Episode Według mnie bardzo proporcjonalna ta pierwsza kobyłka (bardzo mi się podoba 🙂 ) i gdybym się znała pewnie bym coś dodała, ale ja tu w tym samym celu co Ty 😉
ustawiam się więc w kolejce za Episode, przepraszając za wczasu za komórkową jakość zdjęć i proszę o ocenę siwego (jeśli da się ocenić z tych zdjęć) :kwiatek:
Ktoś mi coś powie na temat tego konia? Tak "treningowo" pytam w ramach ćwiczenia oka. 😉 Koń - klacz małopolska, rocznik 2009 (przypuszczam, że zdjęcie było robione zeszłej zimy (...choć nie wiem, czy to nie był już kwiecień :wysmiewa🙂.
Episode -gniada może być, choc jak na klacz-matkę -trochę za krótka. Natomiast kasztanka odpada -bardzo słabo związany zad i szablaste nogi tylne. Ceffyl -słabo umięśniony zad, przednie nogi bez rewelacji Sumire -też słabiutki zad, ogólnie jakaś "płaska" -słabo rozbudowana, przednia noga wygląda, jakby był koziniec Ale ocena konia tylko na podstawie zdjęcia -to jak wróżenie z fusów 🤣 Nawet najlepiej zbudowany koń czasami staje jak pokraka -i na odwrót. Konia ogląda się " na żywo" i dopiero wtedy ocenia 😉
episode A mnie się podoba kasztanka znacznie bardziej. Jest szlachetniejsza, ma ładną, długą szyję. Faktycznie szkoda tego zadu i wyraźnie szablastych nóg. Jeśli db się rusza to pewnie mogła tyle dostać. Dostała pewnie 5-6 za tylne nogi i 13 za kłodę, więc mogła nadrobić spokojnie. Natomiast gniada klacz jest imo ciężka, w starym typie i z miękkim grzbietem niestety. Nogi też mi się nie podobają, nie wiem czy to kwestia miękkiego podłoża, ale przednia noga wydaje się być nieco kozińcowata. Do tego w pakiecie ma bardzo stromy i dość krótki zad 🙁
Sumire -też słabiutki zad, ogólnie jakaś "płaska" -słabo rozbudowana, przednia noga wygląda, jakby był koziniec Ale ocena konia tylko na podstawie zdjęcia -to jak wróżenie z fusów 🤣 Nawet najlepiej zbudowany koń czasami staje jak pokraka -i na odwrót. Konia ogląda się " na żywo" i dopiero wtedy ocenia 😉
Niestety wg mnie na żywo też ma bardzo wyraźnego kozińca, to było pierwsze, na co zwróciłam uwagę, jak weszłam do niej do boksu... I masz rację, jest jakaś taka "płaska" - tzn. taka szczupła, wąska, ogólnie "mało jej" (a takim całkiem mikrusem też nie jest, 163 cm w kłębie). Hm, na razie wychodzi na to, że nie jestem ślepa. 😉 Wydaje mi się, czy ona mogłaby mieć dłuższy grzbiet? Maea, leci PW.
ta gniada klacz ma niesamowicie rozbudowany kłąb który zjeżdża i zjeżdża i zjeżdżą po czym kończy się w połowie grzbietu. Jak na czymś takim siodło umieścić?
Patrząc na tego konia pomyślałam sobie, że łaty to jednak utrudniają ocenianie 😉 ps. dobry filmik, przez pierwszą połowę jest pokazane zaganianie konia w korytarz 😉
Też bardzo ładnie zbudowany koń, długaśna szyja, wad nie widzę oprócz może troszkę dużej głowy ale to nie wada tylko taka uroda. A on jaki jest w sensie obszerności klatki piersiowej? Typ śledzia czy raczej beczkowóz?
ElaPe raczej pośrednio, ani za szeroki, ani za wąski 😉 Nie umiem aktualnie znaleźć żadnego dobrego zdjęcia. Głowę ma faktycznie dużą. Kiedyś miał delikatnego kozinca, ale z wiekiem ta wada zeszła. Za to ma postawę francuską z tyłu czego na zdjęciu nie widać. Dziękuję za opinię :kwiatek:
episode Koń stoi niestety trochę wykręcony tak mi się wydaje. Głowa dość duża, ale sucha, z prostym profilem. Szyja długa, poprawnie osadzona. Łopatka skątowana raczej poprawnie, ale mogłaby być dłuższa. Klatka piersiowa mogłaby być ciut szersza i głębsza. Nogi przednie suche, niestety kopyta są moim zdaniem niesymetryczne - prawe przednie wydaje się nieco sztorcowe (przynajmniej w porównaniu do lewego p.). Kłąb poprawnej długości, grzbiet miękki. Zad poprawnie skątowany, koń mimo miękkiego grzbietu jest raczej dobrze związany. Tynych nóg nie oceniam, bo koń stoi krzywo, obstawiam lekką postawę krowią i raczej poprawne skątowane stawów skokowych.
Dziękuję za ocenę :kwiatek: Wydaje mi się, że sprawdziło się wszystko oprócz oceny szyi - wg mnie ma za krótką, wskazuje na to chociażby fakt, że nie jest w stanie na prostych nogach dosięgnąć do ziemi 😉