Forum towarzyskie »

Okno na świat /dawniej wątek tylko o krajach arabskich ale się rozwinął/

Zmieniam tytuł kolejny raz.
To też znak tego co się dzieje.
Jestem zmartwiona, nie rozumiem co się dzieje w Libii.
Nie rozumiem już nic.
Ja tez juz nic nie wiem. Śledzę na bieżąco, ale nie wiem.
Od piątku byłam zdana tylko na radio w aucie , ale teraz patrzę w TV i grzebię w necie i nadal dowiaduję się głównie newsów o Panu Adamie Małyszu i polarnym misiu imieniem Knut.
KTO zaatakował Libię?
Wiem jakie państwa, ale jako KTO one tam wojują? NATO? ONZ? UE? Tak na własną rękę?
Ale o co chodzi?
Zarzucali,że M.Kadaffi atakuje cywilów a sami walą jak w bęben jak leci?
Ktoś z Was to śledzi?
Czemu akurat Libia?
I jakim cudem naszych wojsk tam nie posłano?
Z tego co ja obserwuje to chyba NATO. Oni nie walą w bęben i niby nie atakują cywilów, atakują siły zbrojne Kadaffiego np: instalacje obrony przeciwpowietrznej, radary i baterie rakiet itd. I tez nie wiem jakim cudem udało się, że Polska nie bierze w tym udziału, Tusk powiedział, że możemy służyć jedynie pomocą humanitarną, a nie wojskową.

edit doczytałam przed sekundą : Akcja militarna w Libii jest uprawomocniona przez rezolucję Rady Bezpieczeństwa ONZ
Taniu, z tego co mi się o uszy obiło (a mogę się mylić - jak ktoś wie na 100%, niech mnie poprawi) wojują jako ONZ, z powodu nie podporządkowania się Kadafiego rezolucji.
A walą ponoć w cele takie jak libijskie lotniska wojskowe czy ichne składy broni, etc - z tym, że ponoć są one rozlokowane w pobliżu cywilnych zabudowań, co powiedzmy sobie szczerze sprawy nie ułatwia i tylko sprawia, że giną ci których tak bardzo chcą bronić - cywile.
Z założenia ma to być atak powietrzny, bez akcji 'ziemnych', więc myślę że też z tego względu naszych tam nie posłali, bo my e... mamy raczej kiepsko wyposażone lotnictwo wojskowe?

Sama mam mieszane uczucia, co do całej akcji militarnej.
Wojsko strzelało do demonstrujących Syrii.
Ja też nie mam pojęcia co myśleć, staram się śledzić sytuację i przeraża mnie to co widzę 🙁
mam podobne obawy, i również konflikt związany ze zbrojną interwencją a pomocą cywilom.
Z tego co z radia wyłapałam - zaatakowały Francja, Anglia, Włochy. Kadafi się odgraża. Ja wiem jedno.....chce jak najszybciej dostać się na Malte zanim cokolwiek będzie się dziać w Włoszech i przywieźć siostrę z rodziną do Polski ( mają na 3 mc przyjechac).

Łodzie z ludźmi zaczeły do Włoch i Sycylii juz dopływać- tez odmawiają przyjecia
21:46  Barack Obama przed konferencją w Brazylii, na której powiedział m.in.: "Nie możemy stać z założonymi rękami, gdy tyran mówi własnym obywatelom, że nie będzie litości".

taaaak. ale Tybet, Somalia, obozy śmierci w Korei Płn.
to się juz tak nie opłaci jak ropa...
brr fuj
Dempsey, no właśnie...
Bo z jednej strony, to chore, że przywódca państwa bombarduje własny naród, bo ten powiedział mu "mamy cię dość, spadaj!". Człowiekowi od samego patrzenia włos się na głowie jeży, a starszym dawne czasy się przypominają.
A z drugiej strony - to jest konflikt wewnątrz państwa. Tu nikt nikomu nie zrobił 'psikusa' w postaci ataku terrorystycznego, porywania samolotów w imię świętej wojny etc. tylko lud się zbuntował przeciw rządom Kadaffiego, więc, że tak powiem co Zachodowi do tego?

"Wojna jest tylko kontynuacją polityki innymi środkami."
wiem, nic nie jest czarno białe
tylko uderzyła mnie obłuda w słowach Obamy
ale wiadomo, że "polityka to w krysztale pomyje"
wpłaciłam zaliczkę za wczasy na wyspach greckich i sie zastanawiam, czy się nie pospieszyłam...
marysia550, nie rozumiem czemu. bo kryzys w grecji czy dlaczego? co to ma do tematu?

A jednak! W Syrii wojsko zabilo 4 osoby w Dar'a. Ludzie sie burza, chca obalic rzad. Reakcja wladz jest taka, ze o 3 miesiace skrocili obowiazek sluzby wojskowej. Ciekawe co to bedzie...

a co do Libii:
Teraz znowu niby rozejm, ale nikt go nie szanuje na czele z USA.
Mam takie dziwne wrażenie,że ta wojna ma na celu .... porozumienie z Kadafim na koniec.
Wojsko sobie przewietrzy sprzęt, wystrzela stare kulki a potem Kadafi pojedzie do Berlusconiego na "bunga-bunga".
No i , jak zawsze , nie umiem uwierzyć w pociski co to odróżniają cywili od żołnierzy.
🤔wirek:
kujka- bo w Grecji już też były zamieszki na tym tle ( bodajże w proteście nalotów)
odbiegając trochę od głównego kursu, zobaczcie jak kadafi zmieniał się przez lata- od przystojnego faceta, do oblecha:

jego syn zmarł?

a tu córka: http://www.tokfm.pl/Tokfm/5,103086,9286700,Corka_Kaddafiego_na_wiecu_w_Trypolisie__ZDJECIA_.html?i=0

edit: a jeszcze trochę bardziej odbiegając od tematu, ale pozostając w klimatach arabskich:
(...)czy osiedlajacy sie muzułmanie  przyjmuja chrzescijanstwo skoro jest takie wspaniałe??(...)
-ja znam.w moim zborze jest jeden byly muzulmanin.Jednak ma wiele cech arabskich i ten dziwny "błysk" w oczach....
😜
w Syrii codziennie gina ludzie, a w telewizji cisza. dzis wyslalam do nich to nagranie, bo nie moge tak patrzec z zalozonymi rekami. film nagrany dzis podczas protestow w rodzimym miescie prezydenta - Latakii.
UWAGA BARDZO DRASTYCZNY FILM, jest krew i ranni, zabici ludzie.

jesli wstawienie tego filmu tutaj jest niezgodne z regulaminem forum, to oczywiscie usune link. ale chce zeby jak najwiecej osob wiedzialo co sie dzieje...
Smutne bardzo 🙁
Tylko dlaczego w żadnych wiadomościach nie mówią co się tam dzieje.
w Syrii codziennie gina ludzie, a w telewizji cisza

ech i takie właśnie rzeczy uczą, że media pomimo wolności słowa, demokracji, zapewnień o bezstronności itp itp.. wciąż nie mówią nam prawdy, a przynajmniej całej prawdy
Trochę obok krajów arabskich, ale pośrednio związane:
- co sądzicie o ustrzeleniu Osamy Bin Ladena?
Ja mam mieszane uczucia. Wolałabym, żeby stanął przed sądem.
komentarze
No ja mysle, ze to nie przyniesie nic dobrego. Moim zdaniem Amerykanie pozwalaja sobie na zbyt duzo... Jak czytalam, o tych rzekomych atakach planowanych przez islamistow w ramach odwetu, to brrr...
Mnie jakoś dziwi taki entuzjazm z powodu zabicia bez sądu, na terenie obcego państwa - człowieka.
Kimkolwiek by on był. I jego ochrony i rodziny.
Entuzjazm w ustach polityków, którzy na inną okazję gorąco sprzeciwiają się karze śmierci.
I mam taką wątpliwość czy akcja USA jest legalna w świecie innym niż seriale o CIA.
Powstał precedens. Czy należy spodziewać się teraz listy wrogów USA i likwidacji ich kolejno?
Dziwny jest ten świat, dziwny. 🤔
Taniu, taka lista istnieje co najmniej od pół wieku - po raz pierwszy przyznano się do jej istnienia bodaj za Kennedy'ego, choć amerykanistą nie jestem, mogę się mylić.

Oczywiście, że jest to nielegalne w świetle prawa jakiegokolwiek bądź kraju - poza samymi tylko Stanami. Ale cóż: na tym właśnie polega globalna hegemonia, że się cudzym prawem można nie przejmować... Skądinąd jednak - Stany bardzo niechętnie podpisują np. umowy o ekstradycji, a jeśli je podpisują, to są one nieco "asymetryczne" by tak rzec - mowy nie ma, aby Stany komukolwiek wydały własnego obywatela. M.in. dlatego właśnie, że całkiem sporo funkcjonariuszy rządu USA jest ściganych prawem krajów trzecich, gdzie dopuścili się różnych niecnych czynów...
Wie ktoś może, jaka jest obecnie sytuacja w Afganistanie, Kabulu? BARDZO źle, ciągle strzelają?
Scottie, Afganistan to nie kraj arabski 🙂 co nie zmienia faktu ze ja bym chetnie pojechala. Chociaz do Iraku chetniej 🙂 a Ty czemu chcesz jechac?
Wiem, co nie zmienia faktu, że i tak jest niebezpiecznie i chciałam się dowiedzieć, jak bardzo. Zafascynowałam się książkami Khaled'a Hosseini i chciałabym zobaczyć ten kraj na własne oczy.
Odkopuję wątek. Szykuje się chyba wojna z Iranem? USA gromadzi wojska , Izrael się szykuje.
Koszmar .
Iran to nie kraj arabski.
Choc bardzo ciekawe dlaczego akurat teraz sie obudzili z tym Iranem.

a jesli chodzi o kraje arabskie to...
Smieszne, ze kiedy Asad od roku morduje Syryjczykow (w czym skutecznie pomaga mu Rosja), swiat nie robi nic, nawet po masakrze w Homs gdzie jednego dnia zginelo 200 osob, a kiedy w Libii zaczelo sie robic goraco to sie nikt jakos tak dlugo nie zastanawial nad tym, czy wkroczyc czy nie.

z: http://blogs.aljazeera.net/liveblog/Syria

edit: Scottie zasiegnelam jezyka i oto wiadomosc od orientalistow: nie jedz do Afganistanu 😉
Iran to Persja - myślałam, że się liczy jako arabski.  😡
No widzisz i ja już durna jestem.
W każdym razie tam się zaczyna gotować.
A co do Syrii to wkroczenie już takie proste nie jest.
Rosja rozłożyła na szachownicy swoje "szaszki". 
Tak, Iran to Persja, wszystko sie zgadza 😀 Persowie to nie Arabowie. Mowia w farsi (po persku znaczy), ktory jest jezykiem indoeuropejskim a nie semickim. Persowie wywodza sie od Ariow, ktorzy byli ludem indoeuropejskim. Zupelnie innym niz semiccy Arabowie 😉
Iran jest krajem muzulmanskim, Persja wchodzila przez pewien czas w sklad Imperium Arabskiego, ktorym przez pewien czas rzadzila perska dynastia... no ale to za malo zeby uznawac go za kraj arabski 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się