Forum konie »

Derki

Forta, u nas pod lasem utrzymuje się na plusie, dzisiaj sprawdzałam +4.
Konie golone stoją w 250-300, niegolone 100-200 g 🙂
Rany, Osta by chyba zamarzła tak cienko ubrana
ma kołderkę i zimówkę na wierzch
Ja nie obcinam, bo sporo energii idzie na grzanie właśnie...

Tylko ze energia na ogrzanie organizmu pochodzi ze spalania wlokna, czyli z siana, a nie z tresciwego zarcia. Ja bym obciela tresciwe ze wzgledu na brak roboty, a dala wiecej siana.
kupię w polsce derkę stajenną 100-150g? Oprócz horze, swoją drogą ma ktoś?
http://dobry-kon.pl/opis/2944884/horze-derka-stajenna-150g.html

edit: dodam, że szukam rozmiaru 165
[quote author=Dzionka link=topic=43.msg1282102#msg1282102 date=1327924165]
Ja nie obcinam, bo sporo energii idzie na grzanie właśnie...

Tylko ze energia na ogrzanie organizmu pochodzi ze spalania wlokna, czyli z siana, a nie z tresciwego zarcia. Ja bym obciela tresciwe ze wzgledu na brak roboty, a dala wiecej siana.
[/quote]

w zeszłym roku jak były mrozy to potrafiło mi zejść dziennie po 4 kostki siana na konia. Wciągały jak odkurzacz dosłownie. Konie starsze, niederkowane, padokowane wedle własnego uznania (boksy otwarte). Co szłam to dokładałam... Teraz daję na dwa posiłki wysłodki i siana idzie połowę mniej 🙂
Ja tak czytam, że Wasze konie mają na sobie 500-600g to zaczynam się stresować czy mojemu oby na pewno nie jest zimno. Stajnia angielska, koń padokowany, ogolony cały, a dzisiaj nadal pod derką 300g był cieplutki.
D+A to skoro cieplutki to jak moze mu byc zimno? 😉
moja do tej pory pod 240g była ciepła, ale zaczynają się mrozy i przed weekendem przywiozę jej stajenną 400g. więc będzie na zmianę 400 i 240 + polar, na razie w sumie nic innego nie potrzebuję bo kobyłka nie padokowana, tylko w karuzeli chodzi, a stajnia ciepła..  😉
No nie wiem, ale już zaczęłam się stresować, bo wszystkie poubierane w tyle warstw a mój w jednej derce lata. No ale chyba powinnam zaufać swoim odczuciom😉Jak ciepły to chyba tyle mu starczy🙂
Mój nie ogolony ale kiepsko zarośnięty bo wymienił mi futro -.- dostał w weekend podpinkę 150gr od ivett do derki padokowej podszytej polarem również od Ivett. Dzisiaj byłam w stajni to cieplutki był. Wcześniej w boksie siedział w zwykłej polarówce to za ciepły to on nie był, wręcz przeciwnie. Dodam że stajnia nie za ciepła ale z tego co wiem to jeszcze nic nie pozamarzało nam. Tylko podłoże na hali jest katastrofą i też teraz większej roboty nie robi.
[quote author=D+A link=topic=43.msg1282793#msg1282793 date=1327947224]
No nie wiem, ale już zaczęłam się stresować, bo wszystkie poubierane w tyle warstw a mój w jednej derce lata. No ale chyba powinnam zaufać swoim odczuciom😉Jak ciepły to chyba tyle mu starczy🙂
[/quote]

o tym samym pisalam na poprzedniej stronie. Moj w 150 stoi... Ale z tego co widze, mrozy coraz wieksze maja byc. Moze go jutro w 300 wcisne... 🙄
Nie no laski proszę... ludzie też jeden biega bez szalika w cienkiej kurtce a drugi 3 warstwy i jeszcze go telepie. Koni słuchajcie a nie jak reszta ubiera 😉
Mam pytanie, mój koń od jakiegoś czasu kaszle podczas jazdy i ma wyciek z nosa. Czosnek od jakiegoś czasu przestał pomagać. Zaznaczę, że koń poprzedniej zimy (u poprzedniego właściciela) był golony. Może powinnam go dogrzać derką, która jest podszyta polarem? Koń nie ma jakiegoś super grubego futra. 
ChingisChan, teraz to już lepiej weta wezwać, derka może i nie zaszkodzi ale musi być dość gruba żeby go dogrzać a nie tylko przyklepać sierść.
Ale to wtedy 100g?
miał ktoś może do czynienia z derkami anky ? i gdzie można je dostać?
Chyba mamy zimę, ruda zmarzła w 200g więc dostała na razie polarek pod spód, nie narzeka na takie zestawienie  😅. Zimówka się suszy. W środę zabiorę ją do stajni.

Tak, ja mialam i to z kilkoma. Uwazam je za najlepsze i najbardziej pancerne derki jakie widzialam, a mam okazje uzywac i macac wiele derek. Moj jeden podopieczny ma taka bardzo stara juz anke i nadal wyglada swietnie. Nawet dzis mialam okazje rozmawiac z kolezankami na temat tych derek i zastanawialysmy sie dlaczego juz ich nie ma. Kiedys ihaha.pl mialo je w sprzedazy ale juz nie maja. Gdybys jednak zdobyla jakis namiar na nie to koniecznie daj znac  👀
Ja wczoraj zapakowałam swoją 2-latkę i roczną w derki! i one pod tymi derkami nawet nie są ciepłe  🤔
Ma może ktoś taką derkę?
http://www.decathlon.com.pl/PL/derka-imper-200-czarna-193576702/
Strasznie sprzeczne informacje są podane na stronie - raz że wypełnienie 200g, raz że 150, potem materiał ma raz 600g, a parę linijek niżej 300...
Może ktoś mógłby podać dobre informacje i jakieś opinie?  :kwiatek:
Livia, u nas w stajni jest taka dera. Ciepła nie jest, dostaje ją na grzbiet koń mocno ofutrzony na dni, kiedy mocno pada deszcz.
ash, dziękuję za info 🙂 Czyli derka ma raczej 150g wypełnienia, a jak z deszczem i wiatrem, wiesz może? Daje radę?
Szukam czegoś dla mojego konia, jest niegolony ale marznie przez te mrozy i chcę go czymś dodatkowo wspomóc...
[quote author=donusiowa7 link=topic=43.msg1283256#msg1283256 date=1327957489]

Tak, ja mialam i to z kilkoma. Uwazam je za najlepsze i najbardziej pancerne derki jakie widzialam, a mam okazje uzywac i macac wiele derek. Moj jeden podopieczny ma taka bardzo stara juz anke i nadal wyglada swietnie. Nawet dzis mialam okazje rozmawiac z kolezankami na temat tych derek i zastanawialysmy sie dlaczego juz ich nie ma. Kiedys ihaha.pl mialo je w sprzedazy ale juz nie maja. Gdybys jednak zdobyla jakis namiar na nie to koniecznie daj znac  👀
[/quote]

szukałam już je wszędzie nawet na ebay i nie ma nigdzie,ale ja sie nie poddam 😀 !
ChingisChan, 100g to tyle co nic, nie dasz mu nastroszyć sierści a sam się nie ogrzeje. Dopóki nie przymierzysz w czym mu ciepło to ciężko stwierdzić.
Derki Anky Klik
ash, dziękuję za info 🙂 Czyli derka ma raczej 150g wypełnienia, a jak z deszczem i wiatrem, wiesz może? Daje radę?
Szukam czegoś dla mojego konia, jest niegolony ale marznie przez te mrozy i chcę go czymś dodatkowo wspomóc...

z deszczem daję radę na 100%! jest tez dość mocna. Z zębiskami wygrywa....na razie
W bergo.pl jest super obniżka derek Villa Horse 300g  padokowych (ja mam teraz taką) - 199zł! Kurde, mogłam poczekać te parę dni, ale zawsze tak jest z tymi wyprzedażami 🙂
Dzionka a masz może foto tej derki na koniu ? 🙂 Właśnie też się nad nią zastanawiam, ale wizualnie mnie na zdjęciach nie zachwyca.
Demonowa, nie mam - chciałam zrobić w ostatni weekend ale mi przy tym mrozie aparat zdechł 🙁 Jest... taka normalna 🙂 Szału nie robi, ale też wszystko z nią w porządku. Ma wszystkie pasy, jest marszczona na zadzie i nie podwiewa konia od tyłu. Trochę wydała mi się wąska w klacie. Jak na 300g to dobra cena, cudów nie oczekiwałam i tak 🙂 Jak nie zapomnę to cyknę ją wreszcie w najbliższy weekend.
Dla mnie to jednak przegięcie ubieranie w derkę zdrowego roczniaka/dwulatka...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się