Forum towarzyskie »

Okno na świat /dawniej wątek tylko o krajach arabskich ale się rozwinął/

Tak, Iran to Persja, wszystko sie zgadza 😀 Persowie to nie Arabowie. Mowia w farsi (po persku znaczy), ktory jest jezykiem indoeuropejskim a nie semickim. Persowie wywodza sie od Ariow, ktorzy byli ludem indoeuropejskim. Zupelnie innym niz semiccy Arabowie 😉
Iran jest krajem muzulmanskim, Persja wchodzila przez pewien czas w sklad Imperium Arabskiego, ktorym przez pewien czas rzadzila perska dynastia... no ale to za malo zeby uznawac go za kraj arabski 🙂

Tak, tak- masz rację. Teraz przypomniałaś mi jak nasz kolega z Iranu obrażał się jak mówiono o nim Arab.
I podkreślał, że jest Persem. Mój błąd. Trochę zatem tytuł rozszerzyłam.
Myślisz, że będzie wojna?  👀
W naszych mediach wałkuje się "sprawę Madzi" i mało mówi się o gromadzeniu się wojsk USA wokół Iranu.
A w Russia Today całkiem odwrotnie.
Tania, nie wiem czy dojdzie do otwartego konfliktu, ewidentnie robi sie coraz gorecej...Teraz nawet Chiny wezwaly Iran do tego zeby wznowil z reszta swiata dyskusje na temat swojego programu jadrowego...
http://www.reuters.com/article/2012/02/13/china-iran-idUSL4E8DD0N920120213

Moze cieciorka ma jakies newsy od iranistow z UW?? Moze dr Surdykowska ma jakies pomysly na to, jak rozwinie sie sytuacja?
W naszych mediach wałkuje się "sprawę Madzi" i mało mówi się o gromadzeniu się wojsk USA wokół Iranu.

U nas w ogóle mało się pisze o czymkolwiek, np. w Grecji.
Tzn. pisze się i pokazuje, ale nie to, co jest istotne, a to co widz ma zobaczyć.
Wprawdzie całkiem nie na temat, ale można znaleźć coś konkretnego:
http://dim.salon24.pl/390389,grecja-znow-przykrosc-prostowania-kampanii-oszustw
Sorry za OT.
[quote author=Tania link=topic=45061.msg1301406#msg1301406 date=1329133179]

U nas w ogóle mało się pisze o czymkolwiek, np. w Grecji.
Tzn. pisze się i pokazuje, ale nie to, co jest istotne, a to co widz ma zobaczyć.
Wprawdzie całkiem nie na temat, ale można znaleźć coś konkretnego:
http://dim.salon24.pl/390389,grecja-znow-przykrosc-prostowania-kampanii-oszustw
Sorry za OT.
[/quote]
Nestor- dzięki za link. Poszerzę jeszcze tytuł i nie będzie OT.
Ja podobnie patrzyłam na wydarzenia w Grecji. /znów oczami Russia Today- nie dlatego, że specjalnie szukałam, ale syn akurat ten program miał na stancji w Belgii i mi ciagle o nim mówił/ .
Nasze media nawet zamieszek kibiców chyba nie pokazały tak, jak wyglądały?
Nestor, oj, prawda, prawda... jezeli za granica nie ma Polakow, albo nikt nic o nas czy naszym kraju nie powiedzial, to sie niewiele o zagranicy mowi... zwlaszcza o takich "zadupiach" na ktorych nic nie mozemy zarobic.

Taniu masz racje, w naszych mediach goni sie w naszych mediach za sensacja (vide sprawa Magdy), zamiast mowic o wydarzeniach waznych dla calego swiata.

dlatego korzystam z zagranicznych serwisow informacyjnych.
To ja jeszcze raz zmienię temat /aż mnie zbanują za to/.
Z jakich serwisów korzystacie?
Wczoraj w RT jak pokazano mapkę z wyliczeniem ile wojska USA jest wokół Iranu i gdzie są ulokowane to mnie zamurowało.
Znów pokażą nam wojnę jako latające na niebie zielone race z komentarzem, że to inteligentne bomby co tylko złych ludzi krzywdzą?
najczesciej reuters, al-jazeera, bbc, czasem cnn ale to juz mniej.
No ja właśnie cnn jestem bardzo rozczarowana. Al jazzirę czasem ogladam ale jakoś tak mam w głowie wbite, że tendencyjna.  😡
Na bbc zerkam, na czeskie też - jednak czeskie to chyba nawet od naszych bardziej hermetyczne.
Z jakich serwisów korzystacie?

Głównie z antyrządowych - niezależnie od kraju 🙂

Podobno niezła książka:
http://www.empik.com/wojna-o-pieniadz-hongbing-song,prod59120428,ksiazka-p
Autor - chiński ekonomista 🙂
Przeczytaj, proszę, recenzję tej książki pod podanym adresem, potem Wikipedia:
Bank of England: Od samego początku bank ten znajdował się w prywatnych rękach: w roku 1946 został upaństwowiony przez rząd Clementa Attlee.
The Bank was privately owned and operated from its foundation in 1694. It was subordinated to the Treasury after 1931 in making policy and was nationalised in 1946

I tyle, enigmatycznie i bez konkretów, zimno i mało zrozumiale.
Oczywiście można przeczytać książkę - biorąc jednak pod uwagę nakład i chęci ile osób to zrobi?

Oszołomy mają lepiej, bo mogą sobie przeczytać nieco więcej w skróconej formie:

Początek lektury jest fascynujący ponieważ zaczyna się od bitwy pod Waterloo, przegranej przez jednego z największych strategów wojskowych w historii Napoleona Bonaparte. Czytelnik może zadać pytanie co ma wspólnego owa bitwa z ekonomią i światem finansów, okazuje się że ma i to bardzo dużo. Gdyż po przegranej przez Napoleona bitwie, Natan Rothschild stał się właścicielem Banku Anglii, pierwszego w historii prywatnego banku centralnego.

Poglądy Natana Rothschilda:
„W tym marionetkowym imperium wschodzącego słońca, nie rządzi ten kto jest królem, lecz ten, kto kontroluje podaż pieniądza w Imperium Brytyjskim. A tym człowiekiem jestem ja!”
(http://niepoprawni.pl/blog/5083/wojna-o-pieniadz )

Hongbing Song nie ma nawet wpisu w Wikipedii, ale:
http://en.wikipedia.org/wiki/Currency_Wars jest bestsellerem w Chinach (nakład 200 tys. egz.)

Wystarczy do tego dodać kilka kluczowych kwestii, jak własność fabryk, permanentnie ujemny bilans handlu zagranicznego, narastający dług publiczny, pogląd min. Lewandowskiego, że Polacy mają żyć z pracy najemnej, metodę obsadzenia rządu Włoch i Grecji (całkowicie niedemokratyczna, personalnie osoby związane z Goldman-Sachs) by mieć przybliżony obraz sytuacji.

Własność, prawo emisji pieniądza, dbałość o język i znajomości historii - reszta, jak innowacyjność w gospodarce, brak szacunku do prawa, demontaż elit są wtórne, albo stanowią elementy strategii naszych sąsiadów, wrogów, opiekunów, domniemanych przyjaciół.

Dla kontrastu tematyka Onet.pl:

Matka małej Magdy chce być na pogrzebie córki
Żona dr. G.: po ślubie rzucił we mnie szpikulcem do lodu
Najgorętsze kobiety w bieliźnie. Są też Polki!
Seria oszustw przerwana. Gdzie są auta warte 3 miliony?
Kinga Rusin: w "YCD" będą łzy
Założyli się i wzięli ślub
Jak przyznać się do zdrady swojemu mężowi?
Złożyłam pozew o unieważnienie ślubu
Gwiazdorska para przyłapana w łóżku (zdjęcia)

Na stronie tytułowej nie ma nawet działu "międzynarodowe", a ważne wiadomości to:

Nagie feministki znów protestują. Wspierają rząd

albo:

30-letni mężczyzna urodził syna. "To wyjątkowe"
Co do pieniędzy, to polecam taki oto film:
Pieniądze jako dług i pozostałe 4 części
Nestor, 200 tys w Chinach to przeciez malutko 😉

i jestem fanka onetu, to taki internetowy superexpress 😉
Epikea  film równie ciekawy co ponury.
pokrywa się z treścią relacji z samego środka konfliktu:
http://www.nacjonalista.pl/2012/02/24/w-syrii-trwa-wojna-o-prawde-rozmowa-z-siostra-fadia-laham/
To, co jest pokazywane w mediach mainstreamowych jest odwrotnością tego, co się dzieje naprawdę. Pokazują ciała zabitych ludzi, a oskarżenia o ich mordowanie są kierowane pod adresem rządu. Tym samym ukrywa się prawdziwy problem i jego prawdziwe źródło. Prezentowany obraz nie jest prawdziwym obrazem konfrontacji między armią syryjską a WAS. To nie jest obraz prawdziwej sytuacji w Syrii. W rzeczywistości armia syryjska stoi twarzą w twarz z prawdziwymi terrorystami. Do tej pory nie rozumiem, dlaczego światowe media ignorują Syrię, obecną tu rzeczywistość, i nie starają się zidentyfikować prawdziwego źródła terroru, a także prawdziwej tożsamości ofiar. Tymczasem to jest właśnie rzeczywisty wymiar problemu.

Częścią tej manipulacji jest dzisiejsza wiadomość np. na stronach gazety wyborczej, że CNN pokazała nagranie śmierci syryjskiego dziecka.
Straszne - nie wiadomo czy bardziej żal tego konkretnego niewinnego małego dziecka, czy bardziej się jest wściekłym i zdezorientowanym że nie ma granic wykorzystywania cierpienia. Bo dlaczego akurat to dziecko i dlaczego akurat teraz? I czym staje się ta śmierć po przemieleniu jej przez potworne młyny mediów - w jakiej części perfidnie zakamuflowaną reklamą?
A może mam już spaczony obraz rzeczywistości, może ukazanie tej śmierci zmieni coś w społeczeństwie? Ale co? Przecież każdy ma świadomość jakim złem jest wojna. Każda, nie tylko ta. Co nie zmienia faktu, że wojny dalej są rozpętywane i prowadzone wśród śmierci i cierpienia. I wcale nie zanosi się na to by kiedyś to się miało zmienić.
Czy takie nagranie przełamie znieczulicę, która nas ogarnia (pewnie częściowo jako odruch obronny umysłu)? Czy zaczniemy więcej myśleć o tragedii tamtych ludzi?

PS. wspomnianego nagrania nie obejrzałam.
dempsey, dzieci w Syrii gina od miesiecy, najmlodsza ofiara bylo kilkumiesieczne, ktore matka niosla na swoich rekach. A ze temat lotny, to wiadomo nie od dzis - wystarczy spojrzec ile stron voltowicze wyprodukowali nt. malej Magdy. Z jakichs dziwnych powodow przypadkowa smierc dziecka rusza ogol spoleczenstwa bardziej niz przypadkowa smierc doroslego.

Co do "prawdy" o Syrii, jaka zostala przez "siostre Agnieszke" opisana...

Prawdy nie ma. Na pewno w dniu dzisiejszym obie strony po obu stronach maja na sumieniu niewinne czy tez calkiem przypadkowe ofiary. Zeby zrozumiec konflikt w Syrii trzeba zdac sobie sprawe, ze to jest panstwo wieloetniczne i wieloreligijne i w okol tego wszystko sie kreci. Ponad to posiada wplywowych sasiadow.
Dzis mniejszosci religijne: chrzescijanie wszelkiej masci, zydzi, szyici czy alawici (do ktorych nalezy prezydent) maja przynajmniej pewnosc, ze nie beda religijnie dyskryminowani przez wiekszosc sunnicka. Wlasnie dlatego, ze sam prezydent i jego otoczenie jest przedstwicielem mniejszosci religijnej i wykazalby sie niekonsekwencja nie dbajac o to, zeby innym mniejszoscia nie zylo sie gorzej w jego panstwie. Dlatego tez mniejszosci (w tym chrzescijanie - tu przyklad rzeczonej siostry Agnieszki z opcji "Bashar PRO"😉 czesto opowiadaja sie za prezydentem. Wielu uczestniczy w demonstracjach proassadowskich i nie ma im sie co dziwic... bo jedyna alternatywa najprawdopodobniej beda rzady sunnitow, zgaduje ze do wladzy beda probowali dopchac sie Bracia Muzulmanie, ktorych tatus obecnego prezydenta wycial swojego czasu niemal do nogi..
Nie sadze zeby kochali swojego prezydenta tak bardzo. Mysle ze po prostu boja sie tego, ze zamiast niego przyjdzie ktos, kto zrobi im jeszcze gorzej.

Pol roku temu zapytalam przyjaciela - Syryjskiego chrzescijanina (Kosiol Syriacki), ktory z kraju uciekl jeszcze za czasow Hafeza Assada, czy cieszy sie, ze narod w koncu sie postawil i walczy. Czy wolalby, zeby wygraly sily rzadowe, czy rebelianci. Odpowiedzial ze smutkiem w oczach, ze nie wie. Teraz dla niego jest zle, za kazdym razem, gdy chce przyjechac do ojczyzny musi prosic prezydenta o pozwolenie. Ludzie sa biedni, coraz biedniejsi, wykorzystywani, zyja w rezimie, politycznym panstwie ktore ogranicza ich na kazdym kroku i nie pozwala normalnie zyc, oddychac. Z drugiej strony nie widzi po rebelii innej opcji niz to, ze rzady przejmie sunnicka wiekszosc a wtedy moze byc dla niego - jako syriaty - jeszcze gorzej.

Nie wiem, czy ktos z Was od poczatku sledzil przebieg wydarzen w Syrii. Ale znamienne jest, ze pierwsze protesty i pierwsze ofiary padaly jakos dziwnie blisko granic np z Izraelem (Dara'a), szyickim Irakiem (Dayr Az-Zawr), czy tez po prostu w nadmorskim, "narazonym" na wplywy zewszad Baniyas. Z Homs, w ktorym rowniez od poczatku sie dzialo, pochodzilo wielu generalow, ktorzy pomogli na poczatku Hafezowi Assadowi w dojsciu do wladzy. Potem zostali wycieci w pien, co rodzinie prezydenckiej na pewno w tym miescie narobilo sporo wrogow.

Z kolei w samym Aleppo (Halab) przez dluzszy czas w ogole sie nie dzialo, albo mialy miejsce wrecz demonstracje proprezydenckie. Przyn jest kilka, miedzy innymi jest to po prostu spora ilosc mieszkajacych tam innowiercow, a poza tym to bogate miasto, jego mieszkancom sie calkiem niezle zyje.

Nic nie jest czarne ani biale, a splaszczanie takiego konfliktu jak syryjski do stwierdzen "dobry/zly prezydent" lub "dobrzy/zli rebelianci" zwlaszcza, gdy sprawe zna sie tylko z sita jakim sa media (tej czy innej opcji) niewiele sie rozni od zgadywania czy wrozenia z fusow.

swoja szosa, portal nacjonalista.pl - "dziennik narodowo-radykalny" jakos nie wydaje mi sie zrodlem z ktorego chcialabym czerpac informacje.

Co do Iranu to tak sobie mysle ze... z kim USA prowadziloby teraz wojne, skoro wycofuja wojska Afganistanu, z Iraku juz wyszli... Przeciez od II wojny nie bylo chyba momentu, w ktorym oni by gdzies nie walczyli, co (tu moge sie mylic, amerykanista nie jestem, historykiem takze nie)? Co zrobia z ta kasa ktora wlozyli w przemysl wojenny, z tymi chlopkami-roztropkami, ktorych posylaja na front? Wojna gdzies jest im potrzebna, na kogo wypadnie, na tego bec - tym razem prawdopodobnie padnie na Iran i tego glupka Ahmadineżoda.
Był ktoś z was może w Omanie? Kojarzy coś o tym kraju?

Pojawiła mi się opcja pracy w Omanie - w stajniach sułtana. Sułtan ma prawie 2,5 tys koni różnych ras, głównie konie rasy rodzimej, ale także folbluty, araby i konie do skoków i ujeżdżenia.
Bardzo dobre warunki finansowe, mieszkanie itp, pracują tam ponoć też inne kobiety, zarówno z Omanu jak i z krajów europejskich. Kobitki biorą tam normalnie udział w pokazach i zawodach jeździeckich. Pracę mam poleconą przez znajomego weta, jako dobra i bezpieczna. Kraj ponoć przyjemny do życia i stosunkowo liberalny jak na tamten rejon świata. Ale ja tam nie wiem, czy jak facet to poleca to z jego perspektywy to jednak nie jest inaczej.

Tak sobie luźno o tym myślę na razie, ale przyznam, że tak się zainteresowałam tą opcją... choć Oman brzmi kompletnie egzotycznie, nawet nie wiedziałam gdzie to jest na mapie  😁
Co myślicie? Pamiętam, że było tu pare osób, które albo mieszkały troche w krajach arabskich, albo sie interesowały ich kulturą.
branka, jedz. W takim miejscu Cie nie tkna, powinni dobrze placic i nie spoufalac sie za bardzo.

Na ulicy pocmokaja moze za Toba, w klubach bedziesz miala powodzenie, ale generalnie jesli dobrze placa to zyc nie umierac.

Jak dla mnie to super klimat, wspaniali ludzie i piekny piekny kraj, kultura 🙂 Chcialabym bardzo kiedys jechac do Omanu!
No właśnie liczyłam, że Ty coś napiszesz 🙂

Na razie zorientuję się w poniedziałek w szczegółach. Tu póki co kończę studia magisterskie, mam też już pewne zobowiązania - swoich klientów, przyjaciół, rodzine, chłopaka. Ale.. zawsze marzyłam żeby pojechać w jakieś egzotyczne miejsce. I tu nagle taka opcja... ciekawa jestem jaki jest minimalny okres czasu na jaki chcieliby mnie przyjąć.
Ale tak sobie patrzę, że latem to tam temperatura 50 stopni, masakra  😎
branka, wez pod uwage, ze to w cieniu 😉

przyjaciel z Arabii Saudyjskiej opowiadal mi, ze temperatura podawana przez prognozy internet i tv jest przeklamana i ze u niego to w lato na luzaku bywa ponad 60. wtedy Saudyjczycy 5 min przed wyjsciem z domu wlaczaja klime w samochodzie, zeby wbiec do juz ochlodzonego 😉

A tak powaznie - w glebi kraju (nie nad morzem) upal jest do wytrzymania tak dlugo, jak nie przekracza temperatury ludzkiego ciala. Klimat jest suchy i zdecydowanie lepiej znosi sie wysokie temperatury w takim klimacie (u nas mam dosc przy 35 stopniach, w Syrii przy 45 szlo wytrzymac), niz w Polsce. Ale wiadomo, ze kazdy ma inny poziom tolerancji 😉

jak cos, to wal na PW, nie bede zasmiecac watku 🙂
No właśnie najgorzej nad morzem bo jest wilgoć duża. Mi już w Egipcie i to pod koniec września było za gorąco. A w takim Omanie jest jeszcze cieplej. Ale pewnie z końmi pracują na halach albo wcześnie rano/późno wieczorem. Albo nie wiem - bo nie wyobrażam sobie pracy z koniem przy 50stopniach w cieniu. To jest jakiś kosmos 😀

myślę, że możemy tu spamować, w końcu wątek i tak jest martwy a tak to przynajmniej coś sie w nim dzieje :P
branka, jak na zewnatrz to raczej wieczorem, po zmierzchu.
Gdyby nie wlasciciel-podrywacz, to zahaczylabym sie w Syrii swojego czasu tutaj: http://sorianaclub.com/
O, pamiętam że widziałam ogłoszenia tego klubu z Syrii, chyba na yardandgroom.

No nic, w poniedziałek dowiem się więcej szczegółów odnośnie tej pracy w Omanie. Już nie mogę się doczekać większej ilości informacji 🙂
Och.... Turcja robi naloty na Syrię. Zaczęło się.  🙁
No i kolejny dzień wojny.
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/reuters-turcja-nadal-ostrzeliwuje-syrie,1,5267665,wiadomosc.html
No co?
Mamy wojnę ?
Oby nie.  🙁
Co się stało w Egipcie? Nic nie rozumiem z relacji w TV. Obalili prezydenta, którego dopiero co wybrali i władzę ma wojsko?
I ludzie się cieszą z tego?  👀
Kujka! Help!
Pan dobrze tłumaczy?
My się emocjonujemy kelnerami a tymczasem. To jest bardzo niepokojące.
Tania, to nie jest niepokojace. to jest STRASZNE co robi ISIL.
No tak, ja gdzie mogę to czytam informacje. I też jestem przerażona.
http://rt.com/op-edge/169364-isis-american-wars-mosul/
I z drugiej strony:
http://edition.cnn.com/interactive/2014/06/world/maps-iraq-unrest/?hpt=hp_t2

p.s
link i link -  👀
Po której stronie, kto będzie się bić?

Bardzo interesujące.
UWAGA! DRASTYCZNE
raczej straszne
a u nas meczety rosną jak grzyby po deszczu
straszny to jest Maks. nie wiem, kto ten jego kanal oglada  🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się