Forum towarzyskie »

Sesja/Studia i t d ;)

Interbeta, spoko luz! będzie okej 😉

(nie będzie Ci to potrzebne, ale warunek u nas to jakiś kosmiczny przelicznik z ECTSów. Studiujesz normalnie na kolejnym roku i ciągniesz przedmiot z poprzedniego. Semestr anatomii kosztował chyba 8tys 😁 Jak ktoś miał cały rok z anato w plecy to mieli jakąś promocję (12 tys?) :hihi🙂
Ja mialam warunek, bo nie zaliczyłam ćwiczeń i nie bylam dopuszczona do egzaminu. Odrabialam ćwiczenia z rocznikiem nizej i egzamin tez normalnie trojszansowy. A osoby które np
zdaly ćwiczenia, a egzaminu nie to zwykle prowadzacy sie zgadzają przepisać ocene z ćwiczeń ( tylko zwykle od 3,5) nie chodza na ćwiczenia, tylko podchodzą do egzaminu z niższym rokiem i tez maja 3 szanse 😉 Jest to płatne, ale da się przeżyć 200 zl. 😉

Galopada Ty mówisz serio z tymi cenami?  😲
u nas tak samo. Aktualnie warunek to pójście awansem na kolejny semestr. U nas jest też przelicznik 1 pkt ECTS * 250 zł albo 380 zł. Więc jak takie organki mają 12 czy 13 ECTSów tak jak i Chemia lekw to no ... A cena ya 1 pkt zależy kiedy zaczęło się studia ..  😜
U nas jeden ecst to chyba coś koło 400, a anatomia ma np 18 ectsów.. No i z niektórych przedmiotów tzw wiodących (tj. anatomia, histologia, teraz na drugim fizjologia i biochemia) nie można barć warunku u nas, trzeba powtarzać rok.

Uczelnie medyczne mają chore "cenniki". Moi znajomi z UG/PG za warunek płacą jakieś 500 zł, niezależnie od przedmiotu i ilości ectsów.
To chyba jedyny motyw, za który wielbię swoją uczelnię - warunek 100 zł, awans 200, niezależnie od ECTSów, ale jest jakiś limit na tok studiów (bodajże 3 warunki i jeden awans), inaczej trzeba powtarzać semestr.
Uf, mam nadzieję, że u mnie się tak nie cenią. Muszę to sprawdzić, bo już czarno widzę moją fizykę.

Rozmawiałam wczoraj z chłopakiem, który jest na III roku i jeszcze nie zdał fizyki z I.
Wykładowca pokazywał nam statystyki i fizykę zdaje 40 % osób (już po trzech terminach), tak więc...

Chyba nie nadaję się na studia :/.
Mnie podobno będzie kosztować ta przyjemność 345 zł. I mam nadzieję, że to dodatkowy termin egzaminu, później sprawdzę na stronie. Tak czy siak jest fun. 🥂
U mnie na wecie tez z niektórych przedmiotów nie da się mieć warunku, 3 terminy niezdane i powtórka roku...
Sisisa ufff ktoś też ma tak jak ja. Żałuje, że poszłam na te studia i nie wiem jak wytrzymam 5,5 roku w tym ciśnieniu które panuje w naszej grupie  🙂 🙂
jesli zalujesz to je zmien. Nie ma sensu sie meczyc.
nikinga, u mnie to tylko 3,5 roku 😀. U mnie ludzie są spoko, ale za to matma i fizyka są postrachem uczelni...
Nie ma nic lepszego co bym chciała robic. Poczekam może ludzie trochę zluzuja i bedzie sie lepiej tam chodzilo
Że tak wtrącę - nie studiujesz dla ludzi, tylko dla siebie. Nie ma co się oglądać na takie rzeczy 😉
Część z nich odpadnie, część zrezygnuje, do tego studiujesz dla zawodu, a raczej nikt z nich nie będzie z tobą w przyszłości pracował 😉
A powiecie mi co to ten awans? czym to to się różni od warunku?  👀

Rozmawiałam wczoraj z chłopakiem, który jest na III roku i jeszcze nie zdał fizyki z I.

Oj tam, oj tam to wszystko zależy od podejścia i zaangażowania.  😉  U mnie też są osoby na III roku bez zdanej matematyki z I z I semestru. 😉  Nie zdali i kolejny raz bulą za warunek przez swoje olewnictwo. Ja się potrafiłam zmóżdżyć i nauczyć, odrabiać ćwiczenia i zdawałam wszystko w I terminach, mimo że miałam na II roku dość hardcorową sesję. I po prawdzie dałoby się to zrobić wszystko na I roku ( ba nawet na I było o wiele więcej czasu na uczenie się tego), ale widać potrzebny był mi taki kop w tyłek.  😁
A fizyką się nie martw, ja fizykę zdałam za 4 razem. 😀 też byłby warunek, ale akurat babka okazała dobre serce i chciała żebyśmy to już jakoś zdali.

nikinga

A co do ludzi, to może po prostu grupę zmień na ćwiczeniach, jeśli do przyszłego semestru tak będziesz mieć? Honey ma dużo racji, z tym, że nie ma co się przejmować, ale na własnej skórze wiem jak się potem pracuje np. na labolatoriach z takimi osobnikami i te ćwiczenia stają się udręką. U nas tak jest na III grupie i za nic w świecie nie poszłabym do nich na zajęcia z własnej woli. Oni mają jakieś parcie, że muszą być najlepsi, w ogóle to są najwspanialsi, a reszta to banda oszołomów. Potrafili nawet założyć osobie osobną grupę dla siebie na fejsbuku, żeby się nie dzielić jakimiś materiałami z resztą.
Hah zeby odpaść to ja jestem pierwsza  🤣 wiecie co to skrypt?
wiecie co to skrypt?

Chodzi o taki skrypt normalny ? do ćwiczeń 😀 ?
U nas na uczelni jest to zwykle normalna książka tylko zazwyczaj napisana przez ludków z danej katedry wydana przez wydawnictwo uczelni. I zwykle jest tam teoria i instrukcje do ćwiczeń/zadania itp.
Haha ok bo z tego co ludzie mówią to myślałam, ze to cos nielegalnego
Alaska, my też mamy oddzielne grupy na Face, ale to z tego powodu, że na głównej robiłby się niezły bałagan, gdyby nagle 200 osób dyskutowało o swoich przedmiotach itd.

nikinga, skrypty zazwyczaj krążą po necie i można sobie ściągnąć na kompa/wydrukować/skserować itd. Przynajmniej u mnie wykładowcy nie mają problemu, gdy masz drukowaną książkę. Nawet można ją ściągnąć ze strony mojej uczelni 🙂.

Powinnam się właśnie uczyć na wejściówkę z inżynierii materiałowej. Eh. Przebrnęłam przez trzy pytania xD.
flygirl, na UP są warunki. Tzn. że idziesz na kolejny rok, a powtarzasz przedmiot z którego masz warunek.
Alaska, u nas awans jest wtedy, gdy nie zdasz przedmiotu obligatoryjnego i musisz powtarzać rok, ale po dogadaniu się robisz jakieś przedmioty z roku na którym powinnaś być, mowimy wtedy że ktoś robi przedmiot awansem.
Warunek jest wtedy, gdy czegoś nie zdasz, ale idziesz na kolejny rok, robisz normalnie przedmioty, ale zdajesz ten przedmiot, który Ci został z popprzedniego roku i płacisz za to.
No to minął pierwszy tydzień na UG. Jak na razie jestem bardzo zadowolona, trochę mnie przeraża jedynie zabawa ze statistica ale to jest do na pewno ogarnięcia.  😉 I mam już promotora na mgr  😀
Dziewczyny, co robi się w czasie okienek  😡? W dwie godziny nie wrócę do domu, pozostaje mi więc siedzenie w mieście. Ale codziennie nie będę przecież chodziła po galerii bez celu.

Jesli studiujesz na UP to Imbir 🙂 Jak chcesz cos zjesc to na Okopowej (blisko Plazy, aczkolwiek w druga strona niz kampus) jest pizzeria w ktorej do 18 mozna zjesc pizze za 11zl (nie pamietam nazwy, schodzi sie tam po schodkach) oraz Pyzata Chata (http://pyzatachata.pl/ ) - smaczne, ogromne i tanie zarelko. Ewentualnie zawsze mozna skoczyc na piwo na akademiki 🙂

[quote author=galopada_ link=topic=518.msg2194886#msg2194886 date=1412405057]
Skoro Cię przywiało do Lublina, to proponuję kiedyś jakieś piwo na mieście 😉
[/quote]

Czy hipologia moze sie do was dolaczyc? 😀

Od wtorku jestem w Szczytnie 😀
WSPol na razie bardzo pozytywnie.  Wszędzie czysto, ładnke i zielono. 
Mam nadzieję, że równie ciekawie będzie na wykładach.
Niestety minus dla klubów, są tak małe, że ciężko się tańczy.  Za to ludzie bardzo sympatyczni i pomocni.
Dzisiaj odebrałam legitymację, oficjalnie jestem studentką!!!  😅

W Szczytnie sa kluby? 😀 Chlopak tam studiowal, jest mega zadowolony po licencjacie z administracji. Porownywalismy czesto doswiadczenia z jego WSPolu i mojego US w Kato/UP w Lublinie i zawsze wygrywal. Powodzenia 🙂
Druu, nie, nie studiuję na UP. Dołują mnie te okienka :/. W okolicy mojej uczelni nie ma ciekawych miejsc, w które można pójść, a piwa w dzień jednak pić nie zamierzam... Co za strata czasu z tymi okienkami.
Dziewczyny, jak to jest z tymi ECTSami? Bo tak się zastanawiałam nad pisaniem matury po raz drugi i pójściem na inne studia i nie wiem czy w związku z tym opłaca mi się w ogóle podchodzić do sesji (żeby nie było, tylko to rozważam, nie obraziłam się na mój kierunek w 2 tyg:P)? Słyszałam jakieś ploty że lepiej nie bo naruszę tą jakąś pulę tych punktów (czy jakoś tak). Prawda to?
tych punktow masz na swoje cale studia i jeden semestr. Wiec mozesz podejsc do sesji zimowej, zdac mature, do sesji letniej nie podchodzic, zobaczyc czy sie dostaniesz na kierunek, a jak nie to trzasnac kampanie wrzesniowa. Ta-da 😀

Kotlet, promotora masz, a temat? :P
a drugi kierunek nie jest znowu darmowy?  👀
madmaddie dzięki :kwiatek: chociaż póki co mam jeszcze poważne obawy czy w ogóle dopuszczą mnie do sesji zimowej 😁 zachciało się biolchemowi (i trochę humanowi 😉) iść na polibudę...
zonk, jest 🙂 tylko czy to nie tak, że drugi równocześnie z pierwszym, a nie następny?
tfu. bo ja myślałam po staremu. to w takim razie rzucić można i iść znów?
to po co ja te punkty w indeksie wpisuję  😜
madmaddie, nie wiem w sumie, pamiętam tylko, że moi znajomi, którzy zmieniali studia, się cieszylo, że nie będą jednak musieli płacić  🙂
no to w takim razie, wszystko darmowe znów. umysł mój błądził
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się