Majorka - kupowanie używanego laptopa to bardzo zły pomysł. Na razie taki sprzęt jest bardzo delikatny i łatwo jest spowodować w nim uszkodzenia - wystarczy że ktoś często ze swoim laptopem podróżuje i go wytrząsł na polskich wybojach, a Ty potem możesz kupić dziwnie zachowujący się sprzęt. Gwarancja co prawda amortyzuje trochę ewentualne ryzyko katastrofy, ale po pierwsze - trzeba uważać, bo niektórych reklamacji nie uwzględnią, a po drugie - działanie serwisu np. takiego HP to jest jakiś absurd i kpina. Mój znajomy w końcu sam sobie rozkręcił laptopa i go naprawił, bo idioci z HP nie umieli sobie poradzić - wysyłali do kilku serwisów w Europie i ostatecznie odsyłali nadal uszkodzony komputer. Nota bene ja bym w ogóle HP nie kupowała po tym, czego się nasłuchałam - sprzęt nagrzewający się tak mocno, że stapiający plastikowe elementy 😵 , psujące się zawiasy i tego typu atrakcje.
Ja bym poszukała wśród lapków IBM (brzydale, ale bardzo wytrzymałe), mam Asusa i sobie chwalę, Dell i Samsung też są podobno godne uwagi. Jak już koniecznie musisz kupić używany - ale mimo wszystko polecam dozbierać do nówki, albo sobie rozbić zakup na raty- to szukaj taki z jak najdłuższą ważną gwarancją, w standardzie w nówce są 24 miesiące, myślę że wyhaczenie jakiegoś z 12-miesięczną gwarancją nie powinno być bardzo trudne.
Jeśli chodzi o tę:
http://www.tanielaptopy.eu/Laptopy_notebooki_uzywane_poleasingowe/Maxdata/240 ofertę, to:
-po pierwsze marka Maxdata ma fatalną opinię użytkowników, jest chociażby tutaj:
http://jak-wybrac-laptopa.wieszwszystko.com/ranking.php przedostatnie w rankingu, badziewne HP go pobiło
-po drugie 80GB pamięci na dysku twardym to absurdalnie mało - dla porównania mój laptop ma 360GB pamięci, a wcale nie jest jakimś super wykręconym w kosmos cudem techniki, powiedziałabym nawet że powoli staje się nieco przestarzały. Wersja PRO Radeona 9700 jest daleko, daleko w rankingach, więc wersja podstawowa (będąca w podlinkowanym sprzęcie) będzie pewnie równie fajna, co wyświetlacz kalkulatora, zwłaszcza z kartą graficzną 128MB (WTF?! Jakiś dinozaur z poprzedniej epoki 🤔 ) i jakże sprawnym procesorem 1,8 GHz.Ogólnie to podlinkowałaś złom, w dodatku używany - wątpię, byś się cieszyła z takiego zakupu.