być  😉
Pomóżcie
Cały czas odnoszę wrażenie, że zakładam siodło za bardzo na przodzie , niby łopatek nie blokuje ale sama już nie wiem. Co o tym myślicie?
ktoś od zakładania westowych powinien się wypowiedzieć...
Jak dla mnie coś co leży na łopatce zawsze będzie ją mniej lub bardziej blokować.  A wydaje mi się , że u Ciebie ewidentnie na łopatce leży ( i praktycznie na połowie kłębu jest chyba ?)
I popręg w standardowej odległości nie wypadnie jak w klasycznych siodłach, więc chyba nie powinien być tu chyba wyznacznikiem, bo to westówka.

Na moje (przypominam: nie westowe) oko ułożyłabym przedni łęk na samym końcu kłębu, tak by siedzisko było w poziomie a nie po skosie z kłębu- z górki), a popręg jakoś ułożyłabym by znalazł się w podobnym miejscu jak teraz.

Ale może westowcy Ci uściślą, poprawią mnie  🙂
Dorotheah  tak mi się właśnie wydaje , że siodło leży za bardzo na przodzie .  Poczekam jeszcze na opinie innych.
na moje oko również za bardzo z przodu, nie mam aparatu, więc  nie pokażę ci jak ja układam swoje, ale byłaś na zawodach westowych, więc tam się napatrzyłaś na osiodłane konie 😉

cheyenne leżało tak:

westowe, chyba jeszcze dalej mi się układa
Pinesska twoje jest trochę inaczej zbudowane co nie zmienia faktu , że to moje leży chyba zdecydowanie nie w tym miejscu co powinno.

Gracja przejrzałam trochę fot westowych w google
I tak większość westówek, jakie dojrzałam, ma wyżej podcięty przedni łęk i dalej niż ławki  - Na pewno masz dobry rozmiar łęku? Może masz za szeroki dlatego tak Twoje siodło lezy?

Jeśli łęk jest ok, tylko jest taka płaska budowa przodu siodła, to może być jeszcze kwestia innej budowy grzbietu. Westówki zazwyczaj widuje się na koniach z szerokim grzbietem i mniejszym szerokim kłębem (np.QH) niż Twoja klacz.

Przykładowa fotka lekko od przodu

... i z boku. 
[img]http://www.asi.ksu.edu/DesktopModules/IM.aspx?I=6879&M=0[/img] 
Zródło www.asi.ksu.edu/DesktopDefault.aspx?tabid=1117
tu gdzie zaczyna się na powyższej focie  pad leży już u Twojej początek siodła.  -Może ten czaprak Cię myli, bo przód czapraka kładziesz tam gdzie zazwyczaj leży przód padu westowego, a wtedy wielkość czapraka skłania do przesunięcia siodła za bardzo do przodu .W każdym bądź razie na powyższej focie siodło leży na końcu kłębu, łęk swobodnie nad kłębem, a jedynie ławki dotykają gdzieś okolic końca łopatek, a u Ciebie siodło leży na kłębie. Więc zdecydowanie przesunęłabym siodło do tyłu i sprawdziła rozstaw łęku  🙂
I nie sugeruj się ułożeniem popręgu, bo jest w Twoim siodle dość głęboko wszyty pod siediskiem (sugerując się nim może to prowokować układanie siodła za bardzo z przodu ).
Dorotheah jak to dobrze , że jest ktoś kto oświeci i wyprowadzi z błędu. Porównując do zdjęć , które wstawiłaś to moje siodło leży fatalnie  🤬 , ale z tym popręgiem masz rację przesunie się i to sporo do tyłu .
Jutro osiodłam tak jak sugerujecie i zobaczę jak ułoży się siodło.
Tak mi się wydaje.
Najlepiej sprawdź jak kobyłka chodzi, pokombinuj też żeby przy tym jakoś ten popręg dobrze ułożyć przy cofnięciu siodła (czyli by popręg nie cofnął się za mocno, mimo cofnięcia siodła).

I doopytaj specjalistów westowych jak dobrze ułożyć siodło w przypadku konia z bardziej zaznaczonym kłębem i węższym grzbietem niż u tradycyjnych westowych ras  koni 🙂
Jest to siodło bezterlicowe więc przypuszczam , że układa się inaczej jak typowy west co nie zmienia faktu, że powinno leżeć we właściwym miejscy aby nie utrudniać ruchu koniowi i nie powodować dyskomfortu.
Znalezione filmiki:
- barell racing - czyli żywy pocisk w akcji  🤣

I jazda z małymi skokami w bezterlicówce (i w halterku metod. naturalnymi)

jakieś tam freestyle dressage w barefoocie (z fajną muzyczką w tle  😉 )

I tu też podobno w bezterlicowce

Mam zdjęcia mojego siodełka na modelu  😀  :

Wiem, że tył jest uniesiony, ale to bezterlicówka, a pod nią pad physio, który je unosi, jak wsiadam, wszystko ładnie przylega  😉
Pinesska wierzymy 😉
Doroteah gdzie relacje z wrażen z Freemaxa? 🤬
Doroteah właśnie! chwal się!  😀

Jestem ciekawa jak inne modele Barefoota się sprawdzają, najchętniej poczytałabym o tych westowych  😉
Dziewczyny dopiero dziś do mnie doszedł mój Freemax Drees (16 dni )  😵  Pierwsze co, mimo znajomości wagi siodła - zaskok lekkością.  No i  bajer w środku: możliwość regulowania  położenia łęku, zamków do puślisk, poduszek kolanowych, a nawet przystół.

W stajni.  Konia chyba się też zdziwiła lekkością, nie załapała momentu obciążenia siodłem (wyczekiwała wagi Kieffera  😁 ). Wszelkie moje strachy co do stabilności siodła, ewentualnego bujania odpuściły mnie już w stępie. Zaskoczyło ogólne poczucie bezpieczeństwa - tylni łęk jest bardziej zabudowany. Siodło faktycznie układa się co raz lepiej  w trakcie jazdy (na początku było mi za szeroko, potem schodzić mi się nie chciało). Zdziwiła  stabilność siodła- jak chciałam nim okręcić na boki - kręciłą się... cała kłoda Poświaty  👀   
     I najważniejsze -Koń.  Sam z siebie dał mi lepszy stęp już na początku jazdy. W kłusie i stępie dużo obszerniejsza praca grzbietu, swoboda, więcej tropienia.  W galopie... no wiecie... to był galop   😁
No i czulutki koń niesamowicie, prawie jak na oklep (-a w terlicówce jak przez szybę), łopatki, zwroty od dużo delikatniejszych wskazówek. Generalnie koń mi wszystko powiedział - z Kiefferkiem się rozstajemy ( na pewno jest gorzej dopasowany ) 😎
     Ogólnie jeździło mi się super- choć inaczej.  Zdecydowanie siodło wymagające większej pracy dosiadem od jeźdźca ( dla pozytywnych sadomasohistów ?  😉 ) - bo i pracę grzbietu konia fantastycznie czuć. Aż żal było mi kończyć jazdę. I konik taki jakiś uśmiechnięty po jeździe był.   💘

Pinesska Ślicznie. 🙂
Może jakieś nowe refleksje? 
Doroteah super🙂
zamierzasz jeździć bez podkładki?
Dorotheah śliczne to siodło , a jaki zabudowany tylni łęk. Wygląda na bardzo wygodne.
Pinesska  jak dla mnie twój bezterlicowy west dużo ładniejszy niz klasyczne siodła westowe.
Dlaczego podnosi się tak tył jak koń się obniży?
gdzie takie siodło można dostać i ile taka przyjemność kosztuje (może być na PW)?  Strasznie mi się sopobało.
Dorotheah,  bombowe siodło!
Kurczę jeszcze nigdy w bezterlicówce nie siedziałam, chociaż oglądam ten wątek regularnie, nie wiem czy zdecydowałabym się na siodło bezterlicowe. Niby jestem nastawiona pozytywnie do tych siodeł ale pozostaje jakaś obawa. Cóż, muszę po prostu spróbować pojeździć w takim siodle.

Jeszcze jedno pytanie, Dorotheah ile kosztuje taka ujeżdżeniowa bezterlicówka?
Taka ujeżdżeniowa bezterlicówka to moje marzenie  😍
Diakon'ka
Nie. Tak się bałam okręcania to raz,  dwa glut mi się źle ułożył, a trzy chciałam zobaczyć jak samo siodło leży  i jaki się odbija ślad na czapraku (dlatego biały założyłam). Mam dwa żele do wyboru (acavallo i drugi grubszy w podwójnym neoprenie - i chyba ten zwycięży, tym bardziej, że doskonale kształtem  pokrywa się z siodłem).

MoniaaA  
   Jak czytałaś wątek, to może pamiętasz ile ja miałam obaw. Ale obawy są po to by je  rozwiewać  😉
Marzła mi się nowa ujeżdzeniówka od dawna. Przeglądałam masę ofert, masa siodeł mi się podobała, ale żadne tak naprawdę do mnie nie trafiało (nawet platonicznie). Aż Diakon'ka wstawiła tu ten link:
http://sklep.horses.pl/product-pol-4067-Acavallo-siodlo-ujezdzeniowe-bezterlicowe-Freemax-Jump-Leather.html
I w końcu poczułam, że może z tego ucieszy się Poświata.  💘 Pisałam o jej awersji do siodeł, która mijać nie chce. A mi się zawsze wydawało, że koń powinien wręcz kochać siodło jako jakiś tam ochronny 'komfortownik' przed jeźdźcem (zakładając dobrze siedzącego człeka).
Cena sklepowa to ok 3 tysiaki, a na e-bayu bywają tańsze okazy  
   Gdybym mieszkała w Niemczech to może nadal bym terlicówkę miała, bo tam dobrych pasowaczy jest sporo i to na wyciągnięcie ręki, serwisy fajnych marek w kraju. Kupując terlicówkę - człowiek kupuje także wizję serwisu danej marki. Więc u nas w kraju, na pojezierzu...  😎
    A kolejną rzeczą jest to, że Poświatka ma krótki grzbiet, który lubi spinać, ciężko go rozluźnić, rozciągnąć. Miałam nadzieję, że bezterlicówka zachęci ją do aktywniejszej pracy grzbietem. Przykładowo wczoraj w galopie płynęła po prostu, w stępie aktywnie pracowała, w kłusie miałam momentami  sporo kłopotu, by nadążać za nią dosiadem (- efekt zakwasy mięśni brzucha i pleców- super ! A tylko się woziłyśmy testowo ). No i ostatnio kompinuje różne warianty chodów bocznych- w terlicówce (nie usadzającej) dawanie pomocy, przesuwanie łydki jakoś tak kwadratowo mi szło, a tu płynnie.
   MoniaaA  po prostu przetestuj jak możesz.  🙂

Pinesska Właśnie też mam wrażenie jak LoveHorses, że Twoje siodło jakieś ładniejsze jest od zwykłych westówek.
Masz jakieś zbliżenie?
mój też ma krótki grzbiet, do tego płaski, nie ma tego charakterystycznego wygięcia pomiędzy kłębem a zadem na tyle co inne konie, dlatego ŻADNE terlicowe standardowe siodło na niego nie pasuje. u mnie bezterlicówka była jedyną opcją, na pasowaczy siodeł nie ma co liczyć.

ja jednak jeżdżę w podkładce, mam wrażenie, że lepiej mu. polecam jednak spróbować 🙂
Lepiej na podkładce niż na żelu ? Jaką masz?

Mi się ten, żel w neoprenie wydaje super ( ma prawie 3 cm grubości, wykrój idealny pod to  siodło). Pady acavallo wypełnione są żelem.
ja mam taką podkładkę, z wycieciem na kręgosłup i jest super, idealnie się mieści pod siodło

i gdzie to kupić można? jest jakiś opis? to ma regulowaną ilość wkładek?

A nie porównywałaś z grubymi żelami w neoprenie?
nie, z niczym nie porównywałam, bo ta mi pasuje 😀

ja mam taką

jest jeszcze bez korekcji
Dzięki  :kwiatek:
Najpierw będę testować różne dostępne podkładki. Mam jednak nadzieję, że ten mój żel się sprawdzi, bo bardzo go lubię - pomógł mi w przekonaniu konia do siodeł w ogóle (kobył miał jakieś traumatyczne przejścia z siodłem).
A jeszcze rozważam też może za jakiś czas kupić podkład bareefota i ją przerobić.
Doroteah super! Gratuluję dobrego wyboru 😉

Moje relacje z jazdy? No więc, miałam wcześniej Barefoota cheyene, jak czekałam na Arizonę, to przez 2 tyg jeździłam na cherokee, więc znałam już to uczucie i ten typ siodeł 🙂

Na pewno lżejsze od terlicowego klasyka, ale cięższe od cheyenne, głębokie siedzisko, mięciutkie, dodatkowo podkładka zapewnia komfort i prześwit pod siodłem, jak w klasykach. Siodło się unosi, ale jak na nim siedzę, wszystko ładnie przykleja się do konia.

tu mam jeszcze takie fotki (kurcze nie ma kto porobić zdjęć z jazdy  🙄 )

Dorotheah, dzieki wielkie za odp.
Siodło super wygląda wizualnie.
Niestety narazie nie mam możliwości przetestowania, ale będę polować 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się