Mogłabym prosić was o pomoc? Wygrałam darmową stanówkę dowolnym ogierem z Wechty i nie wiem, którego wybrać. Znam z nich w sumie tylko Quamiro i Bajou. Klacz, którą chcę pokryć to sp – po ogierze młp i matce xx. Bonitacja 79 pkt, wzrost 158cm. Tu jest jej pełen rodowód: http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-66653.html
Z chodów najsłabszy jest galop i najbardziej zależy mi właśnie na jego poprawie. Na plus – ma bardzo dobry stęp. Na pewno chciałabym poprawić szyję. Kobyła jest współpracująca i łatwa do jazdy, natomiast w stresowych sytuacjach ujawnia się jej duża domieszka xx – łatwo się ‘zapala’ i trudno ‘wygasza’, stąd ważny jest dla mnie charakter ogiera – dlatego na wstępie odrzucam Bajou… Musi być coś, co przekazuje 'chłodną' głowę. Odrzucam też te ogiery, których dostępne jest jedynie nasienie mrożone.
Moim zdaniem do Twojej klaczy pasowałby Cassilio - jego ojciec Cassini I bardzo dobrze łączy się z klaczami zaawansowanymi w krew, daje bardzo jezdne konie. sam Cassilio jets bardzo elastyczny w ruchu, ze świetnym galopem.
Cassilio widziałam na żywo dwa razy, w tym na tegorocznych MPMK, źrebiąt nie widziałam - pierwszy rocznik urodzi się w sezonie 2012. Jestem nim zauroczona, Cassini, Heraldik, do tego wybitny galop, mega lekkość, siła w skoku. Mało, który koń w PL jest tak elastyczny grzbietem w skoku jak on. Martwią mnie tylko eliminacje, których miał kilka w bieżącym sezonie.
Coriano Ass czy Quamiro mają szanse na lepszy charakter. Cassilio super skacze, ale to bardzo, bardzo trudny koń. Mi go w Wechcie odradzili do pół folblutki, a Ty masz 3/4 🙂
Mały to Coriano's Ass od matki po Quamiro Duży to Exmoor ( Quamiro hol. od Exposita hol./ Exkurs ) - Mistrz Polski Koni 6 letnich w ujeżdzeniu, ogier kryjący, z doskonałym galopem i wspaniałym charakterem 🙂 Pzdr
Coriano Ass czy Quamiro mają szanse na lepszy charakter. Cassilio super skacze, ale to bardzo, bardzo trudny koń. Mi go w Wechcie odradzili do pół folblutki, a Ty masz 3/4 🙂
Z tych dwóch zdecydowanie wolę Corianos Ass. Tylko fajnie byłoby zobaczyć jakieś źrebaki po nim. DJ - jakbyś mógł to wrzuć jakieś jeszcze zdjęcia tego źrebaka po Coriano
Szkoda, że po Casillio jeszcze nic nie ma... ciekawe jaki charakter będą miały źrebaki po nim, przyznam anderwil, że mnie trochę zmartwiłaś tym, że on taki trudny... ale słyszałam to już od kogoś wcześniej.
Jakoś nie błyszczy specjalnie( nie licząc jego sukcesów początkowych w ujeżdżeniu),może się mylę, ale mało o nim słychać 🙄 . Ciekawym koniem wydaje mi się ten ogier: Chaltaire Z
Wyniki ma niczego sobie, ciekawa jestem jak on z temperamentem ?
Branka, co do Twojej ,to bym się nie zastanawiała, i brała Quamiro, sprawdzony w sporcie, waleczny, dokładny, z dobrym duchem do walki, do tego ,uwzgledniając twoją nie za dużą klacz, jest on ramowy, i duży, więc mało strachu, że wyjdzie kurdupel, lub jakiś mastodont. A i ruchowo ogier bdb. 😀
Trochę pobuszowałam po internecie za potomstwem Quamiro i w zasadzie wiele dobrych koni nie znalazłam. Nawet na tym forum niektórzy pisali w starszych wątkach, że Quamiro zostawił wiele słabych lub przeciętnych koni, nawet na bdb matkach(np w Racocie). ale sama nie wiem...
Bo samego ogiera uwielbiam, zawsze byłam jego fanką 😉
branka wpadnij do Michalskich do Morzęcina. Pooglądasz sobie źrebaki po Coriano's Ass, Bajou, Contendorze, Quamiro, Lord Liberatorze, Lasco czy Konkrecie II.