Forum konie »

Wady budowy, ocena eksterieru

Kurcze szkoda ze nikt sie nie chce wypowiedzieć bo ja to juz kompletnie nie wiem nic w temacie xD na pewno dolew xx czuć pod siodłem 😉 mam jeszcze takie foto. Wydaje mi sie że w wersji "fit" jest bardziej widoczny dolew xx.

tu słabe foto ale w wersji fit właśnie 🙂
[img][/img
matka w sumie to raczej xx z dolewem śl 😉 bo ma bodajże 70% xx
sasqach, krotkie dobrze skatowane peciny, kopyta (chyba, podejrzewam po zdjeciu) symetryczne. staw skokowy zbyt rozwarty, przod nieco podsiebny, nie moge sie oprzec wrazeniu, ze rowniez waski. lopatka stroma, klab wyraznie zaznaczony, dlugi, klatka piersiowa gleboka. plecy slabe, ale zwiazanie ledzwi moim zdaniem ok. zad fajny, mocny i dobrze skatowany, choc moze nieco zbyt okragly jak na slazaka 😉 szyja dluga (wiecej gory!) glowa masywna i malo szlachetna. kon w konstytucji mocnej.
Trzeba koniecznie dopisać, że nerka mega długa, dla mnie wiązanie zadu nie jest dobre- mało harmonijne, z resztą wypowiedzi się zgadzam 🙂
armara, Masz bardzo dobre oko, naprawdę! 😀
Piękny ten książkowy przykład, no ale tak idealnych koni raczej się w tym wątku nie spodziewamy 😉

A ślązako-folblutek sasqach, wygląda zupełnie inaczej na pierwszym i ostatnim zdjęciu jakie wstawiła, prawda?
Na pierwszym u góry poprzedniej strony szyja wydaje się krótka, na ostatnim na tej stronie - długa.
Na pierwszym wygląda bardziej śląsko, na na ostatnim bardziej folblucio.
Wystarczy minimalnie zmieniony kąt pod którym się robi zdjęcie. Dlatego, dobrze wrzucać kilka.
a jakie mogą być negatywne konsekwencje/problemy w użytkowaniu koni z podsiebną postawą przodów?

czy da się ja zmniejszyć/zlikwidować np odp. struganiem?

i czy jest to duży minus w ocenie użytkowości?
sasqach, mnie w sylwetce konia uderzają nieproporcjonalnie cienkie przednie nogi, jak "pożyczone".
Proszę o kilka słów komentarza - nie mam innego zdjęcia

Między zdjęciami jest tez różnica czasowo- treningowa 🙂 przody są lekko podsiebne gdy nie dopilnuje długości pazurów... kopytka są ok bo werkuje je naturalnie i nie ma z nimi problemów. Postawa przodów dodatkowo jest podobna do postawy Jaśka od Kasik 🙂 co znaczy ze wiązanie zadu nie jest harmonijne? co do "chudości" przednich nóg to one chyba tak tylko wyglądają bo ochraniacze nosi duże full. Ogólnie jest dla mnie smieszny bo derke ma na długość dobrą 135cm a ma 170cm w kłębie ^^
Bardzo bardzo dziękuje za opis 🙂 fajnie jest wiedzieć jak fachowo określić budowę Grubego 🙂 czyli ogólnie nie ma jakię rażących minusów?
A co powiecie mi o moich
18mc źrebica

i 7letnia wlkp
halo
Dokładnie to samo powiedziałam. sasqach to nie chodzi o to, że koń ma drobne nogi. Ma je drobne w stosunku do znacznego dolewu śl i stosunkowo mocnej"góry".
Julie, mam zdjęcie z drugiej strony, ale w ruchu. Na tym też zdjęciu klacz nie wygląda na tak krótkonożną jak w pozycji stój, a może tylko mi się tak wydaję 🙂
armara, podziwiam za bystre oko 🙂

Dzięki dziewczyny za ocenę!!!

nasicc
Zajrzyj na pierwszą stronę i zrób zdjęcia wg schematu 🙂
marlena82
Aj bez przesady  😉
Już rozumiem 🙂 bardzo dziękuje kurcze widać że sie na tym znacie 🙂
Postawa przodów dodatkowo jest podobna do postawy Jaśka od Kasik 🙂
- co masz na myśli ❓
Kasik co prawda widziałam że Jasiek na fotkach już prostrzy ale wcześniej zanim Ci sie udało to zrobić miał nogi w postawie jakby x-owatej patrząc z przodu, u czarnego to zostało choć też udało sie to troche zminimalizować 🙂 chodzi mi o te fotke (http://re-volta.pl/galeria/img/63525)
W kwietniu podaliśmy młodemu witaminy (mix na krzywicę wit D3, E....) plus częste struganie (ścierał mocno po zewnętrznej a wewnętrzna rosła w najlepsze) do tego był śledziem w klacie 😵 W sumie muszę mu porządną fotkę zrobić i wrzucić go tutaj, tylko czy jest sens zawracać Wam głowę półtorarocznym ogierkiem ❓
Wiesz takie sprawy podobno da sie wyprowadzić do 2giego roku życia, czarny nie miał takiej okazji ale świetnie sie zaadoptował pozatym czarny sie taki urodził a nie nabył taką postawę- jego kopytka ścierały sie równomiernie a nogi stawiał prosto. Hehe chyba nie ma co Jaśka dawać pod opis bo on pewnie teraz co tydzień inny jest xD
a co powiecie o niej? 8 lat, młp
http://tinypic.com/r/22wsj/6
Tylko tyle, że zdjęcie jest złe 😉
i nic nie widac no moze tyle ze pysk ma przyjazny 😉
armara, zgodnie z obietnicą i moją prośbą wstawiam wałacha:
http://www.bazakoni.pl/horse_169327.html

wrzesień 2012

listopad 2012

na zdjęciu nie widać ale tak się przebudował zadem  😵 że wygląda jak pokrak  😂
Mała szlachetna, sucha głowa, długa, poprawnie osadzona szyja. Łopatka raczej stroma, klatka piersiowa dość wąska nogi przednie ok. Kłąb długi, ładnie wysklepiony. Grzbiet mi się trochę nie podoba - wydaje się dość miękki, nerka nieco za długa, wiazanie zadu mogłoby być lepsze (bardziej harmonijne). Zad proporcjonalnie do reszty raczej duży, ładnie skątowany, nogi tylne poprawne, kopyta proporcjonalne. Koń nieduży, szlachetny, poprawny 🙂
armara, dziękujemy  :kwiatek:
Z czystej ciekawości, mimo że już się nią nie zajmuję. Kuc lat 9, 120 w kłębie. Poza tym koszmarnym dolnym mięśniem w szyi, który jej nie zdążył wtedy jeszcze po wypadku zejść  😤
Dziewczyny,

co można zrobić dla konia który ma słabe mięśnie grzbietu ale nie jest to spowodowane złym jeżdżeniem tylko nerwami, tak się denerwuje różnymi rzeczami że spala mięśnie....

Generalnie kondycja super, jeżdżony w dole ale chudziutki, wyniki super, zęby też, 3 miesiące na magnezie....

Spalać to może tkankę tłuszczowa ,a nie mięśnie chyba ,ze choruje na zanik mieśni?  😜
Jakby miał tkankę tłuszczową to pewnie tak. Ale jej nie ma, niestety. Denerwuje się nawet jak mu zakładam czaprak wtedy widać jak mu się trzęsą mięśnie na grzbiecie.
może go po prostu boli grzbiet od źle dobranego siodła?
siodło dobierał mu pan Kostrzewa.....sama już nie wiem...
kasia&figa, To trochę nie w temacie, bo żeby ocenić budowę konia potrzebne jest odpowiednie zdjęcie.
A po drugie ten koń jest przede wszystkim wychudzony i najpierw trzeba by go porządnie odpaść 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się