Forum towarzyskie »

Kredyt "Rodzina na swoim"

Zastanawiamy się, czy nie wziąć kredytu "Rodzina na swoim" w PKO.

Kilka informacji:

Dla kogo?
Kredyt przeznaczony jest dla:
małżeństw
osób samotnie wychowujących dziecko: 
- małoletnie,
- dziecko, bez względu na jego wiek, na które pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny,
- dziecko uczące się, do ukończenia przez nie 25 roku życia.
Osoby te:
nie mogą być stroną innej umowy kredytu preferencyjnego,
nie mogą być właścicielem lub współwłaścicielem domu lub mieszkania.
Osobom tym nie może również przysługiwać spółdzielcze własnościowe prawo do mieszkania lub domu.

Klient może ubiegać się o kredyt, jeśli:
przysługuje mu spółdzielcze lokatorskie prawo do mieszkania,
lub jest najemcą mieszkania,
pod warunkiem zobowiązania się do:
zrzeczenia się prawa do lokalu lub wypowiedzenia członkostwa w spółdzielni mieszkaniowej,
a w przypadku najmu - rozwiązania umowy najmu i opróżnienia mieszkania,
w terminie 6 miesięcy od dnia uzyskania własności lokalu/ domu jednorodzinnego lub spółdzielczego własnościowego prawa do mieszkania / domu lub przystąpienia do użytkowania wybudowanego domu.

Przeznaczenie
Finansowanie:
zakupu będącego w budowie lub istniejącego domu lub mieszkania, 
zakupu spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, 
pokrycia kosztów budowy mieszkania lub domu jednorodzinnego, budowanego przez spółdzielnię mieszkaniową, 
wkładu budowlanego do spółdzielni mieszkaniowej, 
budowy domu jednorodzinnego, 
nadbudowy, przebudowy lub rozbudowy budynku mieszkalnego, 
adaptacji budynku lub lokalu o innym przeznaczeniu na cele mieszkalne, w celu uzyskania lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość.
Cele nie mogą być łączone.

Powierzchnia użytkowa mieszkania nie może przekraczać 75m2 zaś domu jednorodzinnego -140 m2.
Lokal mieszkalny, dom jednorodzinny albo budynek mieszkalny, muszą być położone na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Warunki uzyskania dopłat:

Cena zakupu lub budowy 1 m2 mieszkania lub domu nie może przekraczać średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych, obowiązujących dla danego województwa lub miasta wojewódzkiego. Wskaźniki te publikowane są na stronie internetowej BGK.

Forma i sposób spłaty kredytu
Spłata kredytu następuje w ratach malejących lub równych.

Formy zabezpieczenia
Zabezpieczeniem obligatoryjnym kredytu jest hipoteka na finansowanej nieruchomości.
Jest to zabezpieczenie docelowe, jednak do czasu uzyskania prawomocnego wpisu hipoteki zabezpieczeniem kredytu może być:
ubezpieczenie kredytu, 
weksel, 
poręczenie, 
inne formy zabezpieczenia akceptowane przez Bank.
Waluta
PLN
Wysokość kredytu
Bank finansuje do 100% wartości nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie.

Okres kredytowania
Spłatę kredytu można rozłożyć nawet na 30 lat.

Oprocentowanie i opłaty
Wyciąg z taryfy prowizji i opłat
Opłata przygotowawcza za rozpatrzenia wniosku oraz przygotowanie i zawarcie umowy o udzielenie kredytu/pożyczki:

1/ będącego kredytem konsumenckim*      50,00
2/ nie będącego kredytem konsumenckim    0,00

Udzielenie kredytu - od kwoty kredytu/pożyczki od 0% do 3,5%

Wcześniejsza całkowita spłata kredytu/pożyczki (z wyłączeniem kredytów i pożyczek podlegających ustawie o kredycie konsumenckim*) - od kwoty spłaty:

- ze zmienną stopą procentową 1,5% nie mniej niż 200 zł
- ze stałą stopą procentową 2% nie mniej niż 200 zł

Zmiana waluty kredytu/pożyczki - od kwoty aktualnego zadłużenia od 0,8%

Oszacowanie wartości nieruchomości mającej stanowić zabezpieczenie kredytu lub pożyczki hipotecznej od każdej nieruchomości od 150,00

Inne czynności wykonane na wniosek klienta związane ze zmianą postanowień umowy kredytu mieszkaniowego wymagające sporządzenia aneksu do umowy 150,00

Inne czynności wykonywane na życzenie klienta lub za klienta 50,00
*) Dotyczy tylko kredytów/pożyczek w kwocie do 80.000 zł

Taryfa prowizji i opłat
Oprocentowanie
Oprocentowanie kredytu jest zmienne.

Dopłaty do odsetek:
przyznawane są na okres 8 lat. 
stanowią równowartość do 50% kwoty odsetek naliczonych według stopy procentowej równej przeciętnej stopie WIBOR 3M powiększonej o 2 pkt procentowe.
Podstawa naliczania dopłat jest ograniczona do wartości kredytu przypadającego na 50 m2 w przypadku mieszkania oraz 70 m2 dla domu jednorodzinnego.

Oprocentowanie w złotych

Informacje dodatkowe
Klienci korzystający z kredytów i pożyczek hipotecznych w PKO BP mogą skorzystać z ubezpieczenia "Superochrona Domów i Lokali Mieszkalnych"

* Podstawa naliczania dopłat jest ograniczona do wartości kredytu przypadającego na 50 m2 w przypadku mieszkania oraz 70 m2 w przypadku domu jednorodzinnego.
** Odsetki są naliczane wg stopy określonej w ustawie.

Korzyści
możliwość uzyskania tańszego kredytu mieszkaniowego - zmniejszenie obciążeń budżetu domowego,
w okresie pierwszych 8 lat spłaty obniżone odsetki - dzięki dopłatom z budżetu Państwa,
długi okres kredytowania - do 30 lat,
możliwość finansowania do 100% kosztów inwestycji,
niskie koszty udzielenia i obsługi kredytu,
spłata w ratach malejących lub równych,
szybka decyzja kredytowa.

Info ze strony: Strona PKO

Co o tym myślicie? macie taki kredyt? A może to "pic na wodę"?
Ostatnio czytałam jakies wyliczenie właśnie w oparciu o kredyt PKO i okazało się ze bank ustalił duzo wyższa prowizję przy kredycie z dopłatą. Do tego stopnia, że faktycznie przez te 8 lat, kiedy połowę odsetek spłaca pańswto, jest to opłacalne, natomiast po 8 latach raty są wyższe niż przy normalnym kredycie, także w ogólnym rozrachunku osobie która robiła owo wyliczenie, bardziej opłacało sie wziąć normlany kredyt. Tym bardziej biorąc pod uwagę ograniczenie kredytu ( max cena metra ustalana odgórnie-mój brat się mocno zastanawiał nad tym kredytem i okazało się ze we Wrocławiu w fajnej lokalizacji nowego mieszkania nie kupi ew cos z rynku wtórnego, poza tym ograniczenia matrazu dla mieszkania 75 dla domu chyba 150 albo 120m2)
Musisz po porstu dokładnie przeanalizować co ci sie będzie bardziej opłacało 😉
Dzięki za odpowiedź.
Chcę pojechać do banku i od opiekunki kredytu rodziców dowiedzieć się szczegółów.
Właśnie wchemy porównać to wszystko, bo to poważna decyzja i nie chcemy przegrać już na starcie 😉
Córka znajomego chciała wziąć ten kredyt, wszystko było pięknie i ładnie dopóki się nie okazało, że jej mąż miał (już dawno spłacił) kredyt studencki - powiedzieli, że raz już z pomocy państwa korzystali i że im nie przysługuje...
W sumie też się tym interesuję, więc na pewno będę czytać ten wątek...
Jesli komuś się przyda to na stronach forum muratora od dłuższego czasu toczy sie dyskusja nt tych kredytów 😉
http://forum.muratordom.pl/hura-doplata-do-kredytow,t75781.htm
Makrejsza, to nieźle  🤔

Dzięki za linka, będę śledzić.
I jak tam opolanka zdecydowałaś coś na temat kredytu?
My właśnie taki staramy się załatwić.
Wiesz co ... Sprawa wyglada tak, że ja niestety dla banku nie istnieję - mam jeszcze umowe na czas określony.

Ogolnie kredyt ten odbiega nieco od tego, co mówią o nim w reklamie 😉 Zwykle tak bywa. My jeszcze poczekamy, aż bedę mieć umowe na poczatku przyszłego roku i wtedy pomyślimy.
W ogóle z bankiem to różnie bywa - wiedząc że będziemy starać się o kredyt na mieszkanie nie bralismy żadnych kart kredytowych, żadnych sprzętów na kredyt - nic - jesteśmy teoretycznie czyści. I okazało się że pomimo tego że zdolność kredytową mamy to jesteśmy dla banku niewiarygodni ponieważ nic nigdy wcześniej na kredyt nie mielismy 😉
Ogólnie śmiech.
Ale ponieważ w BIK'u w mojej historii widniałam jako współkredytobiorca kredytu hipotecznego na budowę domu moich rodziców to jest dobrze - stałam się osoba wiarygodna dla banku!
hahaha no a jak masz jakieś kredyty to znaczy, ze nie stac Cie na splate na pewno - bo skoro nawet tv kupiłas na kredyt to gdzie splata domu 😀

Normalnie śmiech na sali 😉 My czekamy jeszcze do ślubu, potem zobaczymy 😉
No śmiech! W szoku byłam. Ostatnio chciałam kupić laptopa na kredyt to mi mój T nie pozwolił 😉 A okazuje sie że szkoda że nie kupiłam. Paranoja z tą wiarygodnością dla banku.

A jeżeli chodzi o rodzinę na swoim to pan doradca robił nam takie porównanie kredytów z dopłatami i bez. Bardziej opłaca nam się Rodzina na swoim. W naszym wypadku państwo spłaci nam około 54 tyś zł kredytu. Więc trzeba to wykorzystać 😉
wiesz co - prawda jest taka, ze te porownania to ... ech. Gorzej, jak po tych 8 latach przyjdzie płacić całą rate 🙁
Ale po tych 8 latach będziemy płacić w razie co 1300 zł misięcznie - więc tragedii nie ma. Poza tym planujemy je wcześniej spłacić, w sumie to najbardziej opłacałoby sie właśnie po tych 8 latach - bierzemy kredyt na całość, mimo że sporą część moglibyśmy wpłacić od razu, ale nie chcemy bo bardziej opłaca sie teraz wziąć całość kredytu a pieniądze które mamy chcemy trzymać na koncie żeby procentowały.
no my też rozważaliśmy różne opcje. Wszystko zależy od możliwości spłaty, wysokości rat i wielkości kredytu.

Powodzenia, mam nadzieje, że bedziecie zadowoleni 🙂
dziwnie, z ta historia kredytowa... Moze zaczyna sie cos dziac na podstawie tego jak w stanach jest... Tutraj na kredyt TRZEBA kupowac, bo inaczej bank nie da kredytu na samochod, dom... Tylko najlepiej rzecz jasna nie przekraczac jakiegos tam stopnia zadluzenia...
No nam pani w banku powiedziała, że to dobrze że jestem w BIK'u ponieważ widać wyraźnie że kredyt spłacany jest/był regularnie, bez opóźnień i w związku z tym jestem wiarygodna dla banku 😉
No jest to logiczne, że to, że spłacasz inne pożyczki regularnie, to i te spłacać bedziesz. Wiec rozumiem, że jest to jakby plus dla Ciebie. Ale to różnie bywa 😉
No zobaczymy jak to bedzie, jak już będę wiedziała coś więcej to zdam relacje.
Mam jednak nadzieję że tak jak wyliczaliśmy wyjdziemy na tym w miare dobrze. Jak nie, to postaramy się spłacić ten cholerny kredyt i tyle. Ja poprostu wychodzę z założenia że jak państwo coś daje to trzeba brać 😉
Tak naprawde to wcale nie zamierzaliśmy brać takiego kredytu ponieważ ograniczenia finansowe za metr kwadratowy są tak "porąbane" że nic w tej cenie znaleźć nie mogliśmy.
Czysty przypadek sprawił że znaleźliśmy mieszkanie które mieści się w limicie.
same latacie po bankach i  szukacie kredytu czy ktoś wam pomaga? bo ofert jest mnóstwo, trudno wybrać jak się ma niewiele z finansami wspólnego.  😡
sama latałam (z narzeczonym). trzeba pytać, dopytywać się, czytać. i uważać na drobne druczki.
My w sumie nie lataliśmy, ponieważ od początku wiedzieliśmy w jakim banku będziemy chcieli brać kredyt, szczególnie że ma najlepsze warunki jeśli chodzi o Rodzine na swoim.
Odkopuję temat: czy ktoś coś wie o zmianach w obręcie zakupu nieruchomości na rynku wtórnym? Poprzednio miało być że dopłaty będą do lipca 2011 ale podobno ostatnimi dniami weszła zmiana że do końca tego roku. Zna ktoś może jakieś szczegóły?
Napisz do mnie pw w poniedziałek to Ci wszystko wyślę bo teraz jestem poza biurem.
dzięki 🙂
odświeżam.
dziś rząd podobno ostro dyskutował ale niestety nic w necie jeszcze o tym nie pisze, w radiu mówili i przegapiłam, ktoś wie od kiedy będą zmiany? Jedni mówią kwiecień, inni że jest jeszcze rok bez zmian..

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się