Forum konie »

Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

Emetyt Emetytem fakt jest genialny i wielce zasłużony dla hodowli ale myślę że pokłony należy BIĆ jego genialnej matce.
EMERYCHA - To jest dopiero ewenement  - legenda koni małopolskich - wspaniała matka tylu zasłużonych ogierów szkoda że nikt już o Niej nie pamięta.
Ja dla niej pełny szacun
Kandawa1
Co Ty za przeproszeniem pierdzielisz  🤬
Emerycha była honorowana wielokrotnie, m.in. na Polagrze, a ostatnio w 2009 na zjeździe CIAA w Janowie. W artykułach z większości imprez "małopolskich" jest wspominana, a jej imię zna chyba większość "koniarzy". Jest żywą legendą...
Od razu tam pier....  spoko - ja się tu za dużo o niej nie doczytałam - a może niedowidzam 🤣 fakt swój wiek już mam
nie doczytalas, bo to jest watek o reproduktorach a nie o elitarnych klaczach hodowlanych...
i tak jak pisze armara- o Emerysze baaardzo duzo i glosno czy to na czempionatach czy na pokazach itp.
no to się zagalopowałam zresztą jak zawsze.....

No to może mi dziewczyny coś więcej napiszecie o Emersonie (Emerycha  Szał) no może nie o nim samym, bo coś tam wiem ale bardziej jestem zainteresowana jego potomstwem - spotkałyście jego dorosłe potomstwo ?

Kryłam nim w poprzednim sezonie - ale to dopiero odsadki choć bardzo obiecujące.
najslabszy z synow Emerychy, eksterierowo mi sie nie podobal, ruchowo tez nie
widzialam 4 dorosłe konie po nim, najlepsza to klacz Ecstase, ale tu na pewno nie jest to zasluga ogiera a klaczy matki, ktora z Greyem dala duuuuuzo lepsze potomstwo
no i MaklerII ktory mhm no niskei wkkw chodzil, ale krotko i z wynikami roznymi
reszta to dzieciaki na czempionatach- bez szalu, zdecydowanie wole Efekty i Emetyty🙂
uzupełniłam,że 4 dorosłe, reszta to dzieciaczki jakie widziałam
IMO Emaks gorszy - dostał szansę w Janowie i szału nie ma. Konie po nim bardzo źle skaczą. Najlepsze konie są po Emetycie i Efekcie, ten drugi ma zadatki, żeby przebić słynnego brata. Daje konie w lepszym typie - bardziej wierzchowym, no i dobres kokowo. Dość powiedziec, że jego córka w jednym z ZT była najlepsza skokowo z całej stawki (rywalizowała z sp także 😉) 🙂

kandawa1
Przepraszam, że się uniosłam  :kwiatek:
zdjęcia z pokazu w Bogusławicach http://swiatkoni.pl/gallery-photos/1629.html
ale póki co to tylko Emetyt ma potomstwo i biegające (córki) i w sporcie na poziomie MŚ 😉
Emaksy dla mnie bardziej typowe, szlachetniejsze niż konie po Emersonie,poza tym Emerson no kryje dłużej i mało ciekawych koni po nim, Emaks młody reproduktor-do tego na poczatku miał czasową licencję i chyba to się wiązało z ograniczoną liczbą klaczy do krycia.Myślę że trzeba poczekać na ocenę tego drugiego, a Emerson - miał okazję się wykazać w końcu rocznik 1995 zdaje się...
a ja bym prosiła wszystko co wiadomo na temat potomstwa ogiera NURJEV , czy nadal dostępne jest jego nasienie ?
Ktoś pytał, parę stron temu czy w warmińsko-mazurskim ktoś inseminuje klacze mrożonkami- otóż inseminuje, np Jacek Kopczyński i z tego co wiem, ma ciekawy wybór nasienia ogierów stanowiących w Holandii:
- Lord Z ( hol.)
- Quality Time (hol.)
- Sir Oldenburg (old.)
- Larino(KWPN)
- Tjungske (KWPN)
-  ewentualnie Quasimodo vd Molendreef (BWP)
- Sandreo,Volter
blucha, Nurjeva mogą mieć pp Dahlke i Wechta, ale tylko mrożonki
Na stronie PZHK pojawiła się lista ogierów poddanych kategoryzacji pod koniec 2012 roku 😉
koniareczka22, z koni, które podesłałaś warto chyba przyjżeć się bliżej Bijou Be 🙂 ciekawy koń.
Na stronie PZHK pojawiła się lista ogierów poddanych kategoryzacji pod koniec 2012 roku 😉

Trochę koni wypadło, ale nie widze, żadnego spektakularnego przypadku. Właśnie obrabiam te listy, wrzuce je na bk, żeby każdy mógł sobie sprawdzić. Coby niespodzianek nie było 🙂
armara,
a jak to jest, że niektórych ogierów w ogóle na tych listach nie ma??
napisze może ktoś o tym SF
http://www.bazakoni.pl/horse_145875.html

nie wpore zadałem pytanie, czy nikt nic nie wie?
armara,
a jak to jest, że niektórych ogierów w ogóle na tych listach nie ma??

Nie wszystkie są objęte kategoryzacją. Dotyczy ona ogierów wpisanych do ksiąg (uznanych) po którymś tam roku. Część natomiast jest już od dawna będąc wałachami - w młp choćby Autorytet, Narcyz, Atrybut, Harbuz, bądź fizycznie przebywając poza PL : Ametyst, Brodway, Autorytet.

ancyk1991
Co do szczegółów polecam kontakt z PZHK. Ostatnio bardzo systematycznie i szczegółowo odpowiadają na maile. Na fb też odpowiadają (ja dopytywałam o znaczenie słowa "rezerwa"😉.
Oki, dzięki za odpowiedź 😉 :kwiatek:
Na fb też odpowiadają (ja dopytywałam o znaczenie słowa "rezerwa"😉.

I co się dowiedziełaś? Np Szkrab jest w rezerwie
ogier z rezerwy hodowlanej ma prawo czasowo być wykorzystywany w hodowli (zwykle przez kolejne 4 sezony, po których musi spełnić warunek ustalony przez KKS - np. zebrać 50 pkt hodowlanych. Jeżeli przez ten czas ich nie uzbiera, zostanie ostatecznie wycofany, ale potomstwo z kryć w czasie, kiedy był w rezerwie zachowuje prawo wpisu do ksiąg).
armara a podziel sie proszę linkiem PZHK na fb
coś mi się nie udaje wyszukać....
[quote author=ogurek link=topic=5087.msg1648045#msg1648045 date=1358026378]
napisze może ktoś o tym SF
http://www.bazakoni.pl/horse_145875.html

nie wpore zadałem pytanie, czy nikt nic nie wie?
[/quote]
ja o tym ogierze nic nie słyszałam. może warto na pw uderzyć do forumowych wkkwistów?
armara a podziel sie proszę linkiem PZHK na fb
coś mi się nie udaje wyszukać....

prosz https://www.facebook.com/pzhkpl?fref=ts 😉
ogurek
Po Talencie są zarejestrowane dwa źrebaki (nie widziałam ich).
Sam koń mi się średnio podoba. Rodowód ma imponujący, ale jest strasznie duży, ciężki. Jak na moje szału nie ma. A przygoda wkkw miała chyba na celu tylko wyrobienie licencji, bo on nijak typem do dyscypliny nie pasuje.
dziękuję! :kwiatek:
ponawiam pytanie czy ktoś słyszał o zambesi kwpn  ?
jakie daje potomstwo itp
Listy kategoryzacyjne po obróbce czyli listy ogierów wycofanych z rozrodu (z dniem 1.01.2013 straciły prawo do krycia):
rasa młp
rasa sp
rasa wlkp
A czy słyszał ktoś coś o ogierze Malmo? To traken bądź wlkp/poch.trk. Siwy, wysoki i masywny. Mieliśmy klacz po nim, która została sprzedana w młodym wieku i teraz chciałabym odnaleźć ją chociaż w rejestrach i bazach.. Klaczka po nim to Contessa od Carmen po Romantiker po Malmo właśnie. Jakby ktoś coś wiedział o ogierze albo o klaczce to byłabym wdzięczna za informacje  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się