Klasyczne siodło australijskie rzeczywiście nie ma rożka. Ten rożek przeszkadza nawet niekiedy w przyjęciu prawidłowej pozycji (podobno) ALE w tej chwili siodła tego typu ulegają straszliwej "westernizacji" i o ile mi wiadomo nawet w krainie kangurów zaczynają dodawać rożek a nawet stworzono tzw. siodła crossover czy jakoś tak
To pierwsze ma rożek.
Tak samo jest z potnikami. Obecnie często stosuje się westowy potnik, a tradycyjnie był to po prostu złożony koc. Kiedyś podobno nawet dosiad był inny-w galopie jeżdżono w półsiadzie a nie po westowemu z wyprostowaną nogą. Bo po prostu na antypodach jest inne ukształtowanie terenu.
Nie wiem jednakże jak było ze strzemionami. Czy pierwotnie były to strzemiona podobne do angielskich czy westowe, nie mam pojęcia.
Z jutjuba wiem że usunięcie tego rożka to zabieg dziecinnie prosty i jakikolwiek rymarz nie powinien mieć z tym problemu. A że te siodła są nieorginalne bo robione na subkontynencie? Podobno Wintec i Stübben również 🙄 😀
Dla mnie największy problem to taki czy siodło będzie pasować oraz jakiej jakości są te siodła.
A ty trusia gdzie dorwałaś stock saddle?