Forum konie »

Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

Czy jest ktoś coś w stanie powiedzieć na temat potomstwa ogiera Markies V  i samego ogiera? Wiem, że miał niezłe osiągnięcia w sporcie, ale pokrojowe mnie nie zachwyca. On krył głównie klacze z Rzecznej czy coś jeszcze? Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.
A jakiś fajny ogier w zachodniopomorskim ?  🏇
naovika - a jaka rasa cię interesuje?

falabana - na facebooku jest profil ogiera, są tam różne zdjęcia potomstwa. Można zapytać czy krył też klacze spoza Rzecznej.
znacie jakieś ogiery z pomorskiego? szukałam ogłoszeń, ale pokazuje się moze 5 sztuk, i powiedzmy że poza Labradorem, który wogóle do mojej kobyły nie pasuje to nic nie ma. W Starogardzie byłam osobiście się rozejrzeć w zeszłym sezonie, i dupy nie urywało.
Myslałam poważnie o inseminacji, Contendor z Wechty mnie zawsze zachwycał, ale nie mają już mrożonek, znaleźć go nigdzie nie mogę, pewnie już na zachód sprzedany 🙁

Dżahil pokrojowo mi pasuje, ale coś tam z nim było, że w zeszłym sezonie był wycofany przez Związek z rozrodu a i nawet mrożonek nie sprzedawali, a w tym roku znowu się pojawił, ale nie chce ryzykować.
Boje się że koszty inseminacji i dojazdów weta mnie przerosną, wolałabym postawić ją ewentualnie u weta, ale nie wiem gdzie w pomorskim ktoś się tym fachowo zajmuje.

Gdybyście coś mogli podpowiedzieć, byłabym wdzięczna.

Hipnoza W naszym regionie jest kilku weterynarzy zajmujących się inseminacją.
A Dżahil został kilka lat temu wykastrowany. 
Co do ogierów to faktycznie dobrych nie ma zbyt dużo. Wiem, że jeszcze kryje Corvus Z i u mnie w stajni są 3 kryjące, ale nie są reklamowane, bo właścicielom nie zależy na tym żeby kryły.
w Łącku mają nasienie mrożone Dżahila.

konikmorski

Mam konia NN chce dla siebie potomstwo, interesuje mnie ogier z potencjałem skokowym, fajnie było by gdyby się dobrze ruszał...

naovika - nie radzę się pytać tutaj o to czym kryć konia NN bo odpowiedź będzie jedna - nie kryć. W sumie, to i ja tak uważam ale...
Ale to dla mnie, prywatnie, nie na handel  🤔 ale okej dzięki za rade 😉
naovika - zgadzam się z wypowiedzią falabana - nie ma sensu kryć NN.
prywatnie czy na handel to nie zmienia postaci rzeczy - nie warto
lepiej kupić jakiegoś młodziaka
Wie ktoś coś na temat tego ogiera 👀
http://www.bazakoni.pl/harry-noel-hacza
Znałam jego ojca og. Noel. Krył w Białymstoku, kawał konia z niego był.
konikmorski

Mam konia NN ychce dla siebie potomstwo, interesuje mnie ogier z potencjałem skokowym, fajnie było by gdyby się dobrze ruszał...

pomijając to, że faktycznie lipa z NN - rozważ nowielickiego Farmera. U mnie w stajni jest ogierek po nim, absolutnie fantastyczny, długonożny, lekki, rusza się bardzo fajnie.
Wiesz, rozmawiałm z włascicielami  ogiera Lablador   bo będzie w Karlinie i zaproponowali że podjadą. Czekam jednak na sobote i weta najpierw 🙂 🙂

Zaraz konika zobacze 🙂

edit. ALE CUDEŃKO  😍 dałas mi teraz rozkminę  🤬
wpadnij obejrzyj źrebaka - warto 🙂
Gilian - Jak dla mnie to czysta hipokryzja. Z jednej strony "drzecie koty" o każdą krytą klacz NN, a potem rozkładacie ręce na to co rodzi się po takim połączeniu. Ostatnio na facebooku, jakaś spragniona pięknego źrebaczka pochwaliła się że jedzie kryć wlkp ogierem fryzyjskim. Nie dziwę się że hodowla koni stoi w miejscu, nie ma po tym wpisu do księgi, źrebak nawet nie zostanie dodany do bazy ogierów jako jeden z jego potomków.
konikmorski, a co mam zrobić? przecież dziewczyna i tak postąpi tak jak uważa za słuszne, nikt z nas jej nie wyperswaduje pomysłu zażrebiania. To może skoro i tak pokryje czy siak, to niech się z tego urodzi fajny użytkowy koń? czy mam w ramach protestu nie napisać nic? bez sensu.
Nie proponuj jej ogiera. Ale dobrze że ci co mają młode ogiery, muszą trzymać się zasad i kryją tylko klacze z papierem. Każdy urodzony źrebak z tego krycia, daje jedno "oczko" do bazy ogierów.

Gilian,hoduje sie matkami... Nn nie wiesz co niesie wuec nawt z najlepszym ogierem moze byc bryndza, no i to co uslyszalam przed chwila od znanego hodowcy- db ogier nie bedzie kryl slabych klaczy lub nn zeby sobie renomy nie popsuc...
Wolę zaproponować, żeby przyszły koń był fajny skoro i tak musi się narodzić. Lepiej żeby pokryła czymkolwiek? ale jeśli jest tak jak piszesz to i tak moja propozycja nie ma sensu. \
Karla, klacz może nie ma papierów ale znam ją, pokrojowo i użytkowo jest bardzo dobrze. Potworka nie będzie.
Więc czemu jest NN, może to kwestia wyrobienia papierów? U nas w stajni była taka jedna, od handlarza kupiona. Potem właścicielce zachciało się kryć, ale miała palenia. Po sprawdzeniu okazało się że ma rodowód. Więc skończyło się szczęśliwie.
tego nie wiem, trzeba pytać właścicielkę 🙂

Nie wiesz jakie geny niesie dalej ....genetyka
W  ten wtorek na targu w Sochaczewie była kasztanowato-srokata córka og. Lais KWPN od matki NN, więc nie zawsze dobry ogier nie pokryje nn. Inna sprawa, że klacz bardzo udana, szkoda, że ktoś ją genialnie pokrył... ogierem zimnokrwistym, i to dopiero będzie wynalazek.
I oczywiście  🚫 

Ja nie pytałam czy mogę kryć tylko czy polecacie jakiegoś w zachpomorskim. 

I tak sobie pokryje i będę mieć kundelka  😂

Są różne sytuacje, nie muszę się tłumaczyć. 

Small, mowimy o naprawde db ogierach😉 
: 😵
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] Całkowita edycja posta
Skaner zgadza sie,zawsze mozna "c"hodowac koniki na rzeznie😉jakos na tych najwiekszych konkursach wszystkim dyscyplin nie ma przypadkowych polaczen czy owych nn,dla mnie konie tylko po polskim zt czy mpmk to no😉po co kryc polskim sredniakiem skoro na db klacz moge wybrac to co najlepsze🙂 to juz nie re czasy ze musze wybierac z tego co slabe lub bardzo slabe z licka z ukladu😉
Skaner-A  dlaczego usunęłaś to co napisałaś??? to było mądre...  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się