Proszę o poradę. Mam arabkę, która regularnie obciera derka -obtarty kłąb i wytarta sierść na łopatkach. Klacz ma wąską klatkę, jest średnio wykłębiona. W tym momencie ma derkę z przedłużaną szyją, ale cały czas problem się nasila. Miał ktoś podobny problem i może polecić jakiś model derki ?
Czy derki stajenne PE mają pasy między nogi? Nie mogę się doczytać na stronie a na zdjęciu "od dupy strony" widać tylko jeden karabińczyk to paska pod ogon i zaczepu na klapie na ogon.
To może masz za duży rozmiar? Brzmi jakby była za duża i ciągnęła całość do tylu napieracjąc na kłąb i łopatki. Nie da rady ciasniej zapiac z przodu? 👀
Ja już kupiłam w prezencie koleżance polar New Market Rambo na kobyłe 145 i wzięłam z tabeli 6’6 i potem sprzedawała tą derke bo kobyła się topiła w tej derce. Moja kobyła nosi 155cm derki a Horseware ma wszystkie 6’6 mam na mysli Rambo bo Amigo 6’9.
To już druga kwestia, że horseware produkuje te derki po prostu duże. Samuar ma normalnie 155cm, a z Horseware (amigo) mamy 145cm wraz z podpinką.
Derka całościowo wydaje się dobra , a za ciasna w miejscu samego klebu. Miała chwilowo rozmiar mniejsza i wystawał jej znowu zad... Tak źle i tak niedobrze .
EL90 a co to za derka, jaki model? Bo czasami niektóre firmy po prostu tak szyją, że na jednych koniach będzie leżeć na innych nie, wtedy trzeba się rozglądać za czymś innym.
EL90 a co to za derka, jaki model? Bo czasami niektóre firmy po prostu tak szyją, że na jednych koniach będzie leżeć na innych nie, wtedy trzeba się rozglądać za czymś innym.
Derka jest z horze, padokowa podszyta polarem. Niestety nie wiem dokładnie jaki to model. Ma przedluzana szyję.
EL90 No to sama sobie odpowiedziałaś na pytanie - plandeki na polarze lubią się źle układać, zjeżdżać, przemieszczać i obcierać. Na twoim miejscu poszukałabym czegoś na normalnej, materiałowej podszewce z wypełnieniem najbardziej zbliżonym do tego ciepła, jakie daje polar - 50 albo nawet 100 g.
EL90 Mi się bardzo fajnie sprawdziła derka padokowa Waldhausen Economic (100g) - nie zjeżdża, nie przesuwa się, bardzo dobrze leży, nie zniszczyła się w ogóle przez cały zeszły sezon Promo było w Bergo i w Animalii 🙂
Nie zniszczyła Ci się? Serio? Moja koleżanka ją kupiła, koń stoi w niej w boksie 2 miesiąc, a derka wygląda jakby ja piorun trzasnął 😀 Puściła przy zapięciach z przodu, cała pozaciągana, raczej jednorazowego użytku. Ja mam waldhausena comfort i tu już jest duża różnica w jakości materiału , no i kroju
Czy te koszulki z lajkry pod derkę działają? Bo się się Grubas wyciera na łopatkach i o ile mi to nie przeszkadza, niech se będzie łysy, to boję się, że zacznie mu być w tych miejscach zimno...
Nie zniszczyła Ci się? Serio? Moja koleżanka ją kupiła, koń stoi w niej w boksie 2 miesiąc, a derka wygląda jakby ja piorun trzasnął 😀 Puściła przy zapięciach z przodu, cała pozaciągana, raczej jednorazowego użytku.
Używam drugi albo trzeci sezon, koń w stajni wolnowybiegowej, czyli warunki dla derek trudne. Zerwał się tylko jeden karabińczyk. Nadal nie przemaka.
Wigorrr, mój Waldhausen Economic też żyje (a Kulek padokowany w stadzie), drugą zimę, nie przemaka. Pękł jeden karabinek od pasów między nogami, ale bez problemu wymieniłam cały pasek z jakiś zapasowych z czeluści paki.
EL90 No to sama sobie odpowiedziałaś na pytanie - plandeki na polarze lubią się źle układać, zjeżdżać, przemieszczać i obcierać. Na twoim miejscu poszukałabym czegoś na normalnej, materiałowej podszewce z wypełnieniem najbardziej zbliżonym do tego ciepła, jakie daje polar - 50 albo nawet 100 g.
na 170 bralabym 6'9 ewentualnie 6'6. Moj ma 173 i jest raczej drobnej budowy i ma 6'9 deszczowa i jest obszerna, 6'6 by tez było OK. Jedna osuszajaca mam tez 6'9 i jest idealna, mam tez taka bawelniana, letnia 7'0 i jest duża, ale używamy i żyjemy. Bezpieczniej w 6'9 jezeli nie jest jakis super drobny 🙂
Dobra na zimę na padok chce 200 gram Titana, bo na duże mrozy mam 300 gram Fouganza. Jaką padokową przejściówkę brać? Jakie wypełnienie? Jestem trochę zielona jeśli chodzi o derkowanie 🤔wirek:
edit: Jeszcze potrzebuje stajenną przejściową, mam już 200 gram, co dokupić? 🤔wirek:
edit 2: koń nie golony. Przejściowki brac 50 czy 100?
Diakonka 100g 😉 do stajni i na padok. Z padokowych warto mieć jeszcze po prostu plandekę przeciwdeszczową - na dość ciepłe, ale wietrzne dni. Mowa o golonym koniu?