tajnaa, pewnie nikt by nie pokrył, bo dziś masz wybór ogierów z całego świata i możesz wybrać świetny produkt marketinogwy. Ogiera idealnego budową oraz mającego wyniki.
Tylko "producenci" wiedzą ile razy dany koń był ostrzykany, jak przygotowany itp.
W czasach "tamtych" było ciut inaczej, bo nie było takiego dostępu do oferty czołówki.
A czy konie teraz są zdrowsze, mocniejsze , wytrzymalsze? Mimo, że super prawidłowe nie zawsze dają radę. Często z idealnym tuv i zdrowiem nie są w stanie wytrzymać 3 dni zawodów itp.
Myślę, że jakby go odpicować do zdjęcia, pozawijać nogi, ustawić to nie byłoby tego widać. On się rusza mimo tego jak wygląda, bez osphosów i innych magii, a większość zachodnich ma zdjęcia robione lata temu, albo same głowy, bo na nowych filmikach to byłyby kaleki...
tajnaa a pokaż mi konia który był przez prawie całe swoje życie intensywnie użytkowany sportowo i nie będzie miał na starość zwyrodnień. On w roku 2017 chodził jeszcze pod juniorami konkursy do N1 i szedł OOM. Nie mówię, że wygrywał, ale juniorzy łapali na nim doświadczenie. A w 2015 pod Kamilem Grzelczykiem i C potrafił wygrać. To dla mnie więcej mówi, niż teraźniejsze zdjęcie konia. Tak jak pisała Perlica gdyby nie dzielność i jednak wcale nie najgorsze zdrowie to dużo wcześniej poszedłby na emeryturę. Nikt z nas nie wie jak będą wyglądać w wieku 23 lat teraźniejsze młode ogiery. Ja pamiętam jak wiele osób chwaliło super ogiera ściągniętego z Niemiec po Granusie. Tylko ten ogier w wieku 12 lat już miał mega zwyrodnienia i nie był w stanie chodzić pod siodłem. Dlatego też trafił do Polski.
W hodowli małopolaków to z pewnością warty uwagi ogier, zwłaszcza, że w tej rasie bardzo dużo ogierów, to właśnie starsze konie. Qwszem kilka młodych uznano w tym i poprzednim roku, ale jeśli właściciele nie będą ich promować przez sport to też ich mało kto użyje. Wiadomo, że w SP większy wybór i możliwości a też wiele starszych ogierów nie wygląda najlepiej. 😉
Bardzo dobre do świetnych przodem, ale jak to Ampere, musi być jezdna, grzeczna klacz. Mocno myśle użyć go w przyszłym roku na obecnie 2 latke, chyba że pod siodłem nie okaże się takim ciapkiem jak w obsłudze, wtedy będę musiała zmienić koncepcje
Dziwię się, bo ja bym w życiu takim ogierem nie pokryła. Co z tego, że piękny i ma wyniki. Skoro pewnie ma zwyrodnienie na zwyrodnieniu.
Ciekawi mnie bardzo wjaki sposób napodstawie zdjęć wogłoszeniu stwierdziłaś, że ogier ten ma ,,zwyrodnienie na zwyrodnieniu " ? Na miejscu właściciela ogiera, nie przepuściła bym takiego pomówienia......
Szukam ogierów dla swoich klaczy: Samanda Mandura xx, ojciec Manduro, matka Samando. Kobyłka 160 cm w kłębie, drobnej budowy, będzie to jej pierwszy źrebak. Baletnica małopolska, rodowód: https://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-210200.html , aktualnie źrebna Hippica Koh-I-Noor. Obie kobyłki grzeczne, jezdne, spokojne. Zależy mi na ogierach sprawdzonych, skocznych i z dobrą głową. Cena około 2000 zł.
Od jakiegoś czasu poszukuję srokatego ogiera, zrobiłam małe rozeznanie i z dostępnych reproduktorów tej maści w PL mamy: 1) DOLAR, Sp (chyba jedyny homozygota) Antek-Arnold (śl) 2) RAMIREZ, Sp, Liberatto P- Romario ( jedyny który poza licencją reproduktora pokazał się w konkursach skokowych) 3) HELIN, m, Drop-Emetyt 4) M-KOMANDOR, Sp, Ulco-Ipsos 5) REJENT, Sp, Efez-Genius
za pośrednictwem firmy GFE Polska można zakupić nasienie mrożone dwóch srokatych ogierów 6) LIMBO, KWPN, Concorde-Rivaal 7) TROUBADOUR D'AUREL, SF, Aiglon Rouge-Limbo
czy ktoś coś słyszał o jakimś ogierze srokatym lub dostępnym nasieniu w Polsce?
[quote author=Malina_M link=topic=5087.msg2971013#msg2971013 date=1618433195] Od jakiegoś czasu poszukuję srokatego ogiera, zrobiłam małe rozeznanie i z dostępnych reproduktorów tej maści w PL mamy: 1) DOLAR, Sp (chyba jedyny homozygota) Antek-Arnold (śl) 2) RAMIREZ, Sp, Liberatto P- Romario ( jedyny który poza licencją reproduktora pokazał się w konkursach skokowych) 3) HELIM, m, Drop-Emetyt 4) M-KOMANDOR, Sp, Ulco-Ipsos 5) REJENT, Sp, Efez-Genius
za pośrednictwem firmy GFE Polska można zakupić nasienie mrożone dwóch srokatych ogierów 6) LIMBO, KWPN, Concorde-Rivaal 7) TROUBADOUR D'AUREL, SF, Aiglon Rouge-Limbo
czy ktoś coś słyszał o jakimś ogierze srokatym lub dostępnym nasieniu w Polsce?
[/quote]
Jest jeszcze małopolski Artedy (Emir x Artystka). 3) To HELIN nie HELIM.
dzięki za info. noneczka98 poprawiłam literówkę 🙂 kortina sprawdzałam całą ofertę z GFE i nie wiedziałam tylko te dwa srokate, spróbuję do nich napisać.
Czy ktoś ma może jakieś potomstwo po tych srokaczach?
Wie ktoś może co dzieje się z ogierem Late Night (Cornet x Calvaro Z)? Fajnie pokazał się w czterolatkach, a później z tego co wiem wyjechał do Holandii. Może ktoś ma namiar do jakiego jeźdźca trafił?
Czy ktoś z was w tym sezonie inseminowal swoje klacze którymś z ogierow skokowych Schockemohle i mógłby się podzielić informacją odnośnie jakości nasienia?
Dla swojej kobyłki potrzebuję nasienie super jakości, śmigające 😁 a wchodzą w grę tylko ogiery z ww stacji.
karolina_ inseminowalam moją już 2 razy i niestety nic nie wyszło, wetka zasugerowała zmianę ogiera bo ten którego miałam nasienie niestety nie było za bogate ...