Forum konie »

Wady budowy, ocena eksterieru

Można prosić o ocene? foto niestety robione w zamgleniu o 8 rano telefonem. Koń śl/xx 4lata 5miesiecy.
czy to zdjęcie się nadaje? jeśli tak to sama się zastanawiam czy klacz ma podsiebna postawę tylnich nóg czy tak pokracznie stanęła, ale wydaje mi się że raczej to drugie.Ma 5 lat, xx,  dopiero od 3 miesięcy chodzi  regularnie.

ogromne zdjecie
Witam patrze za kupnem konia i rzuciły mi sie dwa konie niestety nie dostałam innych zdjeć a chce ewentualnie odrzucic ogłoszenia ,bo jednak mam ok 30 km w jedna strone do tych koni.
Co rzuca sie w oczy u tych dwóch koni?
http://tablica.pl/oferta/sprzedam-klacz-2-5-roku-ID1wGFL.html#
http://allegro.pl/piekna-malpolska-klacz-i2698620761.html
kobylka z ogloszenia z tablicy jest strasznie zrebieca na swoj wiek, prawdopodobnie przebudowana, ma jelenia szyje i slaby grzbiet i plytka klatke piersiowa. poza tym jest chuda.
kobylka z allergo ma rozwarte stawy skokowe, prawdopodobnie strome peciny w przodach.
na podstawie tych zdjec wiele sie powiedziec nie da, sa tragiczne. to co napisalam, to moje przypuszczenia na podstawie tych zdjec.
30 km to bardzo blisko, chociaz kasztanki bym nawet nie jechala ogladac.
KATIJA  czy to bedzie coś dalej problemowe z tymi rozwartymi stawami? Możesz coś napisac?🙂
  bardzo dziękuję za ocenę  :kwiatek:

zapomniałam o jednym 0 ,mam do nich 300 km nie 30 😀
cavalo, jak masz 300km jechac po szkapke, to znajdz sobie szkapke 30km od domu. nie warto jechac ogladac tych koni tak daleko. 300km to mozna jechac po dobrego konia, albo okazje.
Zmniejszyłam zdjęcie. Więc jescze raz moja prośba , jeśli zdjęcie się nadaje proszę o ocene.
cavalo, Ta druga jest niby w trakcie zajeżdżania. Absolutnie nie jest na to gotowa, też wygląda jak źrebak.

Donia Aleksandra, Mało widać, ale kątowanie tylnych nóg na pewno nie jest prawidłowe.
Porównaj z tym obrazkiem:

Nogi to nasza zmora...klacz urodziła się u mnie jest to wynik nieprzemyślanego krzyżowania jej matki  z ogierem xx. Kupiłam już źrebna kobyłę nie wiedząc o tym. Niby powinna być podwójna radość, tylko że matka nie była okazem piękna, kopyta słabe, bardzo cienka i jelenia szyja, bardzo przebudowany zad. No  i niestety córka podobne cechy odziedziczyła. A wracając do nóg, to kopyta są płytkie, strzałki dotykają ziemi, do tego łamliwe, kruche wolno rosnące( to już pewnie wina kucia, ale bez niego klacz terenu nie przejdzie, byle kamyk i jest podbita), stawiając tylnie nogi skręca kopytem, jakby przykładając je do ziemi robi nim 1/3 koła, nie wiem czy jasno to opisałam.Walczymy  jak możemy: dostaje biotyne, kuta jest na klejach, wypełniaczach, a teraz na zimę zostaje rozkuta.
Co można powiedzieć o tym koniu choć troszkę na podstawie tych zdjeć?
Mi się wydaje ,ze troche kiepskie kantowanie zadnich nóg ale może mi sie wydaje?

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-zamienie-walacha-wielkopolskiego-ID1ACGp.html#5cd0425e;r:;s:

Pomińmy ,ze 2,5 latek zajeżdzony.
Julie,  a możesz podpiąć jakiś opis tego obrazka ? plis ?
Julie
Ale ten koń na obrazku też ma zbyt rozwarty staw skokowy. Tak moim zdaniem.
armara Nie znalazłam lepszego obrazka  😡

Jest on stąd:
http://www.imeha.org/imehaconformationguide/chapter//hindquarter.html
Odwróciłam go tylko, żeby łatwiej było przyrównać do zdjęcia kasztanki.

A to B - Hip should be in line with the stifle
C - The Thigh should be centered in the rear quarterly.
B to D - The distance of the front of the
stifle to the point of the hock should be the
same as the distance of the point
of the hock to the ground.
F the Chestnut should be in line with the hock.
staw skokowy powinien mieć około 135 stopni rozwartości u koni uzytkowanych wierzchowo ?
Odświeżam, choć poprzednie konie nie były ocenione.... może ktoś się pokusi o ocenę 🙇 🙂

Klacz młp 6 lat
Na pierwszy rzut oka wygląda ok w sensie budowy. Zdjęcie słabe, bo z lekka od tyłu i nie widać dobrze szyi.
Bo gdyby było widać, to obawiam się, że ma wyrobione mięśnie pod szyją zamiast na szyi. A to oznacza że jest lub była bardzo źle jeżdżona.
Nie masz lepszych zdjęć? 🙂
Julie, dzięki, znalazłam jeszcze zdjęcie, już nie od tyłu a w ochraniaczach.... Z tą szyją to masz rację, była źle jeżdżona, bardzo źle.... Kupiłam ją w lipcu, na plecach nie miała mięśni, teraz jest lepiej, ale jeszcze trochę ugina się przy ugniataniu grzbietu.... Były właściciel, chciał ją szybciutko do skoków zrobić, mając w d... dopasowane siodło to, ze jest świeżo po wyźrebieniu itp. Doprowadził do takiego stanu, że jak ktoś na nią wsiadał to wpadała w panikę, ogon w zadek i heja.... Chodziła z odgiętym grzbietem, ale zganaszowana, stąd te mięśnie.

mi sie kobyla calkiem podoba. mozna sie czepiac, ale po co.

Pomińmy ,ze 2,5 latek zajeżdzony.

cavalo, jak myslisz o kupnie konia to tak ważnego faktu nie możesz pomijać  🤬

ogłoszenie wykasowane, więc nic więcej nie dodam
wiem, że niektórzy zajeżdżają wcześniej, np ogiery do ZT,
ale są dojrzałe, wyrośnięte i najczęściej odp się z nimi pracuje,
nie wiem jak koń z ogł, ale sądząc po poprzednich ogł szukasz konia taniego,
więc nie spodziewałabym się profesjonalnego żywienia czy zajeżdżania  😉
marlena82, No, lepsze zdjęcie. Mi się całkiem podoba kobyłka, budowę ma niezłą. Zadek okrągły, duża klatka piersiowa...
Faktycznie trochę widać, że nie te mięśnie szyi ma wyrobione co trzeba, ale to się da zmienić, więc nie ma się czym przejmować 🙂
marlena82
Ta klacz jest nienajlepsza jeśli chodzi o pokrój. Przede wszystkim jest raczej w mało wierzchowym typie.
Głowa mała, zgrabna, o arabskim (szczupaczym) profilu, z ładnym okiem, pewnie ma spory dolew oo ? Szyja kiepsko osadzona, przejście szyja/łopatka niezbyt dobre. Klatka piersiowa chyba wąska. Kłąb ok, plecy mi się nie podobają, grzbiet jak dla mnie jest łękowaty, wiązanie zadu - słabiutkie. Zad ścięty, dość mocno charakterystyczny raczej dla konia o predyspoz. skokowych niż ujeżdżeniowych. Tylne nogi chyba prawidłowo skątowane, przednich nie oceniam (ze względu na źle zrobione zdjęcia). generalnie klacz jest żeńska, urodziwa ale bardzo nieharmonijna i tak jak napisałam u góry - krótka, na krótkiej nodze, w mało wierzchowym typie. Podlinkujesz rodowód (moze być na pw).
no pisalam, mozna sie czepic tej szyi i plecow (do zadu takiego tak przywyklam, ze w ogole mnie nie razi 😉 ) tylko po co? 😉
a tak serio- brakowalo mi wlasnie opinii armary. choc moim zdaniem wszystkie wymienione wady, sa takimi, na ktore mozna "przymknac oko".
armara, Mówiąc o przejściu szyja-łopatka, masz na myśli, że szyja jest nisko osadzona?
marlena82, Masz może zdjęcie z drugiej strony? Żeby grzywa szyi nie zasłaniała.
Tak
Czy na mnie macie wszyscy ignora? ani jednej odp na moje foto 🙁
sasqach, Jeśli o mnie chodzi, to po prostu nie podjęłam się wypowiedzi na temat tego konia, na podstawie tego zdjęcia.
Taki "ślunski" konik 😉 Kłoda dobra, krótka szyja, wielki łepek...
Poza tym, jak teraz armara się wypowiedziała, to ja się onieśmieliłam i stwierdzam, żeby lepiej tacy eksperci jak ona się wypowiadali, bo widać że świetnie się na tym zna.
Julie
Przepraszam, pisz, pisz co myślisz. Ja też sie dopiero uczę, wydaje mi się jednak, że ksiązkowy przykład poprawnego konia to niestety nie jest 🙁
Dla porównania wrzucam zdjęcia konia, bardzo wysoko ocenionego na wystawie hodowlanej, jeśli chodzi o pratię kłody, tu w wieku dwóch lat, grzbiet się wypełnił i "podniósł", ale wiązanie zadu, dla porównania 😉

i jeszcze jeden dobry przykład, źródło holsteiner-verband
zaraz, zaraz ale sasqach, ma ślązako- xx więc ciężko porównywać, choć fakt dla mnie nie jest prawidłowy ( choć pewnie zależy ile ma %)...
Miałam okazję obserwować 2 xx-śl  w treningu ale one miały ponad 70% i wyglądały zupełnie inaczej - nie było w nich nic ciężkiego.
Amara czy Twój ostatni post jest skierowany do mnie?
Młody jest po og śl Hutor i matce xx/śl Derkana (http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-119502.html) mam jeszcze 2 fotki nieco bardziej aktualne i
Gwoli ścisłości pisząc o książkowości miałam na myśli tylko i wyłącznie klacz marleny.
sasqach
Ja się nie znam zupełnie na śl, więc nie chcę się wypowiadać. Duży ten dolew xx, matka to pół folblutka, tak ? Poza nogami, które wydają się znacznie mniej kościste niz typowo śląskie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się