Forum towarzyskie »

Jakie AUTO, czyli czym i dlaczego jeździmy? ;)

wrak wycenili na prawie 20 tysi- kupcy/ chętni są. A i owszem. Ale za 8-10 tysi. Zobaczymy czy bez prawnika ubezpieczyciel wypłaci mi wyrównanie do wartości złomu, którą określili....
Mam pytanie do osób z Warszawy. Muszę wynająć samochód na okres 3 tyg. dla osoby z zagranicy, która przyleci samolotem do Warszawy. Czy jesteście w stanie polecić mi jakąś wypożyczalnię? Oczywiście wypożyczalnie jako takie sobie wygooglałam, ale może ktoś coś może konkretnie polecić?  :kwiatek:
Naboo, Edytka jakiś czas temu pisała o wypożyczalniach, poszukaj jej postów.
sixt jest w polsce, wypozyczamy od nich auta w niemczech, zawsze jest super!! europcar tez sie sprawdzilo!  🙂
u Was tez ropa po 5zl?  😵 😵 😵
dziś widziałam po 4,99! masakra! a ja mam benzyniaka 😵
polecam wypożyczalnię samochodów sixt 😉
ja chwilowo niezmotoryzowana (mam nadzieję, że do jutra 😉 ) ale ceny paliw były już na podobnym poziomie 3-4 lata temu więc miejmy nadzieję, że znowu spadną...
Jeździł ktoś może starą omegą A, w wersji kombi? jak wrażenia?

mam świeżo zdane prawko i do obicia na parę miesięcy dostane własnie tego giganta, mam trochę wątpliwości  😁
Jeździł ktoś może starą omegą A, w wersji kombi? jak wrażenia?

mam świeżo zdane prawko i do obicia na parę miesięcy dostane własnie tego giganta, mam trochę wątpliwości  😁

nie jeździłam ale uważam, że większym autem jeździ się wygodniej jak małymi pyrtkami jeżeli nie jest to ciasne zatłoczone miasteczko gdzie trudno o miejsce parkingowe. Nie mniej jednak i do tego można się przyzwyczaić. Myślę , że jak zaczniesz od dużego to nie będziesz chciała przesiąść sie do małego  😉 , takie są moje odczucia.
dzięki Ci Panie Boże za instalację gazową...
benzyna i ropa w Rzeszowie powyżej 5 zł, gaz w okolicach 2,40 zł inaczej byłoby ciężko, tylko niech się ciepło już zrobić, tj. bez żadnych mrozów, żebym nie musiała tankować benzyny na "rozruch" hehe
tia...dzisiejszy orlen u mnie PB95 - 5.05zł za litr. Dla porównania w Radomiu płaciłam 4,99zł za litr
na śląsku (i w zagłębiu 😉) PB95 na "1,2,3" cały czas około 4,94 zł. A jeszcze niedawno lałam za 4,35-4,40 zł... 😵  Mam nadzieję, że Karolcia ma rację i ceny znowu spadną.
Tia..ja place za benzyne 1,575 E,a moje autko sporo pali 😵
Moja tribeca pali radosne 18 litrow,powoli czuje jakbym do baku polowe pensji wkladala...
ja się bardzo cieszę, że udało mi się zmienić auto i wypchnąć RAVke, która paliła 12-13 litrów benzyny. Coraz mocniej doceniam VW ze spalaniem 6-7 litrów ON przy nie dużo gorszych osiągach 🙂
W Toruniu wczoraj 4,99zł. W Grudziądzu tankowałam za 4,95zł...
Quendi, jeździłam i gdyby nie awaryjność tego auta oceniłabym ją bardzo wysoko.
wygodna pakowna kapitalnie trzyma się drogi.

u nas na stacji intermarche PB 95  4,93. na pozostałych wszędzie powyżej 5 zł..
Ha, a ja swoje auto dwa tygodnie temu rozbiłam, obecnie czekam na wypłatę odszkodowania, zbieram kasę na nowe, do pracy jeżdżę pociągotramwajem 😎
Będę szukać auta TYLKO na gaz...  🤔
Wczoraj zatanowałam za..5,33 🤔 🤔 🤔 🤔 Pan koło mnie mówił, że to i tak mało, bo na trasie widział po 5,60 🤔

Mi się nie opłaca wstawić gazu do tribeki, bo niestety przegląd instalacji jest koszmarnie drogi- tyle, co zaoszczędzę na tankowaniu, to mi zeżre serwis. Inaczej w foresterach, tam nie jest to taka droga impreza, podobnie jak w outbackach. Teraz bardzo poważnie rozważam sprzedaż beki i zakup czegoś innego, jak ceny utrzymają się na takim poziomie, to mi wyjdzie dodatkowe 100zł w miesiącu w paliwie. Mało i nie mało- stówa tu, stówa tam i po pensji 🤔
zen, cena przeglądu instalacji gazowej zależy od marki instalacji, a nie od marki samochodu.
Przegląd z wymianą filtrów lpg co 15 tyś. km to 150zł/250zł. Podałam przykładowe ceny dla instalacji BRC i Prins VSI.
Wiem, bo prowadzę biuro w firmie zajmującej się głównie montażem instalacji gazowych.
W chwili obecnej są zapisy na 2-3 tygodnie do przodu.
Quendi
Ja od razu po kursie wsiadłam w Kadeta kombi, jeździło mi się świetnie i nie odczuwałam tęsknoty za Punto z kursu (no, może chwilami za wspomaganiem 😉 ).
U mnie ropa 4,84
PB 98 5,08
PB 95 4,94
ash, ja mam zaufanie do człowieka z subaru i jak on mi mówi, że do akurat do mojego modelu samochodu nie opłaca mi się gazu, to jemu wierzę, bo w subaru dłubie nie od dzisiaj (sam ma zresztą samochód na gaz, więc nie widzę powodu dla którego miałby mi odradzać gaz). Samochód mam warty ponad 200 000 i g* do niego nie wsadzę, to musi być niezawodny sprzęt, a najlepiej jakby ktoś pojeździł ze 4 lata na gazie w bece- wtedy bym śmiało wiedziała czego się spodziewać. A w razie czego to co, kupię sobie silnik drugi za 70 000? 😉 Zresztą nie napisałam nigdzie że przegląd zależy od marki samochodu- po prostu mam taki model samochodu a nie inny i niewiele osób ma w nim gaz. Chyba zresztą nie spotkałam jeszcze tribeki na gaz. Co innego popularne modele subaru, takie jak forester czy outback- one śmiało zagazowane i z powodzeniem się nimi jeździ. Tribeca nie jest popularnym modelem i nie ma jeszcze za dużo doświadczeń właścicieli tribec, którzy mają w nim gaz. W samej Warszawie chyba jeździ ze 30 modeli tego samochodu, więc... 😉 Prawda jest taka, że teoretycznie mam taki samochód i powinno mnie być stać również na tankowanie. Realia są jednak takie, że stać mnie, ale żal mi tych pieniędzy 😁
Nie chcę, żebys pomyślała że Cię namawiam...nie nie, spokojnie. Sama mam benzyniaka bez gazu, ale tylko do czerwca. Mam gwarancję i nie chcę jej stracić.
Widzę natomiast jakie samochody mają zakładane gaz u nas w firmie i nie są to punciaki i cieniasy (nie umniejszając tym modelom niczego).
Przyjeżdżają samochody nówki na lawetach np. Mazdy CX9, Nissany Murano,Volvo XC90,Chryslery, Porsche Cayenne, Infiniti, VW Touareg, VW Phaeton, Mercedesy,Subaru Forestery z 2010roku,  Bmw itp. Ostatnio był Dodge Challenger 6,1 hemi SRT8 z 2010 roku. Bajeczka 😍
Tribeca też się montowała, mogę podesłać Ci zdjęcia jak to wygląda (http://www.facebook.com/home.php#/album.php?aid=31519&id=147029708688243) (
).
Wiem po prostu, że się da i nic się złego nie dzieje.
Najwięksi przeciwnicy gazu jakich znam mój tata i brat dziś mają samochody na lpg. Przy dużych pojemnościach po prostu się to opłaca.

edit: co do ewentualnego zakupu nowego silnika, jeśli by się coś zadziało to na szczęście dla klienta jest ubezpieczenie na silnik.
ash, wszystko rozumiem, tylko jest coś specyficznego akurat w rozwiązaniu technicznym subaru tribeca, że dość ryzykowne jest wstawienie do niego gazu. Teoretycznie można wsadzić bardzo dobry gaz, na tym na pewno bym nie oszczędzała, ale usłyszałam już 3 opinie, każda z serwisu subaru, że do tribeki zwyczajnie gazu nie polecają. Do każdego innego subaraka owszem, ale do tego nie bardzo. A jeśli już wsadzą, to sporo sobie liczą za serwis takiej instalacji, wychodzi niewielka oszczędność, a dla mnie więcej stresu, że coś pierdyknie i zostanę z kredytem i samochodem bez silnika. Teraz mam szansę zmienić bekę na forestera i też mi proponują od razu z instalacją gazową. Naprawdę nie umiem technicznie wyjasnić dlaczego akurat do tribeki nie chcą wstawiać gazu. Po prostu nie rekomendują.

Mozliwe, iz chodzi o to, ze po instalacji gazu w benzyniaku mozna stracic cylinder w silniku.
A mnie śmieszą zagazowane wypasione auta za kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy...
I sama nigdy żadnego swojego auta nie zagazuję...
Julita, ale co cię śmieszy? Że ludzie szanują swoje pieniądze i nie chcą przepłacać za paliwo?
Nie, ludzie którzy szanują swoje pieniądze i nie chcą przepłacać za paliwo i są świadomi ile to kosztuje, nie kupują nowego samochodu ze smoczym silnikiem skoro nie stać ich na eksploatację.
Natomiast kupowanie np. A8 z silnikiem 4,2 i gazowanie tego, jest śmieszne tak samo jak kupowanie torby z wielkim logo LV na tureckim bazarze 🙄
Julita ja rozumiem to w ten sposób. Zen stać na utrzymanie i tankowanie tego samochodu, ale po prostu wolała by te pieniądze wydać na co innego. Przecież jak kupowała to auto to takich wysokich cen nie było.
Wg mnie śmieszne jest, jak ktoś kupuje samochód z tak dużym silnikiem i od razu gazuje bo wie, że go stać nie będzie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się