Pierwszy, który przychodzi mi na myśl to Issos pod Głoskowskim. Admirał/Ambaras - skoki, Aztec/Ignam - wkkw, Biblo/Kaliniec- skoki, Pure Green/Aviano - ujeżdżenie - szukałam po bazie koni, nie wliczałam koni wlkp. o poch. trk., nie brałam też pod uwagę koni, które brały udział tylko w MPMK i regionalkach. Nie wiem też, ile z nich faktycznie kryje. Ale Issosa jestem pewna. 😉
Jeszcze Odmęt/Oder -skoki, Cedent/Makart - ujeżdżenie, Denar/Drink - ujeżdżenie, Izopren/Sterowiec - wkkw, List/Agar - ujeżdżenie, Metro/Czynel - wkkw, Nepal/Diagram - wkkw. Wszystkie konie to rocznik 1995 i młodsze z wynikami w międzynarodowych (jest chyba jeden wyjątek). :kwiatek:
Adriena pytalam o konie,ktore moim zdaniem powinny byc jako kundle, bo maja np.3/4 papieru han,hol itp. Jesli chodzi o trakeny to polecam strone stada w Lacku gdzie sa wypisane dostepne mrozonki wybitnych niemieckich trakenow, z reszta w Starogardzie lub Liskach jest mozliwe krycie Eloquentem zdaje sie🙂 ponadto u Przeczewskiego Ajbek,wspomniany Issos,jest Czar,Epos po Grey Aztec z tego co wiem to wyciety. Na wlkp mozesz jeszcze uzyc 3wybitne mlp Grey (mrozonka),Burgund,Saganek🙂wieczorem dopisze jeszcze kilka koni
No tak ale kolezanka pytala o czyste wlkp, a takie egzemplarze to ciezko znaleźć, poza tym zastanowiło mnie to, co tak naprawdę oznacza czysty wlkp.. 3/4 papieru to oczywiście przesada, ale wlkp zawsze miały dolew niemiecki. Małopolskie to tez nie wlkp 😉 aczkolwiek dla mnie Saganek to super typ. Tylko co kolezance chodziło po głowie??
Ale akurat te 3wlkp sa uznane dla trakow, Grey dla wlkp. Jak sie popatrzy w papiery koni z pochodzeniem wch.pr to nikle szanse na kloca hanowerskiego itp. Wiec warto szukac w tym kierunku Z trakow przypomnial mi sie jeszcze Dzien Dobry TS i Bossier.
Karla🙂, mrożonka Greya u jego ostatniego właściciela jest dostępna?
Z trk. Akcent/Oder - skoki, Dar Life S.J/Life And Liberty - skoki, Graf de la Fer (ex Galogen)/Grif - ujeżdżenie (ogier białoruski, ale ma wyniki krajowe). I znowu to konie rocznik 1995 i młodsze z wynikami w zawodach międzynarodowych.
W ogóle Białorusini i Litwini mają chyba sporo trk.? 😡
Co byście polecili na klacz młp.wzrost 165-7cm Ojciec: Safian/ Afront Matka: Smaczliwka/ Diexieland
Z przyjemnością coś dobrze ruszającego się, do poprawy głównie kopyta- to chyba najsłabsza jej strona 🤔
Czy w czystości rasy, szczerze, nie mam pojęcia. Chciała bym mądrze klacz pokryć by nie "produkować" bez sensu, a ze względu,że nigdy nie miała źrebiąt ciężko o jakiekolwiek rozeznanie.
No bo kurcze myślałam o tym po Emirze,ale nie moge uzyskać dokładnej inf.po którym Barnabie jest źrebak i droga dedukcji doszłam że to chyba jednak ten Barnaba 🙂
Pifia, znawcy młp podpowiedzą ci lepiej, ale niedaleko Koszalina stał (nie wiem czy nadal tam jest) Figlarz po Kwartecie, mieczownicki Dren po nim chodzi 1* pod juniorem, mój wołek też nie jakiś ostatni
ogurek Figlarz jest po Emetycie. Ten ostatni potrafi niestety dać słaby spód. Pifia, a może coś z linii Emira, zazwyczaj są to konie na dobrym spodzie i z dobrym/bardzo dobrym ruchem. Nie wiem z jakiego rejonu PL jesteś, ale w wlkp masz z tej linii og. Armani (Aspan/Emir x Veritas), na lubelszczyźnie są Barnaba (Emir x Barak), Krym (Emir x Berberys), Aspan (Emir x Barak).
armara, Aspan już nie jest w Stragonie? Wrócił do stadniny?
Pifia, fajnie zapowiada się jeszcze Sentender po Kampie (El Bonillo/Berlin Bej, któremu ruchu nie można odmówić (wygrał MPMK-A 6-latków - nie wiem, czemu nie ma tego wyniku w bazie).
armara, Pifia jest z pomorskiego, dlatego przyszedł mi do głowy Figlarz
[quote author=Karla🙂 link=topic=5087.msg1506525#msg1506525 date=1346137013] Adriena pytalam o konie,ktore moim zdaniem powinny byc jako kundle, bo maja np.3/4 papieru han,hol itp. [/quote] Uważam, że od kiedy jest w Polsce księga trakeńska nie ma sensu dublowanie jej w PZHK i wielkopolaki powinny dążyć w kierunku regionalnej księgi koni półkrwi a nie zamkniętej rasy. Ze swojako poimowanego "patriotyzmu lokalnego" jak zaczne szukać kobyły do hodowli ma się nazywać wielkopolska a przodkowie mają dać szansę na wyhodowanie dobrego konia, nie ważne jakiej rasy byli
Dziękuje za podpowiedzi :kwiatek:, na pewno w wolnej chwili poprzeglądam polecane ogiery. Jeżeli ktokolwiek ma jeszcze jakieś sensowne pomysły na ogra dla mojej baby to poproszę o pomysły. Ja osobiście zawsze myślałam o 3 młp.: Grey, Emetyt oraz Frazes, ale nie wiem czy to mądre pomysły 😡 Co do samego regionu to jak najbardziej pomorskie i sąsiadujące, jednak jeżeli istnieje możliwość inseminacji to problemu z najdalszymi ogrami nie będzie. Przypomnę się tylko,że kopyta to nasza "pięta Achillesa", a co do ruchu to głównie galop do poprawy. Mile widziana "elektryczność", ale bez przesady 😉 bo to moje dziewczę takie ospałe 😉
Ja bym wykreśliła Emetyta, znacznie lepszy byłby chyba jego półbrat - Efekt/Veritas. Grey nie żyje, dostępna jest jedynie mrożonka. Frazes to też żadna "elektryczność". Maea Faktycznie zapomniałam, że Aspan w treningu.
Szczerze ogierów nie znam, kierowałam się głównie potomstwem w sporcie, ale też na tyle na ile czas pozwolił mi zweryfikować wyniki. Ta "elektryczność" to nie konieczność...dodałam jako marudząca baba 😉 Teraz mam z pół roku na poszukiwania, by wczesną wiosną pokryć babę.
Wiem, że Grey nie żyje, ale obiło mi się o "oczy" że mrożonka jest dostępna?
Myślałam również o jakimś xx, ale tu to całkowicie niezorientowana jestem jakie ogiery kryją i czym można by ją pokryć 🙁 Ehhh....ciężkie to szukanie "zięciulka" 🤣
Frazes fajny ruchowo, choć osobiście chyba kryłabym jego synami - jestem zakochana w Dionizosie, a on nie dość, że skacze, to się rusza. 😍
Pifia, a twoja klacz nie jest czasem od matki xx? Chcesz jeszcze dolewać pełnej krwi? Niedawno padł San Luis, ale jest jeszcze ciekawy, uznany w półkrwi jego półbrat San Mortiz. Ale nie wiem, czy to dobry kierunek. Zastanów się nad propozycjami, bo wszystkie ogiery są naprawdę warte uwagi :kwiatek: armara, a miałam nadzieję, że wrócił... Oby też nie naszedł ich pomysł, by wyciąć tego ogiera, bo przeszkadza mu to w sporcie! 🤬
Pifia przy takim rodowodzie nie ma co iść w xx. I z racji tego xx w rodowodzie poszłabym właśnie w Emetyta,którynajlepsze,najdzielniejsze potomstwo dał właśnie na matkach xx. Greya odradzam,bo on też ma sporo xx (ojciec Cynik!). a tak w ogóle to warto by pomyśleć o jakimś ciekawym ogierze innej rasy🙂
Ostatnio dość intensywnie przyglądam się Ulissesowi i Palegro, ale cieżko znaleźć jakieś konkretne dane o ich potomstwie, macie może jakieś informacje, albo wskazówki gdzie można coś pooglądać?
Maea Szczerze, wielka strata to raczej by nie była... Czy ktoś podpowie mi jacy synowie Vis Versa jeszcze kryją/jest dostępne nasienie ? Awans, Drop, coś jeszcze ?