Forum konie »

Wady budowy, ocena eksterieru

Jak będę na komputerze to wrzucę foto chyba ze ktos ma to autorem jest Oliver Hilberger 🙂

edit:
[img]https://lh3.googleusercontent.com/w5K54RJZcscWlPnd6Eo2vYCQAfnsEZ7ri8-PEDz6WAXP=w500-h403-no[/img] Malkolm w wieku czterech lat
tutaj starszy

pisali że podleczyli go ostrzykiwaniem najboleśniejszych miejsc + praca w ręku, chody boczne etc i teraz można nawet na chwilkę wsiąść
Powiecie coś na temat użytkowania konia z rozbieżną postawą przednich nóg? W internecie jest bardzo mało informacji. Może ktos spotkał się z takim koniem?
tajnaa rozbieżna na jakiej wysokości, których stawów dotyczy?
Kurde, nie pamiętam, ale chyba od samej góry.
Na giełdzie koni znalazłam taki oto ewenement hodowlany... rzekomo połączenie konia holenderskiego z kucem
Opinie?
Ciężko cokolwiek napisać. Złe zdjęcie, złe ustawienie, kopyta w błocie. Masz inne?
Edit: wygląda przyzwoicie, to co się rzuca z tej perspektywy w oczy, to krótka szyja, ale może to być właśnie wina zdjęcia.

Po za tym, że zdjęcie nie takie to dodatkowo to jeszcze bardzo młody konik. Myślę, że jest w niekorzystnym do oceny wieku.
właściciel napisał w ogłoszeniu, że koń ma 6 lat. Innego bardziej nadającego się zdjęcia nie podano
A ja tez proszę o ocenę. Niestety nie dysponuje lepszym zdjęciem
tarzan44 konik urodził się w 08. 2011r zdjęcie robione było jak miał dwa lata. Jego matka ma 161cm - taki z niej kuc 🤣
Mogłabyś podać link do ogłoszenia?
Rudzik, lubię to !  🥂
A tak w temacie. Ktoś coś o użytkowaniu konia z postawą rozbieżną przednich nóg?
Przepraszam za wprowadzenie w błąd! Odkopałam ogłoszenie i rzeczywiście koń 2 lata, sory...
Co do postawy rozbieżnej, mój wałach ma ten problem. Jednak po wizycie osoby zajmującą się korekcją kopyt i postawy konia uspokoiłam się, bo powiedziano mi, że nie ma to konsekwencji w użytkowaniu konia i sama zaobserwowałam, że o ile na pastwisku b. często koń stoi po krowiemu, o tyle przy zatrzymaniach stawia kończyny równo. Znaczy na pewno to ma wpływ na rozkład obciążenia, ale nie jest to stan niebezpieczny dla zdrowia- tak mnie poinformowano 🙂
Tajna, zalezy od nasilenia wady i uzytkowania. Wiekszosc wad nie ma wplywu na rekreacyjne uzytkowanie, przy uzytkowaniu sportowym juz moze byc gorzej. Nierówne obciążenia nie sprzyjają chrząstce stawowej i ścięgnom. Znam konia, który ma krzywiznę w jednym nadgarstku, w wieku 8 lat wykluczony ze "sportu" z powodu zmian w tymże stawie. Jest szansa, ze jakby krzywizna byla obustronna, kon jeszcze by pośmigał, a tak... Moze bedzie mogł chodzic stępokłusy w terenik w przyszlosci.
Megane, Bardzo dziękuję. O to mi chodziło.
Co sądzicie o budowie (koń do P-N w skokach)? Pięciolatka SP.

http://ogloszenia.re-volta.pl/konie/szczegoly/23959?
Bardzo ładny proporcjonalny koń, fajny ruch. Dziwna technika skoku (zajrzałam w filmiki w ogłoszeniu).
zad ma przeokropny w skoku, taki fuj no. 
korysindex4, kompletnie się z tym nie zgodzę. Spora siła i potęga skoku jak na 5 latka. Widać, że koń wymaga pracy, a przeszkody są dużo za wysokie. Zwierzak wybija się często za daleko , w górę (widać jak "zawisa" nad przeszkodą)
Na pierwszy rzut oka ciekawy zwierz, chociaż przy takiej sile często ciężko się skacze (ciężko to wysiedzieć).
koń nie ma szans się poprawnie zaprezentować w skoku - ciasna hala, agresywny poganiacz, przeszkody za wysokie, bez wskazówki. Założę się, że jakby zrobić normalną linię gimnastyczną i na koniec posadzić większy gabaryt to zupełnie inaczej by to wyglądało 🙂
Gaga, masz rację. Jednak nie uważam, żeby te przeszkody były za wysokie na 5-latkę.   Na 3-4 latka owszem, ale na 5-cio już nie.  Konie 5 letnie chodzą konkursy klasy N,a przeszkody (konkretnie drąg- na filmiku) nie mają więcej niż 160cm gdzie luzem dla konia sportowego skoczyć 160 cm, to nic  takiego.  IMO

Gilian  rzecz jasna, ale oceniasz to co widzisz na filmiku  😉  Trzeba poczekać na tego konia, może jeszcze wróci na forum w przyszłości. Na razie skacze wysoko i "w nieładzie" Poczekamy zobaczymy  😀

Dramuta Kupiłaś już konia czy nadal szukasz forumowo ?   Wstawiłaś już kilka ciekawych koni, może czas obejrzeć wsiąść, a nie tylko pytać ?  😎 

Klacz sama w sobie ładna, żeńska. Z bardzo dobry ruchem.

Edit.
Trochę dziwi mnie brak zdjęć i filmów pod jeźdźcem.
dlaczego ?
Ponieważ ma 5 lat i jest w treningu. A to ważne, jaka jest pod siodłem i co już umie.
Konie 5 letnie chodzą konkursy klasy N,a przeszkody (konkretnie drąg- na filmiku) nie mają więcej niż 160cm gdzie luzem dla konia sportowego skoczyć 160 cm, to nic  takiego.  IMO

160 OK, ale Jockera 160 to już ciężko stylowo skoczyć nawet 10 latkowi... a tu Jocker stoi

Klacz sama w sobie ładna, żeńska. Z bardzo dobry ruchem.

Edit.

ja tu widzę podnieconego konia, który się popisuje..

Bardzo dobrze widzisz.  

Przecież w ogłoszeniu chodzi o to, żeby pokazać konia z jak najlepszej strony... 

Nie raz nie dwa widzisz filmiki konia w ruchu, a tam gości z reklamówka czy czymś innym.

klacz jest gniada  🏇 to tyle  🤣
[quote author=matrosowa link=topic=4885.msg2334987#msg2334987 date=1428843628]

Bardzo dobrze widzisz.  

Przecież w ogłoszeniu chodzi o to, żeby pokazać konia z jak najlepszej strony... 

Nie raz nie dwa widzisz filmiki konia w ruchu, a tam gości z reklamówka czy czymś innym.

[/quote]

eee, ale chyba "najlepsze pokazanie konia" to nie jest pokazywanie podjaranych, spiętych koni z uniesioną kitą... wolę porównywać do lepszych wzorców a jakoś ogiery zachodnie czy konie na aukcjach pokazuje się bez podjarania i straszenia w filmikach katalogowych... może oni się zwyczajnie słabo znają i zamiast ruchu w ręku powinni biegać za szkapami z reklamówką? o, o, a może jednak nie, bo to jak koń się rusza usztywniony i podjarany to wcale nie jest jego "normalny ruch" ?

ja tam widzę normalnego, wcale nie "bardzo dobrego ruchowo" konia, który w normalnym kłusie (bez podjarania) idzie zupełnie normalnie, wcale nie krauluje aż tak, a podjarany owszem, zawija nogi za uszy, ale jest sztywny, gubi rytm i wcale nie pcha się zadem tak, jak sugerują przednie nogi. Ale jeśli się mylę to spoko, to jest bardzo możliwe 🙂
Isabelle, widze dokladnie to samo..
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się