Forum towarzyskie »

Sesja/Studia i t d ;)

Wiecie może czy robiąc sobie roczny urlop dziekański stracę alimenty od ojca?
Ninevet- nie wiem jak z alimentami, ale u mnie wypłacają podczas dziekanki stypendium, bo w końcu dalej studentem jesteś.

Mery- mam nadzieje, że pomogły 🙂 Czekam na wyniki, będą za tydzień. Zobaczymy. Bronisz się w moje urodziny 😀
a ja od tego do następnego piątku mam istny Armageddon :/. Nie wiem w co włożyć ręce. Nie umiem już tego zapamiętać. Nic mi nie idzie.
Do tego na początek potworna demografia, której prowadząca myśli że jej przedmiot jest najważniejszy. Nie chodzi mi niiic
A ja mam zarąbisty temat o Rosji współczesnej na zaliczenie. Myślałam, ze padnę z zachwytu 💃

"Czarnobyl - oblicza katastrofy elektrowni, polityczne stronnictwo w kwestiach bezpieczeństwa' 😅
Ale fajny temat! Zawszze się tym interesowałam.  Teeeż chce
wiecie, bylam dzis u mojego wykladowcy na SWPS gdzie sobie dorabia do pensji. zarabia tam na prawde dobrze w porownaniu do jego pensji z UW a pracuje polowe mniej. uczelnia wy.ebana, jak szlam po korytarzach to studenci wylansowani, ze hej! ale mnie wykladowca bardzo szybko z zachwytu wybil, bo powiedzial otwarcie ze w glowach to pusto niesamowicie, a wiekszosc sie przepuszcza, bo jak nie przepuszcza to w przyszlym roku nie bedzie z kim miec zajec. gorzka prawda... a najlepsze jest to, ze zeby tam dostac stypendium trzeba naprawde odrobine wysilku, a stypendia w porownaniu do tych z UW sa kilkakrotnie wieksze. On sam przyznal, ze w tej szkole po prostu zarabia, a spelnia sie na UW. bo kto jak kto ale on jest naprawde swietnym specjalista. z reszta pewnie jak wiekszosc ludzi ktorych zatrudnia SWPS.

i sobie mysle, ze skoro najlepsza prywatna uczelnia w naszym kraju wyglada wlasnie tak, to jak musi byc w szkolach typu "wyzsza szkola turystyki i hotelarstwa/administracji/wolnomyslicielstwa/srania i zygania"...

(zeby nikt mnie zle nie zrozumial - nie napisalam, ze kazdy kto studiuje na takiej uczelni to idiota 😉 )
Nie wiedziałam czy się zgodzi na ten temat, ale specjalnie poszłam na jego dyżur się spytać czy to si zalicza do tematyki Rosji współczesnej, bo aktualnie Czernobyl leży na Ukrainie. A on na to, ze owszem może być, bo to tereny byłego związku radzieckiego.
Zresztą zastanawiam się nawet czy nie pisać z tego tematu później pracy licencjackiej, ale to dopiero za dwa lata 😉
Pół dnia piałam z zachwytu nad tematem 😁

Btw, skoro cię to interesuje to polecam Tobie książkę 'Krzyk Czarnobyla', rewelacja.

Z religioznastwa wybrałam temat: ''Status kobiety w islamie' lub 'Rozdział państwa świeckiego od kościoła - kwestia konstytucji 1 maja w oczach kościoła katolickiego' czyli można będzie pojechać 😀iabeł:
Notarialna, blagam tylko przyloz sie do kobiety w islamie a nie pisz "muzulmanie kobiety bija i zmuszaja zeby chodzily cale w czarnych worach"
masz tu tekst mojej pani promotor, ona zajmuje sie tematyka kobiet w islamie - Agata Nalborczyk
ABC: http://www.wiez.com.pl/islam/index.php?id=3

jakbys byla chetna moge b. duzo o tym powiedziec, dysponuje konkordancja do Koranu i moge slowo w slowo napisac, co on w sprawach kobiet mowi - zaleca, karze, zabrania itd.
I najwazniejsze: kobieta w islamie to Saudyjka zakryta od stop do glow, ktora prawie w ogole nie wychodzi z domu, ale to rowniez nowoczesna, studiujaca Egipcjanka, nie noszaca zadnej zaslony. islam ma rozne oblicza w zaleznosci od regionu, szkoly prawniczej, ktora okresla interpretacje "Matki Ksiegi" w danym panstwie. warto tez dowiedziec sie jaka byla sytuacja kobiet w Arabii w okresie przedmuzułmanskim, od razu spoglada sie na islam z innej perspektywy.
good luck, temat bardzo ciekawy, wielowatkowy i skomplikowany
kujka, jak się spotkamy na herbatce, to chętnie posłucham 😉 Bo zawsze słyszałam, że to tylko nadinterpretacja Koranu doprowadza do nadużyć, a nie sama religia. Ale przyznam, że nigdy się w to nie wgłębiałam a chyba warto 😉.
Averis, to kiedy sie widzimy? 😀
kujka, Bardzo chętnie 😁 , teraz trochę bardziej uświadomiona jestem, ale głównie chciałam się oprzeć na Somalii i podobnych terenach. Czyli co robi pranie mózgu jak się nie umie czytać i pisać (np obrzezanie, o którym nie ma mowy w Koranie) czy też podpalanie kobiet.
Ale chętnie pogadam 🙂

Jeszcze facet się nie określił czy mamy wybrać sami czy tez on narzuca. Bo jak na razie się nie określił =_=
Moja kumpela, fanatyczka islamu tez pomoże mi. 🙂

Averis, Zawsze można konferencję we trzy zrobić na gadzie 😁
kujka, ja teraz pracuję, więc u mnie z czasem gorzej niż źle. W przyszły piątek mam pracę do 17, więc może wtedy? 🙂
Notarialna, po co na gadzie? Wpadaj do Wawy 😀
Averis, trzeba było uderzać w ten weekend torwarowy kiedy byłam 🤬
Notarialna, fanatyczka islamu, dobre  😂

no jesli chodzi o Afryke to jest zupelnie inna bajka, bo tam (tak jak i z chrzescijanstwem) przenikaja sie wierzenia tradycyjne i tworzy sie - mozna powiedziec - inna, synkretyczna religia. w takim razie moglabys miec temat "kobieta muzulmanska w Afryce a islam ortodoksyjny", czy jakos tak, zeby skupic sie glownie na tych roznicach. to w sumie takie mniej sztampowe niz po prostu kobieta w islamie. 🙂

konferencja na gadzie? łaj not. a kiedy znow wpadasz do warszawy?  😁
(jak zwykle napisze 100 stron o wszystkim tylko nie moim "Paradise and hell in Qur'an"  😵 )

BTW wiesz ze w Etiopii pierwsi muzulmanie pojawili sie za czasow Muhammada? tam jest jedna z najstarszych spolecznosci muzulmanskich swiata 🙂 ale Etiopia to troche inne klimaty niz Somalia zdaje sie.
Notarialna, to trzeba było krzyczeć, a nie teraz mnie bić 😁 Jak będziesz w czerwcu, to i Karsona poznasz. Zawsze możesz u mnie przenocować jak coś 😉 No, ale żeby nie było offtopu, to wam powiem, że dzięki pracy perfekcyjnie mam zorganizowany czas. Nie ma miejsca na obijanie się. Brak czasu, to nie jest taka zła rzecz.
Averis, a propos piatku, to jesli pod "przyszly piatek" masz na mysli ten po jutrze to mam caly zajety, ale jesli ten nastepny, to mam wigilie wielkanocna wiec jak skoncze raczej madrze sobie ze mna nie bedzie mozna pogadac... 😁
Etipia zdaje się już chyba podchodzi bardziej klimaty pod hinduizm podchodzące, ale ja się tam nie znam.

Co do fanatyzmu... Zresztą jak to nazwać inaczej kiedy koleżanka chodzi w hijabie, nie nosi miniówek, zaczęła się ubierać na modłę islamu czyli żadnych krótkich rękawów, tylko długie. Dodatkowo znalazła sobie (przez internet!) araba o 4 lata starszego z Indii i o zgrozo zbiera pieniądze na jego przylot. Ale to dłuższa historia i dość pokręcona szczerze powiedziawszy 😵

Do Wawy po maturze tejże koleżanki pewno przyjadę 😉
Czyli jakoś w lipcu/ sierpniu przed obozem u analop 😉

Averis, Bardzo chętnie 😁

A co do hijabu zapowiedziałam kumpeli, ze jak ją zobaczę chociaż przelotem w chustce na głowie to czeka ją śmierć na miejscu :bum:
Dzięki Jolaa, Hija mam nadzieje, ze ur pomogą 😉 i ze kciuki pomogły 😉

kujka ja z swps i owszem, uczelnia godna TAKIEJ kasy, bo czesne niskie nie jest. I prawda jest jakieś 70% studentów to puste lalunie, aktorzyny i lans i bans i niewiadomo co jeszcze, ale jest tez trochę ludzi, którzy serio dużo robią, żeby np dostać to stypendium. Na każdym wydziale kasę dostaje odpowiedni procent najlepszych ( u mnie to było 5%, wiec 1 osoba, wiec musiała być de best!). 😉
Notarialna, o lol xD to zabawne, ze "nawrocone" polki zwykle sa bardziej fanatyczne od muzulmanek "z urodzenia" ze tak powiem 😁
edit: w sumie po chwili zastanowienia stwierdzam ze to chyba tak zwykle jest u konwertytow, ze sa bardziej fanatyczni... obojetne jaka to religia 😉

Etiopia to jak najbardziej islam i chrzescijanstwo, i to jedno i drugie bardzo bard zo stare (+ jakies ichnie dziwy) 🙂 hinduizm? w zyciu! jak tam jest jakis hinduista to chyba w ambasadzie indyjskiej 😁 wiec nie znasz sie  😜

Mery no wiec przytoczylam zdanie wykladowcy i napisalam od siebie ze nie wszyscy studenci to muly 😉 tylko ze niestety jak to na platnej uczelni - sporo mozna tam takich spotkac. Znam pare osob ktore SWPS konczylo i sa naprawde rozsadnymi ludzmi, jednak razi ta proporcja o ktorej sama napisalas...
Notarialna, jak w lipcu/sierpniu, to z pewnością poznasz Karsonowicza 🙂
a koleżanka...cóż. Dość...oryginalna 😉
kujka , to taki muzułmański odpowiednik Frondy, dla której nawet papież jest zbyt mało katolicki 😁
A ze byś wiedziała, ze zabawne 😁 . Mimo, że znamy się już 6 lat, to ta przemiana (a miała już ich kilka - dzięki islamowi przestała grac na perkusji :/ , a szło jej naprawdę dobrze, a Ringo Starr był jej ulubieńcem) jest najgorszą z możliwych. Już wolałam ją w wersji 'fanka Beatlesów', bo była w miarę normalna. teraz nic już nie mogę powiedzieć na islam, bo fochy strzela 🤔wirek:
Ale wyobraź sobie jak na mnie działa ten 'fanatyzm', ciagle się brechtam, a w metrze zrobiłam z siebie kretynkę na oczach pasażerów bo się popłakałam ze śmiechu 😁

Jednak te przemiany religijne są bardzo zawiłe i trudne do zrozumienia... 🤔wirek:

Averis, Łoż to pojechałaś jej 😁
Dziewczyna bardzo fajna, no ale islam jednak spowodował w niej nie za fajne zmiany. nie dziwię się, że ojciec dostaje szału jak ją w hijabie widzi 😁
ciekawe czy ten 'Arab z indii' to faktycznie Arab, czy po prostu indyjski muzulmanin... 😁

wyobrazam sobie reakcje ojca. Mialam dzis z reszta zajecia na ktorych Arab-chrzescijanin (syriata) opowiadal jak zareagowalby, gdyby jego corka powiedziala mu ze sie spotyka z muzulmaninem, heh :P

dobra koncze te moje opowiesci dziwnej tresci bo OT tworze straszny
kujka,Dokładnie nie pamiętam rejonów pochodzi, ale faktycznie jest muzułmaninem. Różnic między tymi dwoma nie znam, ale coś mi się zdaje, że ta 'wiara' koleżanki to jeden wielki pic na wodę 😉
Notarialna, proste - Arab to narodowosc, muzulmanin to wyznanie. nie kazdy Arab jest muzulmaninem i odwrotnie 🙂
podpalanie kobiet.

Że co?  😲

Averis, Zawsze można konferencję we trzy zrobić na gadzie 😁

Jak będzie to ja też chce  😎 Jako cichy czytelnik bo nic do powiedzenia nie mam, ale niezwykle ciekawe się to wydaje.

Dzięki Jolaa, Hija mam nadzieje, ze ur pomogą 😉 i ze kciuki pomogły 😉

Wyniki dopiero w środę. Nie lubię tego, że u mnie często ludzie oceniają na zasadzie po nazwisku, bez czytania, po piśmie itp... No ale zobaczymy.
Hija, Może to dziwne się nam wydaje, ale szczególnie w tych 'ciemnych' krajach typu Somalia mężczyzna może z kobietą zrobić wszystko :/
Stwierdzi, że kobieta jest zbędnym balastem to może ją wywalić na ulicę po prostu. Jak rodzina uzna, że dziewczyna nie jest dziewicą albo co gorsza w ciąży to wyznacza 'członka honorowego' do zrobienia tego zadania jakie wyznaczy rodzina. Duuużo jest publikacji i książek (Waris Dirie chociażby opowiada o obrzezaniu, albo 'spalona żywcem' o podpaleniu przez wuja), ale nie traktuję ich jako dosłowne źródło informacji 😉
UW jest fajne. Dzisiaj był dzień dawcy szpiku kostnego. Zgłosiłam się nawet i jestem potencjalnym dawcą szpiku  😎 Powiem Wam, że aż miło się patrzyło na tych wszystkich studentów przy stolikach do zgłaszania się jako dawca. Dobrze, że ludziom chce się organizować takie rzeczy  👍.
Jak tam postępy u potencjalnych magistrów tudzież licencjatów?

Ja zaczynam widzieć światełko w tunelu. Dwa rozdziały zatwierdzone, trzeci na ukończeniu, czwarty, jak dobrze pójdzie, uda sie napisać do końca kwietnia. Do pełni szczęsci bedzie wtedy jeszcze tylko brakować obrony w czerwcu.
U mnie wszystko leży i kwiczy... męczę sie z przypisami  😀iabeł: Kto to wymyślił wrr ?  🙇
Nie mów mi o przypisach. Będe musiała ich chyba trochę powciskać gdzie popadnie bo na 60 stron mam ok.40

Najgorsze jest to, ze mam dzis wyjatkowy luz w pracy i zamiast nadrobić i skończyc w końcu rozdział 15 razy sprawdzam prognoze pogody na weekend.  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się