Forum towarzyskie »

Pralka i inne AGD - uwagi i rady.

ash,  no i właśnie tego nie łapię...

Ta Twoja ma gorszą klasę, mniej funkcji a jest stówkę droższa :o
Na tej stronie nie są wymienione wszystkie programy tej pralki co ja mam. Spójrz na zdjęcia programatora.
Moja ma zamiast odplamiania program pościel. Reszta programów jest identyczna. Dodatkowo masz przycisk do zaprogramowania swojego ulubionego programu (sama programujesz temperaturę, czas i wirowanie).
Dziewczyny na co zwrócić uwagę przy zakupie żelazka? Zelmer ma chyba najlepsze opinie w sieci, a jak w praktyce?
Ascaia, "przerobiłam" x żelazek (mimo, że rzadko używane  😀iabeł🙂 i podejścia są trzy. Jedno - czekasz, jak rzucą w Lidlu (lepiej) albo Biedronce. Drugie - kupujesz DOBREJ firmy, bez przesady z ilością funkcji. Trzecie - kupujesz w chińczyku co rok nowe 🙂.
Obecnie mamy Tefala z powłoką UltraGlass (polecam). Dla mnie ważne (bardzo) są liczne drobne dziurki przy czubku, jakość powłoki właśnie, spora masa, szkoda, że nasze nie ma obrotowego kabla 360 🙁 - to cenne ułatwienie.
No i prostota obsługi - żeby zwykła woda z kranu dawała radę a odkamienianie nie było skomplikowane. A chyba lepiej bez funkcji oczyszczania i lecieć na wodzie destylowanej.
Nie wiedziałam gdzie się zapytać więc pytam tutaj-Jakie garnki polecacie?Ogólnie gotuje bardzo mało i bardzo kiepsko,ale zachciało mi się garów 😁 Chciałabym kupić już cos lepszego,ale tak żeby cena mnie nie zabiła.Co możecie polecić?
ja mam ganrki z IKEI i dają radę 😉
Ktoś a długo je masz i dużo użytkujesz?
A ma  ktoś może  garnki Beghoff? W necie ogólnie polecają.
ze 3 lata...
Ja mam komplet z Biedry za 150zl.
I spisują się świetnie. Mamy od roku.
A jak z tymi powłokami?Coraz więcej się słyszy,że garnki emaliowane są bardzo szkodliwe.
Ja emaliowanych nie mam. Kupiłam takie, żeby na indukcji działały.
Ja mam różne- 2 emaliowane, takie większe 3 i 5 litrów, i litrowe 2 rondelki, a cała reszta z nierdzewki ikeowskie. Lubię jedne i drugie, bardziej patrzę, które mi objętościowo do danej rzeczy pasują. Nie wiem nic o szkodliwosci emaliowanych garów  😎 (wiem, że aluminiowe szkodzą), moja mama przez większosc życia w takich gotowała i nikt od nich nie choruje (no albo nie wiemy, ze choruje, ale my ogólnie zdrową rodziną jesteśmy).
Uwaga! Mastercook upadł i nie ma napraw gwarancyjnych.
iga07  ja mam BergHoff, jeśli to o te Ci chodzi. To taki "lżejszy model Zeptera", dosłownie lżejszy. W Zepterze załatwiłam termostaty (plastikowe), bo wszystko co do mycia wkładam do zmywarki, ale zajęło mi to ładnych parę lat. Natomiast w BergHoffach jeszcze nic "nie załatwiłam", a maltretuję je już z 5 lat, jak nie więcej, chociaż Zeptera maltretuję dłużej, co najmniej 12 lat, a 10 do spółki ze zmywarką 🤣

Generalnie - fajne garnki, dobrze rozprowadzają i trzymają temperaturę, poręczniejsze niż Zepter, bo lżejsze. Jestem bardzo z nich zadowolona.
iga też mam i jestem zadowolona. Ale gary z Ikei też lubię 😉
To w takim razie chyba sobie sprezentuje taki zestawik Berghoffa.A wiecie może czy te zestawy co są na allegro po ok 400zł(12elementów)to oryginały czy jakieś podróbki? A jaki polecacie szybkowar?
Jest jakiś posiadacz lodówki BEKO? Albo może ktoś też ma coś takiego w swojej i podpowiedziałby mi co to jest i gdzie to się montuje??
Przyjechała nowa lodówka, wszystko fajnie pięknie, ale to coś  🤔  w domu mam LG niczego takiego nie było  😤
A w instrukcji obsługi nie napisano co to takiego?
Nie 🙁  gdyby napisali to bym się nie pytała 😉  przejrzałam instrukcję 10 razy, ale nic o tym nie ma. Przez chwilę nawet pomyślałam, że jest to coś związane z jajkami (nie wiem, jakaś pokrywka czy coś, ale to na jajka ma 10 dziurek). Z boku jest tak jakby do wciśnięcia tego w coś, ale w nic nie idzie. Leży i czeka na mądrego  👀

EDIT: tak spojrzałam na zdjęcie i chyba już wiem gdzie to pasuje 😀 idę sprawdzić.

EDIT2: przegródka do szuflady. Ja nie wiem, że wcześniej tego nie zauważyłam  😵
😁 po prostu musiałaś spojrzeć na to z innego punktu widzenia  😁
Nie znalazłam odpowiedniego, lampowego tematu, więc zapytam tu, bo lepszego tematu wyszukiwarka nie znalazła.
Nad łóżkiem mam małą lampkę, padła żarówka, wsadziłam nową, nie patrząc na ilość V, poza wcześniejszym patrzeniem przy kupnie, żeby nie była za mocna. Dopiero wieczorem, przy zapaleniu lapmki zauważyłam napis na lampce max 40V, a wsadziłam, jak się okazało 60. Może zostać (innej małej nie mam, a tylko do tej lampki z małym gwintem używam) czy lepiej mniejszą zakupić? Rzadko zapalana jest, tylko wieczorem jak czytam coś, ale max godzinę się pali.
Bischa, jest szansa, że stopisz / spalisz osłonę żarówki oraz miejsce w które ją wkręcasz (znaczy okoliczne plastiki)
Akurat lampka jest drewniana, cała ta pozostała część, przymocowana do boazerii, czyli może grozić pożarem, gdybym zapomniała zgasić, chyba nie? W takim razie jutro podjadę i kupię 40.
Czy mogę prosić o aktualną radę odnośnie pralki ładowanej od góry?
Co brać pod uwagę? Obroty 1000 -wystarczy? Ładowność 6 kg- wlezie np. koc, poduszka, coś większego?
Jaka firma? Skąd wynikają takie duże różnice w cenie?  🤔
p.s
W zasadzie to doczytałam, ale pytanie główne to: PRODUCENT.
Nabrałam się już na Mastercook i się obawiam.
Taniu, mam ładowanego od góry Whirlpoola już 13 lat. Ładowność 5 kg a spokojnie kołdra wchodzi czy poduszka, właściwie chyba nie było rzeczy, której bym tam nie upchnęła. Jej jedyna wada to własnie niskie obroty, bo mam wybór 400 i 600 i to zdecydowanie za mało, pranie długo schnie, zimą to masakra.
Teraz właśnie przymierzam sie do zmiany pralki i właśnie wpadł mi w oko też Whirlpool tyle, że pakowany od przedu. Mąż mi się buntuje, twierdząc, że te ładowane od góry mają lepiej wyważony bęben i są przez to trwalsze. Prawda to?
Ja mam od 8 lat Electrolux'a ładowanego od góry, obroty 1200 ładowność 5 kg, upycham tam praktycznie wszystko, a wcale jej nie oszczędzam (buty, torebki, koce, kołdry, poduszki, psie legowisko, kiedyś też końskie rzeczy) 😉 pralka świetna, mnóstwo funkcji, a co najważniejsze działa bez zarzutu i tfu tfu jeszcze nigdy się nie popsuła 😉
Ja mam w domu Electrolux a ładowanego z przodu, od jakichś 8 lat,  5kg starcza na wypranie kołdry czy pokrowca do materaca.  1000 obrotów, spokojnie wszystko wychodzi dobrze wywirowane i nie ma problemu z suszeniem.  Czy trwalsze od gory to nie wiem, nam raz poszła grzałka i pan z naprawy powiedział, że pralka jest dobrze wykonana i długo jeszcze posłuży. Z kolei w mieszkaniu teraz mam Bosha i też jest wszystko w porządku.
ja mam 7kg pralke, ale standardowa. spokojnie piore duze rzeczy, ale nie wiem czy uda mi sie wyprac ostnio kupione koldry. Sa z pierza i dosyc duze. Do 5 kg pralki na bank by nie weszly. Obrotow mam 1400, ale mysle ze 1200 moze byc juz ok. Mniej bym nie brala, bo jednak dluzej pranie schnie = wiecej wilgoci w domu. Chyba Taniu ,ze masz suszarke. Ale wtedy to bym brala min. 1400 obrotow, aby mniej pradu zzerala suszara.
Hej! Hopla!
Odkopuję 🙂

Przymierzamy się do kupienia:
a. piekarnika+płyty indukcyjnej (do zabudowy)
b. kuchenki wolnostojącej
c. okapu/pochłaniacza

Sprzęt do zabudowy wygląda ładniej itd. (u nas obecnie nawet jeśli taki będzie, to w układzie takim, jak w tradycyjnej kuchence). Ale szukam takiego "za" i "przeciw" dla obu wariantów. Cenowo wypada podobnie.
No i klasycznie - na co zwracać uwagę? Jakie funkcje, jakie firmy? Zieloniutka jestem...
Powiem szczerze, że przykładowe modele wiele by ułatwiły. Kopię w necie, oglądam, czytam i dalej nie wiem.
A masz podloczona sile na indukcje?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się