Ja mam tą derke Horze nowa w kratke. Polar super, na mojego konia nie pasowała zadna derka kazda albo odstawała albo spadała z piersi. Ta dopasowuje sie idealna a jest tak miła w dotyku ze az sama mogłabym w niej spać 🙂
chciałam zeby moja trochę zarosła i teraz ma już futerko mniej wiecej takie jak bym chciała żeby miała przez cała zimę, chcę zacząć ją derkować, zakładać do stajni jakąś bawełnianą i na padok narazie nic?
Moja koninka zawsze stała w dosyć ciepłej stajni, nie była nigdy derkowana, bo nie było takiej potrzeby. Teraz przeniosłyśmy się do nowej stajni - boks przy drzwiach i okno póki co bez szyby, a noce coraz chłodniejsze. Myślicie, że zakładać małej coś cienkiego na noc, czy spokojnie sobie poradzi? Delikatny meszek już widać, młode nie pracuje, większość dnia spędza na padoku. Może głupie pytanie, ale to pierwsza nasza jesień/zima w takiej stajni 🤔
Ja mam znów głupie pytanie, wybaczcie 😀 Właścicielka ma derkę, ale ona jest raczej z takiego śliskiego materiału, nie wiem co to, ortalion? To wystarczy na przejśćie z hali do stajni (kawałeczek) czy lepiej kupić polar?
zależy na jakiej wysokości okno ale ...okno+drzwi = przeciąg
Ciężko mi dokładnie stwierdzić, ale na takiej, że spokojnie może sobie przez nie wyglądać, wystawiając cały łepek na zewnątrz (170 w kłębie). W takim razie, bawełna lub polar na ten moment wystarczy, czy pakować ją w coś grubszego?
Zastanawiam sie,czy dobrym pomyslem jest pakowanie konia w derke przy zrebaku na jeszcze 2 miesiace.Od przyszlego tygodnia kon stoi w sumie "w gorach",i moze byc chlodno,a to szlachetny typ z krotka sierscia.Jak myslicie?Dodam,ze cale zycie byla derkowana oprocz ostatniego roku,a na padok bedzie chodzila na 6-7 godz. Do "padokowiczow" jak myslicie,bo szczerze w zyciu konia nie padokowalam 😉
nie moge sie jakos zdecydowac. Zalezy mi, zeby derka byla nieprzemakalna i ciepła (kon bedzie golony i padokowany - w zimne dni na padok jeszcze dojdzie - pod ta nieprzemakalna - polarowka)
nie wiem jak z nieprzemakalnością pierwszej ale druga jeśli kon wiercipięta, lubi sie tarzać i chodzi na padok z kumplami nie wytrzyma za długo- 420 den rwie sie w strzępy szybciutko
600 den- druga napewno dłuzej wytrzyma tylko szwów ma duzo i tak jak mówie - wątpie w nieprzemakalność
ja sie chyba zdecyduje na pierwszą i cienka nieprzemakalna na to 🙂
dzieki🙂🙂 no wlasnie tez sie sklaniam bardziej do tej villa horse. tym bardziej, ze gdzies w tym watku dziewczyny pisaly, ze jednak nie przemaka 😉 poza tym - jesli dobrze widzialam fotki w tej derki - ma zapiecia na tylnie nogi, co dla mnie jest dodatkowym plusem🙂
W&W, Udało Ci się wykarcherować włosy😉? Bo mam taką zasierścioną totalnie derke i wstyd mi taką oddać do pralni 😡 Ostatecznie i tak tam wyląduje, ale chciałabym wcześniej zdjąć chociaż trochę włosów i tak sobie myśle "karcher czy odkurzacz?" 😉
WW a powiedz mi, prosze, czy wypelnienie villa horse jest na tyle ok, ze pogrzeje troche w jesienne dni? Kurcze... moja wyobraznia nie ogarnia roznicy miedzy wypelnieniem 150 - 300 czy jakimkolwiek innym:/ ja musze dotknac, zeby ocenic🙁 Dlatego licze na Twoja opienie :kwiatek:
ekhem, ta derka ma śliski materiał od środka więc włosów zbytnio nie było 😀 taggi, moje kobyły w zeszłym roku przechodziły w nich całą zimę i nie zarosły więc na pewno to wypełnienie grzeje. Dramka, Nawet nie wsadzałam bo w moją pralkę na pewno by nie weszła a mama w swojej nie dałaby uprać 😉