Forum konie »

kaloszki dla konia

strucelka- ken-taury masz skórzane?
LOVELY nie, neoprenowe, o takie:
foto z netu:

real foto:

A ja kupiłam na szybko bo potrzebowałam przed zawodami najzwyklejsze gumowe zpainane na rzepy z Amigo i muszę przyznać, że jak narazie aż zaskakująco dobrze się trzymają. Używane na skoki i na krosy, również do wody jak narazie rzepy bez zarzutów.
[quote author=Anka link=topic=457.msg660493#msg660493 date=1280202579]
[quote author=Anka link=topic=457.msg624582#msg624582 date=1276802861]
Ok. Dzisiaj zakupilam nowe kalosze firmy Norton z gladkiego PVC (jak na zdjeciu, tylko czarne), podobno maja sie nie obracac. Zobaczymy, jak bedzie i ile wytrzymaja 😉

[img]http://zdjecie kalosz[/img]

Sam material trzyma dobrze, obracaly sie malo, ale rzepy nie wytrzymaly dlugo. 😉

Teraz probujemy nowe z HKM.   😵
[/quote]

Te HKMowe jak na razie super sa  💃 Mam nadzieje, ze wytrzymaja dluzej, niz cala reszta kaloszy, ktore juz przerobilam

[img]http://zdjecie kalosz[/img]
[/quote]

Kalosze sa chyba nie do zdarcia. Uzywam dwie pary codziennie na kilka koni. Lonza, jazda, padok, bloto, woda... rzepy trzymaja, nie robia sie dziury -> material zewnetrzny jest super wytrzymaly. Jestem BARDZO zadowolona 🙂
strucelka- ken-taury masz skórzane?

Lovely ja mam Kentaury skórzane profilowane jak masz jakieś pytania to pisz
a ja dzis zdjelam proskowi kalosze na padoku, bo przyszedl do gorodzenia, ja sie patrze, a on ma kalosze odwiniete... 😵 na takie bloto, to juz nie ma mocnych...
a jak moj siersciuch sie nauczycl zadem pracowac to sobie sciaga regularnie podkowy. i co gorsza kalsoze nie pomagaja. nie wiem czy wieksze kupic, czy inne ale codzienne bieganie za trenerem z mlotkiem i podkowa juz mnie meczy. macie jakies sprawdzone na takie gagatki?
christineżaden kalosz ci nie pomoże. Miałam taka samą sytuację ze swoją konisiom - co jazda to brak podkowy. Już mi ręce opadały. Musiałam kupić ochraniacze na piętki Kavalkade (tylko nie veredusy bo je miałam i nic nie pomagały)i to jej pomogło. 
Co sądzicie o kaloszach neoprenowych firmy York?
Potrzebuję czegoś wytrzymałego na błoto i padok, a te są w dosć fajnej cenie🙂
KuCuNiO , jak za tą cene, jestem bardzo zadowolona.
Ciurane od jakiegoś roku, dzień w dzień na obu koniach - jeszcze żyją.  😉
Wizualnie gorzej, ale jeżeli chodzi o rzepy to na plus.
KuCuNiO, są jak Horze- fajne w dobrej cenie 🙂 a rzepy ciężko odpiąć na początku 😉
Chciałam zapytac użytkowniczki kaloszków z futrem, tych co na Allegro są:
Czy kaloszki są obszyte futrem również od środka, czy to tylko taka futerkowa obwódka?  👀
Azbuka tylko ta obwódka jest futerkowa 😉
Szkoda.
Azbuka, koń Ci się na kopycie obciera? 😉 Tylko by to się brudziło, nie wiem czemu to według Ciebie miało by służyć.
Burza, nie obciera się,  przydałyby się do stania  w boksie podczas rekonwalescencji. Ocieplacze stajenne nie sięgają tak nisko. Tyle, może aż tyle  😉
Niektóre sięgają 😉 masz grzać kopyto? nie możesz podszyć kaloszy sama lub dać dłuższej podkładki pod ocieplacz?
Azbuka, a ochraniacze transportowe?
Nie mam wyjścia, muszę podszyć sama. Dla chcącego nic trudnego  🙂   bo Torpole nie zachodzą na kopyta.
Strzyga, pomyślę o tym, ale narazie zostanę przy magnetikach i podszytych kaloszach. Muszę oszczędzać  😁
Azbuka, eee, pewnie  masa ludzi ma jakieś zdekopmletowane i  sprzeda za grosze, bo się w pace walają... Toć wiadomo, że transportowe mają niezbyt długie życie.
a ja powiem, że kaloszki z Decathlonu (pewnie Fouganzy) kosztowały jakieś 50zł i trzymają się świetnie! są bardzo porządnie wykonane, profilowane, nie przesuwają się i mają wzmocnienia w miejscu narażonym na uszkodzenia... rzepy tez się dobrze trzymają, zakładanie trwa chwilę. mam je już ponad rok, używałam ich wiele razy i wciąż są w świetnym stanie.
😅  Zobaczcie co znalazłam, tego szukałam  😅
Ale cena:  😵
http://www.torpol.eu/pl/swiat-koni/ochraniacze-magnetyczne/kalosze-magnetyczne-nelson
Mam pytanie odnośnie kaloszków HKM z futerkiem. Ktoś testował? Dawno temu pisała o nich Dynamo, że dopiero testuje.
Moje Mustangi niestety nie przetrwały 🤔 I zastanawiam się, czy HKMy przez to, że mają syntetyczne futerko to nie będzie tak wypadać? No i cholernie podobają mi się białe 😜 🤔wirek:

Poza tym, muszę zainwestować w Horze to ciurania. W swoich Hippicach jakoś sprytnie będę musiała wymienić rzep, bo tak to trzymają się nadal świetnie. Kentaury trochę już wymiękają na dole, choć rzep jest nie do zdarcia.
jestem absolutnie zachwycona kaloszkami Horze 😀 były tanie jak barszcz, a pięknie dają radę. Kudłaty łazi w nich na padok, nie mają lekko, przeżyły już żucie, memłanie i nic. Pod wodę, uprać i jak nowe. Dopiero dziś załatwił je hacelami - świetnie, że są takie grubaśne bo nogi byłyby pokaleczone że aż niemiło :/
jedyne co to L-ka mogłaby byc ciut większa 🙂
Gillian a za jaką cenę upolowałaś i gdzie?
kupiłam za 40zł w Cavallo w Koszalinie. Nawet nie wiem po ile chodzą w sklepach internetowych...
Strucelka, a ja już daaawno temu cie ostrzegalam, ze kalosze z futrem to nie jest najwygodniejsze rozwiązanie... 😉 ale nie uwierzyłaś mi na słowo😉
co do kaloszy hkm - nie pamietam czy juz o nich pisałam, ale zdaje mi się, ze tak 😉 koleżanki w stajni je mają i są całkiem zadowolone 🙂 jest chyba tylko problem z rozmiarami (sa tylko małe i duze - chyba, nie pamietam dokładnie).

a co do trwałości hkm-ów, to jestem pod wrazeniem. mam kalosze neoprenowe hkm od chyba 2006 roku. najpierw używałam na jazdy, potem spadły do rangi kaloszy do lonżowania, obecnie służą jako padokowe. postrzępione, lamówki już całkiem nie ma, wydawałoby się, ze dogorywają. a rzepy dobrze trzymają i kaloszki spełniają swoją rolę znakomicie 🙂 nawet kiedy Kasz nawiał z padoku dały sobie radę - kon wrócił do stajni we wszystkich podkowach, nawet pomimo tego ze jeden kalosz gdzies po drodze zostawił w krzaczorach 😉
ja polecam takie 'zwykle' HORZE z grubego neoprenu bez zadnego obszycia/podszycia. sa tanie i baaaardzo wytrzymale-testowane na koniu kutym na 4,skaczacym,w blocie, w sniegu itp
kasska, no ja właśnie nad takowymi piałam z zachwytu 😀
🙂
i co do rozmiarówki też się zgodzę, L-ki są małe. Kobył nie jest wielki (znacznie poniżej 170cm), kopyta dość wąskie ,a te L-ki są na styk. Następny komplet zdecydowanie brałabym XL

model troszkę brudny na zdjęciu, ale widać, że są mocno naciągnięte
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się