co to sa kapcie dody??? ja kupilam od jednej z uzytkowniczek gumowe nortony, te gladkie. rzepy maja szatanskie, Lka wyglada na ogromna, ale wlasnie przykrywa cale kopyto i pietke. lazi w nich na padok. jedna wada- potrafia sie odgiac i podciagnac. ale rzepy jak szatan sie trzymaja.
Przejadę się chyba jutro po decathlonowe kaloszki. Użytkownicy, jak tam się ma sprawa z ich przekręcaniem? Teoretycznie mają kształt zapobiegający przekręcaniu się, ale wiadomo, że w praktyce różnie bywa...
wendetta, raczej sie nie przekrecaja. wogole sa mega za ta cene... tylko moj kon wyrosl z fulli. maja tam extrafulla?? Burza, łeeee to ja takie mialam, ale "wydalam" z mustanga mam bez futra, bo hersztu wygladal jak gruba sniezynka.
Burza, nam się nie opłaca kupować drogich kaloszków. Mieliśmy początkowo Professional Choice, ale rzep też umarł. Eskadrony poszły też w krótkim czasie. Gumowe się rozwaliły przy drugim/trzecim użyciu. A w jakim czasie je tak zdarłaś? Rudy nie jest znowu jakimś mistrzem przydeptywania się, sam z siebie zdziera kalosze, owszem, ale nie w takim stopniu w jakim niszczą się one w związku z podłożem/słabym rzepem/warunkami jazdy. Koń kuty na 4, więc kaloszki nosić musi.
Katija, a jak wypada rozmiarówka Decathlonowa? Koń ma 170 cm, ale eskadronowa L jest dla niego odrobinę za duża (za długa). Jaki wziąć rozmiar tych kaloszków, orientujesz się? edit: M-ka z hippici jest idealna- fouganza ma podobną rozmiarówkę?
wendetta, nie mam porownania do escadrona, ale fulle nie sa jakies powalajace. tzn ten model tez inaczej sie wogole uklada na kopycie, z przodu moga byc dosc wysoko, z tylu maja zaslaniac cala pietke i siegac do ziemi. full dla ciebie conajmniej, jesli beda extrafulle to mysle, ze dla konia z podkowa duze3 do 4 to spokojnie. daj znac jesli znajdziesz wieksze niz full.
Dzięki :kwiatek: Teraz tak patrzę na stronę deca i coś mi się wyświetla, że w Sosnowcu mają tylko M-ki 👀 (jeśli dobrze patrzę). Ale cóż przejadę się na wypadek, może jakaś L-ka się ostała... Mam nadzieję, że extrafulla nam nie trzeba. Popytam i jak coś dam znać czy mają na stanie coś co Cię interesuje 😉
wendetta, ja absolutnie nie noszę drogich, Horze i York kosztują po niecałe 40zł, Kapcie Dody ok. 60zł. Ale i tak dużo bardziej funkcjonalne od decathlonowych są choćby York, które nie mają śladów użytkowania po kilku miesiącach 🙂 ale dla nas ciut wąskie niestety.
wydaje mi sie ze horze maja podobne rozmiary do eskadrona - w stajni mam neopreny eskadrona i horze L dla tego samego konia. ale eskadrony sa chyba minimalnie wieksze.
Przejrzałam cały wątek i widziałam, że ktoś brał kaloszki mustanga z futerkiem w rozmiarze S na folblucika. Nie były za małe? W ogóle jedyny wymiar jaki znalazłam to L=32 cm, nie przeoczyłam gdzieś zmierzonego rozmiaru S lub M? Właśnie się męczę z wyborem kapciów dla Promisa i nie wiem czy S czy M 🙄 Horze neoprenowe mamy L(23 cm), Mka zdecydowanie była za mała. Już sama nie wiem co brać 😵
wasia, my horze te tańsze bez obszycia mamy M i są super, odpowiednia długość itd, a horze z obszyciem, te droższe kupiłam M i co? nie dość, że ledwo co dopięłam to bardzo dużo krótsze były 🤔wirek:
Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :kwiatek: Czy rozmiar kaloszków z futerkiem różni się od zwykłych? Tzn. jeśli nosimy M to te z futerkiem M będą również dobre?
No właśnie dziewczyny wcześniej krzyczały, że mustangi są duże. Na pewno trzeba pamiętać, że samo futerko zabiera kilka cm z obwodu. Tak to pozostaje tylko na czuja brać...
Właśnie przyszły moje kapcie dody, wzięłam L-kę, jak sie okazało na aukcji były głupio opisane te rozmiary. Nie sa jakieś super wielkie, wydaje mi się, że rozmiary są normalne. Mam nadzieję, że będą dobre. Wykonanie super jak za tą cenę 😉