Forum konie »

Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie ?

blucha, milion jest takich, napisz co ma ten koń poprawić i co jest w nim najważniejsze : siła, elastyka, rideability żeby przekazywał? Czy moźe ma coś konkretnie poprawić ?

Edit: dobra nie ma milion, bo nie zaczaiłam że nie może być Corneta lub Quidama, a małe ogiery mają zazwyczaj Comme il faut lub QDR🙈
nie ma miliona takich jak sie wczyta w wymagania 🙂 a poprawiać nie musi nic, byleby nie ,,popsuł,, 🙂
wzrost - odpada
blucha, ale,że co? Chciałaś małego, to jest mały
Perlica chciałam DO 164 max ten ma 167 to nie jest niski koń
blucha, ale nie ma repów o takim wzroście bez krwi jak wyżej, chodzących 140.
Wskazany ogier daje „kuce” więc potrzebuje duże i ramowe klacze ,żeby dać normalnego konia.
Najmniejszym repem jest Utamaro, ale on ma w sobie QDR.
Jeśli chcesz uzyskać małego konia to musisz szukać repa, który daje małe potomstwo, a nie do 164cm jako kryterium.
był Stakkato 😍 niestety mrożonka 🙁 czekam na 999 999 następnych propozycji 🙂
Fantomas podany wcześniej ma168cm i to dość mocny typ.
blucha, Myślę że ogierów spełniających wszystkie te warunki nie ma. Weźmy choćby takiego Calico - nie ma wysyłki nasienia, stacjonuje w Polsce. Przyznam się, że zupełnie nie ogarniam tematu wzrostu... można mieć taką zachciankę, ale czy to coś pomoże i na co? Wskazuję wątpliwości bo oglądam od kilku lat stawki źrebiąt po takich małych ogierach i raczej szału nie ma , chyba że klacz ramowa i rosła to zdarzają się wtedy fajne konie, ale wzrost trzymają za matką.
melehowicz ja takiego nie znalazłam, ale nie znam wszystkich, dlatego zapytałam tutaj szersze grono
od jakiegoś czasu hodowcy na tym forum narzekaja na brak chętnych na ich żrebięta, zastój na rynku jest widoczny, moja klacz jest już starsza, moze to będize jej ostatnie żrebie ? więc nie będę ,,kombinować,, na co może za kilka lat znajdę kupca, po prostu chce konia dla siebie, a moje preferencje są bardzo mocno sprecyzowane 🙂 można to określić zachcianką 🙂
blucha, zobacz sobie tego mlodego co wyzej pisalam, on jest taki ladny cukiereczek. Niby pisza ze ma 165 ale to jest troszke naciagane, jest maleńki. No i oni startuja tymi konmi, fakt glownie w wkkw i ujezdzeniu, ale w skokach tez costam chodzi. https://www.hengststation-hoffrogge.de/chipmunks-erbe
karolina_ zapisałam go sobie 🙂
blucha, jeszcze mozesz popytac ktory ogier sam ma np. 167-8 ale daje małe konie. Z synami Dimaggio tak jest, podobnie bylo z samym Dimaggio. I one sa przy tym nowoczesne w typie. W skokach nie wiem co by tu moglo pasowac, nie moja dzialka.
blucha, Użyłem słowa zachcianka, bo wzrost igiera na drugorzędne znaczenie dla jego potomstwa, co nie znaczy że żadne. Chociaż są ogiery dające efekt karlenia potomstwa choćby wspomniany Calico czy świetnybużytkowo Silverado VHS , ale ten ma dziadka Corneta, czy już nieżyjąfy chyba Stato King xx. Przywołany to Stakatto wogóle lub sporadycznie na wzrost potomstwa nie wpływał.
melehowicz, dokładnie podobnie napisałam wyżej odnośnie wzrostu.
Stakatto nigdy nie były małe, a jak chcesz konia dla siebie to w dodatku są to konie specyficzne do jazdy.
Znam matkę po stakatto i każde jej żrebię jest normalnego wzrostu, a najstarsze ma już 5 lat.
karolina_ z moim ,,szczęściem,, np z klaczy 162 cm i ogiera 170 cm w wieku 4 lat miałam konia 176 cm, to ja ryzykować nie będe 🙁 ma być mały i już.
blucha, Moja propozycja to Brantzau lub For Treasure z VDL, Asago xx z Celle i rozważyłbym mrożonkę Contendro I - gdyby się udało to mega pewny strzał, tym bardziej że nasienie jest w Polsce wraz z usługą. - to tak z ukłonem częściowym w kierunku oczekiwania wzrostu.
blucha, tylko mały ogier nie gwarantuje małego potomstwa. Dziedziczenie wzrostu to nie matematyka. Podobnie jak poprzednicy, polecam zainteresować się stricte tym, który ogier daje właśnie małe potomstwo i takim kryć, a nie trzymać się tylko wzrostu ogiera co do cm.
blucha, to brzmi jakby klacz mocno steplowala wzrost i nie wiem czy w jednym pokoleniu go tak efektywnie zmienisz, chyba ze pojdziesz w strone D-E grupy pony/malych koni. Tez mam jedną taką rodzine, maja sporo ponad 170 i to nie wazne czy po majacym 175 cm Jameson RS2 po majacym 167 cm Toto Jr. Moglabym ta klacz pewnie Zoomem pokryć i tez by bylo duże.
karolina_ to była inna klacz, przykład tylko że jak ma sie pecha to może być różnie
dziękuje wszystkim za podpowiedzi i dyskusje 🙂 na razie staneło na Calico, oby dotrwał do przyszłego roku, własciciel mówi ze jest mozliwosć wysyłki nasienia 🙂
dzięki melehowicz 🌷 on akurat umknął mi w ,,poszukiwaniach,, 🙂
Z wysyłką Calico bywało różnie
jako ciekawostke podam,wczoraj w Drzonkowie odbyło się premiowanie zrebiąt, 3 miejsce w stawce naprawde super żrebiat ,z grupy skokowej, zajeła klaczka po ogierze Mayhill xx ze średnią oceną 9 !
a wygrała klaczka ze stadniny Bielin po młodym ogierze ( 4 lata ) również wyhodowanym w tej stadninie, Dublin SKB i powiem wam że żrebięta z grupy ujeżdżeniowej przy jej ruchu i lekkości to sie chowały, pomimo tego że ,,sławy,, miały w rodowodzie
blucha, oh, jaka szkoda że nie wiedziałam o tej imprezie. Co to dokładnie za premiowanie było?
Lubuskie premiowanie żrebiąt w ramach Dni polskich koni sportowych
blucha, Widzę że tylko dla polskich ksiąg, szkoda że nie wiedziałam, pojechałabym popatrzeć 😀
można obejzeć relacje w internecie, ale wiadomo na żywo to co innego 🙂
Ma/zna ktoś konie po United Touch? Ciekawa jestem czy to nam się trafił taki wynalazek, czy to przypadek, kwestia ojca, matki czy nieszczęśliwa kombinacja wszystkiego na raz.😅
flygirl, hmm, jako ,że on sam nie jest od dawna dostępny, znaczy tylko na OPU/ ICSI to chyba nie ma tu za duźo ludzi zajmujących się hodowlą na taką skalę , ale chętnie poczytam, bo może się mylę
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się