I przy okazji zapraszam do odwiedzenia pokaz ogierów w SO Bogusławice, sobota 14.01, godz. 10.00 na liście m.in Imequyl, Qulester, Le Duc, Pro Savage, First Fighter.
Przejrzałam listy ogierów wycofanych i na liście rezerwowej- i szczególnie ta druga lista trochę- dla mnie- szokująca- to takie zmuszanie właścicieli ogierów sportowych do krycia- byle teraz, szybko, dużo i tanio, żeby 50 punktów hodowlanych zrobić 🤔 😵 A mówią, że kto daje i odbiera..... 😁
hah, znowu mi cisnienie podniesli. juz wypuscilam powietrze po zeszlym roku i znowu musze nabierac 😁 nigdy nie wiadomo, czy w przyszlym roku nie zrobia kolejnego magicznego progu, moze tym razem 100 pkt? 👀 😁
To poproszę bardzo na PW :kwiatek:- choć ja kryję dopiero jesienią, ale w tym roku nie planuję w tym czasie rodzić dzieci, więc może tym razem dojadę. Dziś oglądałam dwa roczniaki po moim ogierze- klaczka mocno w matkę poszła, za to siwy ogierek czysty tatuś 😍 poprostu wyborny 🍴
zacytuje Ci 😉 Ogiery, które w wymaganym okresie nie zgromadziły wystarczającej liczby punktów hodowlanych za potomstwo, jednak decyzją Komisji Ksiąg Stadnych zostały dopuszczone do rozrodu jako „rezerwa hodowlana”. Komisje kierowały się względami hodowlanymi, a w szczególności cennym rodowodem, wysokim wynikiem próby dzielności w ZT oraz faktem użytkowania w sporcie jeździeckim (Mistrzostwa Polski Młodych Koni). Ogiery przesunięte do rezerwy hodowlanej mogą być użytkowane w rozrodzie przez kolejne 4 lata (do końca 2015 r.), po czym będą podlegały kategoryzacji z dniem 1 stycznia 2016 r. Aby otrzymać kategorię B, muszą w tym okresie zgromadzić 50 punktów hodowlanych.
dz 🙂 właśnie czytam tą filozowie w całości i przkładam z polskiego na moje 🤣 A gdzie była taka excellowska tabelka z wynikima... i gdzies mi uciekła... nie wiecie gdzie ją znajde?
Dziewczyny a będziecie foty robić na pokazie? Zalezałoby mi na ogierach: Czekan, Orkan i Le Duc. Czy ktoś mógłby zwrócić na nie szczególna uwage? A tak poza tym prosiłam juz z was o pomoc, ale nie dostałam odpowiedzi. Pytam o te ogiery ponieważ szukam jakiegos dla klaczy Blanka wlkp http://www.bazakoni.pl/horse_155385.html klacz ma duży potencjał ujeżdżeniowy, ale za barzdo elektryczna. W wątku o budowie zwrócono jej uwagę na karpiowaty grzbiet, poza tym podobno ok. Jakieś propozycje?Myślałam o jakims wlkp.Podoba mi sie tez Le Duc, ale nie wiem czy warto fundować taki mix w paszporcie? Zdjęcie:
Donia Przeczytaj sobie powyższą listę, Oran jest wykreślony. Ja będę raczej na 80%, jeśli dotrę będę focić. Z wymienionej prez Ciebie trójki najlpeszy imo Le Duc.
Odradzam, z tego co wiem średnia ocena źrebaków oscyluje w granicach 15-16 pkt, trochę słabo. Szukaj lepiej w jakichś trakenach, jeśli chcesz pozostać w rasie. W Gajewnikach jest Issos/Cedrus, bardzo fajny koń.
Armara, ja moge troszke powiedziec, ze wzgledu na to, ze mam z nim codziennie do czynienia 😉 oczywiscie mozesz powiedziec, ze opinia nie jest obiektywna, ale to tez opinia 😉 jesli chodzi o papier, to ma swietny. Luron wiadomo, a matka xx jest po Revlon Boy`u xx, sama pewnie wiesz jakie konie dal Revlon Boy, takze super polaczenie. jako reproduktor mysle, ze nie jest do konca sprawdzony i doceniony, kryl troche pod Warszawa, a potem u nas jakos nie dbalismy o to. wszyscy podniecaja sie Imequyl`em czy Otill`em, bo panstwowej hodowli, a on jest prywatnej, wiec juz mniej szumu 😁 w zwiazku z kategoryzacja w zeszlym roku szukalismy jego potomstwa i na ta niewielka w sumie ilosc, ktora dal do tej pory, to wyszly fajne konie, poprawne, urodziwe (on sam jest bardzo urodziwym ogierem). dwa chodza w sporcie, Karat (wkkw i skoki pod A. Gil) oraz New Gold skoki pod M. Pasik. wszystko mozna sobie posprawdzac w wynikach MPMK z 2010. my mamy dwa 3-latki po nim, ogierek z matki po Contendus i ciekawa klaczka z matki po Cantanis (ktora notabene za chwile bedziemy kryc), oba urodziwe, mam nadzieje, ze okaza sie fajnymi sportowcami. moge Ci obfocic w razie co. sam Neo jest dobrym koniem sportowym, dobrze skacze, fajnie sie rusza, odwazny, zawsze chetny do pracy. jezeli chodzi o charakter, to zyczylabym sobie jak najwiecej takich spokojnych ogierow.
[quote author=armara link=topic=5087.msg1256855#msg1256855 date=1326352359] Poszukuję opinii na temat og. Neo/Luron.
Armara, ja moge troszke powiedziec, ze wzgledu na to, ze mam z nim codziennie do czynienia 😉 oczywiscie mozesz powiedziec, ze opinia nie jest obiektywna, ale to tez opinia 😉 jesli chodzi o papier, to ma swietny. Luron wiadomo, a matka xx jest po Revlon Boy`u xx, sama pewnie wiesz jakie konie dal Revlon Boy, takze super polaczenie. jako reproduktor mysle, ze nie jest do konca sprawdzony i doceniony, kryl troche pod Warszawa, a potem u nas jakos nie dbalismy o to. wszyscy podniecaja sie Imequyl`em czy Otill`em, bo panstwowej hodowli, a on jest prywatnej, wiec juz mniej szumu 😁 w zwiazku z kategoryzacja w zeszlym roku szukalismy jego potomstwa i na ta niewielka w sumie ilosc, ktora dal do tej pory, to wyszly fajne konie, poprawne, urodziwe (on sam jest bardzo urodziwym ogierem). dwa chodza w sporcie, Karat (wkkw i skoki pod A. Gil) oraz New Gold skoki pod M. Pasik. wszystko mozna sobie posprawdzac w wynikach MPMK z 2010. my mamy dwa 3-latki po nim, ogierek z matki po Contendus i ciekawa klaczka z matki po Cantanis (ktora notabene za chwile bedziemy kryc), oba urodziwe, mam nadzieje, ze okaza sie fajnymi sportowcami. moge Ci obfocic w razie co. sam Neo jest dobrym koniem sportowym, dobrze skacze, fajnie sie rusza, odwazny, zawsze chetny do pracy. jezeli chodzi o charakter, to zyczylabym sobie jak najwiecej takich spokojnych ogierow. [/quote]
Prócz, Imequila, to najmocniejszą strona rodowodu Neo, jest rodzina żeńska,z której wywodzą się takie konie, jak Niewiaża, Norton ,Navarro, oraz ojciec matki Młodej Damy,ogier Neman . Uważam, że obok Galeriusa, jest to jeden z najciekawszych reproduktorów na półkrew, pod kątem skoków i WKKW, polskiej hodowli.