Forum konie »

Wpływ odżywiania na wygląd. ZDJĘCIA :)

jovi ale z Ciebie mistrz Painta  😀

Zdjęcie ze zjawą mistrzowskie 👍 , zmiana konia oczywiście również.
powoli będzie 9 tygodni, jak Wiarus wrócił do mnie - pozwolę sobie przypomnieć:
wyjechał taki (styczeń 2009)
wrócił taki (wrzesień 2012)
wykastrowaliśmy, zrobiliśmy zęby (październik 2012)

a dziś już prawie wygląda. jeszcze dużo zajada, ale myślę, że do wiosny opanujemy brzuch:
[color=red]Nord i tuch: [color=black]dzięki  🙂 naprawdę się starałam...Chociaż nad precyzją muszę jeszcze troszkę popracować  😁
Dodam jeszcze na koniec, że oprócz zmiany diety przeszliśmy wieloletnią drogę, w czasie której uczyliśmy się siebie nawzajem...Obecnie jesteśmy oboje bardziej cierpliwi i spokojni...Komfort psychiczny konia ma moim zdaniem duże znacznie, po przeprowadzce do obecnej stajni zauważyłam spore zmiany na plus...
Myślę, że i Rudy po pół roku "odpasania" się nadaje. W sumie to wpływ treningu też, ale menu miało tu kluczową rolę. Koń jak się odpasł to i łatwiej dźwigną  😉 Mam nadzieję, że coś widać.

Po lewej czerwiec / lipiec (w czerwonej koszulce nie ja  😉), po prawej listopad

Fajny zadek 🙂
tulipan,  przypomnij czym karmiłaś  😉
BASZNIA  😀 jak Waldemar jest w pełnej formie to ma zad jak u zimnioka  😉
olek początkowo Reform G Hyppolita + Super Conditioning Hyppolita + trawokulki Hyppolita na mokro. Teraz Conditioning Mix Spillersa + sieczka Dengie jabłkowa. Owies 1,4kg dziennie (jakieś 3 miarki gniecionego na dzień). Bez przerwy dostaje też Ungulat, ale to ze względu na kopyta. Dopiero 1,5 miesiąca jesteśmy w pełnym wymiarze treningowym i też przez ten ostatni czas najwięcej przybrał. Wcześniej fizycznie byłoby ciężko z elementami  😉
Mam nadzieję, że mój Siwy też się tutaj nada.  🙂 W naszym przypadku odpasanie jest wpływem zarówno zmiany diety jak i leczenia. Na pierwszym zdjęciu przed zdiagnozowaniem wrzodów żołądka. Na drugim zdjęciu po kontrolnej gastroskopii, która potwierdziła pozbycie się wrzodów. Jeżeli chodzi o dietę to na pierwszym zdjęciu Siwy jadł tylko siano i owies, teraz od 3 i pół miesiąca je 4 razy dziennie paszę treściwą (owies, otręby, wysłodki i granulat) no i siano do oporu. Siwy za 3 miesiące będzie miał 18 lat, należy do koni bardzo do przodu przez co spala się podczas jazdy zwłaszcza gdy nie może iść tak szybko jakby akurat chciał.  😉 Nigdy nie był grubasem, ale do niedawna podstawowe wyżywienie wystarczało mu żeby wyglądał dobrze. Jednakże od jakiegoś czasu zaczął chudnąć co mogło mieć związek właśnie z chorobą wrzodową no i pewnie z jego wiekiem też. Oprócz tego jest wybitnym niejadkiem i bardzo grymasi przy jedzeniu dlatego odpasienie go jest nie lada wyzwaniem ale staram się jak mogę i mam nadzieję, że za jakiś czas wstawię tu zdjęcia gdzie będzie go jeszcze więcej.  🙂

11 sierpień

25 listopad

tulipan ale fajnie plecki uniósł i zaokrąglił się w szyi  😉 No i zadek rzeczywiście ma apetyczny 😍

Narrvana

Widać różnicę na PLUS. Gratulacje :-)
Zapomniałam zaznaczyć, że dawkę żywieniową przygotowała mi firma ze strony http://www.avena_dawki.republika.pl/. Dla zainteresowanych: na stronce znajdziecie kontakt i cennik. Na podstawie szczegółowej ankiety i przesłanych zdjęć dostałam indywidualnie dostosowaną dietę na cały rok, polecono mi preparaty mineralne oraz udzielono kilku bezcennych rad. Polecam  🙂
Zapomniałam zaznaczyć, że dawkę żywieniową przygotowała mi firma ze strony http://www.avena_dawki.republika.pl/. Dla zainteresowanych: na stronce znajdziecie kontakt i cennik. Na podstawie szczegółowej ankiety i przesłanych zdjęć dostałam indywidualnie dostosowaną dietę na cały rok, polecono mi preparaty mineralne oraz udzielono kilku bezcennych rad. Polecam  🙂

na stronie Dengie (angielskiej) mila pani od spraw zywienia koni poradzila mi jak zywic konia (jakie pasze, jakie ilosci) ZA DARMO  😁
za całoroczną dawkę zapłaciłam 30 zł (bez uwzględniania w diecie zielonki)...ale bardzo fajnie, że są osoby, które pomogą bezpłatnie  🙂
Rudziszon. Pierwsze z sierpnia, drugie z listopada.  😅
Zuzu Zmiana oczywiście super  😀
A co było powodem, ze koń tak marnie wyglądał w sierpniu?
tuch.  Stajnia, "trenerka", no i teraz jestem dużo mądrzejsza.  😉. Wstyd, ale to właściwie wina stajennego i mojej niewiedzy. Jak tylko zmieniliśmy stajnię i trenera, to zupełnie inny koń, a jeździ się na niej teraz z przyjemnością.  🙂 od września stoimy gdzie indziej.

edit: ostatnie zdanie. 😉
W takim razie bądź zawsze czujna bo w tym naszym końskim światku prawie zawsze i wszędzie znajdzie się jeszcze nie po raz ostatni  niekompetentna osoba.
Kon teraz wygląda super i mięśni przybyło  😉
Dziękujemy, mam nadzieję, że drugi raz nas coś takiego nie spotka. 🙂
Porównanie 🙂
Prawie 3 miesiące.

Porównanie 2 msc, jestem dumna Mega mega! 🏇
Koń na diecie od 15 października, zdjecie na dole z dzisiaj wiec 15 grudnia, zdjecie w rozu z przed tygodnia, zdjęcie w czarnym 17 pazdziernik

Zairka podziwiłam już w wątku paszowym ! super🙂

A to My mam nadzieję że coś tam widać że się zmieniło.
1wsze zdj z kwietnia 2012
2 i 3 z 1.12.12.
Zairka hehe jaki grubas!  😁 widac duza zmiane  😉
Mój szkielecik 🙂
To i ja wstawię swojego 🙂
Dużo czasu minęło zanim się odpasł ale w końcu przypomina konia 🙂
W karmieniu specjalnych udziwnień nie było: siano, sianokiszonka do oporu, owies/jęczmień+ witaminy, dostęp do trawy całodobowy.

Zbliżona data na zdjęciach

BigBoy, Sandi super! mam nadzieję że razem z Seganem będę mogła się podzielić z Wami takimi przemianami  🙂
BigBoy, sandi OGROMNA różnica, pięknie teraz wyglądają  🏇 
BigBoy rewelacyjna zmiana, gratuluję!
Dziękuję bardzo 🙂
Zajęło nam to trochę czasu, ale widać było warto 🙂
Dodam tylko że moje konisko to folblut 😉
Sandi - zdjęcie z września pokazuje mi za grubego konia, ale to moje zdanie, ale powiem, że z listopada najlepiej, tylko szkoda że fotka zrobiona pod siodłem a nie tak jak pozostałe 3.

Zairka - super!!! brawo
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się