Forum towarzyskie »

Godzina dla Ziemi-gasimy światła! ;)

Zgaszone 🙂
Również zgaszone 🙂

I na osiedlu też gaszą co poniektórzy 🙂
Jest tak wiele mozliwosci kazdego szarego dnia, by dac ziemi odetchnac (i nie tak ostentacyjnych  😉 ), ze nie warto zwiekszac zuzycia energii.
Chociaz sam fakt, ze ktos chce sprobowac, to juz niezly krok w strone zdroworozsadkowej ekologii  🙂
czy ja mam jakiegoś pecha?! 🤔

zaczęłam gasić światła w domu a jedna lampa się zepsuła i nie chce się zgasić 👿
próbuje odkręcić żarówkę i nic, nadal świeci 🤔wirek:
Wykręcona żarówka?  🙄
Zabij!!!!!!! 😀iabeł:

A tak na serio to wykręcona zarówka raczej sama z siebie nie świeci... 😉
zgaszone, laptop na baterii. Nikt z sąsiadów nie zgasił  :/
nie no właśnie nie 😁
nie da się jej wykręcić bo się zacieła 😵 boje się jej 🤔
A... siła wyższa. To pewnie ufole trzymają 😉
Dworcika 😂 😂 😁 😁 😁 👍
Zgaszone , choć walcze z ojcem , który co chwila gdzieś zapala  🤬
Miii., A z kontaktu wyłączyłaś? :p
Notarialna ona jest lampą sufitową  👀
Dworcika dziwnym zbiegiem okoliczności oglądam własnie film o ufo 😂 niech tylko je dorwe! 👿
Miii., No to wyjaśnia sprawę 😁

Oceania i Azja
Gozya, bez śmiechów! Mówiłam śmiertelnie poważnie! :P

Miii., widzisz? Wylazły 😉 Przełącz na TVN - tam jest o księćiu... to wiesz... lepszy zajebiaszczy książę niż wredne ufole 😉
własnie sobie włączyłam, ciekawe co księciunio ma do zaoferowania 😁

niedawno w wiadomościach było o zgaszonych światłach w wawie
Miii., zamek 😉 I sukienkę 😉
I galop po betonie :[
można się przyłączyć, można poinformować znajomych

Chyba ostrzec...

„Godzina dla Ziemi” (Earth Hour) to ogólnoświatowa inicjatywa zorganizowana przez międzynarodową organizacje ekologiczną WWF po to, by przeciwstawić się największemu zagrożeniu dla naszej planety: zmianom klimatu.

Każda inicjatywa obywatelska jest cenna - ale, sorry, żadnych zmian klimatu, wywołanych ludzką aktywnością nie ma - jeżeli śledzisz ostatnie newsy "w temacie" - to ci, co brali kasę za "badania" starają się wyjść z twarzą z tego interesu. Jedynie rozpędzeni politycy (i celebrities) nie zauważyli, że ktoś im wysunął krzesło spod tyłka.

Bredzenie o antropogenicznych zmianach klimatu i wprowadzanie opłat za emisję jest dla Polski niekorzystne - jako, że jesteśmy mniej rozwinięci - a  rozwój wymaga zużycia określonej ilości energii - inaczej się nie da. Niestety nie mamy możliwości korzystania z energetyki wodnej, nie posiadamy też  złóż ropy, by ją sprzedać, żeby ktoś (a nie my) sobie "wyemitował", a my policzylibyśmy dolary.

Jeżeli masz ochotę zrobić coś dobrego - to można postulować wprowadzenie podatku jądrowego - promieniowanie powoduje raka i jest przyczyną mutacji genetycznych. Niech płacą ci, co maja elektrownie - a beneficjantami byłyby te państwa, które energetyki nie mają, jako "czyste".

Będzie to tak samo absurdalne, jak "pakiet klimatyczny"  - ale - przynajmniej nie my byśmy płacili, gdyby weszło w życie.

Poniżej przykładowy polski wkład w badania nad zmianami klimatu:
http://nauka-polska.pl/dhtml/raporty/praceBadawcze?rtype=opis&lang=pl&objectId=203089
Wnioski są takie, że klimat zmienia się, jak chce - raz się ociepla, raz oziębia - ale nie człowiek jest przyczyną - jest "za cienki", by takie zmiany powodować.

Żarówkę można zgasić - mniej zapłacisz za prąd 🙂

Nestor- dokładnie, przez kilkaset lat nie jesteśmy w stanie wyprodukować tyle gazów cieplarnianych, ile wyskoczy z wulkanu podczas pojedynczego "strzału". Ostatnie globalne ocieplenie za czasów bytności człowieka to okres wczesnego średniowiecza. Kto uważa, że wtedy też czynnik antropogeniczny zaważył?  😁

Pomijając już fakt, że wyłączanie prądu na pół godziny dla dobra Ziemi jest, eufemistycznie mówiąc, niedorzeczne.
Ale przynajmniej o tak wczesnej porze, raz do roku zrobiło się tak fajno, ciemno ;P

Druga sprawa, że moja wiara w ten cały cyrk też zbyt wielka nie jest. Może gdyby na rok światła pogasić i ogólnie z prądu nie korzystać... 😉
A tak? To nawet się za dużo nie pooszczędzało przy żarówkach energooszczędnych, bo nadrobiły przy kolejnym rozgrzewaniu się 😉
wiecie co, to jakas bzdura straszliwa - zwlaszcza ze jak widac wyzej, wiekszosc z Was ogladala w tym czasie telewizor albo siedziala na kompie
czyli tylko wzrok sobie psuliscie od ogladania ekranu bez dodatkowego zrodla swiatla

swoja droga, bardzo sie ciesze, ze gene ralnie akcja nie cieszyla sie powodzeniem - jakby faktycznie wszyscy punktualnie wylaczyli prad to zdechlaby elektrownia, ktora tak duzy skok napiecia moze zabic (dlatego lampy uliczne sa wylaczane partiami)
Ushia, właśnie. Ja też nie wyłączyłam, mój ojciec podkreślił, że może i jest to dobre dla ziemii, ale nie dla elektrowni. Ktoś już wcześniej mówił, że takie większe obiekty typu Pałac Kultury czy Wawel były wyłączone. A tak prywatnie w domu to nie trzeba, bo to większej różnicy nie robi, tak mi się wydaje.
Ja tam zawsze siedzę w prawie ciemnym pokoju, przy małej lampce w ciemnym kącie 😁 (mrocznie ;P)
pamiętacie  ? to juz dziś     🙂
pamiętamy, pamiętamy  😉 dziś 20.30 światło zgaśnie  🙂
W ramach protestu przeciw lewackiemu oszołomstwu zapalam wszystkie światła, także u koni, włączam telewizor, radio, końputer, a choć jest już ciepło - także konwektor elektryczny! 😂
Uważaj, bo w ramach walki o Dobro Środowiska Cię ekooszołomy uwrażliwią... robiąc wjazd na chatę i wykręcając korki. 😉
Odrzuca mnie od takich akcji- jakieś ulotki, bzdety (a co, to drzew na druk ulotek już nie szkoda ekologom..?)- jeszcze chwila a będą akcje pt. zróbmy wspólnie kupę i nie spuszczajmy wody przez tydzień- oszczędzajmy akweny 😵
Była już akcja pt. "Sikaj pod prysznicem":

http://sikaj.pl/

Tak więc kto wie, co kryje przed nami przyszłość... i pełne pomysłów głowy "zielonych".  
Na Twoim miejscu Zen, to martwiłbym się, czy pewnego ranka wchodząc do garażu nie zastaniesz przykutego do zderzaka ekologa. 😉 Bo Twoje auto uniemożliwia im swym istnieniem "ratowanie planety".

U mnie długo oczekiwany most przez Wisłę ma solidne opóźnienie ze względu na działalność aktywistów "eko". Podobnie jak wycinka przydrożnych drzew i sadzenie w ich miejsce krzaków. Na złość zapaliłem dzisiaj wszystkie światła na hali. A niech mają!
Dostali nauczkę... 😉
Moje dziecko zatem jest proeko- sika pod prysznicem 😁 Nie, no po prostu położyłeś mnie na łopatki tymi linkami 😲 😵 Swoją drogą idę właśnie pod prysznic- ale jakoś sikanie po nogach mnie nie kręci 🙁  😉 Hmm, to tak jakby głębiej spojrzeć na problem, to entuzjaści złotego deszczu są bardzo eko 😁

To ta super akcja, która może wysadzić elektrownie, a włączenie tego wszystkiego zeżre 2x więcej prądu niż to, co cała ziemia zaoszczędziła, gdy ludzie w domach przez godzinę siedzieli po ciemku? Może przyrost naturalny się chociaż zwiększy...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się