Forum konie »

Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

Zaźrebiła się.
Zapeszyłam, bo już imię było wybrane  👿
Na pewno są zastrzyki na podtrzymanie ciąży. Wet, który inseminował moją kobyłę mówił, że w razie czego mojej się da.
Poprzednio była źrebna 2 tyg. 🙁
Sa i niby powinno sie je podawac regularnie, nie pamietam dokladnie jakie tam odstepy byly wiem ze jest ich kilka.
Witam wszystkich.

Mam pytanko, czy polecacie ogiera -> http://www.bazakoni.pl/anonse,a-14122.html

do klaczy -> http://www.bazakoni.pl/horse_139718.html

Szukam już jakiś czas ogiera młp, bo nie chcę wychodzić z rasy i nie mogę nic ciekawego znaleźć  😉 😉
Myślę że mógł by być, fajny ogier. Powinien dodać trochę kości, kobyła taka folblucia mocno:-) prawidłowo zbudowany, mi sie podoba.  A ruch? Użytkowość?
Trzeba się liczyć z inbredem na Empika xx , to fajny ogier, ale syn Parysowa xx, źrebie może wyjęć trudne w pysku, ale na plis, to uzdolnienia ruchowe i skokowe. Osobiście lubię tę linię i bym zaryzykowała  😉
Mam styczność z 2 tegorocznymi Sentenderami.

O ile można coś o takich malcach powiedzieć to jeden jest "mocny" z takim 😜 galopem, drugi na cienkiej nodze, b. delikatny (mimo iż matka wcale szczypiorkiem nie jest...) no i ruchowo jakoś nie powala - przynajmniej na razie 😉 Ale jemu wszystko w życiu trudniej przychodzi, także ja w niego wierzę 😀
Dziękuję dziewczyny 🙂

Filmik -
Wybitna elastyczność, świetna praca zadu, ehh super koń za 650 zł 😀

Więc decyzja padła 🙂  Zaźrebiam 🙂 Nie przeszkadza mi "trudny koń w pysku"  😀 nawet cieszyłbym się z tego powodu  😀
Nowielice mają fajnego ogiera, piękny, skoczny z fajną psychiką, tylko o imię...  🙄

tylko o imię...  🙄

Są gorsze, naprawdę. 😉
tajnaa, dla mnie najgorsze imie jakie słyszałam to Sex... To dopiero "obciach"... "Czym pokryłaś? -Seksem" nie wobrażam sobie tego  😁
Nie wiem czy nie gorzej powiedzieć "kryłam Farmerem" 😀
Nie wiem czy nie gorzej powiedzieć "kryłam Farmerem" 😀

Również dziwnie to brzmi. Aż dziwne myśli przyszły do mnie jak to przeczytałam  😁
o to mi właśnie chodzi 😀
e tam, Wibrator bije wszystko na glowe 😀
e tam. Farmer fajne - takie polskie 😀 konia widziałam na żywo, też fajny 😉

zdjęcia z bazakoni.pl mojego autorstwa
Najgorsze imie jakie słyszałam to Pampers śl. 😉 
Pumpers był też po Ogarze. Mnie imiona wcale nie przeszkadzają, nie zwracam na nie uwagi i nie mam skojarzeń.
Farmer ma sprawdzonego w sporcie ojca, dla mnie troszkę ciężki, w starym typie, ale całkiem ciekawy koń. Na ZT pokazał, że ma też potęgę i siłę (notoryczne wychodził górą z korytarza 😉
Fajnie imię konia "Leszek". Oglądając duże zawody w Niemczech (tam gdzie Skrzyczyński ostatnio startował) był właśnie taki koń. Nawet zapowiadający wymówił prawidlowo. Hodowcą to jakiś Norbet Nowak.
Znam Leszka był w St Gallen, kawał Leszka  😁
...
Farmer ma sprawdzonego w sporcie ojca, dla mnie troszkę ciężki, w starym typie, ale całkiem ciekawy koń. Na ZT pokazał, że ma też potęgę i siłę (notoryczne wychodził górą z korytarza 😉

Oglądałam film, ten koń wykazał się inteligencją, no i na pewno brakiem kondycji :/
A na tych kwalifikacjach, tak jak by chciał powiedzieć: ,,...dobra, pokaże Wam jak skaczę, i jaki jestem odważny, ale więcej mnie nie męczcie na tym kole..."  😁 😉
Wzbudził we mnie dużą sympatię, a i też uśmiałam się  mocno  : 😀
czy ktoś krył ogierem Madison? Ktoś zna tą SK gdzie on stacjonuje?
Czytałam trochę pozytywnych opinii, na poprzednich stronach wątku.
777, pytam czy ktoś zna osobiście to miejsce? Ogłoszenia to sobie już dawno znalazłam.
Pytam bo nie zostawię kobyły w obcym miejscu, jej pierwsze krycie itp.
a to sory - można było twoją wypowiedz zinterpretować w dwojaki sposób
777, przepraszam 🙂

Ogier mi się podoba, potomstwo fajne na youtube, ma dużo xx i krew QDR i nie jest siwy.
Tylko daleko i obce miejsce, dlatego pytam właśnie.
Ja tego ogiera widziałam kilka miesięcy temu w okolicach Międzyzdrojów, został niedawno sprzedany, ale nie był w zbyt dobrej kondycji, kaszlał mocno, był wychudzony strasznie a kopyta nie robione z rok.  🤔
Perlica,
ja myślałam, ze się zdecydowałaś na Imeqyla?  🙂
A myślałaś nad inseminacją Medisonem (no chyba, ze tylko naturalnie kryje?)
ancyk0991, teoretycznie się zdecydowałam, ale zaczęłam jeździć i stwierdziłam że nie kryję wcale...usg kolana wykazało że koń może chodzić skoki bez problemu, że wszystko ok, a tu nagle zapalenie ścięgna. Niby nic i 4 tygi stępa teraz i już może wracać do pracy, ale jak znowu sobie coś zrobi ( na padoku jak zwykle 🙂 )  to od razu kryję bo znowu stracę rok czasu i kasy na wetów, a na pastwisku regeneracja wyjdzie najtaniej i jeszcze źróbek będzie.
Decyzja na Imqa jest, jeszcze myślałam nad Corleone Z bo blisko stacjonuje i naturalnie wyjdzie na pewno taniej niż inseminacja.
Madisona znalazłam przez przypadek i też mi odpowiada ( znaczy kobyle), ale zawozić w nieznane miejsce do nieznanej stajni to się boję, bo to moja ukochana kobyłka jest 🙂
W sumie mogę zadzwonić i pytać czy pobierają nasienie, ale to zaraz problem z wysyłką i kurierem itp.
Ten Twój Stwór to faktycznie zdolny jest!
Powiem Ci ja też się obawiałam wysyłki nasienia, ale w tym roku zaryzykowałam. Właśnie z powodu braku chęci wysyłania klaczy w świat...
I tak oto dziś po 15 zamówiłam nasienie, a przed chwilką dostałam info odnośnie nr paczki 🙂 Więc chyba to nie takie straszne 😉

Jak wyjdzie - to w przyszłym roku może będę odważniejsza i zaszaleję?  👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się