Forum konie »

siodła bezterlicowe

Piszą coś o braku gąbki  w przedniej części siodła... Brzmi dość tajemniczo. Za 350 zł to przecież pół darmo, jakieś to podejrzane... Ktoś licytuje?
Wszyscy się czają 😉
Ciekawe jaki to rozmiar
chyba mu chodzi o łęk - ten miekki 😉 - koszt nowego to ok 200 cos zlotych...ja jezdzilam bez 😎 Niezla okazja w sumie 🤔
Ja to nie mam jeszcze konia do tego siodła, ale za tą cenę może bym się skusiła 🙂 Wysłałam zapytanie o rozmiar.
38 cm samego siedziska - to jakieś 15 cali. Może bym się zmieściła. 😉
Mam jeszcze parę pytan:
-jak to jest z tymi padami - załozylam zwykly czaprak i kon się nie sprzeciwiał, ważę z ubraniem jakies 60kg
- jakie są zasady dopasowania łęku? i po czym poznac rozmiar danego łęku?

O padach Ci nie odpowiem, natomiast w kwesti dopasowania łęku polecam wątek o dopasowaniu siodeł.
Z tym, że przykładowo w moim siodle bezterlicowym są krótsze ramiona łęku niż w Kiefferze i automatycznie mogą być kłopoty z przeniesieniem rozmiarówki (tej w cm). Automatycznie siodło też mi inaczej leży przez to. Trochę bliżej kłębu niż w terlicówce- a koń zadowolony.
Rozmiar łęku najlepiej poznać po oznaczeniach jeśli są, lub po szerokości - przy czym różne marki siodeł mają różny wachlarz rozstawów zazwyczaj od 3 do 6 rozmiarów. Więcej podapytaj we wspomnianym wątku.

----
A tak w ogóle muszę zgłosić, że od jakiegoś czasu koń mi się już w ogóle nie spina, nie mizdrzy, nie nadyma przy siodłaniu. Generalnie ma na to zlew  totalny  😅
TO NIE MIEJSCE NA OGŁOSZENIA.
38 cm samego siedziska - to jakieś 15 cali. Może bym się zmieściła. 😉

to 1 czy 2?
Dorotheah
jak ma byc dopasowany klasyczny łęk wiem 😉 ale myslałam ze co do beztrelicowych jest jakas inna zasada

38 same siedzisko ma w siodle z linku a przeciez normalnie mierzy sie długosc od przedniego łeku po skosie do tylnego, wiec moze de facto to wiecej cm

co z tymi siodłami LIBRA? nikt nie zna?
Facet twierdzi, że to rozmiar 2, czyli w sam raz dla mnie. Chyba będę licytować. Ktoś się będzie bić?  😁
http://www.allegro.pl/item735010921_siodlo_bezterlicowe.html

tu kolejna bezterlicówka, tym razem podróbka barefoota, ale myślę że jako 2 siodło, lub do zajezdki się nadaje, a 250 zł to taniocha  😉
można je kupić już nawet za 180 zł  🙂wystarczy zalicytować
Czy ktoś zna to siodło, czy warto kupować? Niestety nie znam na tyle niemieckiego, więc proszę o pomoc:
[[a]]http://cgi.ebay.pl/FREEMAX-Class-Suede-Baumloser-Sattel-schwarz-17_W0QQitemZ280357166456QQcmdZViewItemQQptZReits%C3%A4ttel?hash=item414696dd78&_trksid=p3286.c0.m14[[a]]
Wygląda jak Freemax Evo, a cena fajna  😉
Jestem ZACHWYCONA!
Zakupiłam Freemaxa ujeżdżeniowego (tego samego, którego mają Dorotheah i Diakon'ka). Jak już był u mnie, okazało się, że popręg jest za krótki o całe 30 cm, więc zanim znalazłam popręg ujeżdżeniowy 90 cm (w końcu mam 85 cm) i zanim miałam możliwość przymiarki, minęło około dwóch tygodni.
Pierwsze wrażenie po wyjęciu z paczki, że to wcale nie siodło, tylko atrapa. Pierwszy raz miałam w rękach siodło bezterlicowe, więc byłam hm, zmieszana 🙂 i zdziwiona.
Ponieważ nie jeździłam ponad rok (tylko "od święta"😉 byłam przekonana, że skoro telepie mną na moim terlicowym, to tym bardziej będzie mnie telepać na bezterlicowym. Jest płytkie, tak jak pisały dziewczyny, więc jak już wsiadłam, to miałam wrażenie, że jak poproszę o kłus, to nie będzie to dla mnie zbyt bezpieczne.
Ale jak już zakłusowałam, a mój koń zrobił to z chęcią (!, a nie jak ostatnio w terlicowym wyrażając swoje zdanie i oddając z zadu), to zabrałam się z koniem i pierwszy raz od ręki wysiedziałam mojego konia i płynęłam w kłusie. Byłam przyzwyczajona do hucułów i mniejszych koni i wysiedzieć wielkiego konia (164 cm 😉) było dla mnie wyzwaniem.

Jestem więc ogromnie zdziwiona, bo myślałam, że będzie tragicznie, a siodło zostawię ze względu na wygodę konia, a sama będę musiała się przystosować. Jedyna wada, to to, że muszę zwęzić łęk 😉. Czyli zero problemu.

Co najważniejsze w moim odczuciu koń był "jakiś taki" lekki, "luźny" i po prostu chętny.

Wiec dziękuję BARDZO Dorotheah i Diakon'ce za rady i pomoc.
Aquarius super! koniecznie porób fotki przy następnej okazji! Jak fajnie, że coraz więcej ludzi się przekonuje do bezterlicówek  😅
dziewczyny (posiadające freemaxa) macie jakieś zdjecia z jazdy?
Też mnie strasznie korci bezterlicówka  😜. Thilnen, ja wyżej wstawiłam link do takiego siodła tylko tańszego o połowę. Freemaxa  widziałam na rajdach długodystansowych, dosyć duże siodło.
Czy może mi ktoś napisać jak siedzi się w Barefoot Cheyenne? Brakuje poduszek kolanowych? Ja szukam takiego siodła bezpiecznego dla mnie , a dla konia wygodnego  😉
Tu znalazłam też tańszego Freemaxa: [[a]]http://cgi.ebay.pl/FREEMAX-Evo-Suede-Baumloser-Sattel-schwarz-17_W0QQitemZ390087004668QQcmdZViewItemQQptZReits%C3%A4ttel?hash=item5ad2ff51fc&_trksid=p3286.c0.m14[[a]] Ciekawe, czy w Niemczech mają jakoś taniej siodła, czy to używane (bo ja słabo opis po niemiecku rozumiem). Te Freemaxy mi się bardziej od Barefootów wizualnie podobają, czy potrzebują jakiś specjalnych podkładek?
Podobne jest siodło Norton, i cena też przystępna: http://www.okser.pl/sklep/norton-150100-norton-siodlo-bezterlicowe-p-2946.html
Czy może mi ktoś napisać jak siedzi się w Barefoot Cheyenne? Brakuje poduszek kolanowych? Ja szukam takiego siodła bezpiecznego dla mnie , a dla konia wygodnego  😉

Wcześniej pisałyśmy ze sznurką dużo o cheyennach, poczytaj sobie pierwsze strony wątku, ja np. doszyłam sobie klocki, bo mi ich brakowało.
Znalazłam przypadkiem taką stronkę:
http://www.foresthorse.com/index.php?act=viewDoc&docId=9

Siodełka wydają się być porządne i naprawdę solidne. Szczególnie podoba mi się Sensation G4 Dressage  😜
pytanie mam do barefootowców
co siedzi w padach w kieszeniach tych otwieranych? cos ala karimata czy filc?
sznurka - filc
filc? w moim są takie wkłady z czarnej gumo -pianki...
Czarna gumo-pianka jest na zewnątrz. Sznurce pewnie chodzi o kieszenie zamykane na rzep.
U mnie w padzie physio, w kieszonkach zamykanych na rzep byla taka /karimato/gumo/ wkladka. Sam pad byl wyscielony filcem.
Dorcysia, ano dokładnie
http://www.barefoot-saddle.de/shop/en/Belongings/Saddlepads/Spare-Shims.html
to chyba od takiego padu co? to pianka?
Coś, co wygląda na dość gruby, gęsty neopren ("czarna gumopianka" 😉)

Zdecydowanie nie filc w kieszeniach. Ani w physio, ani w special.
czy zatem ktoś z volty jest tak miły ze ze swojego padu od cheyenne wyciagnie panele, odrysuje mi na papierez i wysle?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się