Forum konie »

Wpływ odżywiania na wygląd. ZDJĘCIA :)

Robi wrażenie! Miesiąc z kawałkiem, mówisz? Taa, nie ma to jak... klimat 🤣
Tylko pastwisko, czy coś ekstra do żarcia doszło?
Pastwisko. Dwie miarki owsa wieczorem, jedna rano 😉. Boje sie za duzo, bo mu w poprzedniej stajni giry puchly.
No wlasnie widzisz, pozostale konie oki w tamtej stajni, przyjazne, ladnie wygladaja. Wiec jednak troche dziwne. W kazdym razie ciesze sie 🙂.
BASZNIA WIELKIE GRATULACJE  😜 
Mój były konik Erick jak był przez chwilę u BASZNI, to też utył w oczach.
Nie ma to jak pastwisko z dobrą trawą i dobrej jakości siano 🙂
Dzieki dziewczyny :-)).
Strasznie sie ciesze, bo to bardzo mily kon. A byl nieciekawie chudy jak widac.
BASZNIA, wielkie wow. swietnie senior sie odpasl. wowowow! 🙂
BASZNIA, naprawdę wspaniale wygląda 👍
Bardzo dziekuje za slowa uznania 🙂. Baardzo sie ciesze 🙂.
Pozwolę sobie na post pod postem.

Drugi przypadek, xx. Kobyła od dwoch lat w rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych- nie zwiazanych z ukl pokarmowym. BYla wczesniej takze na pastwiskach. Różnica miesiąc i 1 dzień.

Teraz to raczej pytam-wiadać coś?
Basznia, moim zdaniem widać  😉
szalu nie ma...
szalu nie ma...

Zgadzam się , jak na miesiąc odpasania to kobyłka mało przytyła. Zmiana na lepsze jest : to trzeba przyznać, ale bardzo niewielka.
Oki, dzieki. Wydaje mi sie, ze wiecej zmienilo sie w umiesnieniu niz w masie..Dziewczyna trafila tez do stada, w przeciwienstwie do chlopaka, ma wiec wiecej ruchu jako nowa, mam nadzieje, ze sie polepszy. Od jutra wchodzi dodatek do paszy, moze pomoze.

dzieki za opinie 🙂.
a moim zdaniem jest nieźle, wiem co to znaczy tuczyć folbluta 😉 trzymam kciuki za dalszy postęp :kwiatek:
Zu, dziekuje, kciuki sie przydadza 🙂 Zwlaszcza, ze ta panna to folblucica w kazdym calu...Tak jak kolega stoi i je, tak ona je, kopie, tuli uszy, gryzie-pelen zestaw, przy samym jedzeniu kalorii zuzywa co niemiara 🙂.
roznica nie jest tak spektakularna jak poprzednio. jest malutka. ale miesiac dla folbluta, jeszcze z takim charakterkiem to krotko. w dodatku trawa juz gorsza. jednak jestem pewna, ze jako specjalistka od odpasania 😉 wstawisz nam tu fote za miesiac i na tej juz bedzie cos widac 🙂
katija, tez mam nadzieje, dzieki :-). Trawa faktycznie juz gorsza, taka pora i mniej pada ostatnio. No nic-zobaczymy jaka ze mnie specjalistka hehehe :-)).Foty wstawie na pewno :-).Wazne dla mnie, ze choc malutka roznice widzicie.
mega porcja siana, do tego olej ryżowy, biotyna, marchew buraki i jabłka
Lizzy super zmiana! Jak nie ten koń. Gratuluję 🙂
Super, oby tak dalej 🙂
Pięknie się zaokrągla 🙂
to może i ja pokażę 🙂
pierwsze zdjęcie z końca marca 2012, a drugie połowa sierpnia 2012 🙂
to ten sam koń  🤔
👍
Jeśli chodzi o wpływ żywienia na wygląd, do niedawna nie miałam wielkiego doświadczenia.
Niemniej jednak musiałam zmierzyć się z chudnięciem w oczach mojego konia.
Miesiąc temu zmienił miejsce zamieszkania (w poprzednim był 6 miesięcy), szukaliśmy przyczyny chudnięcia, ale 'jak na złość', ogier zdrowy.
Dodam, że to senior - w lutym stuknie mu 20 lat.

Uwaga, fotki dla osób o mocnych nerwach. Zdjęcie po lewej - ostatnia sobota września, zdjęcie po prawej - 3 tygodnie później.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/53d799f6f6301b63.html
Opo  🤔
jeśli zdrowy, to dlaczego tak wychudł???
Cóż, nie chcę oceniać na forum, ale w nowej stajni zadziałała chyba magia siana, bo koń oprócz siana do woli, owsa i kg otrąb nie dostaje nic więcej. A jak na razie nie pracuje (w tym tyg zaczynam go ruszać już w miare 'normalnie'😉.
Szok po prostu 😲
Dobrze, że już ładnie tyje i szybko nabiera ciałka, bo piękny z niego senior 🙂
No niestety... Też się cieszę, że wraca do kondycji. Jego zdjęcia to czysty dowód na to, że siano i pastwisko to podstawa końskiego żywienia 🙂
Opo  🤔

Moja tez schudła "bez powodu" . Najprawodpodobniej jej organizm nie dostawał odpowiednich witamin i minerałów zimą( brak trawy a siano średniej jakości). Okropnie chudła mi co zimę... Od 2 lat jest na paszach które zapewniają jej odpowiedni bilans i koń z chudością nie ma NIC wspólnego 😀
W przypadku mojego konia ten efekt, który widać na zdjęciach jest wynikiem wyłącznie zmiany żywienia. Niestety stajnia jest droższa, bo też zależy mi na hali zimą, ale też przez to nie mogę sobie pozwolić na szeroki wachlarz suplementów i pasz. Jak widać, nie są potrzebne. Koń tyje od samego siana i owsa (tu wiadomo, że od owsa nie tyje, ale jak zacznie normalnie pracować, na pewno się przyda).

Wcześniej próbowałam różnych pasz: Besterly Basic, kukurydzokulki z Epony, otręby pszenne. W tej chwili poza otrębami jako czwarty posiłek i probiotykami (koń dostaje 3x dziennie owies i 3x dziennie siano, chociaż ma go mieć do woli) nie dostaje nic ekstra, po 3 tygodniach efekt jak widać.
Opo  🤔

z głodu, skoro teoretycznie był zdrowy

dobrze ze juz dochodzi do siebie 😀

a moj  przyklad to klacz, ktorego wzielismy na dom tymczasowy- z interwencji- daty są na fotach
tu trzeba bylo pamietac o stopniowym przyzwyczajaniu wogole do jakiegokolwiek jedzenia 😤
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się