No jeśli polisa sie skończyła wczoraj to faktycznie masz przekichane 🙁 Art. 28. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubez. o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy, z zastrzeżeniem ust.2. Ust. 2 Zawarcie kolejnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1 jeżeli: -1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy lub w przypadku cofnięcia zakładowi ubez. zezwolenia na działalność.
Zapłaciłaś całą składkę za poprzedni rok ?
W przypadku natomiast sprzedaży pojazdu to sytuacja jest troszkę lepsza. Art. 31. W razie zbycie pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę OC, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki wynikające z z umowy. Umowa ubez. ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje sie ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu.
No dobrze, przypuscmy, ze dwa dni przed koncem polisy sprzedalam auto, nowy wlasciciel ma 30 dni na wypowiedzenie umowy ale ja i tak musze zaplacic skladke, ja albo nowy wlasciciel tak powiedziano mi w pzu, bo myslalam tak, zeby sprzedac go swojej mamie ona wypowiedziala by umowe ale to podobno nic nie daje poniewaz powinna najpozniej w dniu zakonczenia polisy wypowiedziec ja, jezeli tego nie zrobila polisa przedluza sie na kolejny rok tak mila pani poinformowala nas w pzu. Czyli ja wnioskuje, ze czy to byla bym ja czy nowy wlasciciel jest zmuszony dalej kontynuowac polise w tej ubezpieczalni i musi ciagnac ja rok czasu nie moze przerwac po pol roku.
Nie, nie, w przypadku sprzedaży możecie się wypisać z firmy 😀iabeł:
Przypuszczamy, że polisę masz od 01.01.2010 do 31.12.2010. Sprzedajesz auto 29.12.2010. Twoja mama może wypowiedzieć umowę 30.12.2010 i koniec z PZU na AMEN. Lub jeśli nie zdążyła dzień przed upływem końca polisy to ma te 30 dni od dnia nabycia pojazdu do wypowiedzenia umowy w PZU. Jedyne co to musi zapłacić za "początek" polisy. Jak pójdzie do agenta to powinien przyjąć od niej pismo wypowiadające wznowioną umowę (o ile jest w terminie przewidzianym czyli 30 dni od dnia nabycia pojazdu) oraz skalkulować składkę na ten pierwszy miesiąc wznowienia przed końcem wypowiedzenia.
Ty musisz też poinformować zakład, że sprzedałaś auto i że prawa i obowiązki zawartej przez ciebie polisy przechodzą na np. twoją mamę.
Bylam dzisiaj w inspektoracie, niestety zaplacic rate musialam ewentualnie przy sprzedazy powinni zwrocic mi skaldke odejmujac dwa miesiace, trudno moja strata. Teraz przed koncem pierwszej raty od razu miesiac wczesniej zaniesiemy im wypowiedzenie i koniec.