Forum konie »

Derki

ms_konik, mój folblut niestety nadal strasznie gubi sierść i jeszcze dużo mu do letniej więc może koń Bay ma podobnie..
deborah ale Bay napisała, "gdybyście goliły konia w czerwcu/połowie czerwca"
i stąd moje zainteresowanie.
to rzeczywiście dziwne. mam nadzieję, że folblut do tego czasu ostatecznie wylinieje 😉
to była czysta ciekawość 😉
sepia, jakie zadanie miałaby spełniać taka derka?

Chodziłoby mi przede wszystkim o to, żeby koń puszczony powiedzmy po wyjeżdzie w teren na padok, miał ochronę przed wiatrem, ale żeby jednocześnie mógł sobie delikatnie odparować. Bawełna oczywiscie wiem, że nie będzie wchłaniać potu tak jak polar, ale boje się, że ta mikrofibra może nie przepuszczać powietrza wystarczająco dobrze. Ale z drugiej strony po coś się z niej robi kurtki narciarskie zamiast ortalionu... Sama już nie wiem ;p
crashtesty derek 😁
od Ivett, która nadal trzyma się świetnie

i HKMowskiej

tu akurat nie widać, ale kolega Likiera też pomagał mu w testach, aż słyszałam zęby tarmoszące derkę 😤

Póki co derka wygląda bardzo fajnie, oprócz tego, że polar się trochę sypie 🤔 zostają na Likierze małe kłaczki jak ją ściągam. Ma trochę duże rozcięcie na szyję, ale daje radę. Pasy między nogami są fajne, bo sprzączki się nie ślizgają i nie zmieniają długości.
Ledwo co ściągnęłam przejściówki to jutro już zakładam siatkówki. Te cholerne meszki żyć nie dają! Młoda miała całą klatę dzisiaj pożartą  🙄
Do mnie dotarła wczoraj derka Masta, taka (zgapilam od forumowej madzi 😉)
http://www.awilhorse.pl/product.php?id_product=347
i jestem absolutnie zachwycona  😜 To pierwsza derka ktora na prawde dobrze lezy na Rudym i w koncu nic go nie trze i nie blokuje w lopatkach  🙂
To moja pierwsza masta, ale zapewne nie ostatnia  😍
milusia dobry wybór. Będziesz zadowolona. Mam taką (tylko inny kolor  😉 ) Co prawda mój koń ją rozdarł w jednym miejscu po 3 miesiącach, ale on jest wyjatkowy niszczyciel  🙄

Jak uprać dralon aby się nie skurczył? czy wsysaczy pranie w 30 stopniach ?
wy tu o siatkowych derkach,a mój koń nadal stoi w ripstopie eskadrona 150g...u nas jest 2 stopnie na plusie,pada i wieje 🙁
korsik, weź nie strasz meszkami... Przypomniało mi się jak wyglądała klata i szyja Dzionka rok temu i aż dostałam gęsiej skórki. Nie chciałabym go już w siatkową ubierać! W ogóle bym wolała tego nie robić :] A twoja już naprawdę chodzi w siatkowej?

Ktoś, serio u was takie warunki? Dzionka pan stajenny ubiera w Bucasa na polarze na noc tylko, w dzień się już w nim pocił...
prosiłam stajennego żeby zakładał jak  będzie cieplej, ale przez ostatnie dni lało więc pewnie jeszcze nie nosiła, ale jak tylko się ociepli to zakładam
u nas dzis meszki jak bombowce sie pokazały  😵 😤 Konie 3 godziny wczesniej do boksów zeszły, bo nie mogly przez to cholerstwo wytrzymać na dworze  🙄
Potwierdzam, zaczynają już latać potwory 😵 W lesie dzisiaj było tego od cholery 🤔
W czym wieźć konia przy temperaturze między 10 a 15 stopni?  :kwiatek: Polar, a może już nic? Krótki odcinek, ale wolałabym, żeby Ruda się nie przeziębiła.  🤔wirek:
arivle ja łysola wygolonego tydzień temu przy temp. ok.10 stopni wiozłam dzisiaj w polarze+ortalion.
We wtorek myślałam, że już rozderkuję, bo cieplutko było, a teraz... znowu masakra, zimno, wieje jak w kieleckim 🙄
Strucelka, dzięki  :kwiatek: Legenda choć golona to już rozderkowana w stajni. Ubiorę ją pewnie w polar.  :kwiatek:
To myślę, że polar będzie git. Belfast na codzień w przejściówce stoi, jechliśmy z otwartą górną klapą z tyłu.
http://animalia.pl/produkt,21777,Jarpol_Derka_polarowa.html  💘
ma ktos moze to cudo? albo mial w swoich lapkach?
ciekawa jestem czy w realu tak pieknie sie prezentuje 😎
jarpolowi udały się te derki , ja czekam na foty bakłażana  😍

a miałam zaczac oszczędzać !
daj znac czy jestes zadowolona z zakupu :kwiatek:
Ja dziś rozderkowałam, bo było ok. 20 stopni w południe. Jak się oziębi to jeszcze założę, ale myślę, że już nie będzie takiej potrzeby 🏇
Ja przebrałam w cienki drelich, a po jeździe i na padoku stała goła. Dziś w Warszawie było naapraaawdę ciepło 🙂
możecie polecić jakąś cieniutką bawełnianą dereczkę (nie drelich!)dla siwka? miałam tattini ale się podarła...  😲
ja mam tattini i żyje 😉 Drugą mam Jarpolową, bardzo fajna bo ma rozcięcia i jest naprawdę cieniutka.
Tylko Jarpolowa jest mało wytrzymała- mi się rozdarła w 2 miejscach tam gdzie są pasy przyszyte. A koń derki szanuje i z żadną inną takich problemów nie miałam.
cieniutkie bawełniene derki mają tą cechę, że się drą i nie ma w tym nic dziwnego 😉
ja się nie spotkałam z derką cienką, lekką i jednocześnie nie wykazującą tendencji szybko rozpadowych...a derkuję 13 lat nomen omen siwkę 😉
Może kwestia przypadku, ale jakoś wszystkie inne cienkie derki z jakimi miałam do czynienia były zdecydowanie trwalsze.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się