My w tym roku korzystamy ze zniżek i robimy same powtórki. For Dance, Va Bene, Feliciano. Fair Deal może zamienimy na trakena - zamawiałam z Moritzburga nie przez Schocko, więc z ich oferty mam wybór.
melehowicz, bałabym się że to będzie niesprzedawalne a nie ma gwarancji, że będzie klaczka do dalszej hodowli. U mnie ze sprzedażą czystych trakenow i 1/2 trak jest ciężko, a xx to jeszcze gorzej.
karolina_, nie, nie związkowe. Ale jak kiedyś tam zaglądałam to tego nie było, jak sama miałam holsztynkę i rozpatrywałam jej krycie. Wtedy na tej stronie nie było nic o tych ogierach prawie, więc wogóle nie zachęcało, to też nie zaglądałam tam nawet od jakiś 5 lat :-)
Prywatnych to poza zakładką to ja tam wogóle nie widzę.
Perlica, kiedyś trzeba było wejść w katalog pdf żeby zobaczyć te zielone/żółte/czerwone światła z rtg. Myślałam o poprawie galopu używając skoczka, ale zrezygnowałam i wzięłam bdb galopujacego Jamesona, który wtedy miał super index OCD w KWPN. Potem mu się trochę pogorszyl :P Ale jak narazie przynajmniej głowa u potomstwa top, już czekam z niecierpliwością żeby wziąść, gdzie ja nie lubię zajeżdżać.
Perlica, Ogiera z matki po xx będzie bardzo trudno znaleźć. Od dawna nie używa się już ogierów XX w połkrwi. Duże ryzyko bo folbluta o poprawnych kończynach, kopytach, zdrowiu , dobrej technice galopu, odpowiednio ułożonej szyi, chcące skakać to raczej trudno wybrać. Jak ktos chce "folbluta" to sie po takie konie jak Diarado, mniej znany holsztyn Can Tici czy coś w tym rodzaju.
melehowicz, ale ja nie chcę żadnego XX, co się uparłeś.
Szukam coś na długiej nodze , co tą nogę i lekkość przekazuje.
Jest Diarado już na tej klaczy, urodził się "hucułek" 😂 co ciekawe, ale jako odsad teraz noga długa i robi się laleczka. Diarado ma bardzo słabe nasienie tak btw.
Ma to być ogier znany.
Albo coś co ma duży dolew xx, ale z fajną karierą? Perlica, Zasugerowałem się tym wpisem. Rozumiem znakomicie intencje i potrzeby. Trudno przyznać, że Diarado nie jest znany?! Wymaga nienagannych co do budowy kończyn klaczy . Ja tam wole dobierac ogiera do klaczy niz do rynku. Kiedyś z lodówki wyskakiwał Cornet, teraz bedzie Ermitage Kalone
Czekam z ostatecznymi decyzjami, zarówno na oferty stacji, Korung oldenburski i na pokazy których zwykle w lutym sporo.
Mam kilku kandydatów a klaczy tradycyjnie będzie tylko dwie, moooże trzy, ale szczerze wątpię.
Kandydatów mam czterech, na upartego pięciu, także muszę na spokojnie ocenić czego mi bardziej potrzeba 🙂
Chyba że znowu ktoś zarezerwuje sobie ciążę po wybranym ogierze 😉
Iskra de Baleron, Z mojej praktyki wynika że co najmniej jeden nsdmiarowy ogier powinien być wytypowany. karolina_, To dobra propozycją, zdaje się że to syn Berlina....
melehowicz, jest EK też ( znaczy się urodzą) i to kilka na ten sezon. Ten to ma nasienie topowe i to mrożone.
CG ma mało potomstwa jakoś jak na swój wiek i dość mało komercyjny.
Zuzu., ta klacz co prawda sprzedałam, ale patrzylam na Dupplexx pod jej corke. Raz ze obawiam sie ze nikt tego nie kupi, bo jest malo znany w PL, dwa, ze trochę się boję charakterystycznego dla Diarado betonu w ryju. Pierwsze potomstwo powinno się już powoli pokazywać pod siodłem, wolę poczekać i popatrzeć jak pójdą czworoboki wkkwistom na nich.
Perlica nie patrz na ilość potomstwa po tym screenie co ja wrzuciłam. To jest tylko potomstwo ocenione liniowo w Oldenburgu, czyli przedstawione jako zrebię na premiowaniu i/lub później przy wpisie do księgi stadnej jako klacz lub ogier hodowlany. Nie bedzie tam koni opisanych poza oldenburgiem albo tych, których hodowca nie pokazał na oficjalnym evencie jako zrebiat a potem poszły w sport jako wałachy albo klacze nie wpisane do księgi.
A co do do komercyjnosci to niestety, albo muszą być komercyjne albo kare malowane, inaczej jest lipa, taki los :P
karolina_, ale ja patrzę na horsetelex, ma mało potomostwa i mały % potomków chodzących sport, ale dziękuję.
Będę obczajać jeszcze coś.
Za to mnie zaciekawiło co napisałaś o Diarado, ja zawsze słyszałam że to raczej miłe i jezdne konie, bez wielkiej siły na ogromny sport skokowy, ale że miłe do jazdy. Rozwiniesz?
Perlica, są silne w paszczy i dosc ciężkie na kontakcie, trzeba pracowac nad samoniesieniem. Weź pod uwagę, ze w ujezdzeniu nie włożysz nie wiadomo czego do paszczy i większość nowoczesnych koni ujezdzeniowych ma długa potylicę i wysoko osadzona szyję i są czasem aż za lekkie (puste i/lub schowane). Różnica w opinii może być kwestią porównania.
karolina_,Perlica, Podczas wyboru Diarona analizowałem to - nie mam takich obserwacji. Oczywiście to pojedynczy przypadek , dodatkowo tylko połowa Diarado. Ostatecznie Diarado został czempionem ojców koni wkkw w rankingu WBSFH z ogromną przewagą. Nie mniej moje obserwacje potwierdzone w kontaktach z innymi hodowcami - jest to ogier który nie wybacza błędów eksterierowych zwłaszcza kończyn u klaczy matek.