Nav, Znienawidzisz mnie chyba za to stwierdzenie 😂
Mimo, że Wiedźmin był zrobiony do kitu, to sama fabuła filmu o dziwo bardzo zgodna z książką, co się nie często zdarza w ekranizacjach. Szczerze? Większość postaci po tym filmie (chociaż film to jest pogwałcenie dobrego smaku, to już serial jest o niebo lepszy) wyobrażałam sobie właśnie tak. Geralt, Jaskier, Trzy Kawki, Zerrikanki, , Nenneke - no wypisz wymaluj tak sobie ich wyobrażałam. Wiec uważam, ze obsada jest trafiona, chociaż efekty mierne. Jakby zrobił to inny reżyser w DZISIEJSZYCH 'czasach' to myślę, że byłoby o niebo lepiej.
- Za efekty, za nieprzykładanie się do efektu końcowego + za zgodność z książką, dobre dobranie aktorów do postaci.
Fabuła musiała być zgodna, bo konsultowna mocno z autorem. Trzech Kawek i Zerrikanek nie pamiętam, ale co do reszty postaci się zgodzę. Natomiast Yennefer? Dla mnie to jakaś kpina, z całym szacunkiem dla Wolszczak, bo to bardzo ładna kobieta. Tylko, że na Yennefer już po prostu za stara. Niestety wygląd postaci to nie wszystko i filmu wcale tych pare roli nie uratowało, skoro sypnęło się wszystko inne.
I przede wszystkim Yennefer nosiła zawsze biel i czerń, a konia miała karego. W sumie to są szczegóły, ale Geralt o tych szczegółach wspominał często. Borch Trzy Kawki i Zerrikanki były w odcinku kiedy to Złotego Smoka chcieli ubić 😉
Braterstwo krwi w trakcie sprzątania to jakoś łyknęłam.. ale przyznam szczerze że wiało nudą... W obliczu przeznaczenia nie dałam rady, kocham Ashtona ale nie tak bardzo. Wallace and Gromit cracking contraptions kocham takie bajeczki 😀 a Gromita uwielbiam 😉
zmierzch jest nawet fajny, czytałam wszystko, ale film jakoś nie przypadł mi do gustu. "Z piekła rodem" dzisiaj oglądałam, wreszcie jakiś film bez happy endu.
Zaćmienie hmm nie będę obiektywna, bo generalnie lubię książki p.Meyer za prostotę i banał ; film bardzo dobrze zrealizowany, jest klimat i napięcie, Bella bardziej naturalna, Cullenowie jak wampiry, a nie jakieś tam potfforki 😉 Scena bitwy końcowej dla mnie świetna. Polecam fanom i zwolennikom romantycznych filmów akcji dla nastolatek 🙂
Wenecja - początek ciągnął się jak flaki z olejem ale potem kilka mocniejszych scen postawiło mnie do pionu. Strasznie smutny ten film. Piękne zdjęcia. Sama nie wiem co więcej napisać, mi dał dużo do myślenia, po moim mężu bardziej "spłynął".
The Hurt Locker - nareszcie się doczekałam i oglądnęłam wczoraj wieczorem na canal+. I długo się zastanawiałam co napisać... jak dla mnie istny hardkor. Film fantastyczny, realistyczny i trzymający w napięciu. Serce miałam w gardle, niesamowite. Nie żałuję i polecam wytrwałym!
Film fantastyczny, realistyczny i trzymający w napięciu. Serce miałam w gardle, niesamowite. Nie żałuję i polecam wytrwałym! Film jest absolutnie nierealistyczny i nie ma nic wspólnego z pracą zespołów EOD w Iraku. Tanie efekciarstwo, nic poza tym. 🙄
Grzegorzu - widziałeś Green Zone? Ciekawa jestem opinii kogoś, kto ma pojęcie o wojsku. Oglądało mi się dobrze, ale momentami dziwnie. Sama nie wiem czemu. Może trochę zbyt uprościli i/lub skondensowali temat i wyszło jakoś... naiwnie? W każdym razie trudno mi traktować ten film poważnie jako film z podłożem politycznym i odniesieniem do rzeczywistości. Jako film akcji wypada ok.
Jeszcze nie. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego wychodzi 😡 - ostatnio śledzę tylko nowe seriale i wychodzące filmy dokumentalne np:
Postaram się dotrzeć w ciągu kilku dni i coś skrobnąć, bo trailer w sumie mnie zaintrygował - wygląda jak powtórka z "The Kingdom", które po pierwszym obejrzeniu bardzo mi się podobało.
Pokemon może mało filmów widziałam, ale ja jestem tylko nastolatką, i szukam w sieci jakiś poruszających filmów do oglądania, patrzę na filmografię aktorów których lubię, przeglądam filmy podobne tematyczne, wybieram co mi sie podoba. Po prostu dawno nie oglądałam filmu( w ogóle dawno filmów nie oglądałam), który byłby podobny do tego i nie zawierał happy endu. btw. ten wyjątkowo mi się podobał
Obejrzałam Zaćmienie i w sumie nie wiem co myśleć. Bella mi się nie podobała (zagrała, jakby była ułomna) za to podobali mi się Volturii tak jak w poprzedniej części i znakomita Jane ( Dakota Fanning ). Nie wiem co ludzie widzą w Edwardzie. Mi się podobał Jasper 🙂 No i Jacob niczego sobie 🙂 mmm ta klata 😁 4 części nie mogę się doczekać. Ciekawe jak nagrają dorastanie dziecka pół wampira 🙂 Ciekawa jestem też sceny zmiany Belli i końcowej akcji. W tej części świetna była walka pod koniec filmu.
A widział ktoś film Mr Nobody? Ja właśnie objerzałam i .. dawno tak mi się film nie podobał 😜 A zdjęcia przepiękne, Jared Leto moim zdaniem idealnie dopasowany do tej roli.
Grzegorzu - widziałeś Green Zone? Ciekawa jestem opinii kogoś, kto ma pojęcie o wojsku. Oglądało mi się dobrze, ale momentami dziwnie. Sama nie wiem czemu. Może trochę zbyt uprościli i/lub skondensowali temat i wyszło jakoś... naiwnie? W każdym razie trudno mi traktować ten film poważnie jako film z podłożem politycznym i odniesieniem do rzeczywistości. Jako film akcji wypada ok. Obejrzałem i mam podobną opinię. To film podobny do "The Kingdom" - "hej, zróbmy film akcji, ale taki z politycznym przesłaniem i odniesieniem do rzeczywistości". Później okazuje się, że trudno zrobić fabułę, która trzymałaby się kupy, zawierała dużo strzelania, a jednocześnie jakoś udatnie odwzorowywała rzeczywistość. 😉 Sceny akcji były w miarę dobre, chociaż mało realistyczne, to fajnie je zrobili. 🙂 Scenariusz jest... dziwny. Złożyli wiele spraw w jedno - brak broni ABC, manipulowanie przez urzędników Białego Domu mediami, brak racjonalnego planu odbudowy Iraku, no i nie mogło obyć się bez spisku. 😉 Przez większość czasu scenariusz był naiwny niczym chorąży Miller. 🙂
Dzięki za odpowiedź 🙂 Nie bardzo miałam z kim porównać wrażenia, bo wśród moich znajomych to nie jest popularny film, a opinie obcych osób w necie niewiele mówią.
Generalnie dużo pomieszali, byleby zmieścić jak najwięcej odniesień do rzeczywistości - łatwiej wtedy filmowi udawać "inteligentny film akcji, który obnaża przyczyny amerykańskiej klęski". 😉 Pierwszy z brzegu przykład, to sprawa rozwiązania armii irackiej i delegalizacji partii Bass. W filmie wszystko jest proste i oczywiste - cyniczny urzędnik pragnąc zatuszować swoje działania, wydaje głupią decyzję i bach! Na drogach zaczynają wybuchać bomby. W rzeczywistości mechanizm był trochę bardziej skomplikowany. 😉 Film prześlizguje się po powierzchni wielu wątków, a że łatwo w nim znaleźć odniesienia do faktycznych wydarzeń, to pewnie będzie bardzo popularny jako krytyka nieudolności Białego Domu/dzieło obnażające mechanizmy.
SHREK forever 3D - całkiem fajny, Kot pobił wszystko tym swoim niewinnym wrokiem, fucha osła też mocna, a efekty 3d? Jak dla mnie za mało tego 3d było 😁 Z matką się przy kilku scenach popłakałam ze śmiechu 😂
Ed Wood- no totalnie mi się nie podobał. Ja nie wiem dlaczego mam tak wysublimowany ( tylko w która stronę :icon_rolleyes🙂 gust, ale ten film Burtona jest u mnie na samym szarym końcu . Strasznie się zawiodłam, beznadzieja jakich mało.. nawet Deep wydawał mi się totalnie sztuczny i bez charakteru. A fabuła? Gościu chce nakręcić film i szuka na to mamony... no dajcie ludzie spokój nie tego spodziewałam się po Burtonie. Że to niby jest ciekawe? warte nakręcenia? głupota, wiadomości o 19,30 na jedynce sa bardziej interesujące. Nie zobaczyłam w tym filmie ani jednej minuty która warta była chwili skupienia. Gdzie jest to charakterystyczne przerysowanie postaci, finezja smaku dla gothiku, gdzie wspaniała scenografia z różnymi dodatkami dająca mega efekt ,,mroczności". Przy tym filmie ludzie pokroju emo wydaja mi się bardziej ciekawsi jak sami bohaterowie. Durnocwo na temat zmiany płci czy bycia transwestytą. Dla mnie ten film w ogóle nie powinien powstać a Burton nie powinien podpisywać się pod nim swoim nazwiskiem. Tak jest niestety moja opinia,którą wyrażam z wielkim bólem serca bo do tej pory uważałam reżysera za krystalicznego w swym fachu z jedną małą ryską w postaci ,,Planety małp" nie wiem może to we mnie coś jest nie tak że nie zrozumiałam tej produkcji... ale jestem na NIE Kompletna klapa.
Ed Wood- no totalnie mi się nie podobał. Ja nie wiem dlaczego mam tak wysublimowany ( tylko w która stronę :icon_rolleyes🙂 gust, ale ten film Burtona jest u mnie na samym szarym końcu . Strasznie się zawiodłam, beznadzieja jakich mało.. nawet Deep wydawał mi się totalnie sztuczny i bez charakteru. ..... Kompletna klapa.
Nie będę Cie przekonywać, że jest inaczej bo nie mam aspiracji na bycie ekspertem filmowym 😉 Film ED WOOD opowiada historie człowieka:http://pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Davis_Wood_Jr. i moim zdaniem opowiada tą historie genialnie