Nie sądzę, aby podali taką informację gdyby nie byli pewni. Poza tym, wg informacji podanych na stronie PZHK ogier taki jak najbardziej może zostać dopuszczony do hodowli (zostając uznany w kraju z którego pochodzi/ zdając próbę itd ) Widocznie ogier zostając uznany w Niemczech spełnił również wymagania PZHK - ale nie wiem, nie sprawdzałam 😉
W rejestrze ogier pojawi się znając życie w kwietniu - czyli w momencie, w którym rejestr zostanie zaktualizowany - niestety nie jest to robione na bieżąco 🙄 Z drugiej strony obecny rejestr dotyczy ogierów dopuszczonych na 2016r., nie na 2017r.
O to faktycznie miłe z ich strony 😉 W związku z powyższym myślę, że najlepiej zadzwonić do stacji ogierów/PZHK i wypytać o szczegóły jeśli ktoś jest zainteresowany 🙂
Szkoda gadać trupem, może lepiej przedstawić rzeczowy pogląd. Poczekajmy na inne opinie, może ktoś znajdzie wyniki z zakładu treningowego/ próby dzielności (jeśli był jej poddany) to zobaczymy oceny ekspertów.
dużo ekspertów zagranicznych będzie 29.10 zapraszam,może tam podejmiesz dyskusje i ocenisz osobiście na zywo tego konia ,z miłą chęcia bym to zobaczyła 🥂 Na budżet którym dysponujemy oraz zwykłą klaczą to jest jeden z lepszych wyborów,rzecz jasna w grę nie wchodzą polskie przeciętne ogiery.
Na pokazach się nie dyskutuje z organizatorami czy komentatorami bo to nie elegancko! Moje opinie to nie hejt. Jestem bardzo zadowolony, że taka impreza na takim poziomie organizacji w Polsce zaistniała.NARESZCIE!!!! Powyżej przedstawiłem własne wątpliwości i opinie. Nik inny z dyskutantów się nanie nie odważył.
Po pokazach będzie czas na dyskusje przy lampce wina, więc nic straconego ,jadą tam osoby zaintersowane ogierami wiec pytania na pewno będą 🙂 ja tez się ciesze ,w tej ofercie sa jeszcze inne ogiery ,ale akurat on właśnie przykuł mą uwagę lekkośćia ruchu,gracją elastycznoscia, no i świeża młodą krwią 😀iabeł:
Ze względu na odległość 700 km i późną informację nie pojadę, ale na pewno będę śledził relacje i losy tego ogiera. Ogiery przynajmniej tej klasy w Polsce już są, tyle że nie tak dobrze promowane, a ostatnio nawet wcale.
Trochę się wyjaśniło , poniżej link do strony z wynikami ZT. Nasz bohater świeżo co ukończł zakład, a wyniki znajdziecie u dołu strony w drugiej kolumnie od prawej. Mam nadzieję że znajdzie taką liczbę dobrych kobył, że potwierdzi swoją klasę.
Taka zagorzała dyskusja, że aż odnalazłam początek i filmik, który zalinkowała Alicja. 😵 potwierdził tylko moją opinię o stajni Helgstrand. Ten koń ma 3 lata, no może 3,5. Powinien dopiero zaczynać pracę, a na filmiku wymiata nogami pod zganaszowany podbródek 😕 Swoją drogą piękny koń i możliwości na pewno ma...
Hej. Potrzebuje porady - mamy klacz, zapadła decyzja o zaźrebieniu jej. Byłby to jej pierwszy źrebak wiec nie wiemy jakie połączenie byłoby sensowne w jej przypadku. Klacz jest z linii koni ujezdzeniowych, wiec fajnie by bylo jakby ogier tez byl predysponowany w tym kierunku i charakteryzowal sie dobra budowa oraz chodami. Jednak skoczkow tez nie wykluczam. Jednak w tym przypadku zalezy mi bardzo na tzw " dobrej glowie" ogiera i przekazywaniu jej potomstwu 🙂 podobno ogiery z linii Sandro Hita moga spelnic te kryteria? Dziekuje za wszelkie sugestie🙂
Są opinie , że Sandro Hita trzeba trzymać w gronie dalekich przodków, bo jego potomstwo bywa krnąbrne na wyższym etapie szkolenia. Nie umiem się do tego ustosunkować, za dużo tu czarów a za mało wiedzy o powtarzalności cechy (tylko jak ją nazwać?). Sądzę, że na pierwszy raz warto sprawdzić kobyłkę niezbyt drogim ogierem (chyba że kwestia ekonomiczna nie gra roli?!) Sadzę Sir Europe będzie wyceniony pomiędzy 2 a 3 tys zł - można spróbować. koń ma szansę być pokazywany w sporcie. Jeśli będzie miał wyniki to będzie zainteresowanie jego potomstwem, o ile będzie dobre. Kto zaryzykuje na początku ten może trafić w totka. Oferta pana Piotra Mazurka jest dość obszerna - też można coś wybrać.
W S. O Sieraków jest syn Sandro Hita, Sommerhit. Ogier urodziwy z ciekawym ruchem , ale temperamentny , jednak pod siodłem grzeczny. Cena stanówki w zeszłym sezonie to 600 PLN . Potomstwa po nim jeszcze nie widziałem .
Też dobry wybór. Ja spoglądam kątem oka na Arctica - korci mnie inbred na Heraldica. Interesowałem się swego czasu ogierem If du Reverdy. Sprawdziłem w bazie PZHK że trafiły pod niego klacze o w znakomitej większości po niezłych ogierach . Czy widział ktoś , może ma źrebaki po nim, jakieś fotki.... Bardzo proszę...
Dziekuje za podpowiedzi - ostatnio obserwuje oferte Cichon dressage, a i ogier Sommerhit wpadl mi w oko. Na stanowke tez nie chce wydac fortuny - bo efekty rozne moga byc. Kobyla jest nieszczesna corka ogiera Quaterback i od "goracych" reproduktorow lepiej trzymac sie z daleka, oceny za posluszenstwo potomstwa tego ogiera niestety sa znakiem ostrzegawczym. Podobno moze sie sprawdzic polaczenie z ogierem z linii Landadela plus Sandro Hit ???
Totutotam { ładna ksywka } Ryzyko zawsze jest , ale pamiętaj, że konie wybitne to nie baranki . Niestety u nas w Europie coraz częściej pokutuję błędna filozofia ,która oczekuję ,że koń będzie na co dzień barankiem , a na zawodach lwem . Koń to jednak żywe stworzenie , a sukces może lepiej osiągnąć pracując nad sobą ,tak żeby dogadywać się z końmi o bardziej żywiołowym temperamencie , niż liczyć na samograja . Samograje są dobre , ale tylko do pewnego poziomu { całe szczęście } , potem jest czas na jeździectwo . A w dodatku tak jak pisze Melechowicz , ogier strzela ,a Pan Bóg kule nosi więc do opinii różnych,, szpecjalistów " podchodziłbym z ograniczoną dozą zaufania . Ostatnio słyszałem rade specjalisty na temat krycia mojej XX kobyły pewnym ogier XX , rada była tak ,że jak się urodzi kobyła to dobrze , a jak ogier źle , jak kobyła to ma szanse w płaskich wyścigach krótko dystansowych . Jednak po tygodniu okazało się ze rodowodowy po ogierze pól brat wygrał wyścig 3,5km przeszkodowy , klasy A ,w Merano, a to nie w kij dmuchał najlepszy sukces potomstwa po tym ogierze . Czyli całkiem odwrotnie niż zdanie pana na temat potomstwa ogiera . 🤣
Co do mojej klaczki to jest po Quateron old. ogier ten był w rozrodzie jeden sezon a potem właściciele powierzyli go stajni sportowej. W mojej opinii inne kryteria doboru ogiera powinni stosować hodowcy dysponujący jedna lub dwoma klaczami a innymi mający ich trzydzieści. Ci pierwsi głównie produkują potencjalne remonty sportowe, od czasu do czasu coś na remont klaczy i niezwykle rzadko ogiera na własne potrzeby. Dobór ogiera to przeważnie pomysł hodowcy na coś co się dobrze sprzeda. Duży dobiera często ogierów kilka do takiego stada i kryteria doboru to już zupełnie inny temat ....
Melechowicz kilka wybitnych koni sportowych pochodziło z małych rodzinnych hodowli , a produkcja masowa pokazała swoje drugie obliczę chociażby przy aferze posadowskiej .
Melechowicz kilka wybitnych koni sportowych pochodziło z małych rodzinnych hodowli , a produkcja masowa pokazała swoje drugie obliczę chociażby przy aferze posadowskiej .
Tak z ciekawości zapytam.. Na matkach, które sobie tak rodzinnie od paru pokoleń ulepszali od pługa do parkuru, czy zakupionych z tej masówki? Po swoich ogierach te konie wyhodowali, czy skądsiś indziej te ogiery wzięli ?
S. heykowski dla twojej informacji nie każdy od pokoleń hodował konie do pługa , i każdy koń wybitny ma przodka który z pługiem kiedyś latał . Jednak żeby wiedzieć o takich faktach trzeba mieć trochę szersze pojęcie ,o hodowli i jej historii. Proponuje poczytać bo to ciekawe zagadnienia są . 😂