Forum towarzyskie »

Kącik komputerowy

Poszukuję pomocy w wyborze laptopa, dobrze trafiłam ?

Jeśli nadal potrzebujesz, to możesz pytać - spróbuję coś doradzić  🙂
grzesiek.1993, ACDsee?
Nero zacina mi się przy nagrywaniu płytki. Wcześniej tak nie robił.
Znalazłam to: http://forum.cdrinfo.pl/f59/nero-zatrzymuje-sie-podczas-nagrywania-65260/
ale muszę przyznać, że nie wiem, o czym tam piszą. Czy mogę sobie z neta ściągnąć jakiś program do nagrywania?
To dość pilne...
Pomóżcie...  :kwiatek:

Potrzebuję taniego laptopa, który ma służyć do poczty, internetu, odtworzenia filmu, zgrania zdjęć na płytę.

Znalazłam wiele firm sprzedających poleasingowe laptopy z gwarancją... a każda firma ma dość duży wybór.
W tym temacie jestem zielona. Moje kryterium do 800 zł brutto  😉
Może mi ktoś doradzić coś porządnego pod względem jakości i parametrów?

Czy to jest dobra oferta? http://www.tanielaptopy.eu/Laptopy_notebooki_uzywane_poleasingowe/Maxdata/240
Majorka - kupowanie używanego laptopa to bardzo zły pomysł. Na razie taki sprzęt jest bardzo delikatny i łatwo jest spowodować w nim uszkodzenia - wystarczy że ktoś często ze swoim laptopem podróżuje i go wytrząsł na polskich wybojach, a Ty potem możesz kupić dziwnie zachowujący się sprzęt. Gwarancja co prawda amortyzuje trochę ewentualne ryzyko katastrofy, ale po pierwsze - trzeba uważać, bo niektórych reklamacji nie uwzględnią, a po drugie - działanie serwisu np. takiego HP to jest jakiś absurd i kpina. Mój znajomy w końcu sam sobie rozkręcił laptopa i go naprawił, bo idioci z HP nie umieli sobie poradzić - wysyłali do kilku serwisów w Europie i ostatecznie odsyłali nadal uszkodzony komputer. Nota bene ja bym w ogóle HP nie kupowała po tym, czego się nasłuchałam - sprzęt nagrzewający się tak mocno, że stapiający plastikowe elementy  😵 , psujące się zawiasy i tego typu atrakcje.

Ja bym poszukała wśród lapków IBM (brzydale, ale bardzo wytrzymałe), mam Asusa i sobie chwalę, Dell i Samsung też są podobno godne uwagi. Jak już koniecznie musisz kupić używany - ale mimo wszystko polecam dozbierać do nówki, albo sobie rozbić zakup na raty- to szukaj taki z jak najdłuższą ważną gwarancją, w standardzie w nówce są 24 miesiące, myślę że wyhaczenie jakiegoś z 12-miesięczną gwarancją nie powinno być bardzo trudne.

Jeśli chodzi o tę: http://www.tanielaptopy.eu/Laptopy_notebooki_uzywane_poleasingowe/Maxdata/240 ofertę, to:
-po pierwsze marka Maxdata ma fatalną opinię użytkowników, jest chociażby tutaj: http://jak-wybrac-laptopa.wieszwszystko.com/ranking.php przedostatnie w rankingu, badziewne HP go pobiło
-po drugie 80GB pamięci na dysku twardym to absurdalnie mało - dla porównania mój laptop ma 360GB pamięci, a wcale nie jest jakimś super wykręconym w kosmos cudem techniki, powiedziałabym nawet że powoli staje się nieco przestarzały. Wersja PRO Radeona 9700 jest daleko, daleko w rankingach, więc wersja podstawowa (będąca w podlinkowanym sprzęcie) będzie pewnie równie fajna, co wyświetlacz kalkulatora, zwłaszcza z kartą graficzną 128MB (WTF?! Jakiś dinozaur z poprzedniej epoki  🤔 ) i jakże sprawnym procesorem 1,8 GHz.Ogólnie to podlinkowałaś złom, w dodatku używany - wątpię, byś się cieszyła z takiego zakupu.
Potrzebuję taniego laptopa, który ma służyć do poczty, internetu, odtworzenia filmu, zgrania zdjęć na płytę.

Może mi ktoś doradzić coś porządnego pod względem jakości i parametrów?

Majorka, niestety musisz się na coś zdecydować

busch, myslę że dysk 80GB da radę przy sensownej archiwizacji zewnętrznej np.na płytach, skoro ma spełniać te zadania, które wyliczyła Majorka. już nie przesadzajmy 😉
dempsey - no fakt, jak wszystko będziesz upychać na zewnętrznych nośnikach, to 80GB da radę - ale będzie bardzo upierdliwe i szybko się skończy 😉 . No i przede wszystkim laptopy poleasingowe mają tylko 3 miesiące gwarancji - trochę przymaławo, zwłaszcza że nie wiesz, w jakim stanie będą bebechy nowego-starego nabytku.
ja sobie wyobrazam, że są to urządzenia które prawdopodobnie były w użytku jako firmowy sprzęt handlowców itp.. lekko nie miały zapewne
Jestem na etapie kupowania netbooka - czytam na razie opinie w internecie, ale ciężko się na coś zdecydować. Macie może jakieś doświadczenia z tymi urządzeniami? Na co zwracać uwagę, jaka firma i w ogóle? Będę wdzięczna za opinie.
busch, dempsey - dzięki za wskazówki  :kwiatek:

Znalazłam takie laptopy, na które dają 12 miesięcy gwarancji. Jak wybiorę kilka konkretnych modeli, to pozwolę sobie je podlinkować i skonsultować z Wami ponownie  😀
Dzionka, bush odradza HPka zdecydowanie, a ja - na wąskim co prawda przykładzie 2 sztuk - mogę go tylko szczerze polecić.
Na moim roku już krąży powiedzonko "nic się nie stało, to hapek" - tak, tyle razy już mój laptop zaliczył glebę z pulpitu. I działa, wciąż bez zarzutu. Latek ma już wiele (staroć HP dv6400), dwa rdzenie wciąż radzą sobie przy jednoczesnych zabawach z Corelem i Photoshopem na ciężkich plikach plus kilkadziesiąt zakładek z netu w tle  😡 Dysk może na obecne standardy przymały, ale od kiedy zrezygnowałam z archiwizacji filmów na twardym - nagle zrobiło się przestrzenniej. Bateria trzyma ponad 3h, głośniki fajne, graficznie pociągnie kilka ulubionych gier - mi więcej do szczęścia nie trzeba.

Mamę wysłałam na uniwersytet trzeciego wieku - i jako "studentka" dostała ode mnie w prezencie laptop. Też HP, ale w uboższej wersji. Nie będę reklamowała wytrzymałości tego sprzętu, ale to, co mama ze swoim naleśnikiem robi, to już ludzkie pojęcie przechodzi. Włącznie z odganianiem agresywnego, 60kg psa waląc go... no właśnie, czym?  😵
To w takim razie może znajomy trafił na jakiś felerny model (chociaż jest informatykiem i często zdarza mu się leczyć HP-ki z różnych dolegliwości, więc nie tylko on miał takiego pecha  👀 ) - tym niemniej w razie usterki HP przechodzi długą i bolesną drogę zanim zostanie naprawiony i zwrócony właścicielowi  😉

Dzionka - jaki przedział cenowy Cię interesuje?  😉 Niektóre netbooki teraz są świetne, widziałam takie wytrzymujące 7-8 godzin bez ładowania, 250GB pamięci i 2GB RAM-u  😍
Dzionka, wydawało mi się, że niedawno już byłaś w tym wątku i zakupiłaś 😉
cieciorka, była w wątku i kupiłam laptopa - a i owszem 🙂 A teraz jestem w trakcie kupowania, a w zasadzie już kupiłam, netbooka 🙂 W końcu stanęło na Asusie, jest boski 😀 Parametry ma bdb (2 baterie, każda po 6h trzymania, bluetooth i inne bajery) a do tego ciekawy design 🙂 Tego kupiłam:

Co do HP muszę się zgodzić z Busch. Kolega kupił wypaśnego tiptopka, niestety coś się skrzaczyło i nie widział go potem dobry miesiąc na oczy. Wytrzymała to była moja Toschiba- spadała miliony razy, podróżowała ciopągiem, regularnie jeździła ze mną na uczelnię, była źródłem radości dla 3 miotów kociąt i dopiero jak oberwała ode mnie po zasikaniu przez te kociaki to trzeba było wymienić klawiaturę i stację CD (klawiaturę przez zasikanie- normalnie po takiej akcji pewnie padłaby główna, dysk od mojego grzmotnięcia, aż się obudowa wygięła, więc siłą rzeczy skaner odmówił współpracy). Potem działała spokojnie kolejne dwa lata i pewnie działałaby dalej ale model był archaiczny, 512 RAM przestało wystarczać i oddałam ją komuś. Przypuszczam, że działa do tej pory.
Mój chłopak ma lapka HP. Raz przejechała po nim taksówka i kurde nie działał - badziewie jedno 😀
Dzionka, a czym się to różni?
Netbook jest malutki, ma ok. 10-calowy monitor i waży 1kg. Takie maleństwo do wsadzenia do torebki. Poza tym bateria trzyma cały dzień, nie trzeba podłączać do zasilacza tak jak większość lapków po mniej więcej 2 godzinach. Zabaweczka. Mi będzie służył do spędzania okienek między zajęciami w kawiarniach, do pracy i do pisania magisterki. Jutro go odbieram, napiszę jak wrażenia 🙂
Nie miała baba problemu to sobie WORDA 2007 ściągnęła.
I teraz problem ma.
Wie ktoś jak usunąć te gówienka po wyrazach itd.:

Potrzebuję szybko pomocy, bo na jutro mam do przepisania ważną pracę!
nie wiele widzę widzę na zdjęciu, ale masz włączone "pokaż wszystko"
narzędzia główne>dwie ikonki masz podświetlone, jedno to równanie do lewej, drugie, po prawej i wyżej, to to, co cię interesuje- odkliknij/
Dziękuję, uratowałaś mi życie!  👍
jak próbuje skopiować link do zdjęcia w photobuckecie to mi pokazuje :COPIED: i ma mnie w nosie.  Przecież nic nie jest copied, więc o co chodzi?
_kate, mnie to już od dawna nie działa- muszę kopiować jak każdy inny adres, nie wiem dlaczego. A "copied" nawet mi się nie wyświetla.
mam pytanie! otóż szukam ładniej torby na notebooka, nie rzucającej się w oczy, ale tez takiej żeby nie wyglądała jak dodatek do ''pani domu'' czy czego tam. byłam ostatnio w vobisie,media markcie i saturnie, ale tam nic nie ma. Macie moze jakies propozycje/ sprawdzony sklep gdzie mogałbym takową torbę dostac? 😉
Pomóżcie.
Robię tabelkę w pakiecie microsoftofic (exel) Na kompach się nie znam wogóle ;p A muszę mieć to na pon.
Mam komórkę i chcę ją Przedzielić na pół da się??
Jak już się skarżyłam w innym wątku- szwankuje mi opera. Działa wolniej, przy słabszym łączu często w ogóle nawala.
Jak ją uzdrowić, macie jakieś pomysły?
Mogę się podłączyć do prośby w kwestii pomocy w wyborze laptopa? Mam mojego starego asus a8h i spisuje mi się bdb, mimo, że ma już 5 lat. Generalnie używam laptopa do przegladania Internetu, ogladania filmow etc. w gry gram czasami i raczej w moje ulubione starocie typu Baldurs Gate, ale chcialabym, aby na nowym laptopie poszlo mi Dragon Age - moge w to grac na laptopie taty, ale on mi go nie chce uzyczac, bo twierdzi, ze mu popsuje 😉 Dragon Age ma wysokie wymagania :

Wymagania minimalne dla systemu Windows XP:
System operacyjny: Windows XP z SP3
Procesor: Intel Core 2 1,4Ghz, AMD X2 1,8Ghz
Pamięć RAM: 1 GB
Karta graficzna: ATI Radeon X850 128MB lub NVIDIA GeForce 6600 GT 128MB
Dysk twardy: 20 GB

Zalecane wymagania:
Procesor: Intel Core 2 Quad 2,4Ghz
Pamięć RAM: 4 GB (Vista) lub 2 GB (XP)
Karta graficzna: ATI 3850 512 MB, NVIDIA 8800GTS 512 MB
Dysk twardy: 20 GB

Myslicie, ze jest szansa na taki laptop do 2500zl?

[s]Pomozcie, prosze. po formacie mam wrazenie, ze ekran jest rozciagniety, nie moge zmienic rozdzielczosci, bo albo max albo minimum, nie jestem w stanie wybrac niczego po rodku, na probe zmainy czcionki tez mi nie reguje :-( co robie zle, co moge z tym zrobic..?? :-(
edit. cd ze sterownikami do tego laptopa nie chce wystartowac, a nie mam pojecia czego szukac w necie .. :-([/s] juz mi sie udalo wgrac sterowniki.
potrzebuje sciagnac z netu darmowy  edytor tekstu zbliżony do popularnego Microsoft Word, mozecie cos polecic (bo worda chyba nie da sie sciagnac ?) ???
Euforia - jest "testowa" wersja worda do sciagniecia, ale tylko na jakis czas (chyba trzy miesiace). Z podobnych do Word'a jest Open Office Writer w pakiecie Open Office (dosc dobrze radzi sobie z plikami Word'a). Moze jeszcze AbiWord? Poza tym sporo jest mniejszych i wiekszych edytorkow, ale trzeba samemu sprawdzic, ktory nam odpowiada.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się