Forum konie »

kaloszki dla konia

Mam dziwny problem.
Jakie kaloszki beda dlugosci jak Eskadron L a o obwodzie jak Eskadron XL ??
Myslalam o XL po prostu, ale sa za wysokie. A L sa troszke waskawe.
Hmm... :/

może za wysokie, ale za to miękkie - więc w ruchu nie sprawiają problemów. ja mam xxl-ki na przody i tyły i na tyłach lekko się gną podczas uzywania:

...ale za to kopytka i podkowy nienaruszone 😀
caroline, myslalam o tym, ale XL mu sie podnosza do gory i obcieraja, moze inna wersje musze kupic, bardziej miekka??  A L zapinaja sie na styk.
Klami, te na fotce to sztuczna skórka, pikosofty tez się gną.
ale jak siena styk zapinaja, to na pewno nie są dobre :/

Burza, do szewca/kaletnika/rymarza zawieź - moje kalosze też traciły "łączność" z rzepami, pan Marek na poczekaniu mi je pozszywał... rok temu czy jakoś tak - trzymają sie idealnie do dzisiaj 🙂
Klami do mnie na poczatku tygodnia przybędą eskadrony XL z futrem 😉 Mogę pożyczyć na przymiarkę 😀
Burza, mozesz sprobowac gumowych na taki paseczek zapinanych.
dureithel, tez sie o nie pytalam. kosztuja dobrze, ale ja bym to najpierw musiala na zywo zobaczyc...
z pancernych kaloszy- segmentowe sie nie sprawdzaja? pisze tu do tych co maja problemy 😉 testowal ktos?
caroline, fakt nie próbowałam ich dać do pozszywania 🙂

katija, nie wiem o jakich mówisz?
Burza, sa takie kalosze, gumowe, ktore nie sa na rzep, tylko zapinane na taki paseczek przewlekany przez szlufki:
http://amigo-konie.pl/product_info.php?cPath=13_77&products_id=738&topSsid=f7fd3b3833c43
albo o segmentowych:
http://amigo-konie.pl/product_info.php?manufacturers_id=8&products_id=559&topSsid=000c7e01d48b15db5829b111c87bd249
Moje wyglądają tak🙂 Dają rade🙂

Caroline, jak te kaloszki białe się sprawują?? Szybko robią się zółte??? Bo zastanawiam się nad kupnem🙂
katija  my używamy tylko segmentów, przerobiłam już shire jakieś za chorą cenę i szczerze odradzam, sztywne, pękają u góry te okienka do pasków, obcierają konia niemiłosiernie- jedyny plus to paseczek do zapięcia- plastikowy, elastyczny- dla mnie bomba!
ja i mój koń uwielbiamy  segmenty hippiki- miękkie, elastyczne, koń chodzi w nich 3-4 razy w tygodniu, ciura je w warunkach...powiedzmy różnych,po 2 latach wymieniłam jeden segment i pasek parciany na plastik z shire. Szczerze polecam!
katija, oo dzięki! Segmentowe wyglądają zachęcająco, tylko czy one nie klekoczą przypadkiem przy jeździe bo coś mi się kojarzy 😉 na pewno któreś wypróbuje 🙂

Karla🙂, są gdzieś w sklepach internetowych?
Klekoczą co niektóre, mnie to osobiście wkurzało 😀 i Kalosze się odrywały  😀
klekocza🙂 dzieki temu zima mialam wolna hale hie hie hie, jak sobie zaczynalam klus  to na jednej jezdzie rekreantow obok byly 3 gleby😀 i konczyli punktualnie wiec polecam jeszcze z tego powodu 🤣klapaly te shire a hippika jakies cichutkie sa- moze dlatego, ze sa z miekkiej gumy.
Na pewno byly w amigo, na str hippiki i chyba w okserze
nienawidzę segmentówek 😵
moja koleżanka ma i kiedyś jeździłyśmy razem na hali i Belfast tak zaczął fikać jak drugi koń zaczął galopować, że myślałam, że nie usiedzę 😁

A mustangowe z futerkiem już raz prałam w pralce (bo w rękach nic nie daje) a teraz schną na balkonie po wczorajszym płukaniu w rękach. Obecnie w nowej stajni mamy super podłoże na halach czy czworobokach, więc kaloszki wytrzymują z tydzień bez prania. Ale przyjechaliśmy do starej stajni na zawody i ... masakra 😵 jedna jazda i są do prania, bo jest full piasku w nich 🙄
Czy konserwujecie jakimś preparatem gumowe kaloszki?
Warto konserwować? Za taką cenę chyba lepiej kupić nowe niż bawić się w konserwacje
likier- tylko, że ja o swoje kaloszki dbam- piorę je na delikatnym programie, płyn do płukania, po każdym praniu i po każdym użyciu czesze je szczatką (taką dla psów) Twoje wyglądają jakby szczotki dawno nie widziały więc nie dziwię się, że tak wyglądają  😉
A moje tak wyglądały pół roku temu:

A tak teraz:

Po praniu ręcznym i czesaniu. Z tym, że ciurane i na trening i na padok, do karuzeli i w teren 😉 Za tą cenę to ja je mogę co roku wymieniać 😉
Burza, klekocza strasznie. mi to akurat nigdy zadnego konia nie wyploszylo, ale mialam straszny smiech z kumpeli jak ona w tym jezdzila- tryp,tryp, tryp hyc tryp, tryp,tryp.
Lovely, czeszę je, piorę tak samo jak ty, one się tak zeszmaciły same po praniu... :/
Liker nie chodzi mi konserwację w celu zapewnienia dożywotniego ich użytkowania...tylko czy oprócz mycia wodą po zdjęciu po jeździe,można je czymś posmarować od czasu do czasu;wiem,że np.nie wolno gumy niczym natłuszczać;chodzi o to,aby czarne kaloszki miały intensywny czarny kolor!
aaa, to nie mam pojęcia  😉
czy ktoś miał przyjemność testowania kaloszy nawilżających dla suchych i pękających kopyt ? ? ? ?  🤔
przymierzam się do nich, ale nie wiem czy to rzekome 'nawilżanie' coś daje  🤔
Buka - jak dla mnie pic na wodę. Jak samą wodą można nawilżyć? Poza tym te kalosze są podobno nie tylko nieskuteczne, ale i mało trwałe.
pozatym woda nawilża chwilowo, a tak na dobrą sprawe to wysusza 😉
likier- to rzeczywiście trafiła Ci się felerna para..
Ja mam w tej chwili te

[img]http://www.kraemer-pferdesport.de/$WS/kraemer-pferdesport/websale7_shop-kraemer-pferdesport/produkte/medien/bilder/normal/B530252.jpg[/img]

i jestem z nich zadowolona. Mialam rowniez dwie pary Equi-guard z gumy, ale te nie wytrzymaly dlugo...
caro, no wlasnie tak mi sie tez wydaje, ze te L sa za male raczej. Hmm...

aga, o !!! Bardzo bardzo chetnie bym przymierzyla mu XL zevy zobaczyc jak to wyglada.
Mam podobny problem do Klami. Nam też Eskadronowe L jest za małe a reszta (np. Mustanga) elek jest dobra na styk. Jednak pytanie mam z trochę innej beczki - Które kalosze są wg Was najbardziej wytrwałe? Mój koń niszczy je baardzo szybko i robią się dziury od wewnątrz a wtedy wystaje ta guma/neopren i zaczynają obcierać.  Teraz zamówiłam kaloszki Hippicy od jednej z forumowiczek i mam nadzieje że trochę przetrzymają... 🙄
czy ktos ma w uzyciu kalosze magnetyczne? :kwiatek:
Ramires
ja z czystym sumieniem polecić mogę kalosze Kavalkade-
neopren jest bardzo gruby , mocny
mam konia megapokrakę- a kalosze po kilku miesiącach użytkowania nawet rys nie mają
(kupiłam używane)
jestem z nich megazadowolona i następne jakie kupię to na pewno będą takie 🙂

Dokładnie te:
http://www.konie24.com/product/kaloszki-kavalkade-662
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się