Forum konie »

Derki

Spoko rozumiem derki kiedy kon jest golony itp. a tak to uwarzam za czyte wynaturzanie koni. potem się dziwice dzleczego mój kon choruje czemu jest osłabiony itp.a odpowiedz jest prosta wynaturzacie go pozbawiacie go tego czym go obdarzyła natura. dlaczego konie zyjace w na turze nie maja takich problemów?? zrobiliśmy z koni zabawki którym narzucamy własna wole czy tego chca czy nie
Eclipse89, wynaturzeniem jest siodłanie konia, wsiadanie na nie, skakanie i robienie wszystkiego co z nimi się robi, wynaturzeniem jest szczepienie i odrobaczanie koni bo na wolności nikt tego nie robił, wynaturzeniem także będzie leczenie kontuzji i innych przypadłości - bo matka natura zrobiłaby zwyczajnie selekcję naturalną i koń by padł - zróbmy ją i my!
I PORZUĆ JEŹDZIECTWO BO WYNATURZYŁAŚ KONIA
Eclipse89 nawet koń nie golony czasami potrzebuje derki, na przykładzie mojej (nigdy nie derkowana) a w tym roku jest. Kobyła stała na padoku, trzęsła się z zimna, galopem wracała do stajni i nie chciała wychodzić, to co miałam zrobić? Zostawić ją w boksie na całą jesień/zimę? Na pewno byłaby szczęśliwa  😎 Dostała ode mnie derkę padokową, mimo że ofutrzona i jest ok.
Błagam nie róbcie z tego wątku kłótni! Idźcie się kłócić tutaj:
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,10445.0.html
Tam Eclipse89 idź się wyżalać, znajdziesz tam nawet popleczników.
pokemon- ale przynajmniej coś się dzieje 😉 A tak ktoś cię jeszcze oskarzy o zabijanie dyskusji przez kończenie kłótni 😀iabeł:

😉
a wiecieco mnie najbardziej dziwi?? Że ludzi w ogóle reagują na takie zaczepki. o ile byłoby łatwiej gdyby taki post po prostu zignorować..

A ja kocham derkę Tattiniego padokową z kapturem. Jeszcze jest troche za ciepło na nią, ale myślę że niedługo Grubego odzieję i zrobię jakieś zdjecia 😀😀
To musimy je jakoś oznakować, bo mam taką samą  😁 I tez ją kocham
a jaki rozmiar i kolor?  😎

🚫
Ja postaram się w weekend kaloryfer przywieźć do naszej siodlarni
🚫
aga- ale czemu ignorować? Moim zdaniem po to jest forum, aby wyrazić swoją opinię. Nawet jeśli jest skrajna i o tyle odmienna od opini ogółu. A reszta dyskutantów zamiast od razu się oburzać, odsyłać do wątków gdzie można się wykrzyczeć, mogliby podjąć twórczą dyskusję- bez złośliwości i burdy.

Zauważcie jeszcze 4-5 lat temu na Volcie siedziały tłumy, a na forum ŚK pustki.
DLatego że na świecie koni kazdy każdemu maślił, nie można było wyrazić skrajnych opini, można było coś napisać o ile było to grzeczne. A na Volcie bez strachu można było wyrazić swoje zdanie, nawet takie prowokacyjne i czasami rodziły się z tego bardzo pouczające wątki. I co z tego że czasami ktoś się pokłócił? Skupiało się tam sporo indywidualności i nie było nudno. Teraz każdy przejaw innego zdania jest tłumiony i nic dziwnego że kwitną tylko wątki o kolorach czapraków, spotkaniach towarzyskich lub stajniach

Ale już kończę ten  🚫
Aga granat, rozmiar 145 😉 Pewnie masz większą, więc się nie powinny pomylić.

Lena, spokojnie Strzyga jest w stanie pomylić wszystko. Nawet jeśli kolor i krój ma inny.
Podpiszcie na metkach 😉
Pamiętacie, jak kiedyś było bardzo dużo polarówek Tattini na Hipo? Nie raz mi się zdarzyło jeździć na hali od stojaka do stojaka i szukać, która z 4 derek w tym samym kolorze to moja... Wesoło było, szczególnie, jak ktoś się już pomylił, a potem ktoś inny za nim jechał i zamieniali się na derki.
Oj ale jest tam wątek antyderkowy, więc po co z derkowego zrobić anty  🙂
a żeby nie było  🚫 to zostałam miłośniczką wielką i nieskończoną derek Horseware. Mam dwie i żałuję, że tylko dwie. Po jednym HKmie zauważyłam delikatne skrócenie sierści na klacie, bo zaczynała się przecierać, a po przełożeniu na Horseware problem natychmiast zniknął 🙂
A ja mysle, ze zrobilam nielzy biznes, bo kupilam w cavallo szczecinskim ostatnio komplet padokowke podszyta polarem, bardzo solidnie wykonana + polarowke tez bardzo ladna. Kosztowalo mnie to 270 zl 🙂

Maży mi sie kilka derek horseware, ale na razie nie mam kasy, choc rozwazam zamowienie z UK za jakis czas.
Lena ja też mam granatową :P Biedna Strzyga :P

Ja cały czas sobie powtarzam ze nie potrzebuje derki treningowej.....ale jak patrzę na tą Jarpolowa to jakoś sama sobie nie wierzę :P
Oficjalnie stwierdzam, że padokówka villahorse jest....do kitu pod względem wytrzymałości na zabawy koni.
1 duża dziura+ 3naderwania a do tego w paru miejscach "pokąsany materiał" zapowiadający kolejne możliwe dziury....
drelich Horze przeżył 2 dni.
Prosiak sie rozebrał i wyżarł wielką dziurę.
😵
A ja muszę pochwalić - i mam nadzieję, że nie zapeszę - padokówkę Equiline Philadelphia

Chłopaczyska wstrętne tłuką się jak nigdy. Zęby, kopyta, rzucanie się na a przeciwnika o glebę - nic! - póki co nie jest w stanie jej zaszkodzić.  😲 Nie dość że super leży i całkiem dobrze się pierze, to jeszcze jest naprawdę wytrzymała.  🙇

Jak trafie takie 400g to jeszcze Rudemu ze dwie kupie  🙇
moja też od wczoraj w niej stoi, jak narazie nie widziałam jej w niej na padoku, ale pa całym dniu biegania po padoku, w stajni jak zmieniałam jej derkę, leżała fajnie, mimo, ze jest za duża w klacie
Sierra, a ja nadal czekam na fotki Czardasza w derce equi-theme!
pokemon, jakie w koncu?
ja mam juz derkę na maluszka
600 jednak, 1200 nie było
dziś crash testy
Sierra, nie zapeszaj, bo nasza też spisała się super - a woda spływa momentalnie, strzepnięcie derki i niemal sucha!

może po sezonie znów będą na wyprzedażach?
Lena ja też mam granatową :P Biedna Strzyga :P

Ja cały czas sobie powtarzam ze nie potrzebuje derki treningowej.....ale jak patrzę na tą Jarpolowa to jakoś sama sobie nie wierzę :P

Aga przymierz sobie, obejrzyj, to na pewno się utwierdzisz w przekonaniu... że to jest wręcz niezbędne wyposażenie Edzia 😉

słabo widac ale dzis Pluszanek dostał nową dereczkę
pokemon, jakie w koncu?
Jedną już wstawiałam, ale wstawię jeszcze raz  😎 a co tam
Letnia (kupiłam jeszcze jak było powyżej 10 stopni)

tą mam teraz do stajni na noc
Jak z rozmiarówką tych drugich? Standard?
Ja kupiłam 140. Pasują naprawdę fajnie. Świetnie się układają. Aż pójdę na wybieg zrobić zdjęcie HKM-u jaki mam porażkowy, ale na razie musi działać.
pokemon, cudny błękit
a te dolne jak pizamki takie wyglądają
fakt faktem ze te derki uzalezniają...
No bo to piżamka do spania  😁
A tu ten nieszczęsny HKM - rozmiar 145, wszystkie kupuję w rozmiarze 145 i czekała mnie taka niespodzianka (sorki za zdjęcia wybitnie niezootechniczne, ale gówniarz cały czas sprawdzał co to mam w ręku i czy na pewno się nie da zjeść), a jak wyschnie to mam jeszcze HKM 145 w wersji minimalistycznej, ledwo opina dupkę

Edit - nawet widać po tym drugim zdjęciu jak się brzydko układa. A gdyby nie było pasów pod brzuchem, to byłaby prawie do ziemi ta derka.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się