kary jak wegiel zwany ksieciuniem , podstawowy kon Stacha Marchwickiego, przez lata najlepszy malopolski skoczek, charakterny ale ladny ze kapcie spadaly, po kontuzji tylko kryl najbardziej znane potomstwo chodzace w sporcie to Alsagana, teraz Pan Saganek sie pojawia dla mnie ucielesnienie malopolskiego piekna🙂
Super ze temat ruszyl. Z tego co wiem Saganek stoi u p. Romanowskiego. Jak z kryciem? Naturalne pewnie juz nie, a nasienie? Cena? Ile dokladnie kary mial wzrostu? edit: doczytalam,ze 162 cm. Jakie daje/dawal wzrostowo konie?
Dada super w takim razie powodzenia w poszukiwaniach 😀 edit: skopiowane z poprzedniego forum: Saganek-Czempion Polski w skokach koni 5- letnich, vice Czempion ogierów 7- letnich i starszych, medalista HMP ( złoto i srebro ), zwycięzca wielu krajowych konkursów klasy C i CC w tym również Grand Prix, uczestnik z wieloma sukcesami zawodów CSIO oraz CSI.
Znałam 2 klace po Saganku. Obie prześliczne, ale... Jedna ciągle, ale to ciągle kulała - a to podbicie, a to ścięgna... właściciele jak tylko ją z czegoś wyleczyli, to tydzień, dwa i znowu kuśtykała. 🙁 Bardzo sympatyczny charakter mimo to.
Druga - bardzo charakterna, nieraz nabawiła moją znajomą siniaków, potłuczeń. Nie wiem, czy temperament był winą ojca, czy matki (która szczerze mówiąc była nieco "walnięta"😉, czy fakt, że klacz jako źrebie, prawie cały czas stała w boksie i potem jako dorosła poza treningami prawie wcale nie była padokowana. Charakter nadrabiała skokami - szkoda, że nie zajął się nią ktoś, kto miał czas i dobre warunki, bo na prawdę mogło byc z tego "coś" 🙁
Bardzo ciekawą klacz po Saganku ma forumowa luminetta Ingana http://www.bazakoni.pl/horse_10234.html W seoznie 2009 klacz startowała w konkurencji ujeżdżenia, a w 2010 udanie zadebiutowała w wkkw 🙂
hihihih kiedys pojechalam na jakies zawody, aby zobaczyć syna mojej kobyły, zobaczyć jak wygląda i jak radzi sobie w sporcie. (nie widziałam go nigdy wcześniej) Weszłam do stajni, w boksie stał jakis gniady łoś. Stał przodem, ze spuszczoną głową, leniwymi uszyskami, mętnym wzrokiem, jakieś takie male, niezbyt umięśnione. Trzy razy z niedowierzaniem podchodziłam aby się przyjrzeć, w końcu konisko sie odwróciło i okazalo się, że to klacz a nie walach. To była Alsagana, zamienili im boksy, bo były jakies konflikty z sąsiadami 🙂 Ulżyło mi 😉 Widzialam w zeszlym roku Alsaganę w Aro na treningu i od poprzedniego spotkania dużo zyskała na wyglądzie. No i fajnie kobylsko skakało.
A i owszem, Alsagana stoi po drugiej stronie hali 😁 ale szczerze mówiąc, jedyne co mogę o niej napisać, to tyle, ile wiem z opowieści pana Wojtka i koleżanek. W parkurach jest ponoć bezbłędna i niedościgniona 🙂 Przez ten rok, bo tyle ma ją Ania, wygrała 36 (?) konkursów w tym wiele wysokiej rangi i kilka konkursów dużej rundy.
Pana Saganka znam w zasadzie od kiedy miał 5 latek, swego czasu miałam nawet okazję trochę na nim jeździć 🙂 Jest bardzo dokładny w parkurach, spokojny, bardzo zrównoważony (startowała na nim nawet 12 letnia córka Marcina w LL). Może nie ma przed nim tak wielkiego sportu jak Alsagana, ale w tym sezonie wygrał BCC, startuje konkursy L i P, przejechał również kilka parkurów 120 na czysto.
domiwa, mam wałach po Saganku. 160cm Potomstwo wzrostowo raczej w granicach 160cm i z kawałkiem. W stajni gdzie stajconuję stały jeszcze dwa konie po Saganku. Siostra mojego w wieku 2,5 lat miała około 156cm. Oraz ogier, on był wyższy myślę że nawet coś koło 170cm z czego jego matka miała 168cm i była "masywnie" zbudowana.
Nie mogę znaleźć tego numeru KP, mam wcześniejsze, późniejsze, ale tego nie mogę namierzyć. Poszukam jeszcze w jedym miejscu. Na razie wrzucić mogę jedynie zdjęcie Saganka z okładki KP z 1993r.
Nie mogę znaleźć tego numeru KP, mam wcześniejsze, późniejsze, ale tego nie mogę namierzyć. Poszukam jeszcze w jedym miejscu. Na razie wrzucić mogę jedynie zdjęcie Saganka z okładki KP z 1993r.
armara teraz jak napisalas dopiero spojrzalam 😉 otwieram maile w programie pocztowym i pokazuje mi imie i nazwisko najpierw 😉 karla wlasnie pokazuj jak znasz cos ciekawego