Forum konie »

BADANIA RTG KOŃSKICH NÓG ?!

Witam.
W najbliższym czasie planuję zakup konia, ale za punkt honoru postawiłam sobie zrobienie mu wszelkich badań nóg - chodzi mi głównie o prześwietlenie stawów. Nie jestem zbyt doświadczona w tym temacie, ale czy ktoś z Was orientuje się może jaki jest przybliżony koszt takich badań ?

Z góry dziękuję za odpowiedź  🙂
od 600zł (dr.Kalinowski) do ok 1200zł(dr.Golonka).
plus oczywiście dojazd.
Ja u Golonki płaciłam 800zł w październiku za komplet zdjęć.
no tak, na pewno jest różnica między kompletem zdjęć, a kompletnym badaniem kupno - sprzedaż, które ja miałam na myśli  😉
Koń był badany dokładnie. Tak samo jak przy badaniach kupno-sprzedaż, napisałam skrótem myślowym
Stokrotka też zalezy jak dojazd itp.
500 - 1500 zł. Ale to jak dziewczyny już wspominały, zależy też od dojazdu. Z której części Polski jesteś? 😉
Koń wtedy stał w stajni niedaleko Janek pod Wawą
Koń był badany dokładnie. Tak samo jak przy badaniach kupno-sprzedaż, napisałam skrótem myślowym

no to dziwne te różnice w cenie, ja dzwoniłam do dr. Golonki z pytaniem o cene badania kupno- sprzedaż i powiedział mi kwotę 1200zł bez dojazdu, mówił, że to komplet wszystkich badań zgodnie z unijnymi standardami (badanie na dychawice itp.), nie wiem jakby to wyglądało bo ostatecznie zdecydowałam się na dr. Kalinowskiego  😉
Trochę mnie dziwi ta dyskusja, jak zresztą pytanie autorki wątku 🤔 O ile prościej jest zadzwonić do weta/wetów i spytać ile kosztuje badanie kupno-sprzedaż, ile jedno zdjęcie czy same np. próby zginania czy cokolwiek innego (choćby stawka za km).
Mnie nie dziwi, bałabym się, że mi wet zrobi za mało bądź za dużo badań.
Też wolałabym wiedzieć od kogoś doświadczonego na co się nastawiać 🙂
U dr Przewoźnego 60 zł za zdjęcie, przy czym sama wybierasz które zdjęcia chcesz, a których nie. 🙂
Warto zrobić też usg ścięgien, często pokazuje więcej niż tylko zdjęcie - zdjęcia mogą być ok, a w usg coś wyjdzie. Kosztuje to, oczywiście zależnie od doktora, w granicach 50-150 zł.

Radziłabym wziąć doktora który dysponuje całym sprzętem rtg, usg itp. czyli albo dr Golonkę albo dr Przewoźnego. W przeciwnym wypadku, ceny są dużo wyższe, ponieważ lekarze muszą wypożyczać sprzęt, co również nie jest darmowe.
dr Kalinowski również dysponuje całym sprzętem i ja go osobiście serdecznie polecam  :kwiatek:
Wyszukiwarka wypluła ten wątek, więc mam nadzieję, że nikt mnie nie skrzyczy za odkopanie go...

Chciałabym zrobić zdjęcia kopyt. Wiem, że sporo osób z forum robiło takie zdjęcia. Czy jeszcze jacyś weci (po za dr. Przewoźnym i dr. Golonką) na terenie Warszawy dysponują rtg? Wystarczy po 1 zdjęciu na kopyto? Jaka jest orientacyjna cena czegoś takiego?
Dr Olga Kalisiak ma cyfrowy rtg.
Lanka_Cathar, a wiesz może jak cenowo?
Nie mam pojęcia. Najlepiej, jak do niej zadzwonisz i zapytasz.
LatentPony - dr Hecold ma cyfrowe RTG, którego z resztą serdecznie do takich właśnie spraw polecam. Cena to ok. 50-60zł za zdjęcie w zależności od ilości, plus jakieś 100zł dojazd.
Latent Bestry Aga ma cyfre i jest z wawy
W warszawie zdjecia robią także dr Turek, Hecold. Można konia zawieźć do kliniki i prześwietlić, masz dość szerokie pole manewru 🙂
Ja osobisci epolecam dr Bestry 🙂
[quote author=Karla🙂 link=topic=45207.msg1381377#msg1381377 date=1335200176]
Latent Bestry Aga ma cyfre i jest z wawy
[/quote]
ja Agnieszkę też bardzo polecam!
Bez przesady 🙂 Dla zaspokojenia ciekawości nie będę konia wieźć do kliniki.
Sytuacja wygląda tak, że koniowi ogólnie zupełnie nic nie dolega. Jak go kupiłam, to na pewno był po ochwacie. I jego przody, mimo że wyglądają już dużo, dużo lepiej niż kiedyś, wciąż nie wyglądają idealnie. Chodzi od piętki, nie kuleje, zasuwa jak głupi po każdym podłożu. Ale z czystej ciekawości chciałabym sprawdzić położenie kości kopytowej.
Koniowi moja zachcianka nie zaszkodzi, a ja albo będę panikować i płakać, albo spać spokojnie 🙂

W klinice, to myślę, że by mnie wyśmiali, jakby się dowiedzieli z jakiego powodu przywiozłam konia 😉 Dlatego na razie chciałam się tylko orientacyjnie rozeznać w wetach i cenach.

Czyli to wychodzi mniej więcej 50/60 zł za zdjęcie? Ile potrzeba zdjęć na jedno kopyto? Tyłów na pewno nie będę robić, bo nie mam po co. Ale przody bym chciała zrobić oba.

Jak wygląda badanie?

Wybaczcie głupie pytania, ale nigdy jeszcze nie byłam przy zdjęciach rtg  😵
Dostajesz fartuch, płytki, które musisz przytrzymać we właściwej pozycji i tyle. Jeśli rtg jest cyfrowe, to chwilę później masz wynik.
Którąś nogę się podnosi (aby koń dobrze obciążył tą, która ma wyjść na rtg), czy nie? Co w przypadku, gdy koń się ruszy?
Jak my robiliśmy zdjęcia to koń miał podniesioną inną nogę no i akurat się nie poruszył, ale coś było wspominane że w takim przypadku wet po prostu zrobi drugie. No i osoba niepełnoletnia nie może przy tym pomagać 😉
kilka dni temu robiłam rtg kopyt. Jeśli chcesz określić położenie kości kopytowej to: oznacz grot, przednią ścianę i koronkę. Ja miałam robione na deseczce (nie na pieńku!) Koń obciąża fotografowaną nogę, druga może byc w górze. Jeśli zdjęcie nie wyjdzie prawidłowo, to jest powtarzane (dr Kalinowskiego do tego nie polecam 😂 ). http://re-volta.pl/galeria/moja/foto/67119, http://re-volta.pl/galeria/moja/foto/67120, i inny koń: http://re-volta.pl/galeria/moja/foto/53184 , http://re-volta.pl/galeria/moja/foto/53183 (końcówka drucika wyznacza koronkę, igła/ podkładka koniec grota) Koszt- 50zł za zdjęcie. Prześwietl sobie od razu chrząstki kopytowe.
nikt tego nie pilnuje- mój koń miał robione już jakieś 4 razy zdjęcia, zawsze byłam i zawsze pomagałam, a 18 mam dopiero teraz 😉
jeszcze jest dr. Samsel na Służewcu - też robią badania kupno-sprzedaż w pełnej opcji
Tez w tej chwili tylko z ciekawości spytam w Zach-pom. jakiś wet robi RTG nóg??
ga, badanie kupno-sprzedaż mi nie potrzebne, bo koń od 1,5 roku mój. Interesuje mnie tylko rtg kopyt.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się