Emetyt Emetytem fakt jest genialny i wielce zasłużony dla hodowli ale myślę że pokłony należy BIĆ jego genialnej matce. EMERYCHA - To jest dopiero ewenement - legenda koni małopolskich - wspaniała matka tylu zasłużonych ogierów szkoda że nikt już o Niej nie pamięta. Ja dla niej pełny szacun
Kandawa1 Co Ty za przeproszeniem pierdzielisz 🤬 Emerycha była honorowana wielokrotnie, m.in. na Polagrze, a ostatnio w 2009 na zjeździe CIAA w Janowie. W artykułach z większości imprez "małopolskich" jest wspominana, a jej imię zna chyba większość "koniarzy". Jest żywą legendą...
nie doczytalas, bo to jest watek o reproduktorach a nie o elitarnych klaczach hodowlanych... i tak jak pisze armara- o Emerysze baaardzo duzo i glosno czy to na czempionatach czy na pokazach itp.
No to może mi dziewczyny coś więcej napiszecie o Emersonie (Emerycha Szał) no może nie o nim samym, bo coś tam wiem ale bardziej jestem zainteresowana jego potomstwem - spotkałyście jego dorosłe potomstwo ?
Kryłam nim w poprzednim sezonie - ale to dopiero odsadki choć bardzo obiecujące.
najslabszy z synow Emerychy, eksterierowo mi sie nie podobal, ruchowo tez nie widzialam 4 dorosłe konie po nim, najlepsza to klacz Ecstase, ale tu na pewno nie jest to zasluga ogiera a klaczy matki, ktora z Greyem dala duuuuuzo lepsze potomstwo no i MaklerII ktory mhm no niskei wkkw chodzil, ale krotko i z wynikami roznymi reszta to dzieciaki na czempionatach- bez szalu, zdecydowanie wole Efekty i Emetyty🙂 uzupełniłam,że 4 dorosłe, reszta to dzieciaczki jakie widziałam
IMO Emaks gorszy - dostał szansę w Janowie i szału nie ma. Konie po nim bardzo źle skaczą. Najlepsze konie są po Emetycie i Efekcie, ten drugi ma zadatki, żeby przebić słynnego brata. Daje konie w lepszym typie - bardziej wierzchowym, no i dobres kokowo. Dość powiedziec, że jego córka w jednym z ZT była najlepsza skokowo z całej stawki (rywalizowała z sp także 😉) 🙂
ale póki co to tylko Emetyt ma potomstwo i biegające (córki) i w sporcie na poziomie MŚ 😉 Emaksy dla mnie bardziej typowe, szlachetniejsze niż konie po Emersonie,poza tym Emerson no kryje dłużej i mało ciekawych koni po nim, Emaks młody reproduktor-do tego na poczatku miał czasową licencję i chyba to się wiązało z ograniczoną liczbą klaczy do krycia.Myślę że trzeba poczekać na ocenę tego drugiego, a Emerson - miał okazję się wykazać w końcu rocznik 1995 zdaje się...
Ktoś pytał, parę stron temu czy w warmińsko-mazurskim ktoś inseminuje klacze mrożonkami- otóż inseminuje, np Jacek Kopczyński i z tego co wiem, ma ciekawy wybór nasienia ogierów stanowiących w Holandii: - Lord Z ( hol.) - Quality Time (hol.) - Sir Oldenburg (old.) - Larino(KWPN) - Tjungske (KWPN) - ewentualnie Quasimodo vd Molendreef (BWP) - Sandreo,Volter
Na stronie PZHK pojawiła się lista ogierów poddanych kategoryzacji pod koniec 2012 roku 😉
Trochę koni wypadło, ale nie widze, żadnego spektakularnego przypadku. Właśnie obrabiam te listy, wrzuce je na bk, żeby każdy mógł sobie sprawdzić. Coby niespodzianek nie było 🙂
armara, a jak to jest, że niektórych ogierów w ogóle na tych listach nie ma??
Nie wszystkie są objęte kategoryzacją. Dotyczy ona ogierów wpisanych do ksiąg (uznanych) po którymś tam roku. Część natomiast jest już od dawna będąc wałachami - w młp choćby Autorytet, Narcyz, Atrybut, Harbuz, bądź fizycznie przebywając poza PL : Ametyst, Brodway, Autorytet.
ancyk1991 Co do szczegółów polecam kontakt z PZHK. Ostatnio bardzo systematycznie i szczegółowo odpowiadają na maile. Na fb też odpowiadają (ja dopytywałam o znaczenie słowa "rezerwa"😉.
ogier z rezerwy hodowlanej ma prawo czasowo być wykorzystywany w hodowli (zwykle przez kolejne 4 sezony, po których musi spełnić warunek ustalony przez KKS - np. zebrać 50 pkt hodowlanych. Jeżeli przez ten czas ich nie uzbiera, zostanie ostatecznie wycofany, ale potomstwo z kryć w czasie, kiedy był w rezerwie zachowuje prawo wpisu do ksiąg).
ogurek Po Talencie są zarejestrowane dwa źrebaki (nie widziałam ich). Sam koń mi się średnio podoba. Rodowód ma imponujący, ale jest strasznie duży, ciężki. Jak na moje szału nie ma. A przygoda wkkw miała chyba na celu tylko wyrobienie licencji, bo on nijak typem do dyscypliny nie pasuje.
A czy słyszał ktoś coś o ogierze Malmo? To traken bądź wlkp/poch.trk. Siwy, wysoki i masywny. Mieliśmy klacz po nim, która została sprzedana w młodym wieku i teraz chciałabym odnaleźć ją chociaż w rejestrach i bazach.. Klaczka po nim to Contessa od Carmen po Romantiker po Malmo właśnie. Jakby ktoś coś wiedział o ogierze albo o klaczce to byłabym wdzięczna za informacje :kwiatek: