armara Dziękuję bardzo za informacje. Chciałabym, żeby klacz źrebiła się końcem maja, dlatego teraz chcę ją zaźrebić, za 3 tygodnie. A jeśli chodzi o skoczki, to co byś polecała? W sumie nie boję się xo, nawet zastanawiałam się nad tym. 😉 A co powiesz na temat ogiera Colox Cup, może kojarzysz. Mogę dodać zdjęcie kobyłki, ale ona raczej do posiadaczy mocnej szyi nie należy. Zdjęcia nie są jakieś super, są z lutego, kobyłka była po 2 ciężkich kolkach, teraz odbudowała się, nie mam niestety aktualnych zdjęć, ale mocno przytyła, jest pod nadzorem lekarza i dietetyka. Jest teraz wręcz gruba, niestety bez mięśni, ale to są jedyne zdjęcia jakie mam jej luźno puszczonej. Może ktoś ma jakiś pomysł na dobrego ogiera dla jej źrebaczka? 😉
edit: to będzie pierwszy źrebak kobyłki, więc nigdy nie była sprawdzona hodowlano. a maść kara nie jest priorytetem. dlaczego teraz nie jest dobry moment na krycie?
Dzahil nie zawsze przekazuje ruch, ale bardzo poprawia eksterier i wszystkie znane mi Dzahile dobrze skacza. Ale jak i tak myslisz o inseminacji, to czemu nie czyms z Niemiec?
gryglodor Do poprawy, na pierwszy rzut oka, szyja (baaardzo króka, w zasadzie jej nie ma) i kłoda (dla odmiany dłuuga).
Co do terminu, ja osobiscie uważam, że najlepszy okres na źrebaki to luty-kwiecień. Raz nie ma much i robactwa, dwa jest chłodniej a więc matce łatwiej, trzy jeśli myślisz o czempionatach to różnica między koniem ze stycznia, lutego a czercwca do wieku 3,4 lat jest bardzo duża 😉 W sporej ilości stajni nasienie pobierane jest do końca lipca, więc jeśli trzeba byłoby powtarzać (czego nie życzę to czasem może być trudno).
Wracając do xo, to świetny skokowo (oceny powyżej 8 pkt w MPMK) jest og. Dioniozs, zwycięzca ZT. Tylko jest mały szkopuł - jego ojciec ma b. króką szyję 🙁 Pomyślę trochę nad kandydatami i postaram się coś podesłać.
Dziękuję Wam za pomoc, badzo, bardzo, ja nie znam się kompletnie na poprawnej budowie konia. Teraz przynajmniej wiem jak to jest z tą moją kobyłką. Krótka szyja i długa kłoda. Nad sprowadzeniem z Niemiec nasienia też myślałam. Tylko też chodzi o koszty.
A ponowię pytanie. Spotkał się ktoś z Was z potomkami Coloxa Cup.?
[quote author=karolina_ link=topic=5087.msg1032155#msg1032155 date=1307300230] Dzahil nie zawsze przekazuje ruch, ale bardzo poprawia eksterier ... [/quote]
Dziahil przekazuje bdb typ, ale exterier to taki sobie, z reguły daje krzywulce, przynajmniej tak miały te konie i źrebaki ,które ja widziałam. Generalnie daje duży rozrzut.
titina Landjunkerem S boję się trochę kryć, niezłe urwisy się potem rodzą, z tego co wiem. ja jednak wolałabym coś spokojnego nie mam aż takiego doświadczenia. wiem, że zawsze ze źrebakiem to jest zupełnie inna praca, ale jednak wolałabym chociaż mieć choć trochę szans na coś spokojniejszego. 😉
[b]gacek[/b] bo ten ogier kryje wszytko w promieniu 100km. I to dosłownie wszytko, nawet kobyły granatem od pługa oderwane. Potomków Landora jest mega dużo, więc w razie sprzedaży źrebaka (życie różne scenariusze pisze) też to się będzie liczyć. No i choć są chlubne wyjątki (w takiej ilości potomstwa zawsze coś się trafi) zajmujące wysokie miejsca na championatach, to jednak większość koni po nim to średniaki i krzywulce a taka fama o ojcu to już zawsze przeszkoda. O charakterze Landora też powszechnie wiadomo że nie jest za łatwy. Ogólnie koń mi się podoba, jest ładny, ma piękną maść i ruch ale gdybym miała kobyłę wolałabym Santiego 🙂
glyglodor Ze sportem db - choćby czempion 4-latków w skokach (2009 roku). Ale Landjonker S już chyba nie jest w PL dostępny 👀 ?
Dobre szyje przekazuje angloarabski Top Gun, przy okazji sporo po nim db skaczących koni - m.in. Biegacz (MR, Andrzej Głoskowski), Hatteria (Pawła Warszawski brązowy medal MPS w wkkw w 2010r.)., Łowca (Paweł Spisak, wkkw).
A Contender Son ? Fajny kawał konia, dał już trochę użytkowanego w sporcie potomstwa, dodatkowo byłby inbred 4x4 na Cor de la Bryere. Tylko zastanawiam się czy nie wyjdzie "klockowaty" źrebak.
glyglodor A Contender Son ? Fajny kawał konia, dał już trochę użytkowanego w sporcie potomstwa, dodatkowo byłby inbred 4x4 na Cor de la Bryere. Tylko zastanawiam się czy nie wyjdzie "klockowaty" źrebak.
Wiem, że to może głupie pytanie, ale to dobrze bybyło, gdy się powtarza, w sensie chodzi mi o inbred 4x4 na Cor de la Bryere? Nie chcę raczej "klockowatego" źrebola, raczej jakiegoś drobniejszego.
Z mojego doswiadczenia - Elfy sa trudne, brzydkie i skacza w kosmos. 😉 Titina - Dzahile wszystkie takie cukiereczki, labedzia szyja, ladna glowa. Te mi znane (w liczbie sztuk 4), akurat nogi maja ok, dwa sa od bdb matek, dwoch matek nie znam. W wakacje powinna przyjsc do nas kobyla po New Worldzie, sam ogier mi sie srednio podoba - taki do wszystkiego do niczego, ale przyznam sie ze potomstwa nie widzialam, a ta kobyla podobno fajna.
Landjunkery S dobrze skaczą, świetny galop, duża potęga, i odwaga, świetny front. Mimo wszystko polecam Santiego, żeby nie było nie mam profitów za reklamę. Daje konie z temperamentem doskonale skaczące, ze świetną techniką, szczególnie na uwagę zwraca doskonała praca zadu. Jest bardzo ładny, duuużo frontu, jedynie można się doczepić trochę do tylnej nogi, ale źrebakom tego nie przekazuje.
A jakie są źrebaki po Pasquinel? Grzeczne czy bardziej urwisy? Nie przekazuje żadnych chorób? Jak wyglądają kopyta? I czy żadnych chorób i jakie kopyta przekazuje Landjunker S?
gryglodor źrebaki bardzo poprawne my mieliśmy wyhodowaną po nim klacz więc jeśli chciałabyś zobaczyć zdjęcia to zapraszam na pw 🙂 Wiem, że forumowa Nikitaa ma również klacz po nim, znajoma również i chwalą sobie bardzo te konie. Znam po nim klacz która jest grzeczna natomiast nasza bardziej lubi postawić na swoim. Stanówka teraz nim niedroga bo http://www.swiatkoni.pl/announcements-display/horses-15675.html . Żadnych chorób nie przekazuje, nogi zdrowe. Kopyta również mocne. Chcesz to mam jakieś jego zdjęcia od byłej właścicielki także jak byś miała jakieś pytania to pisz 🙂
Również forumowa kjolimpia ma dwie klacze po nim także też możesz podpytać 🙂
Katharina, no nie powiesz mi chyba, że Atena ma zdrowe i mocne kopyta. Teraz może ma mocniejsze, ale ile to trudu kosztowało kowala, żeby ją wyprowadzić !! Szyja też powalająca nie jest. Nie wyrażaj opinii na temat potomstwa bazując na jednym koniu, który btw. nie jest szczególnie udanym owocem hodowli.
croopie Owszem NIE MIAŁA super kopyt bo poprzedni kowal zwalił robotę, a nie przez to, że linia matki czy ojca takie przekazała . I nie bazuje na jednym koniu, podałam przecież w wiadomości inne użytkowniczki które również mają konie po nim 🙄 Więc zainteresowana może również je podpytać prawda? Nie Tobie oceniać czy Atena jest udanym owocem hodowli czy nie 🙂
no to jak wspomnialam kilka postów wyżej, musisz sie dowiedziec u własciciela nasienia, Pana Edwarda Suszka... nasienie chyba 1.000,00 zł. Ogier bardzo ciekawy, po weryfikacji dostał 84 punkty bonitacyjne, dał około 15 klaczy wpisanych do ksiąg i jednego ogiera z wpisem. Mam nadzieję, że następny przychówek też będzie z sukcesami pokazywał sie na parkurach.
Ogier Artinus zostal MPMK - B w 4 latkach w 2009 roku Carjonker 4 m-ce w 4latkach (MPMK-B) w 2009 roku Nick of Time MPMK-A - 9 m-ce kl. Souvenir - I m-ce w ZT BB ocena bdb.
to tak na szybko zaglądając do bazy koni ... poszukaj w tejże bazie informacji, choć tam jest tylko namiastka, bo ogier pokrył około 100 klaczy a w bazie jest ze 20