Forum konie »

Derki

Klami, nie bedzie za "duzo" na dzien dobry? te 200?
Ja swojego na noc zostawiam jak są mrozy w cienkiej derce od wew. polar, na zew, ortalion, bo polary niszczy i się wszystko do nich wbija...
sznurka, dla konia papi ?? Na pewno za duzo. Przeciez z tym 200 g pisalam dla porownania, w czym trzymam mojego derkowanego.
Klami, nas straszą mega mrozem w weekend a ja nie mam cieplejszych derek, śmiałam się ostatnio że w razie -35 poświecę dwie kołdry puchowe;]
- 35 ?? O mamusiu. Zastanawiam sie co zrobic z ogolonym w takiej temperaturze. Dwie pochowki jak nic.
A Ty masz chlodna stajnie, no nie?
Klami, chłodną bardzo, no i laski spią twardo otwarte
teraz młoda ma 200, duza 150, plan jest taki w razie czego ze na te derki po kołdrze i na to padokówki, w krytycznej sytuacji zamknę młodej górę bo Holdy nie zamykałam nigdy
sznurka, to faktycznie bedziesz miala niezly problem. 
Dodatkowa koldra jak nic sie przyda coby Ci panienki nie zamarzly.
Klami, ja się modlę po prostu by nie spadło aż tak nisko

aaa przypomnialam sobie polary jeszcze mam, dam jako warstwę 1
sznurka
A dlaczego nie zamykasz boksów ?
Bo chcę by koń miał dostęp do świeżego powietrza
w sumie robię to zgodnie z zaleceniem weta i ze względu na Holdę i kwestie oddechowo - alergiczne
a mała to połprymityw więc jej nie zaszkodzi

ale fakt faktem że pierwszej zimy myślalam ze mi serce pęknie jak wiało, dmuchało, było zimno i sypał śnieg
to już 3 zima w tym systemie i koniowi słuzy więc nie chcę tego zmieniać
Mój koń również stoi w angielskiej stajni, ale na noc boksy są zamykane jak jest bardzo zimno. Mamy również dwa haczyki przy górnych drzwiach żeby można było nie zamykać do końca i zostawić większą bądź mniejszą przerwę pomiędzy drzwiami, a boksem.
Stajnia ma trzy boksy i wszystkie konie stojące tam mają COPD i mój ma jeszcze do tego alergie. Konie czują się bardzo dobrze i zamykanie góry nie powoduje problemów oddechowych.

Taki system się sprawdza i przyznam szczerze, że nie wyobrażam sobie zostawiania otwartej góry przy takich mrozach  😲 Koń się przecież w boksie nie porusza więc nie ma jak się ogrzać przy tak dużych mrozach...

G., sprawdza sie, ale moj kon nie ma copd
konie rano są ciepłe więc uwazam ze to najlepsze dla nic rozwiązanie
a kon się porusza, przeciez nie spi całej nocy na leząco
Edytka, też mi się podoba 😁 za taką cenę rewelacja!
Deb robi sie juz nudna. Kolejna derka i tez lezy super  😁
Tyle, że Sznurka to tak trochę nielogicznie brzmi. 🙂  Martwisz się., że nocą może być -20 - 30, planujesz nawet poświęcić stare kołdry, ale nie chcesz zamknąć drzwi na te kilka nocy? Dla mnie nielogiczne, sama musisz przyznać, nie? 
Ale to tylko moje zdanie.
tunrida, a dla mnie jak najbardziej logicznie, postepuję tak od 3 lat za namową weta, nikogo nie namawiam, mowię ze u mnie się taki system sprawdza
mróz koniowi mniej szkodzi niż amoniak wiec wolę go "doubierać" w wypadku mrozu niż zamknąć
do tej pory nie przeziębiłam ich takim sposobem
potrzebuje fotke katalogową derki i kaptura horze w krate tzn to była jedna fotka- czekoladowa derka w kratke, modoba mi się jak tam jest kaptur zrobiony ale nie moge znaleźć fotki, pomożecie?
Moje ogolone nada siedzą w 300g,dziś sprawdzałam i były cieplutkie.
D&A, to mnie uspokoiłaś! Bo mój gad będzie golony i myślałam, że 300g może być mało..
Help.
Na moim dralon 145 lezy tak:

Jaki rozmiar dery z herbem ?? Ma byc na siodlo itp. po jezdzie, wiec musi byc troszke wieksza. Ten dralon powyzej bylby kusy zalozony na sprzet.
Polary Eskadrona biore zawsze XL.  Help, bo musz kliknac a jedna juz mi sprzetneli przed chwila.
LOVELY, przejrzałam katalog Horze jesień-zima 2009/2010 i nie znalazłam derki brązowej w kratkę z kapturem 😡
Jedyna jaka była z kapturem to taka:

Ale jeszcze przejrzę katalog wiosna-lato 2009, może tam będzie 🤣
Help.... musze teraz zdecydowac, bo te derki "znikaja".
LOVELY, jeszcze jest taka fioletowa w kratkę:

m0niSka, piękna krata 🙂 koniecznie fotki na modelu 🙂

Chyba jakaś zła pani jestem, mój ma sobie radzić sam, mróz czy nie mróz, to tylko kilka stopni zimniej- po prostu więcej biegają po padokach od dwóch dni zamiast parkować 😉 Ale stajnia cieplutka.
No to moje pytanie juz i tak nieaktualne.
fin Obłędna kratka 😍 Argento chyba taką wystawiała..
A ja dorwałam derkę od zen, drugiego w mojej kolekcji eskadrona w romby !! Ale się cieszę 😀😀  💃
U nas bez zmian pogoda -11 😉
Rudy zostaje w 300g, jak bedzie -20 to mam jeszcze puchowa horze 450g 😉
Tylko, ze stajnia u nas pozamykana, wiec cieplo jest.
kto z forumowiczów ma szerokiego i duzego konia !?
która z derek zimowych jest na tyle długa aby zakryc brzuchola u szerokiego dużego konia
i z mocnym zewnętrznym materiałem bo młoda jak nie gryzła derek tak teraz je próbuje zjeść
My mamy takiego- Daslo i Tattinki za krótkie 🙁
Eskadronowe ripstopy (stajenne są też 600 d) te padokowe są ok.
Zanim kupiłam brałam również pod uwagę Mastę, też są płaszczykowate...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się