a które siodło lepsze?siodło Cheyenne Dry Tex czy Cheyenne? i pytanie czy ktoś widział ostatnio siodło bezterlicowe na sprzedaż? bo ja szukam i nie moge znaleźć co myślicie o tym? [[a]]http://www.allesiodla.pl/siod%C2%A3o-bezterlicowe-barefoot-cheyenne-oceans-blue-p-144.html[[a]] i czy do tych siodeł mogą być zwykłe strzemiona? np że zapięcie by się wzieło tam na dół tak jak wy macie w tych specjalnych a co myślicie o tych siodłach ? - http://www.allesiodla.pl/advanced_search_result.php?search_in_description=0&inc_subcat=1&keywords=+BEZTERLICOWE&pfrom=&pto=&x=31&y=5
To niebieskie troche podobne do mojego, ktore wstawilam w linku chyba strone wczesniej, ale tylko troche, rozni sie tym ze moje to barefoot no i wiadomo cena. Ale ciekawe widze ze nie tylko mi sie marzylo te siodlo. 😉
Osobiscie nie powiem bo nie posiadam freeforma ale zdecydowanie czesciej sie slyszy barefoota, w wyszukiwarce malo co mi tych siodelek wyskoczylo ale barefoota wiele, poza tym te paski do popregu sa tez takie na sztuke, przynajmniej wygladaja. Ja nie wiedzialam o istnieniu niebieskich siodel ale powiedzialam ze takie znajde szukalam w 5 krajach tyle ze moje to tez moj projekt kolorystyczny od a do z a tam kupujesz jakie jest, ale kazdy lubi co innego. Poza tym to siodlo to nie jest oryginalne cheyenne tylko na jego wzor czyli tez na wzor barefoota mozna wiec sie domyslec ze to taka podrobka. 😀 Zastanawia mnie rowniez material tego siodelka. 😎
czy firma Freeform jest równie dobra jak Barefoot?
Pytanie retoryczne. Na zachodzie rownie popularne jak Barefoot. Ma wiecej opcji (wymienne siedziska, klocki kolanowe, zmiana polozenia strzemion) niz barefoot - co sie zreszta odbija w cenie, bo sa srednio o 1000zl drosze 😉 poza tym te paski do popregu sa tez takie na sztuke, przynajmniej wygladaja.
Moge Ci zagwarantowac, ze sa solidnie wykonane. O wielu firmach sie nie slyszy w naszym pieknym Polandzie i dlatego jestesmy w niektorych kwestiach 100 lat za...... 🥂
No nie wiem byc moze jesli jest mowa tylko o firmie a nie o modelach w kolorze cena mojego siodla na zamowienie to na polskie prawie 4000 i nie natknelam sie tam na freeforma w podobnej cenie, poza tym tak samo mam funkcje wymienne. 😀 I ogolnie nie widzialam dobrych recenzji o tej firmie bo napewno bym sie zainteresowala, ale moze poprostu odmienne strony, poza tym kazdemu pasuje co innego. 🤣
No nie wiem byc moze jesli jest mowa tylko o firmie a nie o modelach w kolorze cena mojego siodla na zamowienie to na polskie prawie 4000 i nie natknelam sie tam na freeforma w podobnej cenie, poza tym tak samo mam funkcje wymienne. 😀 I ogolnie nie widzialam dobrych recenzji o tej firmie bo napewno bym sie zainteresowala, ale moze poprostu odmienne strony, poza tym kazdemu pasuje co innego. 🤣
To poczytaj troche o tych siodlach na forach i stronach dla zawodowcow, to na pewno sie natkniesz na dobre recenzje 😎
Nie wiem jak w Polsce nie natknelam sie ale jak szukalam to nie znalazlam nic poprostu zero recenzji! I nie widzialam ciekawych siodel tej firmy a naprawde sporo szukalam to nie zlosliwie. Poza tym gdy by bylo takie swietne nie pisali by w naglowku jak barefoot cheyenne, czyli na wzor!!! Wiec nie wiem, no i ceny tez jakiejs wysokiej nie zauwazylam, ale to moje obserwacje. 😀 Poza tym chyba myslisz siodlo freemax z freeform. 😉
Nie wiem jak w Polsce nie natknelam sie ale jak szukalam to nie znalazlam nic poprostu zero recenzji! I nie widzialam ciekawych siodel tej firmy a naprawde sporo szukalam to nie zlosliwie. Poza tym gdy by bylo takie swietne nie pisali by w naglowku jak barefoot cheyenne, czyli na wzor!!! Wiec nie wiem, no i ceny tez jakiejs wysokiej nie zauwazylam, ale to moje obserwacje. 😀 Poza tym chyba myslisz siodlo freemax z freeform. 😉
1. Wlasnie o tym mowie, ze na naszym polskim zadupiu nie ma wielu renomowanych i uznanych firm, wiec nie masz sie jak o nich dowiedziec. 2. Akurat wiele modeli Freeform jest podobnych do Barefoota - z tym, ze maja wiecej opcji "wymiennych" oczywiscie jest to kwestia gustu i potrzeb, ale ze tam nie ma nic ciekawego to bym nie powiedziala - bo niebieski kolor skory przy tym to pikus. http://www.freeformusa.com/ 3. Troche niezrozumiale jest to zdanie "Poza tym gdy by bylo takie swietne nie pisali by w naglowku jak barefoot cheyenne, czyli na wzor!!!" 4. 1700 dolarow za siodlo to nie malo....ok...... 🙄 5. Nic mi sie nie myli. Akurat siedze w temacie Freeform/ Freemax po uszy i sie nie raz na ten temat wypowiadalam. 🥂
Napisalam ze nie wiem jak sie to ma ale ja sie na to nie natknelam i to nie tylko w Polsce, bo w polsce tego siodla nie ma!!! Nie siedze w tym i nie interesuje mnie to specjalnie ale ja szukalam akurat siodla niebieskiego, takie sobie wymyslilam oglowie tez i moglo by byc nawet terlicowe niestety nie bylo nic. Z reszta ten freeform dopiero wszedl do polski wczesniej nie bylo zadnych niebieskich. Jasne ze 1700 dolcow to nie malo ale ceny sa bardzo rozne nie chodzi tylko o firme ale i kolekcje i model. Poza tym ta cena przyznasz jest trroszke smieszna jak na taka super firme, tym bardziej ze wiele ludzi sprowadza z zachodu za grosze a w Polsce sprzedaja za duzo wiecej. No i nie widzialam nigdy czegos podobnego zeby np firma prestige pisala jak kieffer, albo adidas jak nike zawsze sie tak pisze o podrobkach, wiec nie wiem czy to jakis stary model czy co poza tym w tym siodle nie zauwazylam podobnych funkcji o ktorych wspominalas. 🥂
Nie chce byc niemila, ale juz chyba wiem, dlaczego jestes ignorowana przez 37miu uzytkownikow 🙄 Zakoncze ta dyskusje bo zeszla na poziom absurdalnego niezrozumienia 😵 Tak, nie ma tych siodel w Polsce, Freeform nie "wszedl" do polski tylko go sobie kupilam za granica, nie, nie jest to podrobka. To ze sie nie dopatrzylas mozliwosci nie znaczy, ze ich nie ma - szczegolnie, ze jak sama przyznajesz "nie siedzisz w temacie". Wiecej o tych siodlach w tym watku 🥂 Milego...
No i co z tego , że podróbka Freeforma? 😎 Jest dobrze wykonane, bardzo wygodne, lekkie, pokrycie jest z zamszu. I wyglada jak Freeform. I jest za pół ceny Freeforma, chyba.
Azbuka, bo skoro w mniemaniu adrianny Freeform jest podróbką Barefoota i z tego powodu jest do kitu, to jeśli Freemax jest podróbką Freeforma (który jest niby-podróbką Barefoota), to jakim prawem jest świetny?
Wystarczy wczytać się w posty powyżej.
A w ogóle to nie wiedziałam, że kupiłam podróbkę Freeforma.
Nie chodzi mi tutaj o firme tylko o same siodlo i nie napisalam ze jest ogolnie zle, tylko akurat w tym ogloszeniu bylo napisane jak barefoot cheyenne i nie twierdze ze jest lepsze czy gorsze, tylko ja nie widzialam recenzji na ten temat, zdziwila mnie tez niska cena, wlasnie ta wzmianka w ogloszeniu, i nie bylo zadnego opisu o ktorym wspomnialas ze jest to czy tamto wymienne. A skoro akurat to siodlo bo ja mowilam o tym to powinno byc napisane! Nie czepilam sie tej firmy, tylko wywnioskowalam na podstawie tego co wyczytalam, nie pisalam tego zlosliwie wiec nie wiem o co chodzi. Nie musze sie chyba znac zeby cos napisac? I jak pisalam gdy bym znalazla inne niebieskie siodlo procz tego to kupila bym nawet nn, ale napisalam to co mysle bo biorac na logike: (zadna renomowana firma nie pisze czegos w stylu jak barefoot czy kieffer) kazdy promuje ta swoja super firme. Wiec nie widze tu nic takiego zlego w tym co napisalam, wywnioskowalam to z kilku czynnikow. A akurat to siodlo jest naprawde super, tyle ze jak mowilam ja polowalam na niebieskie, wiec bez obrazy. 🤔 😀
Azbuka, mow kobieto gdzie je kupowalas i za ile jesli mozesz.... strasznie mnie korci zeby porownac to moje i Twoje - bo modele identiko, tylko ta roznica firm. Masz jakies fotki jak Ci lezy noga w tym siodle? czy poduszki kolanowe sie sprawdzaja? 😎 :kwiatek:
Witam, jestem bardzo zainteresowana takim siodłem - ale nigdy go nie widziałam i nic nie rozumiem. Chociaż jeżdżę już wiele lat to nie rozumiem wszystkich waszych rozmów 🙂 Jak to jest że można do tego siodła doczepiać części? łęk wymieniać, jakieś klocki, spody, siedziska itd itp ???? o co w tym chodzi? poco to górne siedzisko jest zdejmowane w niektórych modelach? poco te klocki? poduszki kolanowe to wiem gdzie są i wydaje mi się że te siodła je mają - a klocki?? I co to oznacza że są siodła gdzie można wszystko indywidualnie ustawić? - to to wszystko na żeby jest? i jakie części mogą być ruchome? Dlaczego muszą być specjalne pady pod to siodło? Ogólnie interesują mnie tylko ujeżdżeniowe siodła. Mam fryza o mocnej budowie, ciągle mam z nim problem bo ogiery tej rasy rosną do 8 roku życia i pomimo tego że kupiłam siodło fryso - specjalnie dla fryzów, to już jest za wąskie w łopatkach, uwielbiam jeździć na oklep bo chociaż na fryzie kłusować się nie da na oklep to tylko tak mogę się sama poprawiać i widzę jaka krzywa jestem 🙂 Przez okrągłe kształty fryza i prawie brak kłębu każde siodło po nim jeździ w kółko przy chodach bocznych. Czy myślicie że na takiego konia siodło bezterlicowe się nada? Oczywiście nie mam na nie też kasy dlatego wypatruję jakieś używane, ale nic nie rozumiem i nie wiem czego szukać.
Maria 🙂 zasypałaś pytaniami nieźle 😉 wejdź na stronę: http://www.siodlabarefoot.pl/ i poczytaj na początek, z ujeżdżeniowych tej firmy jest LONDON zobczacz co i jak. Siodło bezterlicowe będzie pasować na pewno na Twojego konia 🙂
Maria - na moim się da kłusować na oklep 😎 jeśli Twój fryz ma bardzo wybijający kłus to muszę Cię zmartwić- w bezterlicowym może Cię nieźle wyrzucać. Tak myślę, że jak masz problem wysiedzieć na oklep to w bezterlicowym też będziesz musiała się bardziej "napocić" niż w zwykłym siodle, żeby wysiedzieć. Możesz się spodziewać, że koń wydłuży krok w bezterlicowym i będzie szedł jeszcze bardziej ekspresyjnym "fryzim" krokiem. Najlepiej by było, gdybyś mogła od kogoś pożyczyć bezterlicówkę i sprawdzić, jak koń się w nim porusza.
Ja już jestem zdecydowana w 100% na bezterlicowe na swoją fryzkę, ale ona pewnie nie jest tak okrągła jak Twój, chociaż siodła też trochę jeżdżą na niej na boki, ale myślę, że to bardziej z powodu niezbyt dobrego dopasowania. Chcę bezterlicowe, bo wiem, że wszystkie inne będą w mniejszym lub większym stopniu niedopasowane, jednak fryzy mają takie grzbiety, że naprawdę trudno coś do nich dobrać - nawet specjalne siodła dla fryzów, jak piszesz, również nie są idealne, każdy koń jest w końcu inny. Też jeździłam w siodle dla fryzów i chociaż było lepiej niż w "normalnym", to i tak bez rewelacji... Dlatego decyduję się na bezterlicowe i dzielnie zbieram pieniążki 🙂 Wiem, że bezterlicówka będzie idealnie dopasowana do mojego konia i będzie stale dopasowywać się w trakcie ruchu, nie będzie nigdzie uciskać. I plus taki - konie rosną, rozbudowują się (moja też jeszcze młoda), a siodło bezterlicowe dopasuje się i do zmienionego nieco kształtu grzbietu, terlica niestety już nie.
Mario, z tymi zmiennymi częściami to jest tak: zależy od modelu i firmy, niektóre mają wymienne łęki - a więc możesz sobie wybrać np. sztywny lub miękki, szerszy lub węższy, pod niektóre modele trzeba specjalny pad, który rozkłada ciężar (np. barefoot), a klocki to zdaje się doczepia się do samego siodła, by jeźdźca bardziej "trzymało" w siodle 🙂 Osobiście nie znoszę czegokolwiek, co trzyma, moje obecne siodło jest płaskie jak naleśnik i dopiero w nim poprawił mi się dosiad oraz równowaga, bo nic nogi sztucznie nie utrzymuje. Wszystko zależy od Twoich osobistych preferencji - dlatego radziłabym umówić się z konsultantką Barefoota lub z kimś, kto by pożyczył Ci siodło do testów, abyś mogła wszystko sprawdzić w praktyce 🙂 Pozdrawiam Ciebie i Twojego Czarnego Księcia 🙂