[quote author=Gniadata link=topic=43.msg2475041#msg2475041 date=1451915845] z rok temu widziałam gdzieś w internetach plandekę na polarze startu (bodajże) ze ściągaczem wokół szyi, teraz nigdzie znaleźć nie mogę. nie rzuciło się może komuś w oczy? :kwiatek:
Przepraszam, ze wracam z tym jak jakis upierdliwy bumerang ale 150g to troche za duzo, stad pytanie: moze ktoś gdzies widział plandeke albo plandeke + polar z tym ściągaczem? :kwiatek: :kwiatek:
Kurcze, serio? Jest opisana jako z wypelnieniem 150 g i boje sie ze z nim przyjdzie 🙁 w sumie teraz mi przyszlo do glowy moglam napisac do yard-equites a nie odstawiac sierotke na r-v 😁 😡
Pytanko do użytkowników treningówek - czy jeżeli koń normalnie nosi polarówkę przykładowo. 145, to czy derkę treningową można wziąć w takim samym rozmiarze, czy warto wziąć rozmiar większą? Jak to jest?
palemka no wlasnie tez sie tak obawiam 🙁 cholera, tak żałuje ze rok temu tej dery w koncu nie kupilam, bo na moja babe wszystkie wyciecia na szyjsko sa za duze, moze ta by w koncu nie zjezdzala 🙁
halo, dzięki - właśnie nigdy nie korzystałam z treningówki, zawsze owijałam się normalną polarówką, ale to jednak nieco niewygodne - i nie bardzo wiedziałam jak to jest z takim mniejszym kawałkiem materiału 😉 :kwiatek:
Melduję, że oficjalnie zakochałam się w zimówce padokowej z Decathlona! 😜 wielki plus za zabudowany przód i zapięcie 'na zakładkę" i mocny rzep pod karabinkami - padokówka Eqiu Theme doprowadzała mnie do szału tym, że 'rozjeżdżała' się na klacie i w efekcie Lul miał połowę klaty gołej 😫 Lulastemu chyba w końcu niedość że ciepło to jeszcze wygodnie, o wiele chętniej się rusza i nie stoi jak na skazaniu pod dwoma derkami i kapturem :P Normalnie sama bym nosiła! ;-)
harja Na mojego (175cm ) derki 155cm leżą jako tako... 165cm troszkę wystaje za zad, ale na pewno lepiej pasują. Treningówkę też mamy jaropl 165cm, i jest git. Nogi również owijam 😉 edit- zdj.
Przeczytałam gdzieś wyżej, że zakładanie plandeki na polarze nieogolonym koniom przy pogodzie średnio zimnej (ok 0.stopni) szkodzi, ponieważ zaburza możliwość stroszenia futra i koń nie jest w stanie wytworzyć sobie naturalnej poduszki powietrznej. Obecnie serdel stoi w zimowej 250 ale mrozy były konkretne. Ponieważ temperatura przez kolejne dni ma się kręcić w okolicy 0, 250 to za wiele a i mokro zbyt będzie na zimową (ma popadywać). Z racji tegoż planuję konisko zapakować w plandekę na polarze, aby oszczędzić jej moczenia. Czy zrobię dobrze? Derka musi być fulltime- nie ma komu zmieniać a akurat na weekend nie będę miała możliwości być w stajni. Co począć?;( nie zmarznie?
Zamrucz, strosząca się sierść jest dobra, gdy sucha. Pogoda, jaką zapowiadają, oznacza konkretne rzucanie żabami. Brr. Jeśli koń nie nawykły i nie ma gdzie się schować - derka koniecznie. Ale full time - musi być padokowa, nieprzemakalna. Z tym, że nie mam pojęcia, czy u was konie chowane do stajni, gdy jest paskudnie (śnieg z deszczem, wiatr).
To zależy od temperatury w stajni. Jeżeli w stajni jest ciepło, a na zewnątrz duży mróz to można konia w ciepłej derce przegrzać. Ja obecnie w stajni trzymam konie w bawełnie na polarze, a na padok mają 200g. W weekend nawet w 300g, a w stajni ciągle to samo.
Ale znam takich co golą, pakują w 250g i tak koń sobie stoi od listopada do kwietnia 😉
episode u mnie niestety w żadnej stajni dotąd nie było możliwości przebierania koni, zatem koń wychodzi na padok w tej samej derce, w której stoi w stajni. Dlatego wszytskie moje derki są padokowe, a grubość derki dobieram do mojego konia i temperatury na dworzu. W swoim arsenale mam 0, 40, 70, 200, 300. Jak narazie mi to starcza, chociaż jako deroholik, zapewne sobie dokupie jeszcze jakieś 😁
Mój Mały dzisiaj wyszedł na zewnątrz w derce stajennej. Stał tak ze 3 godziny nim przyjechałam i przebrałam w padokową, ale w tym czasie wiało mocno. Nie padało, temperatura była powyżej zera, ale wiatr był lodowaty. Mogło go w tej stajennej 300g przewiać?
episode, my nie przebieramy - ale raz, ze to stajnia angielska a dwa, ze jednak nasze konie więcej godzin spędzają na padoku niż w stajni 😉 Losia, co te PE z małym wypełnieniem mają od spodu ortalion? Bawełnę?
halo Wychodzą w każdą pogodę, ale na krótko (ok 2h). Chodziło mi bardziej o to, czy koń mając na sobie plandekę na polarze będzie w stanie, w przypadku gdy mu się zrobi chłodno, podnieść sierść i się dogrzać. Czy taką derką bez wypełnienia nie zrobię jej "niedźwiedziej przysługi". Bo na deszcz spoko, lepiej że nie zmoknie, ale czy potem przy przymrozku w stajni ta derka jednak coś da, czy tylko pogorszy sprawę.
niemniej załadowałam dzisiaj w plandekę na polarze HKM
Losia, zrob prosze i napisz jeszcze jak wygląda rozmiarowka :kwiatek: Zamrucz, imo niegolony kon będzie cieplejszy w serce z lekkim wypełnieniem podszytej nylonem niż plandece na grubym polarze.
Wiem, że koń w derce z wypełnieniem będzie cieplejszy, pytam o:
Czy koń w derce na polarze będzie w stajni MARZŁ bardziej niż BEZ, CZYLI czy derka na polarze upośledza końskie zdolności samogrzania poprzez przyciskanie swoim ciężarem końskiego futra (i utrudnianie "stroszenia"😉
Wiem, że koń zmoknięty marznie, dlatego chcę zaderkować.
Temperatura powyżej 0 stopni jest zbyt wysoka dla tego konkretnego konia na derki z wypełnieniem - daje radę grzać się sam, ale czy derka plandeka na polarze tego nie utrudni (patrz wyżej).
Musi stać w derce w której będzie (teraz przy wilgotnej pogodzie i temp. 0+) stać w stajni i wychodzić bo nie ma komu przebierać.
Podsumowując: Czy mogę ją zaderkować w plandekę na polarze na weekend i nie martwić się, że zmarznie. 🙁 nie wieeem co robić maaam
harja, mój nosi derki 155, ale półderki powinnam zamawiać rozmiar mniejsze (145). Miałam jeden półdralon 145 i leżał super, półderka Jarpolowa 155 trochę jest u nas za duża. Twój też jest raczej kwadratowy, więc może ci się to przyda jakoś 🙂